Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, Fuerteventura, La Gomera, og El Hierro.

ADAM OG EVAS PARADIS: På Fuerteventura har alle som liker å la solen slikke hele kroppen, mye boltreplass. Foto: Mona Langset

Den komplette Kanariguiden

På Kanariøyene, fem og en halv times flytur fra Oslo, får du behagelige sommertemperaturer hele året. Men nordmenns feriefavoritt har mye mer enn 20 plussgrader midt på vinteren. Her kan alle kan finne noe de liker, uansett interesser.

 • Mona Langset
Publisert:

Om du er interessert i surfing eller shopping, fjellturer eller familieparker, kirke eller karneval, så finner du det på Kanariøyene.

Her kan du lese om det store mangfoldet.

Har du flere tips?
Legg dem inn i kommentarfeltet nederst på siden.

LES OGSÅ: 78 direktefly fra Norge til Kanriøyene hver uke!

KANARIØYENE FOR NATURISTER
I Spania er det ikke forbudt å bade naken, så hvis du leier bil og finner en øde strand, er det fritt fram for å la solen slikke hele kroppen.

Du legger deg likevel ikke naken midt på en familiestrand der alle de andre går påkledd. Mange strender er spesielt tilrettelagt for å sole seg uten klær.

* Mellom Maspalomas og Playa del Ingles på Gran Canaria er det en seks-syv kilometer lang strand. Her er et eget oppmerket område for naturister.

* På Tenerife er det flere naturiststrender. De to mest kjente er Playa de los Patos like ved Puerto de la Cruz, og Playa de las Gaviotas ved Santa Cruz.

* På de langstrakte strendene rundt Fuerteventura kan du gå kilometerlange turer i vannkanten uten klær. På hotellstrendene og de fleste steder med solsenger bruker folk badetøy. Men ikke i sanddyne like bortenfor.

KANARIØYENE FOR LUKSUSDYR

FEMSTJERNERS: Sigridur Palsdottir og Palina Gudmundsdottir fra Island koser seg ved et av bassengene Baobab Lopesan Resort and Spa i Meloneras. Foto: Bård Ove Myhr


Nordmenn bestiller fire- og femstjerners hoteller som aldri før. Vi vil bo godt når vi er på ferie, og på Kanariøyene er det mange hoteller med høy standard.

Luksushoteller finnes på alle øyene, men det er ekstra mange av dem i Meloneras på Gran Canaria.

Dette er noen av de beste hotellene du kan bestille gjennom norske charterselsaper. De fleste av disse hotellene kan også bestilles direkte.

* Baobab Lopesan i Melonares, Gran Canaria. Nytt og eksklusivt med afrikansk design. (Apollo, Ving, Sta Tour, Solia)

FEMSTJERNERS: Sakral luksus i resepsjonen på Caption Villa del Conde Resort and Thalasso. Foto: Bård Ove Myhr Foto:

* Villa del Conde Resort & Thalasso i Meloneras, Gran Canaria. Førsteklasses hotel som kan minne om en kanarisk kirke. (Apollo, Ving, Star Tour)

* Lopesan Costa Melonaras Resort, Spa & Casino i Melonaras, Gran Canaria . Spanias største hotel I en tropisk hage. (Ving, Star Tour, Apollo, Solia)

* Sheraton Salobre Golf , i fredelige omgivelser fjellene 10 km fra kysten i Meloneras. (Ving, Star Tour)

* Gloria Palace i San Augustin, Gran Canaria (Solia, Apollo)

* Grand hotel Residencia i utkanten av Maspalomas, Gran Canaria. Et førsteklasses boutiquehotell i spansk-maurisk stil med flere lave bygninger i en hage. (Startour)

* Hotel Santa Catalina i Las palmas, Gran Canaria. Her har blant andre den spanske kongefamilien en egen suite. (Star Tour)

* Gran Hotel Bahia del Duque Resort i Playa de las Americas,Tenerife. Et av spanias mest elegante luksushoteller. (Ving)

* Hotel Hesperia, ved yachthavnen i Puerto Calero, Lanzarote (Star Tour)

LES OGSÅ: De fastboendes beste Lanzarote-tips

KANARIØYENE FOR DE VANN-VITTIGE!

SIAM PARK: Vannsklia Tower of Power er så bratt at når du står på toppen ser du den ikke før den flater ut 28 meter lenger ned. Foto: Mona Langset


Enten du vil ha full fart i kamikaze-sklier, eller seile langsomt i badering gjennom en rolig elv, har vannparkene på Kanariøyene noe for deg.

