DOBLING AV LUKSUSCRUISE: Stadig flere velger å bruke store summer på feriene sine. Seadream Yacht Club har to båter som eies av Atle Brynestad. Om bord er det fullt mulig å kose seg, enten på tur i Middelhavet eller Karibien.

Betaler tre millioner for en ferie: Luksustrend i reiselivet

TJUVHOLMEN (VG) Kundene i reisebyrået til Edward Wendel (50) betaler mellom hundre tusen og tre millioner kroner for en feriereise.

 • Anne Bergseng
Publisert:

Han skreddersyr reiser for dem som er ute etter noe ekstra og er villige til å betale for det.

– Vi får til ting som man ikke kan google seg til, sier han.
Det kan være å stenge av domen i Firenze eller Eremitasjen i St. Petersburg, slik at kundene får en opplevelse helt for seg selv, gjerne akkompagnert av champagne og et lite orkester. Eller å sitte i VIP-loungen i hårnålsvingen under et Formel 1-løp i Singapore.

– Vi kan tilby de mest sofistikerte reisene som finnes til nordmenn. Du kommer ikke til oss for å bestille en reise til 20.000 kroner, det er det andre som er bedre til, sier Edward Wendel.

STOR ØKNING: Edward Wendel i reisebyrået Becuriou Private Travel på Tjuvholmen har tredoblet omsetningen det siste året på salg av luksusreiser.

For to år siden startet han reisebyrået Becuriou Private Travel på Aker Brygge. Det siste året er omsetningen tredoblet, og byrået med seks ansatte har akkurat flyttet til nye lokaler på Tjuvholmen, i nabolaget til designhotellet The Thief, Astrup Fearnley-museet og finanseliten i sjøkanten.

– Det finnes mer enn 100.000 dollarmillionærer i Norge, så det er klart det er mange som kan tenke seg å betale for god service og kompetanse når de skal ut og reise, sier den tidligere kapitalforvalteren i DNB.

Han har selv i mange år vært en storforbruker av reise, og erfarte at det var noe som manglet når han skulle bestille turer.

– Når jeg ringte et reisebyrå, følte jeg ofte at man like godt kunne spart seg de pengene. De var ikke gode nok på kronglete reiseruter eller spesielle opplevelser, sier han.

Det lille byrået har tatt en utfordrerrolle i reiselivet, og har lykkes ved å satse på personlig service, høy kompetanse og pris. I tillegg er både han og kollegaene tilgjengelige for kundene døgnet rundt om de skulle trenge hjelp mens de er underveis.

– Vi bruker mye tid på hver enkelt kunde, for å finne ut hva de liker. Når man reiser med oss, skal man føle at hver detalj er tatt hånd om på aller beste måte.

De brukte ett år på å finne de beste samarbeidspartnerne rundt omkring i verden, og benytter kun de som opererer på høyeste nivå og som også håndterer kongelige og andre celebriteter

Wendel understreker at kundene deres ikke er opptatt av å «flashe» eller vise seg frem. De holder en diskret profil.

Byrået selger både forretningsreiser, feriereiser og bryllupsturer.

Les også: Lev som en lord!

Salget av luksusreiser har tatt av

PRIVAT MIDDAG: Øyhopping mellom St. Barths, St. Martin og Saba i ti dager kan også inkludere en romantisk middag på en øde øy. Tidagerstur koster fra 750.000 kroner for to personer.

Til tross for svakere kronekurs og nedgang i oljeinntektene, så bruker vi penger på ferie som aldri før, viser tall fra bransjen.

I en fersk undersøkelse fra TNS Gallup, foretatt på vegne av NHO Reiseliv, svarer syv av ti at de kommer til å bruke mer eller like mye penger på reise det kommende året.

– Nordmenn har god økonomi, og legger stor vekt på reiser og opplevelser, sier informasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Direktør for reise utland i Virke, Sverre McSeveny-Åril, bekrefter at man de siste årene har sett at nordmenn bruker stadig mer penger på reise, og at man til tross for urolige økonomiske tider ikke ser noen tegn på at pengebruken på ferie har avtatt.

REISE HØYT PRIORITERT: Direktør i Virke Reise utland, Sverre McSevveny-Åril, forteller at en svakere kornekurs ikke fører til en demper på reiselysten blant nordmenn.

