DREPER: Kubemaneten regnes som verdens farligste manet. Den er så giftig at motgift knapt nok har en hensikt, og de hissigste manetene har så kraftig gift at du kan dø i løpet av fire minutter etter at du blir brent. Foto: AP

Advarer mot dødsmanetene i Thailand

(VG Nett) Skandinaviske reiseselskaper gir nå ut utvidet informasjon om manetene som sist helg kostet en svensk kvinne livet.

Publisert:


Debatten har rast i både Sverige og Norge etter at Ann Nordh (59) forrige helg døde på det populære badestedet Cha-am i Thailand, sannsynligvis etter å ha blitt brent av en såkalt kubemanet.

BAKGRUNN: Krever advarsel mot drapsmaneter

I dagens utgave av VG retter manetekspert Torgrim Andersen kraftig kritikk mot norske reiseselskaper. Han mener at reiseselskapene i flere år har gitt sine kunder for lite informasjon om de livsfarlige manetene.

Nå tar både Apollo og Fritidsresor, Star Tours svenske søsterselskap, grep etter det tragiske dødsfallet.

- Vi har lagt til ny informasjon om maneter i våre reisemålspermer, som finnes på samtlige av våre hoteller i Thailand, sier informasjonssjef Peter Hellström i Fritidsresor til Aftonbladet.

Star Tour informerer

Tidligere inneholdt disse permene ingen informasjon om brennmaneter.

- Jeg vil poengtere at det er ytterst uvanlig. Men etter oppmerksomheten i medien tror vi at det kan komme spørsmål. Derfor har vi lagt til informasjon om maneter og hva man skal gjøre dersom man blir brent, sier Hellström.

(Saken fortsetter under bildet)

DØDE: Ann Nordh (59) og Carina Löfgren (45) ble sannsynligvis drept av maneter. Foto: Privat

Også norske Star Tour tar dødsmanetene på alvor.

- De siste dagene har vi lagt til informasjon i permene på hotellene. Jeg var sikker på at dette lå i informasjonspermene kontinuerlig, men da jeg pratet med en kollega tidligere i dag fikk jeg beskjed om at de var oppdatert med informasjon om manetene de siste dagene, forteller informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vostett i Star Tour.

- Finnes året rundt

Hun sier at det ikke er første gang reiseselskapet informerer om denne typen maneter.

- Dette er på samme måte som vi gjorde i fjor og året før der igjen, da avisene skrev om disse manetene, sier hun.

Ifølge Larsen-Vonstett finnes manetene året rundt, både i Asia og Autstralia, men hun understreker at selskapet ikke ser på manetene som et problem.

- I permene står det litt om hvordan en skal reagere hvis en kommer i kontakt med maneten og hva man kan gjøre for å unngå dem, sier informasjonssjefen.

- Lytt til lokale råd

Svenske Apollo har tatt kontakt med det marinbiologiske senteret i Phuket for å forhøre seg om manetsituasjonen. De kommer nå også til å gi ut informasjon om maneter til sine reisende. Seniorrådgiver Helen Begby i Apollo i Norge opplyser til VG Nett at denne informasjonen også kommer norske reisende til gode.

- Vi gjør det samme på reisemålene og har felles personale, sier Begby.

Hun mener at ytterligere reiseadvarsler må komme fra Folkehelseinsituttet. De opplyser at det ikke er aktuelt for dem å foreta seg noe i forbindelse med manet-trusselen.

- Vi oppfordrer folk til å lytte til lokale råd, sier seniorrådgiver Therese Øgaard.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no