TRIKK 28: Forloren eleganse blir til nonchalant sjarm i Lisboas gamle bydeler der den berømte, 100 år gamle, trikken snirkler seg fram. Foto: Terje Bringedal.

En sporvogn for enhver: I Lisboa går det på skinner

LISBOA (VG) Her går det på skinner. Trikk nr. 28 er i seg selv en severdighet - en legende i skramlende jern - og et funn for utålmodige klatrere i byen på kanten av Europa.

Publisert:

Trikk 28 er som skapt for ømme tær - og ærlig talt - en god idé i all slags vær. Det er den beste, enkleste og grundigste måten å se trendy Lisboa i en fei. Og enkeltbilletten koster deg bare drøye ti kroner. Men se opp for lommetyvene. Selv om den ikke går over alle de syv haugene byen er bygget på, er den mer enn nok av dalbane til at du får en god idé om byen. Metroen er nok ny og glitrende, men den slår ikke trikken når det gjelder opplevelse.

I 100 år har nr. 28 skranglet seg gjennom smug og ålt seg om hushjørner. Fullastet av godtfolk fra Lisboa og nyskjerrige turister. Nr. 28 er som en drinkmikser. Man rystes sammen og det er hverdag i Lisboa.

TRIKKEFØRERE er stadig oftere kvinner i Lisboa også. Foto: Terje Bringedal

Går du på Martim Monitz-plassen, går den gjennom det gamle jødekvarteret i en vid bue rundt borgen Castello Sao Jorge, på toppen av byen, gjennom den mauriske gamlebyen Alfama, ned i handlegatene i Baixa i sentrum, opp mot snobbete Chiado med spesialforretningene og kafeene, forbi Bairo Alto, bydelen der bar- og gatenatten feires sammen med portugisere. Videre forbi Parlamentspalassene opp mot Estrelahagen og den store basilikaen.

Da har du vært gjennom både trend-, shopping- og historiske områder, alt for en liten trikkebillett.

ONE NIGHT STAND? Hotels-com hevder at etterspørselen etter en-natts ferier er sterkt økende, og at Lisboa er den byen hvor slike ferier er aller mest pop. Ingen av de andre reiselivsaktørene VG Nett har snakket med kjenner seg igjen i virkelighetsbeskrivelsen. Foto: Terje Bringedal

Skjønt du kan ikke godt hoppe av og på, så for turisten passer dagskortet, eller Lisboakortet bedre. Det koster deg i underkant av 120 kroner og fås kjøpt på metrostasjonene eller på turistinformasjonen.

Her følger et utvalg på 27 opplevelser du kan nå innen fem minutters gange fra trikken, og en vi vil advare mot.

1.Fernando Pessoa er Lisboas store poet. Museet hans ligger ikke langt fra Estrelahagen stoppested.
2. Estrelahagen egner seg godt til piknik med andedammer, skyggefulle trær, lekeplass og utendørs scene for konserter.
3. Portugals regjering holder til i Palacio da Assembleia da Republica, en gang et benediktinerkloster, brukt som nasjonalforsamling siden 1833.
4. Hopper du av trikken på Largo Chiado kan du ta en bica, et nerveristende shot, slik potugiserne foretrekker kaffen sin - så tykk at den nesten er seig.
5. Chiado er for øvrig det elegante handlested for deg som har aversjon mot storsentrene.

PÅ SPORET: Når trikken kommer blir det trangt om plassen. Foto: Terje Bringedal.

6. Fra samme stoppested når du lett nattelivsbydelen Bairro Alto, «høybyen». Lukket om dagen, men våkner om kvelden. Barene der er så små at du må drikke ute på gaten. Til gjengjeld kan du kjøpe drinker å ta med, så treffer du alle de andre i gata. 7. På vei ned mot Baixa kjører du forbi et par teatre av godt merke og Chiado Museet (portugisisk kunst fra 19. og 20. århundre). I Baixa må du gå av og sverme litt rundt. Dette er bydelen som ble rasert av jordskjelvet i 1755.
8.Rossio er plassen med kafeene. Det var her revlusjonære ideer ble skapt inntil diktator Salazar forbød kafeenes uformelle diskusjonsgrupper. Blant gjenværende kafeer er Nicola en Art Deco en skjønnhet. På motsatt side finnes Casa Suiça som er mer ramponert av ombygninger gjennom årene, men likevel hyggeligere.
9. Hattemakerforretningen Azevedo Rua er verdt en titt. Rundt hjørnet ligger A Ginginha. Der selger de kirsebærdrikken som er typisk for Lisboa. Siden 1840 har en galicisk familie drevet sjappa. Nå er det femte generasjon som står bak disken.