Den aller tøffeste sklia finnes i Siam Park på Tenerife. I Tower of Power kan du kaste deg utfor stupet, og skli ut i et basseng omgitt av pirajaer 28 meter lenger nede.

SE VG-TV fra Tower of power her

SIAM PARK: I Den nyeste vannparken på Tenerife er det vannleker for voksne og barn i alle aldre. Foto: Mona Langset

Tenerife
* Siam Park. Flott vannpark i Thailandsk stil, åpnet i 2009. Ekstra pluss for oppvarmet vann i skliene.

*Aqualand i Costa Adeje. Vannpark med sklier i alle tøffhetsnivåer, og et delfinshow som i seg selv er verdt inngangsbilletten.

Lanzarote
* Aquapark på østkysten, i Costa Teguise

Fuerteventura
* Baku Euro ligger i Corralejo, og er både en vannpark og zoo.

Gran Canaria
* Aqualand i Maspalomas kaller seg Kanriøyenes største vannpark, med ikke mindre enn 33 ulike sklier. Dette er også den nyeste vannparken på øya

* Atlantida Puerto Rico ble byget for 25 år siden, men er gjort helt om de siste årene. Ekstra fint område for de yngste barna.

* Ocean Park i Maspalomas, med 24 vannsklier og bassenger med kunstige bølger.

* Vil du helst bo i vannskliene, kan du sjekke inn på Splash-hotellet Paradise Lago Taurito (Star Tour), med egen, mindre, vannpark rett utenfor

MER KANARI FOR BARN

LANZAROTE: I familieparken Rancho Texas på Lanzarote kan barna få nærkontakt med dyr de ikke møter så ofte ellers. Foto: Mona Langset


Det er så mange aktivitetsparker og så mye spennende å oppleve for barn på Kanariøyene, at det er ingen grunn til å kjede seg på en dag uten badevær.

Lanzarote:
* Rancho Texas: I Parken like utenfor Puerto del Carmen kan du se blant annet cowboy- og lassoshow, alligatorer, papegøyeshow og rovfuglshow.

* Ubåt: Samme som på Tenerife, fra havnen I Puerto Calero.

* Kamelriding: Du kan ri på kamel mange steder, blant annet i utkanten av nasjonalparken Timanfaya.

* Hesteriding: Riding på alle nivåer, alene eller i grupper på Lanzarote a Caballo i Yaiza.

* Vulkaner: Også små barn vil la seg fascinere av lavalandskapet og jordvarmen som demonstreres ved restaurant El Diablo i Timanfaya nasjonalpark.

* Gocart: Gran Carting Club som holder til på Gran Canaria har også en avdeling i Arrecife.

LORO PARQUE: Inne i haitunnellen svømmer beistene rundt deg på alle kanter. Foto: Loro Parque

Tenerife
* Loro Parque: Spanias flotteste dyrepark og Kanariøyenes mest besøkte turistattraksjon. Startet som en papegøyepark i 1982. Loro betyr papegøye på spansk.

Nå er det foruten 4000 papegøyer der, også blant annet haier, spekkhuggere, delfiner, gorillaer og et stort innendørs isfjell for pingviner.

Du kommer ikke like tett innpå dyrene her som i mange av de andre dyreparkene. Det betyr - prisverdig nok - at dyrene har større boltreplass enn i de andre parkene.

* Ubåt: Hvis du ikke lider av klaustrofobi, kan du oppleve verden under vann i en gul ubåt både på Tenerife, Lanzarote og Gran Canaria. Ubåten tar 45 passasjerer ned til ca 20 meter. Høydepåunktet er når en dykker svømmer forbi vinduene og mater fiskene.

* Jungle Park: Parken er virkelig en jungel, der du møter hvite løver, leoparder og krokodiller, bengalske tigre og hvite tigre. Her er det også papaegøyeshow og rovdyrshow.

* Kamelriding: Mange muligheter, blant annet i Camel Park like utenfor Los Christianos.

SIOUX CITY: Rett utenfor San Augustin utspilles en kamp mellom bankranere og sjeriff hver dag til turistenes glede. Foto: Jan Petter Lynau

Gran Canaria
* Sioux City: Ble bygget i 1972 i forbindelse med innspillingen av en westernfilm. Da film¬teamet dro, etterlot det seg en westernby, som nå har blitt til Kanariøyenes største familiepark. Her er det westernshow, countrymusikk, hester, kuer og amerikanske bison importert fra Dakota.

Palmitos Park: En oase med over hundre eksotiske fuglearter fra hele verden og den største samlingen av orkideer på Kanariøyene. En av de store attraksjonene er papegøyeshowet og de ulike rovfuglshowene som vises flere ganger om dagen.