– Reise er svært høyt prioritert i norske husholdninger, sier han.
Etterspørselen etter destinasjoner med fire- og femstjerners hoteller øker, og det er de største og flotteste bostedene som blir først utsolgt.

– Vi ligger helt på topp i Norden når det gjelder forbruk på ferie. Det norske feriebudsjettet har hatt en nærmest eventyrlig vekst med en fordobling av forbruket de siste ti årene, sier McSeveny-Åril.

Tove Voss, som omtales som «grand old lady» i norsk reiseliv, har jobbet i reisebransjen et helt yrkesliv, og har nå i en alder av 72 år startet reisebyrået Vista Travel, som spesialiserer seg på eksklusive opplevelsesreiser.

– Noen er villige til å betale hva som helst for å bo fantastisk, på suiter på hoteller eller om bord på cruiseskip, mens andre legger pengene i å få helt unike opplevelser, som Den transsibirske jernbane eller et tre ukers elvecruise gjennom Europa, sier hun.

Antropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye har en mastergrad i luksus fra Firenze. Hun sier den eksplosive økningen i luksusreiser først og fremst forteller at det ikke lenger bare er noen få som har mye penger å rutte med.

– Mange ønsker å bruke mye penger på å reise. Det er rett og slett blitt litt «hot», nettopp fordi mantraet i dagens samfunn er nye opplevelser, og det får vi gjennom å reise, sier Øye.

– Vi higer stadig etter noe nytt, om det så er å bli sluppet ned over Amazonas i et helikopter eller å fly over Grønland, sier hun.

Les også: Dropper storbyferien grunnet terrorfrykt!

Rådyre charterreiser

DUBAI I SÆRKLASSE: To uker på Atlantis på The Palm i Dubai koster 255.950 kroner for to personer. Hotellet har flere stjernerestauranter og et enormt vannland.

Hva med en toukers chartertur til rundt 300.000 kroner for to personer?

Ja, det er fullt mulig å betale så mye for en pakkereise.

– Luksustrenden har vi sett i flere år, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonsansvarlig i Ving. Hun peker på at når nordmenn reiser på ferie, vil vi gjerne ha det bedre enn hjemme. Det betyr blant annet at bostedet får stor betydning.
Og det er de dyreste bostedene som selges først innenfor det vanlige charterprogrammet.

– Senest i går hadde vi en kvinnelig kunde som hadde kjøpt en reise for seg og familien til Maldivene i vinter for over 300.000 kroner, sier Larsen-Vonstett.
Apollo opplever samme interesse for de dyreste reisene:

– Luksusferier er uten tvil en økende trend blant nordmenn, vi er rett og slett på vei til å bli noen luksusdyr, sier Beatriz Rivera, PR-ansvarlig i Apollo.
Før var luksus stort sett forbeholdt voksne par.

– I dag ser vi derimot at etterspørselen øker blant alle kundegrupper, sier Rivera.

Les også: Her får du luksus for en rimelig penge!

Verdens lekreste cruiseskip

KLART FOR BRYLLUP: Det er fullt mulig å gifte seg om bord på et cruiseskip. På denne ferien bader man i både luksus og i karibisk hav.

Du kan cruise rundt i Karibia eller Middelhavet og nyte skyhøy luksus om bord.

Det er ikke uvanlig at nordmenn betaler flere hundre tusen kroner for en ukes tur om bord på et av verdens lekreste cruiseskip.

– Det er mange som etterspør det ypperste av luksus, og er villige til å betale for det, sier markedsansvarlig Ellen Stebekk i Royal Caribbean Cruise Line.

Derfor har selskapet nå lansert et nytt konsept, «Royal Suite Class», hvor man bor på store suiter med egen butler utdannet fra «The British Butler Insitute», tilgang til egen restaurant og privat soldekk, og en rekke andre fordeler.

Hun forteller at Royal-suiten om bord på «Oasis of the Seas» fra Fort Lauderdale med avreise i julen koster 250.000 kroner per person for en uke.

– Men den er dessverre utsolgt, sier Stebekk.

Atle Brynestads to luksusskip i «Seadream Yacht Club» opplever også økt interesse her hjemme.

– Det siste året har det vært en økning på 100 prosent på det norske markedet, og 2016 ser ut til å bli det beste året vi har hatt, sier Jannicke Daae Rognstad, ansvarlig for salg i Europa.

