I FARTA: Mange prøver rafting når de er på feire i Norge og i utlandet. Men hvis du blir skadet i en raftingulykke er det ikke alle reiseforsikringer som dekker den. Foto: JØRGEN BRAASTAD Foto:

Test av reiseforsikring 2012

Hvilken helårs reiseforsikring som passer for din familie er avhengig av hvordan du ferierer og hvem eller hva du har med på tur.

Publisert:

Slik forsikrer du deg smartest

Vi har sammenlignet 11 helårs familiereiseforsikringer, pluss reiseforsikringen i tre kredittkort.

Her kan du se hvilke forsikringer du bør velge, avhengig av hva som er viktig for deg.

Les mer om sammenligningen under tabellen

Trykk her for stor versjon

Hvis prisen er viktig:
Gouda Super og Travel Guard har de laveste prisene i vår sammenligning. Men mange har rabatter for kunder som har flere forsikringer i samme selskap. Sjekk også om du er medlem av en forening som gir rabatt.

Hvis du er aleneforsørger eller par uten barn:
Travel Guard har lavere priser for små familier. En aleneforelder eller par uten barn betaler mindre enn kjernefamilien.

Hvis du skal være lenge borte:
De fleste helårs reiseforsikringene gjelder for reiser inntil 45 dager. Men DNB NOR, Frende, Storebrand, Terra, og Travel Guard har 60 dager som standard.

Noen av selskapene gir mulighet til å utvide reieforsikringen til en lengre perioder mot et tillegg i prisen.

Skal du på lengre reiser lønner det seg å betale med et kredittkort med reiseforsikring. De gjelder på reiser i inntil tre måneder.

AKTIV FERIE: Mange fristes til å prøve parasailing i ferien, men hvis du blir skadet, dekker ikke alle reiseforsikinger dette. Foto: AFP

Hvis aktiv ferie er viktig:
Er du typen som ikke ligger i ro på ferien, bør du sjekke hva forsikringen dekker av aktiviteter. Europeiske, Frende, Gouda og Tryg er best på aktiv ferie.

Mange andre har unntak for blant annet kiting, fallskjerm etter båt (parasailing), juving, rafting, strikkhopp, og all luftsport.

Hvis du har med smykker, data- eller fotoutstyr:
Forsikringsselskapene oppgir at de har fra 60.000 til 100.000 kroner i samlet erstatning for tapt reisegod for en familie.

Men hos de fleste selskapene gjelder dette bare for personlige ting som klær, sko og kofferter.

De fleste har en begrensning på 20.000 eller 25.000 i samlet erstatning for verdigjenstander.

Det betyr at hvis du blir frastjålet fotoutstyr, musikkutstyr, PC, Mack, Ipad, smykker eller pels, får du erstattet maks 20.000 eller 25.000, selv om den samledte erstatningssummen selskapet opererer med er høyere.

Hos noen gjelder begrensningen også for sportsutstyr.

I vår sammenligning er Travel Guard og Tryg de eneste helårs reiseforsikringene som ikke har noen begrensning for verdigjenstander.

Hvis hvem du reiser med er viktig:
De fleste helårs reiseforsikringer gjelder for forsikringstager med ektefelle/samboer/partner, og for begges hjemmeboende barn, inntil første forfall etter at de har fylt 20 eller 21 år.

Har dere barn som ikke bor hjemme? Codan og DNB Nors reiseforsikringer gjelder også for begges som bor på en annen adresse når de er på ferie med sikrede.

Gjensidige, Frende, Sparebank 1, Travel Guard og Trygs reiseforsikringer gjelder i tillegg for barn som bor på en annen adresse, også når de er på reise uten sikrede. For eksempel når den 19 år gamle hybelboeren er på venneferie.
Medisinsk behandling

Les om hjelp når ulykkern er ute under bildet

ULYKKE: Reiseforsikringens alarmsentral ordner hjemtransport hjemtranport hvis du ikke kan reise hjem på ordinært vis etter en ulykke i utlandet. Foto: HALLGEIR VÅGENES

Alle selskapene sier at hvis du havner på sykehus, vil alarmsentralen overføre de pengene det koster direkte til sykehuset. Ubegrenset sum.

Alarmsentralen ordner også hjemreise hvis det må skje utenom ordinær billett. Den skaffer ordinær flybillett hvis det er mulig, eventuelt ambulansefly hvis det er eneste mulighet.

For mindre utgifter, for eksempel på et legekontor, kan du måtte legge ut selv, og få pengene tilbake hjemme.
Hjelp når det gjelder

Hvilket selskap som gir best hjelp når ulykken er ute, er det umulig for oss å teste.

Vi kan ikke lage sykdom eller ulykke for å sjekke hvordan selskapene takler det. Men vi kan høre hva de sier om sin egen alarmsentral.