* Krokodillepark: Cocodrilo Park ligger utenfor Agymes, og er Europas største krokodille- og reptilpark.

* Gocart: Gran Carting Club har Spanias lengste gocartbane (1200 meter). Gocart for voksne, og for barn fra 5-6 år. Minimotorsykler fra 10 år, 10 minutter utenfor Playa del Ingles.

* Tivoli: Holiday World i Maspalomas er en fornøyelsespark med berg-og-dalbaner, karuseller og vannsklier.

* Kamelpark: Camel Safari Park ligger i en flott dal med palmer og tropiske planter. Herfra går det kamelutflukter. Du kan også besøke kamelstallen.

* Delfiner: Hver dag kan du ta glassbunnbåt fra havnen i Puerto Rico ut på delfinsafari.

Fuerteventura:
* Baku park i Corralejo. Det er både en vannpark, fornøyelsespark og store muligheter for å kjøpe kanariske håndverksprodukter.

* Oasis Park i La Lajita er en botanisk hage og dyrepark med blant annet sjøløveshow, rovdyrshow og krokodilleshow. Også med mulighet for kamelriding. Ligger i Pajara på sørsiden av øya.

LES OGSÅ: Store VÆRiasjoner på Gran Canaria

KANARIØYENE FOR SHOPAHOLIKERE

HANDLEGATE: Gågaten Major de Triana i Las Palmas er full av merkevarebutikker og gamle kolonibygg. FOTO: Jan Petter Lynau Foto:

Du kan handle mye på Kanariøyene, både i storbyer med godt butikkutvalg og på markeder med salg fra boder.

* Las Palmas, Gran Canaria: I selve byen er det et svært godt utvalg av butikker, både store spanske kjeder som Zara og Mango, og mindre butikker med spennende utvalg. I gågaten Major de Triana ligger butikken tett.

Kjøpesenteret El Corte Ingles opptar to hele kvartaler i byen! Like utenfor byen er det flere store, flotte kjøpesentre, som Atlantico og Las Arenas.

* Puerto del Carmen, Lanzarote: I det store, nye kjøpesenteret like ved den store stranden finner du det du matte ønske av klær, pluss en stor klatre-leke-park hvor barna kan være under tilsyn mens du handler.

* Playas Las Americas på Tenerife: Et stort utvalg av butikker innfor et begrenset område.

* Santa Cruz de Tenerife: En passe stor by med stort utvalg av butikker.

* Markeder: På de fleste øyene er det markeder på flere ukedager. Les om markedene på Lanzarote her

KANARIØYENE FOR PARTYGJENGEN

DANS PÅ DISKEN: På baren Escape, ved kjøpesenteret Kasbah i Playa del Ingles, er det ikke uvanlig at en gjest hopper opp på disken og danser med stedets danserinne. Foto: Bård Ove Myhr


For den som vil feste hele natten og sove ut på stranden om dagen, kan Playa del Ingles på Gran Canaria oppfylle mye av feriedrømmen.

Vil du i tillegg ha kort vei til kveldens første stopp, kan du bo på hotell Buenos Aires, hvor Hard Rock Cafe ligger i første etasje.

Når natten siger på kan du for eksempel bevege deg i retning av kjøpesenteret Kasbah. Der ligger barene tett, og glade festløver treffer garantert andre glade festløver.

Flere festlige feriesteder:

* Playa Las Americas på Tenerife. Mange nattklubber og generøse åpningstider.

* På Lanzarote er det mest uteliv å snakke om i Puerto del Carmen. Likevel mye roligere enn Las Amerikas og Playa del Ingles.

* På Fuerteventura er det mest uteliv i Corralejo.

* Hovedstaden på den lille øya la Palma har overraskende mye natteliv, særlig om sommeren når alle utendørs-diskotekene er åpne.

KANARIØYENE FOR CHARTERHATERE

Foto: Bjørn Thunæs


Selv om mange forbinder Kanariøyene med charterferie er det fullt mulig å feriere uten å møte andre skandinaver, briter eller tyskere.

De minste øyene er nærmest uberørt av masseturismen. Også på de større øyene er det mulig å finne små landsbyer og øde strender uten nordeuropeere.

TASRATE: I den lille fiskerlandsbyen Tasrate på vestsiden av Gran Canaria treffer du stoprt sett bare lokalbefolkningen på stranden. Foto: Tom Egil Jenen

Lei en bil og kjør for eksempel mot Santa Lucia midt på øya, eller til landsbyer på vestsiden. Der kan du finne små hoteller eller bed&breakfast helt uten charterturister.