FASADEFLISER er typisk huspynt for bygningene i Lisboa. Foto: Terje Bringedal

10. Ved siden av Rossio ligger den mindre prestisjefylte plassen Praça da Figueira. Det er der du mater duene. Ellers brukes plassen av aldrende horer og skatere om kvelden.
11. Byheisen, Elevador Santa Justa, som er bygget av en av Eiffels (han med tårnet i Paris) elever og tar deg opp til Chiado, der du for eksempel kan se den gotiske ruinen av Carmokirken som står som et minnesmerke etter jordskjelvet i 1755.
12. Jernbanestasjonen Rossio er stedet du skal til om du vil ta utflukten til vakre Sintra, drøye 30 minutter utenfor byen.
13. Går du videre rundt hjørnet ved stasjonskomplekset kommer du til Acensor da Gloria, en taubane som trekker deg opp brattlia og som ender så å si i portvinsinstituttet, Solar do Vinho do Porto.
14.Praça Commercio er selve stasplassen. Den ble bygget for å konkurrere med alt annet av plasser i Europa.

SVINAKTIG reklame utenfor hos slakteren som lover billige kjøttvarer. Foto: Terje Bringedal.

15. Det eldste gjestehus i Lisboa er Cafe Martinho da Arcada (fra 1782) i nord/østre hjørne av Commercio plassen. Alt i 1910 ble det utnevnt til nasjonalmonument.
16. På nordvestsiden av plassen finner du turistkontoret og en god restaurant som heter Terreiro do Paço. Moderne portugisisk kjøkken av høy klasse.
17. Døren ved siden av skjuler Vini Portugal, et showroom for portugisisk vin av alle typer. Et funn for vitebegjærlige og også med mulighet for gratis smaksprøver.
18. Går du opp i Rua de Conceiçao, og går østover kommer du til Napoleão - det beste stedet i byen å kjøpe portvin.
19. To kvartaler nedenfor ligger Conserveira de Lisboa. Retro så det holder. Her finner du alt av fiskehermetikk og ekspederes av to nydelige gamle damer. Et sjarmerende funn og mye god smak på boks.

SJARMERENDE interiør på de gamle trikkene. Foto: Terje Bringedal.

20. Første stopp på den pittoreske trikketuren fra Baixa opp til Graça er Igreja de Santo Antonio (1787). Antonio er Lisboas favoritthelgen og kirken står der han ble født som Fernandeo. I juni holdes massevielser for folk som ikke har råd til å lage eget bryllup.
21. Sé katedral er Lisboas katedral. Den er monument over kristne gjenerobring av landet og ligger på stedet der hovedmoskeen sto. Utgravninger på katedralområdet har avdekket deler av den tidligere moskeveggen, en romersk veistump og rester fra Visigothernes okkupasjon av byen.
22.Castelo Sao Jorge. Det var her Lisboa begynte som en bosetning i jernalderen. Senere erobret av romerne, visigotherne og maurerne som alle bygget sine egne forsvarsverk. Den ene oppå det andre. Sjekk ut pisserennen i den bortre enden av Chao da Feira.
23. Multimedia-utstillingen Olisiponia er det også verdt å få med seg om du er i borgen.
24.Miradouro de Santa Luzia har rosehage og vadebasseng og byr på en av Lisboas vakreste romantiske utsikter.
25. Rett ved siden av ligger Malteserordnens kirke, Igreja de Santa Luzia, som har to flisepaneler der det ene fremstiller Lisboa sentrum før jordskjelvet i 1755 og det andre viser kristne hærmenn som stormer maurerborgen i 1147, der Castelo Sao Jorge er nå.
26. Bydelen Alfama er labyrinten av hustak over trange gater som du ser fra utsiktspunktet Miradouro de Santa Luzia. Bydelen er en idyll og den eldste i Lisboa. Enkelte hus er fundert på visigothernes grunnmurer mens gatene stammer fra maurerne. Alfama er lykkelig fri for biler.
27. Mellom Igreja de São Vicente de Fora og den hvite domen til Panteão National de Santa Engrácia ligger «Tyvenes marked», Feira de Ladra, åpent hver tirsdag og lørdag fra morgen til tidlig ettermiddag.
28. Advarsel! Til kaffen drikkes aguardente. Det betyr ildvann og kan virkelig være det. Ikke spar på kronene. Det billigste svir ganen og er verre enn bestefars hjemmebrygg.

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no