SI IFREA: Ifølge NSB oppfører de fleste passasjerene seg bra, men det finnes unntak. Selskapet oppfordrer til å si ifra hvis en medpassasjer plager deg. Foto: JAN OVIND/VG

Ny undersøkelse: Togpassasjerer irriterer hverandre med vilje

(VG Nett) Åtte av ti togreisende vet at de irriterer sine medpassasjerer; de bare velger å ikke bry seg.

Publisert:

En britisk undersøkelse utført av selskapet O2 Money viser nemlig at de fleste legger høfligheten igjen på stasjonen.

For selv om vi vet at medpassasjerer som prater høyt i telefonen, snorker eller hører på høy musikk er sjenerende, velger vi å gjøre nettopp disse tingene, skriver News.com.

Snorker og snikleser

30 prosent av de som svarte på undersøkelsen innrømmer at de kan sovne og begynne å snorke under togturen, vel vitende om at dette plager de andre.

Og hvor plagsomt er det ikke når sidemannen snikleser avisen du holder i hånden? 20 prosent av respondentene innrømmer at de gjør nettopp dette.

Det er ikke bare på togreisen at vi irriterer oss: En undersøkelse viser at vi irriterer oss over medpassasjeren på flyet også. Dette er tingene som irriterer kabinpersonalet mest.

Ikke nok respekt

Én av fire togpassasjerer innrømmer at de slenger bagen opp på setet ved siden av seg for å unngå at medpassasjerer setter seg der. Like mange sier også at de ikke har i nærheten så stor respekt for sine medpassasjerer som de selv mener de burde.

Kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB mener at de fleste av deres passasjerer oppfører seg pent på toget, men påpeker at det finnes unntak.

- Vi legger jo også merke til at enkelte sitter med bena eller veska på nabosetet selv om det er fullt i toget. Og de som hører på høy musikk i stillesonen. Dette er ting vi håndterer, men som vi ikke anser som noe stort problem, sier han.

- Si ifra!

Myhre mener disse irritasjonsmomentene lett kan unngås ved rett og slett å si ifra.

- Ta det opp med sidemannen hvis det er noe som irriterer deg, så kan vi oppdra hverandre til god reiseskikk, sier han.

Direktør for reise Norge i hovedorganisasjonen Virke, Hilde Solheim, mener at oppførselen på tog til syvende og sist handler om normal oppdragelse og folkeskikk.

- Blir langt hyggeligere

- Det er dessverre noen som mangler dette. Og det er det ingen grunn til å tolerere på slike steder hvor vi tvinges til å være tett på hverandre, sier hun.

Også Solheim oppfordrer til å si ifra dersom sidemannen gjør noe irriterende.

- Hvis vi er høflige og tar hensyn til hverandre så blir offentlig kommunikasjon langt hyggeligere, sier hun.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no