84 NORDMENN DØDE: Tsunami-katastrofen i Sørøst-Asia i 2004, som har fått sitt minnesmerke på Bygdøy i Oslo, krevde 84 norske liv og demonstrerte med all tydelighet at UDs ulykkesberedskap var altfor dårlig. I dag åpner UD sin nye 24-timers beredskapssentral, som bl.a skal bistår nordmenn som havner i trøbbel utelands og samtidig overvåke nyhetsbildet for å komme raskt igang med katastrofearbeid om ulykken er ute. Foto: Scanpix

Nytt SOS-kontor for nordmenn i utlandet

(VG Nett) Blant annet som følge av tsunami-katastrofen åpner UD i dag et nytt operativt senter i Oslo som skal bistå nordmenn som får trøbbel i utlandet.

Publisert:

UD åpner nytt døgnbemannet operativt senter

Senteret vil være i drift 24 timer i døgnet, 365 dager i året.

En av de viktigste oppgavene til UD-folkene som skal bemanne det nye beredskapssentret blir å besvare henvendelser til Norges utenriksstasjoner utenom åpningstid - henvendelser som styres rett til Oslo på kvelds- og nattestid.

LES OGSÅ:Norske turister i utlandet er uhøflige og selvgode

Løses fra Oslo

- 90 prosent av disse henvendelsene kan like godt løses fra Oslo som lokalt, sier UDs kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svennungsen til VG Nett.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpner UDs nye operative senter nå i ettermiddag - ironisk nok på en dag når tusenvis av nordmenn på reise i utlandet sitter fast på stengte flyplasser og hoteller rundt om i Europa.

LES OGSÅ: UD advarer nordmenn i Thailand

Sykdom og død

Men det er ikke primært flyrammede turister og forretnngsfolk det nye UD-sentret skal hjelpe, snarere skal det bedrive såkalt «konsulære hjelp» - hjelpe til med nødpass-utstedelser, reiseråd, veiledning og hjelp i forbindelse med akutt sykdom, ulykker, dødsfall, arrestasjoner, barnebortføringer, tvangsekteskap, bekymringsmeldinger osv.

80 000 saker

Utenrikstjensten håndterer ca. 80 000 slike saker årlig i dag - og UD satser på at det nye, døgnbemannede operasjonssenteret vil bli en viktig støttespiller for utenrikssstasjonene der ute.

LES OGSÅ: Trosser UD - lager gruppereiser til Libanon

SOS-sentret får også i oppgave å overvåke det internasjonale nyhetsbildet døgnet rundt, slik at utenrikstjenesten enda raskere kan fange opp og reagere på små og store kriser.

84 omkom

Under tsunamikatastrofen som rammet sørøst-Asia i romjulen 2004, og som krevde 84 norske liv, demonstrerte UD sin nærmest totale inkompetanse i nødhjelporganisering - som senere resulterte i en sviende rapport om departementets utilstrekkelighet ved akutte ulykker i utlandet.

En av konklusjonene i rapporten var nettopp at man måtte stable på bena en bedre bederskapsordning ved store hendelser og ulykker - og det nye, døgnbemannede operativsentret er bl.a et resultat av dette.

LES OGSÅ: Slik skal du oppføre deg i utlandet

Et utrykningsteam som skal bistå den rammede utenriksstasjonen - mange av dem bemannet med bare tre medarbeidere - er allerede etablert i UDs regi.

Reistips

UDs nettsider kan du forøvrig lese hvordan du bør forholde deg i en krisesituasjon:

** Kontroller at pass og andre identitetspapirer er gyldige og lett tilgjengelige. Husk at barn skal utstyres med egne pass.

** Hold deg orientert om situasjonen gjennom Internett, TV og radio.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

** Meld fra til ambassade/konsulat dersom du forlater landet. Søk å varsle pårørende selv. Søk kontakt med andre nordiske borgere.

** Utvis varsomhet og vurder nødvendighet av ferdsel utendørs. Reis ikke alene. Ta med identifikasjonspapirer. Orienter andre om reiseruten. Unngå sammenstimlinger.

Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no