Dampende Istanbul

ISTANBUL (VG) - Its my birthday. Lets dance! Bursdagsbarnet vrikker seg bortover gulvet, sjonglerer med servietten og byr fotografen opp til dans.

- Hej, norska! This was Ronny Johnsens favourite place when he played at Besiktas, blir det lokket med i ene enden av gaten.

- Puhh, sukker Hassan og tørker svetten når han klarer å overtale oss til å prøve restauranten hans. Det vi ikke visste var at nabobordet feiret en 30-årsdag. Det begynte rolig. Så blandet husbandet seg med selskapet og økte tempoet på folkemusikken. Det var da det tok fyr. Den kvinnelige jubilanten danset seg opp på stolen, opp på bordet, bortover bordet og mot oss.

På en god norsk restaurant ville selskapet blitt kastet ut. I Istanbul klappet kelnerne takten. Det ble fest på tyrkisk. Og det fortjente vi etter en lang dag med vandring i Istanbuls spennende gater.

Mange turister begynner dagen i den store basaren i Gamlebyen med over 4000 butikker. Utenfor basaren velter det inn turister i guidet flokk, mens gateselgere vil prakke på deg alt fra postkort til q-tips (!!), eller få deg på badevekten for noen kroner. Får du nok av maset, tar du taxi til den andre siden av Galatabroen, over Gylne horn til Taksimtorget.

Her er det mer urbant - og vestlig. McDonalds er blitt like dominerende som kebabsjappene. Modern Talkings tyske fløtedisco overdøver bønnene fra Istanbuls 2000 minareter. Den økende turismen har satt sine spor.

Søndagen er en god dagen derpå i Istanbul. Etter å ha vært på historisk vandring i Gamlebyen, spaserer du ned til havneområet. Gå etter duften fra nygrillede fiskeburgere fra båtene ved kaien, og lyden fra folkelivet. Det er som Aker Brygge på speed. Men om det skulle gå for fort, tusler du om bord på en båt som tar deg med på sightseeing oppover Bosporusstredet. Her ligger praktvillaer vegg i vegg med forfalne hus som faller fra hverandre om du puster på dem.

Etter lange dager stappet med inntrykk, er det bare en ting du skal gjøre før kvelden igjen tar deg. Du må oppsøke et tyrkisk bad.

Med et lite klede rundt kroppen blir jeg vist inn. Det er høyt under kuppelhvelvingen, og behagelig varmt på marmorbenken. Når dampen har åpnet porene, klasker Mahmut meg på magen med håndflaten, og ber meg følge ham. Han trer på seg en hampvott, kommanderer meg på magen, og starter massasjen. Mahmut knar og sliter og såper inn ømme muskler og ledd. Det hele ender med at han tar av seg sandalene og begir seg ut på en spasertur på ryggen min. Når han hiver den siste bøtten med varmt vann over meg, er jeg så fornøyd at jeg nesten får lyst å gi Mahmut en klem. Men bare nesten.

At en hardhendt hårete tyrker med kulemage og bart skulle bli et høydepunkt i Istanbul var en åpenbaring. En ren en.

Les også

 1. Reisefakta: ISTANBUL

  Uteliv: Både rockeklubber, nattklubber og jazzklubber. Med hell besøkte vi Kerem Görsevs Jazz Bar.

Mer om

 1. Reise

Flere artikler

 1. Eventyrlig juleshopping i Istanbul

 2. Norske Simen (30) ble værende i Tyrkia under portforbudet: Vurderte aldri å reise hjem

 3. Frykten sprer seg i Istanbul etter terrorangrepet

 4. Avis: Tyrkia hevder å ha bevis på drap på regimekritisk journalist

 5. Én pågrepet i tilknytning til Istanbul-angrepet

Fra andre aviser

 1. Østens mystikk kan oppleves på en langhelg

  Bergens Tidende
 2. Nordmann skadet i eksplosjon i Istanbul

  Fædrelandsvennen
 3. Selvmordsbomber i Istanbul ikke ettersøkt i Tyrkia

  Fædrelandsvennen
 4. Nordmann lettere såret i eksplosjonen i Istanbul

  Fædrelandsvennen
 5. KRSby tester Lille Istanbul

  Fædrelandsvennen
 6. Tallinn er snublende nært – og verdt et besøk

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no