Nytt SOS-kontor for nordmenn i utlandet
(VG Nett) Blant annet som følge av tsunami-katastrofen åpner UD i dag et nytt operativt senter i Oslo som skal bistå nordmenn som får trøbbel i utlandet.
UD åpner nytt døgnbemannet operativt senter
Senteret vil være i drift 24 timer i døgnet, 365 dager i året.
En av de viktigste oppgavene til UD-folkene som skal bemanne det nye beredskapssentret blir å besvare henvendelser til Norges utenriksstasjoner utenom åpningstid - henvendelser som styres rett til Oslo på kvelds- og nattestid.
LES OGSÅ:Norske turister i utlandet er uhøflige og selvgode
Løses fra Oslo
- 90 prosent av disse henvendelsene kan like godt løses fra Oslo som lokalt, sier UDs kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svennungsen til VG Nett.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpner UDs nye operative senter nå i ettermiddag - ironisk nok på en dag når tusenvis av nordmenn på reise i utlandet sitter fast på stengte flyplasser og hoteller rundt om i Europa.
LES OGSÅ: UD advarer nordmenn i Thailand
Sykdom og død
Men det er ikke primært flyrammede turister og forretnngsfolk det nye UD-sentret skal hjelpe, snarere skal det bedrive såkalt «konsulære hjelp» - hjelpe til med nødpass-utstedelser, reiseråd, veiledning og hjelp i forbindelse med akutt sykdom, ulykker, dødsfall, arrestasjoner, barnebortføringer, tvangsekteskap, bekymringsmeldinger osv.
80 000 saker
Utenrikstjensten håndterer ca. 80 000 slike saker årlig i dag - og UD satser på at det nye, døgnbemannede operasjonssenteret vil bli en viktig støttespiller for utenrikssstasjonene der ute.
LES OGSÅ: Trosser UD - lager gruppereiser til Libanon
SOS-sentret får også i oppgave å overvåke det internasjonale nyhetsbildet døgnet rundt, slik at utenrikstjenesten enda raskere kan fange opp og reagere på små og store kriser.
84 omkom
Under tsunamikatastrofen som rammet sørøst-Asia i romjulen 2004, og som krevde 84 norske liv, demonstrerte UD sin nærmest totale inkompetanse i nødhjelporganisering - som senere resulterte i en sviende rapport om departementets utilstrekkelighet ved akutte ulykker i utlandet.
En av konklusjonene i rapporten var nettopp at man måtte stable på bena en bedre bederskapsordning ved store hendelser og ulykker - og det nye, døgnbemannede operativsentret er bl.a et resultat av dette.
LES OGSÅ: Slik skal du oppføre deg i utlandet
Et utrykningsteam som skal bistå den rammede utenriksstasjonen - mange av dem bemannet med bare tre medarbeidere - er allerede etablert i UDs regi.
Reistips
På UDs nettsider kan du forøvrig lese hvordan du bør forholde deg i en krisesituasjon:
** Kontroller at pass og andre identitetspapirer er gyldige og lett tilgjengelige. Husk at barn skal utstyres med egne pass.
** Hold deg orientert om situasjonen gjennom Internett, TV og radio.
Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!
** Meld fra til ambassade/konsulat dersom du forlater landet. Søk å varsle pårørende selv. Søk kontakt med andre nordiske borgere.
** Utvis varsomhet og vurder nødvendighet av ferdsel utendørs. Reis ikke alene. Ta med identifikasjonspapirer. Orienter andre om reiseruten. Unngå sammenstimlinger.