1 / 16
PERI-STILFULLT: Opprinnelig ble Peristil bygd rundt inngangen til keiserens bolig, mausoleet og tempelet. Nå er det myldreplass og stilig uteservering for kafeen Luxor. Foto: Terje Bringedal/VG

Split - Europas mest spesielle gamleby?

SPLIT (VG) Keiser Diokletian ville sikkert ha gremmet seg, men blås i ham! Nyt livet i gamlebyen i Split.

Publisert:

Folk her har mye å takke Diokletian (236-311) for. Ikke for de rabiate kristenforfølgelsene eller hvordan han opphøyde seg selv til Gud. Men for selve byen.

Hele Split - Kroatias nest største by - har vokst ut fra keiserens palass. Tre århundrer etter hans død flyttet folket her inn i det tomme slottet. De slo ut vegger og reiste nye, murte opp hus og gater, og vips, var en helt særegen by skapt.

BILDESPESIAL: Se bilder fra gamlebyen

Spesiell er den fortsatt, og ekstremt kompakt: Området innenfor murene er mindre enn 200 ganger 200 meter.

Fra havnepromenaden Riva entrer du gamlebyen gjennom keiserens kjeller - med 1700 år gamle murer på alle sider. Derfra går du opp en steintrapp som fører opp til Peristil.

Det er en fantastisk plass. Høye søyler flankerer tre av sidene, steinhellene glinser speilblankt etter århundrer med subbende føtter, og til høyre vokter en egyptisk sfinks byens katedral, som opprinnelig ble bygd som mausoleum for Diokletian.

«Ny» favoritt blant turister

Split var lenge lenge en glemt by, et trafikknutepunkt der Kroatia-turister svett travet rundt på kaien i påvente av første ferge til øyene.

I dag kryr gamlebyens gater av turister både dag og kveld, og små kafeer er skvist inn i kriker og kroker overalt. De større plassene er stort sett dekket av rutete duker.

- Split har en fantastisk gamleby, men folk har ikke oppdaget den. Først i 2010 føler jeg at Split ble sett på som en destinasjon, ikke bare et utgangspunkt for øyene, sier Ante Kotarac.

I år åpnet også SAS en sommerrute mellom Split og Oslo, og Norwegian utvidet sitt rutetilbud til byen.

Innfødte splicanier har ingenting imot å dele byen med turister. Snarere tvert imot.

- Det er helt herlig. Vinteren er lang nok, og da har vi hele stedet for oss selv, fastslår Vedran Sucic.

EN TIMES BÅTTUR FRA SPLIT:
Dette er Kroatias mest berømte strand

Klapa og klart

Plutselig smyger a cappella-sang seg ut på peristylen. Vellyden stammer fra det som var vestibylen i palasset, der ulike grupper synger tradisjonell vokalmusikk, klapa, hver dag om sommeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GJENBRUK: Diokletians mausoleum har senere blitt gjort om til katedralen Sv. Duje. Foto: TERJE BRINGEDAL / VG

Denne dagen er det strupene til mannfolkene i gruppen Susur som fyller det sirkelrunde kammeret. For hver strofe av mannssangen stimler flere turister til rommet.

- Dette er et av de beste stedene man kan synge. Akustikken er fantastisk, sier sangeren Zoran Zupanovic (26).

LES MER OM KROATIA:
VGs store badeguide til Kroatia || Slowfood i Dubrovnik || Øysafari i Kroatias øyparadis || Kroatia for byelskere || Dra på fottur på Brac

Sommerjobb som soldat

Sangerne er betalt av kommunen. Det er ikke Lovel (21), som står foran katedralen med en avkappet piassavakost på hodet.

Han har funnet på sin egen sommerjobb: å posere som romersk soldat mot betaling.

Lovel kan røpe at businessen slettes ikke går så verst.

- I begynnelsen tenkte jeg litt på alle fotoalbumene jeg havner i. Men ikke nå, sier han og påstår at både han og kameraten er ansatt av kommunen.

Det er bare tull, ifølge turistkontoret, som likevel ikke har noe imot guttenes påfunn.

Tross alt er hele gamlebyen tuftet på at folk tar seg litt til rette.

LEIESOLDAT: Lovel (21) poserer villig for fotografene - hvis de betaler. Bak ham kommer folk inn fra Diokletians kjeller. Foto: TERJE BRINGEDAL / VG


Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Offisiell turistinformasjon
Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no