De fleste bruker SOS International i København. De som bruker denne, mener at den er mest profesjonell, har best oversikt over sykehus og hjelpemuligheter ute i verden, gir best service, og har norsk helsepersonell på vakt 24 timer i døgnet.

Nøyaktig det samme sier Tryg, og Gouda om sine egne alarmsentraler, og Europeiske om sin sentral, som er en egen avdeling i SOS.

Få klager

Når en forsikringstager ikke er fornøyd med forsikringen, kan saken klages inn for Finansklagenemnda. Der er det svært få klager som handler om reisesyke.

- Ingen ting tyder på at den ene alarmsentralen gjør en dårligere eller bedre jobb enn den andre. De fleste klagene på reiseforsikring handler om erstatning og tolkninger av hva de dekker, forteller juristene Ivar Rytter og Lotta Bjørknes i Finansklagenemnda.

Les om Helårs- eller kredittkort- forsikring under bildet

KORTFORSIKRING: Mange kredittkort har en egen reiseforsikring som gjelder på reiser du betaler med kortet. Minst halvparten av de totale reisekostnadene må være betalt med kortet for at det skal gjelde. Foto: EUROPAY


Ja takk, begge deler

Har du en helårs reiseforsikring, og betaler reisen med kredittkort, er du dobbelt forsikret. Det kan være smart.

Helårs reiseforsikring og kredittkortforsikring utfyller hverandre.

De fleste helårs reiseforsikringer gjelder så fort du går ut av døren hjemme.

Den gjelder på «reiser» til nærbutikken, til parken og på vei til jobben. Og den gjelder selvsagt på alle ferier.

Helårs reiseforsikringene har gjennomgående bedre dekning for tapt reisegods, og de fleste dekker flere typer aktive ferier enn kredittkortforsikringene.

Kredittkortforsikringen gjelder bare på reiser hvor du har betalt minst halvparten av reisen med akkurat dette kortet.

Kredittkortforsikringene gjelder til gjengjeld på mye lengre reiser enn helårsforsikringene, de fleste i hele tre måneder.

DOBBELT: Har du helårs reiseforsikring og betaler reisen med et kredittkort som har forsiking, kan du være dobbelt forsikret. Foto: StockXpert

Dobbel utbetaling
Ulykkeserstatningen ved invaliditet eller dødsfall er som regel mer enn dobbelt så høy i kredittkortforsikringene enn i helårs reiseforsikring.

Blir du invalid som følge av en ulykke på reisen, får du utbetalt erstatning fra begge.

- Har du for eksempel Europeiske Reiseforsikring, får du 300 000 derfra, og har du betalt reisen med et Diners kort, får du 600 000 derfra, sier reiseforsikringsansvarlig Lasse Aarstrand i forsikringsselskapet Chartis.

Men dette gjelder bare for ulykkeserstatning. Du får ikke 10 000 kroner i erstatning hos både Europeiske og Diners Club for et tapt kamera som er verdt 10 000 kroner.

Har du derimot blitt frastjålet en verdigjenstand som koster mer enn hva reiseforsikringen dekker, kan du søke maks erstatningsbeløp hos helårsforsikringen, og resten av beløpet på kredittkortforsikringen.

Avbestilling
Avbestillingsbeskyttelsen i kredittkortforsikringen er svak. Den dekker ikke en 14 dagers sydenferie for en familie på fire i juli.

Kredittkorforsikringene dekker fra 25.000 til 40.000 hvis hele familien må avbestille ferien på grunn av sykdom eller dødsfall. Alle helårs reiseforsikringene dekker minimum 100.000. Frende dekker hele 125.000 for avbestilt familieferie.

Reiser du derimot med inntil tre personer som ikke er i familie, lønner det seg likevel at én betaler hele reisen med sitt kredittkort, nettopp fordi avbestillingsforsikringen til kortselskapet da vil gjelde for alle fire.

Familieforsikringen gjelder bare for de som er i samme familie.

Les om å bytte forsikringsselskap under bildet

UT PÅ TUR: Du trenger ikke vente til hovedforfall med å bytte reiseforsikringsselskap. Foto: MONA LANGSET

Enkelt å bytte

Nå er det ikke lenger nødvendig å vente til hovedforfall med å bytte forsikringsselskap.

- På Finansportalen.no finner du oversikt over forsikringsselskapene. Her kan du sammenligne og finne den beste forsikringen for deg.

Så går du til forsikringsselskapets side og kontakter dem. Det nye selskapet gjør alt det praktiske arbeidet for deg, som å si opp avtalen med det gamle.

Den nye forsikringen vil gjelde fra dagen etter byttet, forklarer direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes.

Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no