FINNEMARKA: En av Statskogs turperler. Foto: Torkel Skoglund
Her finner du de fineste turene i din egen skog
– Gå i skogen, overnatt underveis, og nyt den norske naturen som vi alle er medeiere i, oppfordrer Olaug Bollestad. Statskog hjelper oss nå med å finne frem til flotte fotturer og fiskevann som alle kan bruke.
Statskog kaller det for perler. Turperler, fiskeperler og jaktperler. Noen av de beste er nå samlet på Statsskogs egen perlenettside slik at alle skal få oversikt over hvordan vi kan ta dem i bruk. Der finner du nå tolv fotturforslag, ti fine fiskesteder og ti gode jaktterreng landet rundt. Flere skal legges til etter hvert. Det er mye å ta av.
Bla igjennom galleriet under for å se noen av Bollestads egne turbilder:
1 / 4
FJELLTUR: Ekteparet Olaug og Jan Frode Bollestad på tur i Rondane. Foto: Foto: Olaug BollestadFJELLTUR: Ekteparet Olaug og Jan Frode Bollestad på tur i Rondane. Foto: Foto: Olaug BollestadFJELLTUR: Ekteparet Olaug og Jan Frode Bollestad på tur i Rondane. Foto: Foto: Olaug BollestadFJELLTUR: Ekteparet Olaug og Jan Frode Bollestad på tur i Rondane. Foto: Foto: Olaug Bollestad
FJELLTUR: Ekteparet Olaug og Jan Frode Bollestad på tur i Rondane. Foto: Foto: Olaug Bollestad
– Det som er ekstra gøy med disse perlene er at de er dine og mine. Statskog forvalter en femtedel av Norge på vegne av oss, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Statsskog sorterer under hennes departement.
Synliggjør verdier
Det dreier seg om store området. 59 millioner dekar land totalt, og over 60.000 fiskevann.
– Så hvor skal man starte? Tanken vår er å vise frem herligheten vi eier i fellesskap og gjøre det enkelt å komme i gang ved å by på konkrete forslag, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.
1 / 2
BØRGEFJELL NASJONALPARK: Fjelltjenesten har bygget ny bro over Bissegelva, Simskardet.Foto: Foto: Magnus Beyer BrattliREISA NASJONALPARK: På tur ned fra Naustneset mot MollisfossenFoto: Foto: Geir Wagnild
BØRGEFJELL NASJONALPARK: Fjelltjenesten har bygget ny bro over Bissegelva, Simskardet.Foto: Foto: Magnus Beyer Brattli
Noen av Statsskogs perler er også nasjonalparker, så nettportalene overlapper hverandre litt. Men både miljøminister og landbruksminister har et felles mål: Å gjøre folk flest oppmerksomme på de enorme, flotte naturområdene som ligger der og venter på oss, og som alle har rett til å bruke.
1 / 2
ÅPEN HYTTE: Lunnaas nord i Finnemarka i Lier kan brukes av alle, gratis.Foto: Foto: Torkel SkoglundÅPEN BU: Muggsjølia i Femundsmarka er en av Statsskogs buer hvor du kan overnatte gratis.Foto: Foto: Espen Lysø
ÅPEN HYTTE: Lunnaas nord i Finnemarka i Lier kan brukes av alle, gratis.Foto: Foto: Torkel Skoglund
Hyttene åpnet igjen
Mange forbinder Statskog først og fremst med åpne buer hvor man kan overnatte gratis eller enkle hytter som kan leies for en billig penge. Alle buene og hyttene måtte coronastenge i midten av mars, men den 1. juni åpnet de igjen.
Perlenettsiden viser også aktuelle buer og hytter i turområdene slik at det er lett å planlegge rimelig overnatting hvis du ikke vil bo i telt.
TIL LEIE: Nordre Borthuskoia ved innsjøen Møkeren i Kongsvinger er en av hyttene som leies ut rimelig gjennom Statskog. Foto: Torkel Skoglund
Statsskogs turperler
Olaug Bollestad går selv i norske fjell og skoger hvert år. Hun har fire voksne barn som vokste opp med telt i naturen hver sommer.
– Jeg og mannen min var ikke superforeldre som dro med ungene på ski om vinteren og jakt om høsten. Men vi brukte naturen bevisst, og har ligget mye i telt, på godt og vondt. Barna har mange minner om morsomme teltferier, og nå har de vokst opp til å bli voksne som liker å gå i naturen selv, sier hun.
