51 strandede flypassasjerer på vei hjem fra Amsterdam

Kommer seg hjem med VG Netts haikesentral

GLAD GJENG: 50 voksne og en baby er nå på vei fra Amsterdam til Oslo. Fremst i blå skjorte sitter organisator Harald Fredrik Ulltveit-Moe. Foto: Wenche Gerhardsen

(VG Nett) Askeskyen har satt flypassasjerer i knipe over hele Europa. Mange strandede nordmenn har imidlertid funnet løsninger ved å rette tommelen opp på VG Nett.

 • Marianne Vikås
 • Helene Skjeggestad
Publisert:

VG Nett lanserte torsdag kveld en haikesentral for nordmenn som står fast i inn- og utland etter at luftrommet ble tømt på grunn av asken fra vulkanen på Island. Siden har henvendelsene strømmet inn både fra folk som ikke kommer seg frem og fra folk som tilbyr skyss til haikere.

PROTOKOLL:Fornøyd med Haikesentralen? Send oss et tommel opp-bilde!

ER DU ASKEFAST?Finn alternative løsninger på haikesentralen

En av dem som har benyttet seg av haiketjenesten er Harald Fredrik Ulltveit-Moe. Han har vært på en kongress i Boston, men kom ikke lenger enn til transiten i Amsterdam. I likhet med hundretusenvis av andre måtte han se seg om etter alternative løsninger.

LES OGSÅ:Slik kommer du deg frem uten fly

- Som å være på en russebuss

På haikesentralen kom han i kontakt med flere andre nordmenn som også var strandet i Amsterdam. De tok saken i egne hender, og leide en buss som klokken 21 fredag kveld satte kursen mot Oslo.

- Vi har samlet opp totalt 50 voksne og en baby. De fleste er nordmenn, men det er også noen svenske og en franskmann, sier Ulltveit-Moe til VG Nett.

De aller fleste av passasjerene har de funnet via haikesentralen, men noen kom de også i kontakt med på Schipol. Busselskapet kom de i kontakt med gjennom Sjømannskirken. Pågangen for å leie buss er enorm over hele Europa. Det vet eierne å benytte seg av.

- Prisene blir presset opp, sier han.

Men det setter ikke en demper for gleden av å være på vei hjem til Norge.

- Det er kjempegod stemning her nå, det er nesten som å være på en russebuss. Folk er veldig glade for å komme seg hjem, sier Ulltveit-Moe.

LES OGSÅ:Statsministeren på vei gjennom Europa i bil

Haiker fra Brussel

I Brussel har Renate Larsen (22) og Ingrid Marie Relling (26) letet etter løsninger etter at flytrafikken ble stengt torsdag formiddag. De to har de siste tre månedene vært i den belgiske byen på utplassering fra førskolestudiet ved Universitetet i Stavanger.

- På haikesentralen kom vi i kontakt med en mann som befant seg i Øst-Frankrike. Ved midnatt kommer han innom Amsterdam for å plukke oss opp. Det er utrolig snilt, sier Larsen til VG Nett fredag kveld.

TOMMELEN OPP FOR HAIKESENTRALEN: Renate Larsen (22) og Ingrid Marie Relling (26) får haik fra Brussel til Oslo etter å ha lagt ut en annonse på VG Netts haikesentral. Foto: PRIVAT


Hun og venninnen er nå i ferd med å vaske ut av leiligheten og pakke kofferten før de legger ut på de 1086 kilometrene til Oslo. Ingrid Lund er opprinnelig fra Nord-Norge, og har fått tak i en togbillett nordover søndag.

LES OGSÅ:Maks flaks for lille Max (3)

Ljubljana-Wien-Oslo

Fredag kveld sitter Ole Kristian Årmot og Torstein Hus i en leiebil på vei til Ljubljana i Slovenia, for så å fortsette videre til Wien i Østerrike. Via VG Netts haikesentral kom de i kontakt med andre nordmenn som har leid en buss fra den østerrikske hovedstaden.

- Der fant vi en annonse om at noen hadde 20 ledige plasser, så vi kastet oss på, sier Årmot.

De har vært på en jobbreise i Slovakia for å se på skianlegg. Til daglig jobber begge på Voss.