* La Palma med 86 000 innbyggere
Her slipper du innpåslitne timeshare-selgere. Mange av turistene her kommer for å gå fotturer eller sykle. Hovedstaden Santa Cruz de La Palma er muligens Kanariøyenes aller vakreste by med brosteinsbelagte gater og bygninger fra 1600-tallet.

* La Gomera med 22 000 innbyggere
De fleste som besøker denne naturskjønne lille øya kommer på dagstur med ferge fra Tenerife. De fleste som blir boende her havner i kystbyen Valle Gran Rey eller San Sebastian. Det er et par flotte luksushoteller her og golfbane.

* El Hierro med 10 000 innbyggere
De fleste turistene som kommer hit er innbyggere på de andre Kanariøyene. Hit kommer man for stillheten eller dykkingens skyld. Dykkingen i marinereservatet ved landsbyen La Restigna regnes for å være i verdensklasse.

* La Graciosa med 650 innbyggere
Her får du oppleve hvordan Kanriøyene så ut før masseturismen. De to små landsbyene på øya har nesten ikke forandret seg de siste hundre årene. Det finnes omtrent 50 turistsenger totalt på denne øya, så hvis du vil overnatte må du bestille på forhånd. Du kommer hit med båt fra Orzola på Lanzarote.

KANARIØYENE FOR KIRKEGJENGERE

TIDLIG I SESONGEN: Dette bildet ble tatt den første uka av chartersesongen på Lanzarote i høst. Midt på vinteen er det stappfult under gudstjenestene. FOTO: Frode Hansen

På Lanzarote er det alltid fullt hus under Gudstjenestene om vinteren.
Vi synes det så fullt ut da VG var med på allehelgensdag 7. november.

- Men det er ennå tidlig i sesongen. I januar og februar er det mange flere her. Da setter vi ut dobbelt så mange stoler, slik at det skal bli sittepass til flest mulig, sier sjømannsprest Karl Hjeleland.

Alle sjømannskirkene på Kanariøyene har gudstjeneste på søndager. Men kirkene er mye mer enn en vanlig kirke.

De er også populære samlingssteder for nordmenn på Kanariøyene, med eller uten kristen tro. Den fungerer også ofte som en hjelpesentral for nordmenn i nød.

- Alle skal føle seg velkommen hos oss, sier sjømannspresten på Lanzarote, som snart skal begynne i ny jobb som sjømannsprest på Gran Canaria.

* På Gran Canaria ligger Sjømannskirken i Arguineguin. Åpen mandag, tirsdag, torsdag og fredag fra 11,00 til 18,00. Onsdag og lørdag fra 11,00 til 15,00. Søndag er det gudstjeneste i Den katolske Kirke.

* På Tenerife ligger Sjømannskirken i Los Christianos, i lokalene til Den Svenska Kyrkan.

Åpen hver dag fra 10,00 til 14,00 pluss 16,00 til 18,00 tirsdag, onsdag og torsdag. Mandag er norsk dag, lørdag er det finsk, og de øvrige dagene svenske.

Søndag er det gudstjeneste klokken 17,00. Den siste søndagen i måneden er den på norsk, ellers er det på svensk.

* På Lanzarote ligger Sjømannskirken i Puerto del Carmen.
Åpen tirsdag til fredag10,00 - 14,00 og 17,00 - 19,00. Søndag er det gudstjeneste på Casas Heddy klokken 11,00 og i Sjømannskirken klokken 18,00.

KANARIØYENE FOR FJELLFANTER

MYE FJELL: PÅ Alle Kanariøyene er det store muligheter for flotte fjellturer. Dette er på La Palma. Foto: Bjørn Thunæs

Kanariøyene er fulle av fjell, både med og uten vulkaner. For fotturister er det bare å ta for seg.

Flere av charterselskapene samarbeider med lokale turguider, og legger til rette for fotturer i grupper eller individuelt.

Vil du gå på egenhånd, er det lurt å lese bøkene til det norske ekteparet Anita og Birger Løvland. De har gitt ut turguider til alle de ulike Kanariøyene.

Dette er Løvland-parets anbefalinger:

Tenerife
Størst, både i areal og varierte turmuligheter. Det er fem forskjellige turområder: de litt golde turistområdene i sør, kuperte fjellrygger og daler på Teno-odden i nordvest, pinjeskogen i Orotava-dalen i nord, den ville Anaga-halvøya i nordøst og som et bokstavelig høydepunkt, selveste Teide (3718 meter) med nasjonalparken Las Cañadas midt på øya.

