Flere passasjerer stopper flybråk
(VG Nett) Hvert eneste år blir nordmenn tatt for flybråk. Stadig oftere er det andre passasjerer som blir hverdagshelter og legger bråkmakerne i bakken.
Røyker, drikker og slåss på fly
Stanses av medpassasjerer
Risikerer kjempebøter
Bare SAS har så langt i år rapportert 52 tilfeller av det som i flybransjen kalles «disruptive passengers» - uregjerlige passasjerer. Tre av passasjerene er anmeldt for flybråk og ti for brudd på røykeforbudet om bord.
Flere ganger er det medpassasjerer som resolutt har grepet inn for å holde bråkmakerne i sjakk.
- Det er ikke uvanlig at passasjerer bistår i slike situasjoner. Vi har konkrete eksempler på at vanskelige episoder kunne utartet seg mer hvis passasjerer ikke hadde hjulpet, sier verneombud i SAS og representant for Kabinforeningen, Larry Skaar til VG Nett.
Det var nettopp det som skjedde forrige uke da en norsktalende mann slo seg fullstendig vrang på et Turkish Airlines-fly på vei fra Oslo til Istanbul. Flere ganger underveis på flyturen grep passasjerer inn for å roe ned mannen.
VGTV: Her slåss passasjerene på Oslo-flyet
Det samme skjedde da en sørlending i 50-årene tidligere i år truet med å hoppe ut døren underveis på flyturen. Også da var det passasjerer som sammen med mannskapet fikk lagt mannen i bakken.
- Passasjerene er blitt sterke støttespillere hvis det oppstår bråk, enten ved at besetningen ber om hjelp fra noen de har sett seg ut på forhånd, eller at passasjerene kommer til. Noen ganger hender det for eksempel at det er politifolk om bord, sier Skaar.
HAR DU STOPPET BRÅK PÅ FLY? KONTAKT VG NETTs REPORTER HER!
Sikkerhetssjef Bjørn Tvete-Berger i Norwegian mener også at medpassasjerer som griper inn for å roe ned andre passasjerer stadig blir vanligere når truende situasjoner oppstår på flyene.
«11. september-effekt»
- Etter 11. september 2001 har det skjedd et skifte som innebærer lavere toleranse fra både flyselskap, myndigheter og ikke minst andre passasjerer når det kommer til bråk om bord på flyene, mener Skaar.
Også konsekvensene for å slå seg vrang på flyet har blitt strengere.
Bråkete passasjerer risikerer å bli nektet adgang på flyet eller adgang på returreisen. Slår man seg så vrang at flyet må mellomlande underveis, kan summen fort bli svimlende høy.
- Vi slår hardt ned på at folk forringer turen for medpassasjerer og utsetter dem for potensiell fare. Det har jo hendt at folk har vært så rabiate om bord at vi har vært nødt til å lande underveis. Da blir man gjerne belastet for den kostnad det medfører, som ekstra drivstoff, og så videre. Det er ikke billig å lande et fly utenfor ruten. Det kan fort passere hundre tusen kroner, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.
- På vei ned
Likevel mener selskapet at tallene er på vei ned, og at problemet med flybøller har minsket de siste årene. Det samme sier de største charterflyselskapene og Gardermoen politistasjon til VG Nett.
- Men det skjer med jevne mellomrom. Og det kan ende med alt fra en tur i fyllearresten til anmeldelse, bøter eller påtale. Noen selskaper nekter også passasjerer å fly med dem senere om de har vært involvert i slike episoder, sier innsatsleder Tommy Lorentzen ved Gardermoen politistasjon til VG.
- De gangene jeg har blitt kalt ut, er det på grunn av at noen har røyket på toalettet eller fått seg litt for mye å drikke, og ikke vil gjøre det de blir bedt om, sier han.
- På vei opp
Sikkerhetssjef Bjørn Tvete-Berger i Norwegian mener på sin side at tallet er på vei opp.
- Jeg kan ikke underbygge den påstanden i dag, men det har i alle fall vært et relativt konstant problemområde. Vi ser på dette som kriminalitet, og har lav terskel for å gi folk en advarsel fra kapteinen. Det er viktig å reagere raskt og bøtelegge de som står for denne typen forbrytelser, sier han.
- Når det først skjer at en beruset, påvirket eller psykisk ustabil person slår seg vrang, har du det gående. Men mye handler om hvordan du takler ting i forkant og under eskalering. I SAS er det stadig fokus på å behandle mennesker og å takle konflikter, og én gang i året er det blant annet trening rundt dette, og stort sett kommer situasjonen under kontroll, sier Larry Skaar i SAS.
HER ER FLERE FLYFYLL-EPISODER
**En flyvertinne måtte sy flere sting etter at en nordmann angrep henne på et Norwegian-fly på vei fra Las Palmas til Stavanger i juni i år.
**I mai i år gikk en nordmann amok på et Estonian Airways-fly på vei fra Tallinn til Oslo. Mannens oppførsel var så truende at kapteinen valgte å mellomlande i Stockholm for å kaste ham av.
**Rett før jul i fjor ble en nordmann siktet for vold etter at han angrep besetningen på et TAP-fly på den populære ruten mellom Rio de Janeiro og Lisboa.
**I januar i fjor gikk slo en nordmann seg vrang på et Novair-fly på vei fra Oslo til Las Palmas. Han ble arrestert av britisk politi etter at kapteinen valgte å lande i London.
**Etter å ha helt i seg en helflaske brennevin, skal den norske skipsoffiseren ha gått amok på et KLM-fly på vei til Kuala Lumpur i 2008.
**Etter at passasjeren (50) slo seg vrang, skrek og ropte han til medpassasjerene før han satte tennene i tre passasjerer som prøvde å stoppe ham. Norwegian-flyet måtte returnere til Flesland, og mannen ble hentet av politiet.
**I 2007 skrev VG Nett om en nordmann som ble lagt i jern om bord på et Finnair-fly på vei fra Bangkok til Helsingfors.
**I 2006 slo en mann seg vrang om bord på et fly fullt av Sputnik-fans på vei til Alanya. - Han var helt krakilsk, og begynte å skrike og slå. Det var nesten som bygdefestene hjemme, fortalte Sputnik til VG Nett den gang.