FINNSKOGEN: Bildet viser utsikt over Rotnavassdraget i Grue kommune. På Finnskogen holder alle de fire store rovdyrene til. Finnskogleden er en merket rute som tar deg 214 kilometer gjennom dette bølgende skoglandskapet, på gamle stier laget av dyr og finner. Foto: Foto: Torkel Skoglund
Fiskeplassene Statskog - og vi - eier er nærmest uendelige. Er du under 20 eller over 67 år kan du fiske gratis, ellers må du løse fiskekort.
Statskogs fiskekort kjøpes gjennom Inatur og koster 750 kroner for en person i hele 2020, og 850 for en familie. Ukeskort koster 365 for en person og 470 for familie. Disse gjelder for alle Statskogs fiskevann i hele landet. Men det er også mulig å kjøpe fiskekort kun for en kommune. Da koster det 520 for en person og 630 for en familie.
Se fiskeperlene i galleriet under. Klikk på pilen øverst til høyre for å se bildene i full størrelse. Da får du også litt mer informasjon om hvert sted.
1 / 10
SAGVASSDALEN, HAMARØY: Innenfor en radius på et par kilometer finner du flere fiskevann omkranset av vakker natur. Knut Hamsun bodde like ved i perioder, og skrev deler av Markens Grøde på gården Kråkmo.Foto: Foto: Kjell Fredriksen/fotonordfra.noVEFSNA: Før i tiden av dette en av landets beste lakseelver, men den ble ødelagt av lakseparasitt på 1970-tallet. I 2018 ble den gjenåpnet for laksefiske igjen, og er nå i ferd med å reise seg til gammel storhet. Foto: Foto: Hans Kristian Krogh HanssenSTOR-ROSNIVATNET-SULITJELMA: Det sies at ørreten i dette vannet er så rød i kjøttet at selv de feteste elvelaksene blekner i forhold. Og ikke bare er den rød. Det skal også være fjellørret på over tre kilo her.Foto: Foto: Jan Erik Hansen/tursiden.netSÆTERVATNET I SJUNKHATTEN NASJONALPARK: Til tross for sommerbildet: Dette vannet er spesielt populært for isfiske om vinteren. Har du litt flaks, får du både røye og ørret.Foto: Tor Egil Kvalnes - kvalnesfoto.com / www.kvalnesfoto.comBLEREKVATNAN: Blerekområdet i Rana består av et utall vann og tjern bundet sammen av elver og bekker. Det skal være fisk i nær sagt hver pytt i området. Mest ørret, men det finnes også røye.Foto: Foto: Tare SteiroKVÆNANGEN I TROMS: Fjellområdene rundt Kvænangsbotn har flust av fiskevann. Selv med flere uker til rådighet rekker du ikke å besøke alle. Det sies at fisken i Kvænangen ikke er kresen og biter på det meste.Foto: Foto: Jan Erik Hansen / tursiden.netFLENSMARKA, RØROS: Flensmarka er den vakre, mindre kjente, lillesøsteren til Femundsmarka. Du finner den på den andre siden av innsjøen Femunden. Her ligger fiskevannene på rekke, og du kan få ørret, abbor, røye og harr.Foto: Foto: Anders EriksenBJØRKVATNET I RØYRVIK: Lettere tilgjengelig fiskevann skal du lete lenge etter. Her hvor du kan føle at du er på taket av Trøndelag - kan du nærmet slenge ut fikestangen fra bilen og få ørret eller røye på kroken. Foto: Foto: Steinar JohansenNUTEVATNET I NARDHEIM: Ved Nutevatn – eller Urdeviksvatnet som det også heter – i høyfjellsområdet Setesdal Vesthei / Ryfylkeheiene, er du midt i fjellreinens og fjellørretens rike. Turen opp er noe krevende, men er likevel en flott opplevelse. Foto: Foto: Jon Erling SkåtanHØGSJØEN I FINNSKOGEN: Dette har blitt et attraktiv stor-ørretvann etter at Våler jakt- og fiskerforening i samarbeid med Statskog, har lagt ned en formidabel innsats i tynningsfiske av abbor og laks. Foto: Foto: Arild Sjølie
SAGVASSDALEN, HAMARØY: Innenfor en radius på et par kilometer finner du flere fiskevann omkranset av vakker natur. Knut Hamsun bodde like ved i perioder, og skrev deler av Markens Grøde på gården Kråkmo.Foto: Foto: Kjell Fredriksen/fotonordfra.no
Statskog også plukket ut ti av sine jaktperler til inspirasjon for den som bruker sommeren til å drømme om høstjakten. Dem ser du her. Jaktkort kan kjøpes via Fjellstyrene eller Inatur.
Láhko: Jaktperle – rypejakt – Lahko nasjonalpark Salten. Foto: Magnus Beyer Brattli