SOLNEDGANG: Himmelen står nærmest i brann når solen går ned over den berømte Ipanema-stranden. Det yrer av folk. Foto: Bjørn Arne Johannessen

Det er nå det er det vår i Rio

Med Jesus bak deg og Rio de Janeiro foran deg er byen et studium i seg selv fra toppen av Corcovado.

Publisert:

RIO DE JANEIRO (VG) Og det er mye å studere når man står 710 meter over havet med Christ the Redeemers blikk i nakken. Fire år tok det å bygge den 30 meter høye kjempestatuen til ære for katolikkene i Brasil.

Se bildespesial fra Rio

Et av verdens mest kjente landemerker er selvfølgelig en turistmagnet.

INFO PÅ NETT: www.brasilviagem.com, www.riodejaneiro-turismo.com.br, www.ipanema.com, www.virtualtourist.com

Derfor er det best å være i skoene før turistbussene - slik at man kan kjenne frihetsfølelsen og kose seg med synet av de praktfulle strendene, de grønne åsene og det uendelige havet utenfor.

Karneval hver dag

Med morgensolen høyt over Guanabara Bay - og med varm atlanterhavsbris i håret - kjennes stunden litt religiøs. Og man kan saktens trenge en pause fra småsyndige tanker og forrige kvelds litt for tøffe inntak av Caipirinha (nasjonal-cocktailen).

Har du vært i Rio eller Brasil? SKRIV ET REISEBREV

Rio er nemlig ikke stedet for et liv i sølibat. Mye handler om sex, body and soul...

Det henger ved byen fra morgengry til langt på natt. For hvor ellers i verden - i hvert fall i en storby - treffer du på folk ikledd minimale tekstiler og badesandaler i hovedgatene.

Stolt viser cariocaen fram sin kropp og sin grasiøse gange. Det er som et karneval hver eneste dag.

JESUS-STATUEN: Her er landemerket alle besøker når de er i Rio. Det rager 38 meter i været. Hit kommer du med tog, buss eller bil. Foto: Bjørn Arne Johannessen

På de kjente strendene Ipanema, Leblon, Copacabana og Botafogo strømmer folk ut så snart solen titter opp av det varme Atlanterhavet. De løper, går, sykler eller spiller ball.

Og de ser - og blir sett.

Kjapp rundtur

Det er mange måter å gjøre Rio på. Har du dårlig tid - som oss - anbefales en «express-tour». I løpet av fire timer med VIP-crew (guide og sjåfør) suste vi til Corcovado og tok Sukkertoppen i samme slengen.

Hastverk, ja vel. Men så var det unnagjort. Og begge stedene er i seg selv så spesielle at minnene sitter spikret lenge etterpå. Skulle bare mangle når du blant annet får en sjarmerende guide som synger informasjonen til tonene fra «The Girl From Ipanema».

Rio byr på verdens største urbane jungel: The National Park of Tijuca. Og verdens største fotballarena: Maracana, som har tilskuerrekord på 200000.

SUKKERTOPP: For å nå Sukkertoppen må man ta to heiser. Utsikten fra toppen er overlegen. Helt til venstre ligger Copacabana. Foto: Bjørn Arne Johannessen

Begge stedene er verdt et besøk hvor man får en ekte følelse av det brasilianske. Jungelparken gjør seg best fra en Jeep, avbrutt av et restaurantbesøk i det grønne. Maracana er majestetisk, stemningen upåklagelig, og dessuten koster billettene bare 30 kroner stykket.

Livlig på stranden

Men det er på strendene i Rio det skjer. Her er det et yrende folkeliv, og langt kraftigere puls enn hva de fleste av oss er vant med fra kjente reisemål i Middelhavet. Bare smatt litt på navnet Copacabana.

Den lange, kritthvite stranden og fargevariasjonen på vannet som bølger innover: blått, grønt og turkis. Hver dag kommer 200000 mennesker hit og lar seg fascinere av skjønnheten og prakten. Smilende jogger eller går de på den sorte og hvite brosteinsmosaikken: et fem kilometer langt kunstnerisk mesterverk.

Mindre imponerende er ikke den gamle arkitekturen som er bevart. Copacabana Palace ligger der som et monument over en storhetstid som ennå ikke har tatt helt slutt. Hotellet har huset konger, dronninger, rikinger og Hollywood-stjerner i de siste 70 årene.

Den østerrikske forfatteren Hans Donner beskriver ganske treffende hvordan en venn av ham opplevde en sensuell og svingende sambanatt i Rio: «Hvis jeg skulle dø akkurat nå, så er det slik jeg vil at paradiset skal være...».

«GIRL FROM IPANEMA»: Den legendariske sangen vekkes til live gjennom slikebilder. Her slår de varme bølgene fra Atlanterhavet inn over stranden. Foto: Bjørn Arne Johannessen.
Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no