La Gomera
"Lillebror" til Tenerife, men slett ikke når det gjelder turmuligheter. Her kan du møte en del skikkelige ryggsekkturister på et stinett av varierte turer på fjellrygger og bratte dalsider.

Fra området omkring øyas høyeste punkt med den vernede Laurisilvaskogen Bosque del Cedro, kan man følge stier helt ned til kysten i alle retninger.

FJELLGLADE FORFATTERE: Anita og Birger Løvland har trålet alle Kanariøyene til fots, og har skrevet turguider til alle øyene. Her er de på El Hierro. FOTO: Bjørn Thunæs.

El Hierro
Denne minste, vestligste og fredeligste øya har også en overraskende bred turmeny. Her er det gamle stier og kongeveier, til og med en merket pilegrimsvei tvers over øya. Etter dagens tur besøker vi selvsagt de mange naturlige havbassengene i lavamassene. Solnedgangen ser vi på Europas vestligste strand, Playa del Verodal.

Gran Canaria
En helårsøy med variert natur og mange kulturminner.

Velg spennende stier og ferdselsveier i nærheten av de store turistområdene i sør, gjerne «Nordmannsfjellene» innenfor Puerto Rico og Arguineguín. Eller de kuperte fjellområdene midt på øya (La Cumbre) og kulturlandskapet på nordsiden.

Den øde stranden Playa de Güigüí på den ville vestkysten er en «høydare».

LES OGSÅ: Gå i fjellene på Gran Canaria

Lanzarote
Vulkanøya fremfor noen, der særlig nasjonalparken Timanfaya er verd et besøk. Her er det lavabergarter i alle farger, men begrensede turmuligheter.

Omkring Timanfaya og ellers på øya er det mange turer til gamle og nye vulkankratere og lavastrømmer.

Naboøya La Graciosa, med båtforbindelse i nord, er et ukjent turmål for mange.

LES OGSÅ: Djevelsk varme fra jordens indre på Lanzarote

Fuerteventura
Afrika ligger bare vel 100 km unna, noe det golde landskapet bærer preg av.

Øya er mer kjent for sine lange badestrender enn turmulighetene. Likevel byr mange topper på utrolig utsikt, særlig 807 meter høye Pico de la Zarza på Jandía-halvhøya i sør. Der kan man også krysse tvers over Fuerteventura til den øde landsbyen Cofete.

Dagstur med båt til den lille naboøya Lobos anbefales!

La Palma
Spanjolene selv kaller med rette denne øya "La Isla Bonita" som betyr den vakre øya. Betegnelsen gjelder også for det best skiltede og merkede stinettet på Kanariøyene.

Kjempekrateret Caldera de Taburiente med den enorme kraterkanten og vulkanryggen La Cumbre, kan også sterkt anbefales.

Det er også en rekke lokale arrangører av guidede turer.
* Grupo Montañero Mogan har 120 medlemmer, 80 prosent er norske. Arrangerer dagsturer på Gran Canaria hver søndag. Trekkingmogan.com
* Den Norske klubben har en aktiv turgruppe. Den-norske-klubben.com
* Rocky Adventure, skandinavisk selskap som holder til i Bahia Felize. Arrangerer ulike dagsturer med guider. Rockyadventure.com.

KANARIØYENE FOR TRENINGSNARKOMANE

TRENING: Ingen grunn til å la være å trene i ferien. Foto: Helge Mikalsen

Kanariøyene har godt treningsklima hele året, så forholdene ligger alltid til rette for den som vil sykle, gå eller løpe på egenhånd. Savner du treningssenteret i Norge, kan du velge et hotell med trening i sal.

* På alle Vings Sunpreme Resorts er det SATS med SATS-instruktører fra Norge. Finnes i Playa del Ingles og Playa del Cura på Gran Canaria, og Playa de las Americas på Tenerife.

* På Star Tours Blue Star Club Marylanza på Tenerife er det et treningssenter som blant annet skal ha Kanriøyenes beste pilatestimer, i følge dem selv.

* Lopesan Costa Meloneras på Gran Canaria har også et svært bra treningsrom og spa. (Star Tour, Ving, Apollo)

* På Playitas resort på Fuerteventura er alt lagt til rette for en aktiv ferie, med alt fra utendørs fitnessavdeling, til organisert halltrening inne, til sykling, fotturer og golf. Det er et spanskt med en del skandinavisk personale. Nordmenn kan bestille det gjennom Apollo.

