Dette må du huske på før du reiser på ferie!

PAKK SMART: Ikke ta med deg dyre verdigjenstander på reise. Du får neppe erstattet hele tapet.

Reiseforsikringen dekker ikke alt

Tenk deg godt om før du tar med deg arvesmykkene og det
dyreste elektroniske utstyret ditt på ferie.

 • Anne Bergseng
Publisert:

Blir du frastjålet eller ødelegger en verdifull gjenstand på reise, får du ikke full erstatning for denne på en vanlig reiseforsikring.

For verdisaker gjelder som oftest en erstatningsgrense på 15.000 kroner, eller 20.000 kroner for en hel familie. I tillegg har flere selskaper innført en begrensning på 3000 kroner for mobiltelefoner. Disse tallene varierer litt mellom de ulike forsikringsselskapene.

Du kan sikre deg i større grad ved å kjøpe en spesialforsikring for verdisaker.

– Har du ikke dette, tenk over om du virkelig trenger å ta med deg kostbare, tyveriutsatte eiendeler på reise, sier Robin Wulff-Nilsen, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring.

Men tilleggsforsikringer dekker heller ikke absolutt alt:

PASS PÅ!: Dyre vedigjenstander som Ipad og arvesmykker bør helst legges igjen hjemme når man er på ferie. Vanlig reiseforsikring dekker ikke nødvendigvis tap av disse.

– Nesten uansett hvilken dekning man har, vil f.eks. en familie på fire som blir frastjålet iPader, telefoner, PC og kameraer høyst sannsynlig stå igjen med et udekket tap hvis man kun har én forsikring, sier informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Erstatningsutbetalingene for reiseforsikring har økt kraftig de siste to årene. Utbetalingene var på nesten 580 millioner kroner i første kvartal i år, viser tall fra Finans Norge, hovedorganisasjon for finansnæringen i Norge.

Dette er en økning på 38 prosent siden 2013. Erstatningene for tyveri og tap av reisegods har økt med 23 prosent på disse to årene.

Mange får seg en stor overraskelse når de opplever hvor målrettede og proffe tyvene har blitt. Skulle du bli frastjålet noe, må tyveriet straks meldes til lokalt politi, og det er viktig at du får med deg en skriftlig bekreftelse på dette.

Dyre smykker, datamaskiner, kamera, musikkinstrumenter og annet av høy verdi bør du heller ikke legge i bagasjen du sjekker inn på flyet.

– Slike eiendeler må tas med inn på flyet som håndbagasje. Du må dekke hele eller deler av tapet selv hvis en iPad blir stjålet eller skadet mens den sendes som innsjekket bagasje, sier Wulff-Nilsen i KLP.

Les også: Norsk reiseliv tror på rekordsommer

Mer sykdom på reise

Når det gjelder erstatningsutbetalingene for reisesyke og reiseulykke, har disse økt med hele 35 og 63 prosent siden 2013. Blir du syk på reise, er det en fordel om du har med reiseforsikringskortet ditt. Dette må du vise til sykehuset om du blir lagt inn. Da vil prosessen med å få hjelp gå raskere.

BAGASJE: Ikke legg dyre verdigjenstander i kofferten når du er på reise. Må du ta med deg dyre ting, så ha dem i håndbagasjen.

I tillegg til reiseforsikringen anbefales ferierende nordmenn å skaffe seg Europeisk helsetrygdkort før de drar på ferie.

I alle EU/EØS-land og Sveits kan du bruke helsetrygdkortet hos offentlig lege eller på offentlig sykehus. Da mottar du nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggerne i det landet du oppholder deg.

Det er likevel viktig å ha en privat reiseforsikring, først og fremst for å dekke syketransport hjem til Norge. Reiseforsikringen dekker også tilkalling av pårørende dersom du blir alvorlig syk eller skadet, hjemtransport dersom noen i nærmeste familie blir alvorlig syk eller dør, og evakuering som følge av krig, terror eller naturskade.

2015 ser ut til å bli et rekordår når det gjelder innmeldte skader til norske forsikringsselskaper generelt. Ved utgangen av første kvartal er det innmeldt 85. 093 skader og utbetalt 576 millioner kroner. Prognosene for 2015 basert på første kvartal tall, ser ut til å kunne bli astronomiske 347. 399 saker med utbetalinger som for første gang når 2 milliarder; dvs. 2 150,8 millioner kroner.

Les også: Dette er nordmenns drømmereisemål!

Husk dette og reis trygt:

* Ta med reiseforsikringskort

* Ta med europeisk helsetrygdkort

* Ikke ta med dyre eiendeler som smykker og elektronisk utstyr

* Hvis du har med dyre eiendeler, bør du ha dem i håndbagasjen, og kjøpe en spesialforsikring

* Tyveri må straks meldes til lokalt politi. Få en skriftlig bekreftelse på anmeldelsen.

* Betal reiseutgifter med kredittkort som har reiseforsikring inkludert, da har du større muligheter for å få dekket mest mulig av tapet.

* Tøm bilen for all bagasje om natten, og la aldri noe ligge synlig i bilens kupé.

(Kilde: KLP Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring)

Publisert:

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Fire av ti tror reiseforsikringen dekker skader på mobiltelefonen

 2. Pluss content

  Nordmenns ville feriebløffer

 3. Pluss content

  Her er de beste reiseforsikringene

 4. Pluss content

  De villeste forsikringshistoriene

 5. Pluss content

  Stor kåring: De beste reiseforsikringene for familien

Fra andre aviser

 1. Her er forsikringsfellene du bør kjenne til

  Bergens Tidende
 2. – Noen forventer at reiseforsikringen dekker alt uansett. Slik er det ikke.

  Aftenposten
 3. Er bagasjen forsinket eller borte?

  Aftenposten
 4. Forsikringsselskap ser økning av tyverier på reiser. – Vi er nok litt ute av trening etter pandemien

  Aftenposten
 5. Forsikringsselskap ser økning av tyverier på reiser. – Vi er nok litt ute av trening etter pandemien

  Bergens Tidende
 6. Dette har du krav på hvis bagasjen er forsinket

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no