SKJULES IKKE: Det er tydelig at selgerne ikke frykter reaksjoner fra Spanske myndigheter. Designerkopiene tilbys overalt.

Dette risikerer du ved å kjøpe billigkopier i utlandet

MARBELLA (VG Reise) Tre av ti nordmenn synes det er greit – enten hele tiden eller av og til – å kjøpe piratkopierte varer når de er på ferie i utlandet.

 • Geir Olsen
Publisert:

Det viser en undersøkelse Norstat gjennomførte på oppdrag fra Tolletaten og Patentstyret i fjor høst.

24 prosent sa at de også har kjøpt varer som piratkopierte klær, sko, vesker eller solbriller.

HA GANGSYN: Solbriller er som regel ikke det de utgir seg for på gatemarkedene langs den spanske solkysten.

– Kjøp ekte, oppfordrer Elisabeth Nettum ved Kontrollavdelingen i Tolldirektoratet.

Hun har flere eksempler på at nordmenn de siste årene har blitt fratatt varer og bøtelagt etter å ha kjøpt billige etterligninger i Syden.

Det er ikke bare norske myndigheter som vil kopivareomsetningen til livs. Det siste året har spansk politi bøtelagt mange selgere, og fra og med denne sommeren kan også kjøpere bøtelegges av spansk politi, skriver The Travel Inspector.

HOPER SEG OPP: Det hoper seg opp med briller som Tollvesenet beslaglegger.

Flere beslag

Hvis du kommer til en flyplass i Norge med kopivarer kjøpt i utlandet, risikerer du at varene tilbakeholdes der.

– Tolletaten kontakter da rettighetshaver, og i mange tilfeller blir varen destruert. Den som importerer varene får en bot. Varer som importeres i bagasjen eller som postpakke, og som vi antar er ment til for eksempel videresalg eller annen næringsvirksomhet, blir tilbakeholdt. Ved import av mer enn to til tre enheter risikerer du som privatperson at varen blir holdt tilbake, forteller Nettum.

Tolletaten anmelder ikke forholdet selv. Det er rettighetshaverne som må anmelde og avgjøre om de går videre med saken etter at tollerne har gjort dem oppmerksomme på beslaget.

Nå er det imidlertid et lovforlag på trappene som gir tollerne anledning til å reagere strengere.

ADVARER: Elisabeth Nettum oppfordrer nordmenn til å handle ekte varer.

Kan være farlig

– Risikoen for å miste varen og tape penger ved tollkontroll bør likevel ikke være din viktigste motivasjon for å unngå å kjøpe piratkopier og falske varer i ferien. Er du opptatt av miljøvern, bærekraft og å gjøre gode valg for samfunnet vi lever i, bør du holde deg unna falske varer. Falske varer er produsert under omstendigheter vi ikke kjenner til, da de som lager varene ikke forholder seg til de lover og regler som myndighetene har satt for produksjon av varene. Er det leketøy til barn, kan produktet f.eks. inneholde giftige fargestoffer som er farlig om barnet putter leken i munnen, sier Nettum. Og legger til:

– Falske og piratkopierte varer har tilknytning til organisert kriminalitet, og er del av den svarte økonomien.

FALSK FARE: Det florerer med kopier av designervarer. Rådet fra norske myndigheter er å velge ekte.

Finansierte Charlie Hebdo-terroren

En ny rapport fra OECD viser at inntektene fra falske og piratkopierte varer brukes til illegal aktivitet. Dette kan være våpensmugling, narkotika og annen kriminalitet. Terroristene som sto bak Charlie Hebdo – terroren i Paris hadde smuglet og solgt falske varer (sigaretter) for å finansiere våpenkjøp til å begå terrorhandlingen.

Falske og kopierte T-skjorter som er produsert i en svart økonomi, har gjerne arbeidere med få eller ingen rettigheter, lav lønn, og de er dårlig stilt om de for eksempel blir syke eller skadet, opplyser Tolletaten i e-post til VG.