* Starours søsterselskap Tema arrangerer åtte dagers turer til Gran Canaria og til Tenerife/La Gomera, der hovedformålet med turen er vandring. På Lanzarote har de tilsvarende sykkelturer. Priser fra i underkant av 11.000 kroner per person i dobbeltrom, inkludert reise, opphold og de fleste måltider.

KANARIØYENE FOR GOLFERE

GOLFMANGFOLD: Golfinteresserte har mange baner å velge i mellom på kanariøyene. Dette er Anfi tauro Golf i Taurodalen. FOTO: Bård Ove Myhr

På Tenerife kan du spille golf på en ny bane for hver ukedag.

Utvider du til de andre Kanriøyene, kan du prøve nye baner hver dag i nesten tre uker. Eller bestille ferie på et av golfhotellene som ligger i tilknytning til de fineste golfbanene på øyene.

Her er noen av banene

Gran Canaria
* El Cortijo i Telde, 18 hull. Elcortijo.es
* Golf Maspalomas i Maspalomas, 18 hull. Maspalomasgolf.net
* El Salobre Golf i Maspalomas, 18 hull. Salobregolfresort.com
* Real Club de Las Palmas i Las Palmas, 18 hull. Realclubdegolfdelaspalmas.com
* Anfi Tauro i Taurodalen ved Mogán, 18 hull. Anfi.com/golf/18_hole_course.htm
* Meloneras Golf i Meloneras, 18 hull. Lopesanhotels.com

Lanzarote
* Lanzarote Golf Resort, like utenfor Puerto del Carmen, 18 hull. Lanzarotegolfresort.com
* Costa Teguise Golf i Costa Teguise, 18 hull. Lanzarote-golf.com

Tenerife
* Golf las Américas i Playa de Las Américas, 18 hull. Golf-tenerife.com
* Golf Costa Adeje i Los Olivos, 9 hull. Golfcostaadeje.com
* Abama Golf i Guía de Isora, 18-hull.
* Buenavista Golf i Bueanvista ved Teno Country Park, 18 hull. Buenavistagolf.es
* Golf del Sur i San Miguel, 27 hull. Golfdelsur.es
* Centro de Golf Los Palos i Arona, 9 hull. Golflospalos.com
* Real Club de Golf i Tacoronte, 18 hull. Realclubgolftenerife.com

Fuerteventura
* Fuerteventura Golf Club i Caleta de Fuste, 18 hull. Fuerteventuragolfclub.com
* Salinas de Antigua, i Antigua, 18 hull. Salinasgolf.com
* Playitas i Las Playitas, 18 hull. Playitas.info/golf

La Gomera
* Tecina Golf i Playa de Santiago, i 18 hull. På nett: Tecinagolf.com

LES OGSÅ: De beste landene for en golfferie

KANARIØYENE FOR HISTORIEINTERESSERTE

GROTTELIV: I Artenara på Gran Canaria levde mange guancher i grotter. Nå er det pub i en av grottene. Foto: Terje Bringedal Foto:

Før spanjolene kom til Kanariøyene på 1400-tallet, var øyene befolket av det lyshårede og blåøyde guanche-folket. Den dag i dag kan du se mange spor etter urbefolkningen på øyene.

Gran Canaria:
* Se hvordan guanchene levde og noen fremdeles lever i huler i fjellene. I landsbyen Artenara på østsiden er det både en grottekirke og grottebar. Innerst i Guayadequedalen er det en grotterestaurant og grotttekapell, og enkelte familier som bor i grotter viser fram hjemmene sine.

* Cuatro Puertas, som betyr «fire porter» er urbefolkningens hellige fjell. Det ligger også på østsiden, i Telde.

* I Las Palmas kan du se en stor samling av funn fra Guanchene og få en innføring i urgamle kanariske tradisjoner på nasjonalmuseet, Museo Canario.

* I Las Palmas finner du Casa Colon, huset der Christofer Columbus bodde en periode før toktene over Atlanterhavet tok til for alvor. Der er det nå Columbus-museum. Like ved siden av ligger det lille kapellet Iglesia de San Antonio, der han ba Vårherre om pent vær.

La Gomera:
* Også på Las Gomera er det et Columbus-museum. Havnebyen San Sebastian var hans siste stopp før han la ut på Atlanterhavet i 1499. I denne byen byen bygget han også et hus, men han skal aldri ha bodd der.

Tenerife:
* På det naturhistoriske museet i Santa Cruz kan du lære mer om guanche-folket og blant annet se mumier av dem..

* Byen La Laguna på nordsiden av øya står på UNESCOS verdensarvliste, og regnes som en av øyenes best bevarte byer.