PÅ VEI TIL WIEN: Ole Kristian Årmot og Torstein Hus fra Voss har leid bil fra Slovenia for å haike videre med en chartret buss fra Wien. Foto: PRIVAT


LES OGSÅ:Jan Kjærstad får haik nordover

Optimister

Noe lengre reisevei hadde Birgitte Dahl Knutsen (34) og Freja Karoline Kristoffersen (24) som har vært på jentetur i Alicante i Spania.

PÅ VEI HJEM: Birgitte Dahl Knutsen og Freja Karoline Kristoffersen har fått skyss fra Alicante i Spania til Norge. Foto: PRIVAT

- Vi la inn annonse på haikesentralen, men det var på et torg her i Alicante at vi kom i kontakt med en svær gjeng med nordmenn som heller ikke kom seg hjem. Det viste seg at de har leid en buss som vi får sitte på med. Vi har hatt utrolig flaks, sier Dahl Knutsen.

VGTV:Se hvordan vulkanskyen er spådd å spre seg her

Hun må hjem til de to barna sine i Sandefjord siden mannen er i USA, og de har kun barnevakt til over helgen. Bussen kjører nordøstover fredag kveld, og de satser på å være i Hirtshals klokken 12 på søndag. Derfra går veien videre til Larvik og Sandefjord.

- Det blir gøy å se Europa, sier tobarnsmoren rett før avreise.

- Årets morsomste haiketur

Foto:

Denne meldingen ble sendt inn til VG Netts haikesentral fredag: «Lakselv Steinkjer 4 stk artist/crew m/ 8 kolli bagasje trenger transport fra Lakselv tidlig søndag. Puppetry of The Penis må rekke show i Steinkjer på mandag».

- Vi er fast bestemt på å nå oppsetningen i Steinkjer mandag. Om noen melder seg frivillig kan de nok regne med å komme hjem med et par partytriks.

- Vi kan love en meget morsom tur til den som tar turen fra Lakselv til Steinkjer med «Puppetry of The Penis» på søndag, sier Jan Erik Svendsen fra Atomic Soul.

«Puppetry of The Penis» er en svært orginal humor-oppsetning som tar utgangspunkt i såkalte «dick triks». Dette er triks som viser hva man faktisk kan gjøre med penis, testikler og skrotum. Showet har også vunnet Tony Award, en prestisjetung pris som regnes som teaterts svar på Oscar.

Setter opp buss fra Spania

Reisebyrået Marianne Tours i Alfaz del Pi har bestemt at de skal sette opp bussforbindelse mellom Spania og Norge. Lørdag morgen klokken 05 skal de første tre bussene kjøre fra Costa Blanca og nordover.

- Ja, det stemmer at vi har satt opp tre busser fra Spania til Norge grytidlig lørdag morgen. Det har vært helt vilt på telefonen her i dag etter vi bestemte oss for å kjøre busser til Norge. De første to bussene fylte vi opp umiddelbart og den tredje holder vi på å fylle utover fredagskvelden, sier daglig leder i Marianne Tours, Marianne Martinsen til spaniaavisen.no.

SPANIA-NORGE: Marianne Martinsen setter opp buss for nordmenn som vil hjem fra Spania. Foto: Leif Kverneland/Spaniaavisen.no
Publisert:

Relaterte artikler

 1. SAS sender permitteringsvarsel til 2.500 ansatte

  Vulkanskyen fører til milliontap for flyselskaper og andre berørte næringer.

Mer om

Vulkanasken fra Island

Flere artikler

 1. Askefast Jan Kjærstad på desperat haikejakt i Paris

 2. Kjører datteren fra Sandvika til Frankrike

 3. Eurocontrol: - Håper at femti prosent av mandagens flygninger kan gjennomføres

 4. Askefaste kan «haike» med cruiseskip

 5. Slik kommer du deg frem uten fly

Fra andre aviser

 1. Finn togferien som passer for deg

  Bergens Tidende
 2. MS-syke Solfrid (72) ble sendt hjem med rutefly. 18 dager etter døde hun.

  Bergens Tidende
 3. Legen advarte mot turen. Likevel ble MS-syke Solfrid (72) sendt hjem med rutefly. 18 dager etter døde hun.

  Aftenposten
 4. En tilfeldig haiketur i Knarvik sikret Bart Lesaffre drømmejobben. Og kjærligheten.

  Bergens Tidende
 5. Familiefesten som endte i dødskrasj

  Bergens Tidende
 6. Her slår tyven til mens paret tar bilde av seg selv

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no