1 / 3
BARE JUGGEL: Det florerer med kopier av dyre merkevarer som belter, vesker og smykker. Og nordmenn handler villig vekk.

Ingen bønn

I Italia har myndighetene intensivert jakten på både kjøpere og selgere. Der vanker det nå straffereaksjoner i form av beslag og bøter på opp til 10.000 euro for å kjøpe kopier av designvarer.

Business as usual i Spania

På gatemarkedene i Spania er det fortsatt mange som tar sjansen. Både turister og selgere. Handelen går livlig med åpenbare forfalskninger av alle kjente designermerker.

«If you don´t cheat – you don´t eat,» sier selgeren Hussain og holder frem kopier av Longschamp vesker han selger for et par hundrelapper, en brøkdel av prisen på de originale nylonveskene.

JUKS MED STIL: Hussain mener han ikke har annet valg enn å selge falske vesker.

Han mener det er helt greit, og helt vanlig å selge slike varer. Risikoen for å bli tatt er minimal.

– Det hender jo at en spesialavdeling fra politiet dukker opp. Da vanker bøter og inndragelse. Men vi tar den sjansen. Sesongen er kort, og jeg har en familie å brødfø, forteller han.

INGEN RISK: Catharina van der Rijs og datteren Mariella Torres har solgt skinnbelter på markedene siden 1982. – Et belte laget av ekte skinn varer lenger enn et plastbelte med fint merke, sier de to som gjerne skulle sett myndighetene tok affære overfor dem som selger falske ting.

Liker det ikke

Like bortenfor står to driftige damer og tilpasser belter. De lover kun ekte varer til litt høyere pris enn hva man kan kjøpe et «designerbelte» for.

– Ekte kvalitetsvarer. Vi selger kun belter av den beste kvalitet. Og prisen glemmer man fort når beltene holder år etter år, sier Mariella Torres. Hun og moren Catharina van der Rijs har solgt belter på gatemarkedene i flere tiår.

– Vi ser jo at det har tatt seg opp igjen med «fakes» de senere årene. En stund florerte det med slike ting, så ble det slått ned på en stund. Men så er det på vei tilbake. Vi liker det ikke. Spania er nok det siste landet i verden som kommer til å rydde opp i dette, mener Mariella som forteller at det i løpet av et år kan være to til tre razziaer fra politiet.

– Men det hjelper lite. Varene er tilbake etter kort tid, sier hun.

Tollvesenets nettside Velgekte gir informasjon om hva du bør se etter hvis du fiol unngå falske varer,

GARANTERT FAKE: Det kryr av strandselgere langs den spanske solkysten. Sammen med selgerne på gatemarkedene er de fremste tilbyderne av billigkopier av merkevarer.
Publisert:

Mer om

 1. Piratkopier av merkevarer
 2. Spania

Flere artikler

 1. Pluss content

  Kan være dødelig: - Nordmenn kjøper ulovlig «coronamedisin»

 2. Costa del Shopping: Gatemarked hver dag hele uken på Solkysten

 3. Pluss content

  Connie ble lurt: Slik unngår du svindel på Finn og Tise

 4. 10 spørsmål og svar om munnbind

 5. Pluss content

  Stor guide: Dette må du vite før du skaffer deg kjæledyr

Fra andre aviser

 1. Europol: Falskt koronautstyr er en helsetrussel

  Aftenposten
 2. Tilbud om munnbind er blitt det nye Nigeriabrevet

  Aftenposten
 3. Flere hundre nordmenn har rømt fra det norske rettssystemet. A-magasinet fant én av dem i Spania.

  Aftenposten
 4. Trangt og uhygienisk. Dette dyremarkedet er en virusbombe.

  Bergens Tidende
 5. I flere tiår tok nordmenn seg til rette i Kina: «Vi spytter hvor vi vil»

  Aftenposten
 6. Forretningsmannen fra Sotra er anmeldt fem ganger. Politiet startet aldri etterforskning.

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no