* Thor Heyerdals pyramidepark i Güimar er spennende og lærerik.

LES OGSÅ: Derfor er Kanariøyene ofte varmere enn værmeldingen

KANARIEØYENE FOR ARKITEKTURINTERESSERTE

MONUMENT: Monumentet over fruktbarhet for bonden på Lanzarote er at av Manriques mange verk på øya.

Ta turen til Lanzarote og la deg begeistre av arkitekten og kunstneren Cesar Manriques mange verk på øya.

Det var også han som i sin tid fikk øymyndighetene med på å vedta at alle hus skal være hvitmalte, og ingen høyere enn tre etasjer.

Det har bidratt til at Lanzarote har beholdt den opprinnelige stilen nesten uten giganthoteller.

Dette er noen av Manriques mesterverk:
* Restaurant El Diablo i Timanfaya nasjonalpark

* Monumento al Campesino. Monumentet over fruktbarhet for bonden på Lanzarote står på øyas geografiske midtpunkt, mellom San bartolomé og Mozaga.

* Hulen Jameos de Aqua nord på øya med konsertlokaler og innsjøer.

* Utsiktspunktet Mirador del Rio på nordspissen av øya.

* Catillo San José. Festningen fra 1776 ble gjort om til museum for samtidskunst, under manriques ledelse.

* Jardin de cactus, kaktushagen med 1420 arter ved Guatiza og Mala nord på øya.

* Manriques eget hjem i Taro de Tahiche, som nå er blitt museum.

KANARIØYENE FOR ROMANTIKERE

GRAN CANARIA: La Hacienda del Buen Suceso et er romantisk hotell på nordsiden av Gran Canaria. Foto: Bjørn Thunæs

Landhoteller, eller romantiske herregårdshoteller blir stadig mer poulære.

De ligger gjerne i landlige omgivelser et stykke fra stranden. De fleste har høy standard, noen av dem har også fornuftige priser.

Du finner flere slike hoteller for eksempel ved å søke på Romantichotels.com eller Rusticae.es.

Noen av dem er også tilgjengelige gjennom Star Tour. Der sorterer de under kategorien Blue Unique. Men selv om de står på Star Tour-programmet treffer du garantert ikke mange andre chartergjester der.

Gran Canaria
I Arucas cirka tolv kilometer fra Las Palmas ligger landhotellet La Hacienda del Buen Suceso omringet av banan¬plantasjer.

Dette var opprinnelig Gran Canarias eldste gård, bygget i 1572. Den har tilhørt Markien av Arucas siden 1800-tallet.

For ti år siden ble stall, låve og uthus bygget om til et eksklusivt landhotell med 18 rom, og det ble lagt vekt på å bevare arkitekturen fra 1500-tallet.

Lanzarote
I landbyen Yaiza ligger Finca de las Salinas som en rosa fargeklatt blant de hvitkalkede husene.

Godset fra 1700-tallet har vært bolig for Don Jaime Lleó, grunnleggeren av øyas saltutvinning. I dag er herregården bygget om til et romantisk hotell med gourmetrestaurant.

Tenerife
I den lille byen Garachico ligger boutique-hotellet Hotel San Roque.

For 200 år siden sto greve de Ponte i utsiktstårnet her med kikkert og pudret parykk. I dag er den tidligere herregården et hotell som har bevart sin sjarm fra 1700-tallet i kombinasjon med eksklusive originalkunstverk og elegante møbler.

LES OGSÅ: Herregårdscharter til Kanariøyene

KANARIØYENE FOR KARNEVALSGLADE

KARNEVALsDRONNING: En av de som konkurrerer om å bli karnevalsdronning på Tenerife i fjor. FOTO: AFP

Karnevalet feires i flere uker til ende på Kanariøyene. I år går det av stabelen fra midten av februar til midten av mars.

Det feires litt forskjellig på alle øyene:

* Tenerife: Høydepunktet er valget av karnevalsdronning i Santa Cruz og den store paraden der.

* Gran Canaria: Stor fest når karnevalsdronningen velges i Las Palmas, og den store paraden der.

* Lanzarote: Det mest omfattende programmet er i Arrecife. Her er det stor parade. Også på Playa Blanca og Costa Teguise er det fester.

* Fuerteventura: Feiring med store, forseggjorte parader og flåter.

* La Palma: Høydepunktet er festen Los Indianos i Santa Cruz de la palma. Man feirer hjemkomsten til de tusen av kanrierene som vendte hjem etter å ha levd i karibia. Folk kler seg i hvite drakter og bombarderer hverandre med talkum.

* La Gomera: Tradisjonelt karneval i San Sebastian.

