DRØMMEN: Sjekker du ut vær- og klimatabellen før du drar på Thailand-ferie er dette den oppnåelige drømmen. Her fra Koh Lanta, helt i syd.

NÅR skal du reise HVOR i Thailand?

THAILAND (VG) Kan du tenke deg noe bitrere enn å treffe midt i regntiden når familien endelig har spart opp nok penger til å dra på Thailand-ferie? Følg VG reises råd og ungå vær-fella!

 • Dag Fonbæk
Publisert:

Deilige Thailand kan være et lunefullt vær-land! Landet er langstrakt - som Norge - og regntiden inntreffer ikke samtidig overalt. Derfor er det viktig å velge rett årstid når du skal på Thailand-ferie, til et land som etterhvert har fått status som helårsreisemål.

Se oversikt over været på de mest populære feriestedene lenger ned på siden.

KOH LANTA: Her er været best fra november til mars.

Variert geografi

– Thailand har variert geografi, bl.a. flere fjellområder. Dette gir opphav til variasjoner i klimaet, slik at regntiden enkelte steder er noe forskjøvet i forhold til andre steder, forklarer meteorolog Hilde Holdhus ved Storm Weather Center til VG.

Som her hjemme regner det mest i vest - langs kysten mot Andaman-havet.

– Området fra Khao Lak via Phuket, Krabi og sørover til provinsen Trang nede ved Malaysia-grensen får aller mest regn, forteller Tormod Sæthre, redaktør for Thaiportalen - Norges støste Thailand-forum.

Stor forskjell

Sommerstid er det vesentlig mindre nedbør i Hua-Hin, Cha-Am, Koh Samui og andre feriesteder i thailandgulfen, som ligger skjermet av fastlandet.

Storm-meteorolog Hilde Holdhus forklarer værvariasjonene med geografien:

– Først og fremst er det stor forskjell mellom østsiden og vestsiden av Kra-eidet (landstripen fra Krabi og nordover) - hvilket betyr at vær og klima kan variere ganske mye mellom kjente feriesteder som Koh Samui på østsiden og Phuket i vest, bekrefter hun.

BANGOK: Regnet kan være ekstremt kraftig i Thailand

Tropisk klima

Generelt er klimaet i Thailand tropisk, det vil si at snittemperaturen for alle årets 12 måneder er over 18 grader, og at klimaet ikke er tørt, snarere fuktig og varmt.

I Bangkok er snittemperaturen i januar 25,9 grader, i mai 30,1 grader, i juli 29 grader og i oktober 27,7 grader.

På landets største ferieøy Phuket er snittemperatueren i januar 26,9 grader, i mai 28,1 grader og i oktober 27,1 grader.

Heftige regnskurer

Hele Thailand får en god del regn i løpet av året, men moderate mengder i forhold til en del andre tropiske klimaer med tropestormer etc.

Regntiden i Thailand er gjerne varm og fuktig, og kan oppfattes som ubehagelig av turister. Regntiden varierer fra sted til sted (se under), men at det er regntid, betyr slett ikke at det høljer ned dagen lang som i Norge.

Som regel kommer det en heftig skur, som går over etter en times tid. Deretter titter sola fram igjen, og luften føles med ett litt friskere.

SØK LY!: Under de heftigste regnskurene er det bare enn ting å gjøre - søk ly f.eks. på en restaurant, som norsk-svenske Steinar Klemetsrud og Alexandra Johansson fra Oslo har gjort her på tavernaen Phileas Fogg i Kata.

Få stormer

Tropiske stormer er vanligvis ikke noe stort problem i Thailand, der monsunvindene styrer klimaet. Perioden før monsunen starter (april-mai) er gjerne den varmeste tiden i Thailand, forteller Storm-meteorolog Holdhus.

Tropeklimaet gjør at du svetter hele tiden. Pakk lett når du skal på Thailand-ferie, og vask klærne dine underveis.

Hotellet tar noen bath for å vaske for deg, og på de mest kjente feriestedene finner du godt med billig-vaskerier på gaten. Et annet tips er å kjøpe T-skjorter der du kommer for en billig penge, så får du ikke så mye å drasse på.

PHUKET: her er været best fra desember til mars.

Slik er været på de mest populære feriestedene:

NORD-THAILAND (Chang-Mai/Chang Rai etc.): Mars-mai er de varmeste månedene, men det er kun desember og januar som har maksimumstemperaturer under 30 grader.