* El Hierro: På La Fiesta de Carneros maler menn i dyriske drakter alle de møter, svarte.

KANARIØYENE FOR SURFERE:

MYE VIND: Ved Pozo Izquierdo på sør-østsiden av Gran Canaria blir den kraftige vinden utnyttet både til strømproduksjon og brettseiling. Foto: Reinhard Müller

Mens soltilbedere søker til de luneste strendene, søker surfere med og uten seil på brettet til strendene med mest bølger og vind.

* Gran Canaria er rund som en klokke i formen, og i området mellom klokken tre og seks blåser det som regel mest.

Ved Pozo Izquierdo på sørøstkysten står vindmøllene tett. Her ligger det internasjonale vindsurfersenteret, og stedet er internasjonalt kjent som det beste for vindsurfing på øya. Her arrangeres det verdensmesterskap hvert år.
Nord på øya er det mer bølgesurfing og bodyboard.

* Vil du lære å surfe, kan du melde deg på en lokal surfeskole. Det er mange av dem, men Surfcampholiday.com har kurs på alle nivåer på flere av øyene.

* På Lanzarote er Playa Famara den beste surfestranden.

* Fuerteventura er også godt kjent for surfing. Her blåser det kraftig rundt hele øya. Det mest populære stedet for surfere er Corralejo. Her blåser du nesten bort hvis du prøver å sole deg på stranden.

KANARI PÅ LAVBUDSJETT

BILLIGST MULIG: Det trenger ikke koste skjorta å tilbringe en uke her på Amadores-stranden på Gran Canaria. FOTO: Jan Ovind Foto:

Det finnes hoteller i alle prisklasser på Kanariøyene, selv om det meste som bygges nå er av høy standard. Men selv de aller dyreste hotellene setter prisen betraktelig ned i lavsesongen.

* Reis når det er billigst. På populære charterdestinasjoner som Kanariøyene, følger ruteflyselskapene den samme priskurven som charterselskapene. I Skoleferiene er prisen på topp. De aller laveste prisene får du som regel i første halvdel av desember og begynnelsen av januar.

* Reis fra en annen by enn der det er skoleferie. I høstferien og vinterferien kan det for eksempel være mye å spare for en Bergensfamilie som tar rutefly til Oslo og reiser til Kanariøyene derfra, siden feriene er i ulike uker i de to byene.

* Reis fra Sverige. For at det skal bli billigst mulig må du bestille fra de svenske nettsidene, Apollo.se, Ving.se, Solresor.se og Fritidsresor.se. Da blir kortet ditt belastet i svenske kroner, og familien sparer mange tusenlapper bare på valutaforskjellen.

* Meld deg på nyhetsbrevene til Ving (Happy Hour) og Star Tour (Fredagskuppet) og få tilbud om restplasser til ekstra lave priser hver fredag.

* Benytt deg av selskapenes spesialpriser for utvalgte grupper.
* Reiser du alene med barn har Star Tour spesialpriser på utvalgte hoteller på Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote. Men det gjelder typisk nok ikke i skoleferiene.

* Reiser du singel? Både Ving og Star Tour har spesialpriser på utvalgte hoteller for den som reiser alene og ikke vil betale ekstra for den ubrukte sengen.

* Gjør et samlesøk: I stedet for å søke på nettsiden til hvert charterselskap eller på hver enkelt destinasjon, kan du gå inn på for eksempel Restplass.no eller Solfaktor.no.

Skriv Kanariøyene som søkeord og sorterer etter pris, så får du opp de beste tilbudene fra alle øyene, både fra charterselskapene og med kombinasjon av rutefly og hotell.

Publisert:

Mer om

 1. Reiseliv
 2. Reise

Flere artikler

 1. Øyhopping på Kanariøyene

 2. Hit reiser en halv million nordmenn i året: Stor guide: Finn ditt paradis på Kanariøyene

 3. Pluss content

  Feriebolig i utlandet: Dette får du for pengene på Lanzarote

 4. Her er vinterens Kanari-nyheter

 5. Stor etterspørsel etter julereiser til Syden
  Her er det fremdeles ledig

Fra andre aviser

 1. Får ikke nok luksus

  Aftenposten
 2. Vil sende nordmenn til den «ukjente» kanariøya

  Bergens Tidende
 3. Her er det alltid et marked i nærheten

  Bergens Tidende
 4. Storm i turistparadis

  Bergens Tidende
 5. Vinterens reisenyheter: Satser stort på gammel solkjenning

  Aftenposten
 6. Hva er det med nordmenn og Kanariøyene?

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no