Mai til oktober er de våteste månedene. Regn og høy luftfuktighet gjør det hett. Ellers er det nokså tørt fra november til april. Mindre luftfuktighet gir mer behagelige temperaturer.

BANGKOK: Varmest i tiden mars-juni, men hovedstaden har godt over 30 grader i makstemperatur hele året. Regnet tar seg opp gradvis fra mai til oktober. September er den våteste måneden.

Tørrest er det i tiden november-april. Så å si knusktørt fra desember til februar. Dermed lav luftfuktighet og mer behagelige forhold.

ØST I THAILANDBUKTA (Koh Chang, Koh Kut etc.): Varmest i mars-mai, men også fra mars-oktober er det over 30 grader i maksimumstemperatur.

Flest dager med regn i tiden juni-september. Svært vått i august. Fra november til februar er det lite nedbør her øst – under 100 millimeter per måned og bare fire til fem dager med regn i måneden.

KOH SAMUI-KYSTEN (Koh Phangan, Koh Tao etc.): Fra april til august er det varmest her vest i Thailandbukta. I tiden november-februar er det under 30 i makstemperatur.

Oktober-november er den våteste tiden, med hele 500 millimeter pr. måned på det meste (Bergen får i snitt ca. 300 millimeter i løpet av en normalhøst).

Nedbøren avtar i løpet desember. Fra februar til april er det fire til fem regndager i måneden, men ellers tørt og fint.

I SØR (Phuket, Phi-Phi, Krabi, Koh Lanta etc.): Her i Sør-Thailand er det varmest i februar-mai, men området har maksimumstemperaturer på over 30 grader hele året.

I mai tar regnet seg opp og varer ut november.

August-oktober er de våteste månedene, med opptil 400 millimeter per måned på det meste.

Fra desember til mars er det så å si tørt, kun fire til fem dager med regn per måned.

PS - denne saken ble skrevet i 2011. Vi ta den frem igjen nå fordi været i de ulike regionene av Thailand er fortsatt det samme.

GEOGRAFIEN AVGJØREDE: Thailand er langstrakt, og landryggen Kra-eidet øst for Phuket utgjør et værskille: Vestsiden er periodevis mer utsatt for regn og vind enn østsiden og Bangkok-bukta.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig at vi reposter det.

Publisert:

Les også

 1. I Bangkok: Skitne, bråkete, uimotståelige Chinatown

  Mens større og større deler av det tradisjonelle bybildet rives opp med roten finnes det fremdeles steder hvor du kan oppleve Bangkok slik det en gang var. Men for hvor lenge?
 2. Slik unngår du å havne på skadestatistikken i Thailand

  I takt med at stadig flere nordmenn reiser til Thailand, øker også forsikringsselskapenes skadesaker i landet. Hos Norges største reiseforsikringsselskap, Europeiske, har Thailand seilt opp på annenplass på listen over land med flest forsikringsskader.
 3. Der de kule henger i Bangkok

  I nabolaget Ari i Bangkok blir det stadig tettere mellom elegante høyhus og internasjonalt inspirerte steder der de kule og trendy folkene henger.
 4. Koh Lanta: Opplev det ekte Thailand

  Koh Lanta er en bit av det autentiske Thailand – uten at du må gi slipp på komforten. Grip sjansen til å oppdage denne øyperlen nå som det går direktefly fra Oslo til Krabi.

Mer om

Reiseliv

Reise

Flere artikler

 1. Thailand forbereder seg på det som kan bli den verste stormen på over 50 år

 2. Rekordregn, tørke, kulde og varme preget juni-været

 3. Reisemålene med minst regn

 4. Jobber på spreng for flomofre i Thailand

 5. «Pabuk» treffer Thailand i dag

Fra andre aviser

 1. Dette skulle være Morten Bloms ferieparadis

  Bergens Tidende
 2. Fire døde i stormen Pabuk i Thailand

  Aftenposten
 3. Uvær på vei til Thailand

  Aftenposten
 4. Thailand forbereder seg på tropisk storm: – Vi har fått beskjed om å hamstre

  Bergens Tidende
 5. En person funnet død i uvær i Thailand

  Bergens Tidende
 6. Thailand slapp lettere fra storm enn fryktet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no