Gjestene betaler i gjennomsnitt mellom 30.000 og 60.000 kroner for en ukes tur, der alt bortsett fra flyreisen er inkludert. Bor du i såkalt «Owner suite» er prisen på mellom 60.000 kroner og 100.000 kroner per person.

Turene går i Middelhavet i sommerhalvåret og i Karibia i vinterhalvåret.
Om bord i det 105 meter lange skipet gjør 95 ansatte turen mest mulig behagelig for de 112 gjestene, med gourmetmat, vin, spaanlegg, vannsportaktiviteter og utflukter på land. Det er også mulig å leie hele skipet for seg selv og familie og venner.

– Stadig flere bruker skipene til bursdager og jubileer, sier Rognstad.
Da er prisen rundt 800.000 kroner per døgn, og kan leies fra tre dager til en uke.
Rognstad understreker at de driver med yachting og ikke vanlig cruise. Forskjellen er at skipene er mindre, passasjerene færre og servicen mer personlig.

Det Amerikanske magasinet Forbes Life kåret «Seadream» til The Best Small Luxury Cruise Ship i 2015.

Les også: Opplev luksus i Valdres!

Priseksempler på luksusferier

ELVECRUISE: Man kan oppleve mange land og steder gjennom et elvecruise. Med egen butler og suite koster det 150. 000 kroner per person for 23 dager.

Opplevelsesreiser:
• Tre ukers reise, til Seychellene og Sør-Afrika. 1. klasse med Emirates, og private chartrede fly underveis. Luksusovernatting alle steder, safari, vingård og i Sør-Afrika for øvrig, et bredt utvalg av aktiviteter og eksklusive utflukter. Koster mellom to og tre millioner kroner for en familie på fire. (Becuriou)

• Fem dager i St. Petersburg, med champagnemottagelse og privat omvisning i Eremitasje-museet etter åpningstid. Privat elvecruise som legger til ved Peter-Paulus-festningen for en konsert med det russiske militærkoret. Ballettforestilling på Mariinskij-teatret, etterfulgt av tur backstage. Koster mellom 80.000 og 150.000 kr. for to personer. (Becuriou).

• Ti til fjorten dager i Sør-Afrika, hvor man bor i luksus på Delair Graff Estate, safari, privatfly innenlands, helikoptertur over Victoria Falls. Koster mellom 100.000 og 500.000 kr. for to personer. (Becuriou)

• Ti dager på St Barths, privatfly fra St. Martin til St. Barths og videre til Saba. Øyhopping med egen yacht, suite på resort i toppklasse, middag tilberedt med lokale råvarer på øde strand. Koster fra 750.000 kr. for to personer. (Becuriou)

• Fem dages Formel 1-besøk i Singapore, hvor man flyr i suiten om bord på Singapore Airlines, er på Formel 1 på kveldstid med egen lounge i hårnålsvingen, konserter med toppartister, egen guide som viser vei til «gjemte skatter» i Singapore. Koster inntil 200.000 kr. per person. (Becuriou).

• Den transsibirske jernbanen i privat tog i 16 dager, med stopp i Mongolia. Pris fra 41.000 kr. per person. Med eget bad og ekstra service kommer reisen på 100.000 kr. per person. (Vista Travel).

• Elvecruise med et av verdens beste elvecruisederier, Scenic, i 23 dager i Royal Suite med egen butler, koster 153.000 kr. per person. (Vista Travel).

• Privattog på den transsibirske jernbanen fra Moskva til Beijing, med to dagers stopp i Ulan Bator, i 14 dager, koster 125.000 kr. per person. (Vista Travel).

• Rovos Rail i Sør-Afrika, fra Cape Town til Dar es Salam i Tanzania, i 14 dager, koster 174.675 per person i Royal Suite. (Vista Travel).

Luksuscharter:

BAD I LUKSUS: Lekkert og høy prisklasse på La Sultana i Marrakech i Marokko. To uker med avreise julaften koster 280.000 kroner for to personer, gjennom Ving.

• To uker på La Sultana Marrakech i
Marokko, avreise 24. desember, 280.000 kr. for to personer (Ving).

• To uker på Anantara Veli Resort & Spa på Maldivene, avreise 17. desember, 210.260 kr. for to personer (Ving).

• To uker på The Shore at Katathani, Kata Beach i Thailand, 150190 kr. for to personer (Ving).

• To uker på Atlantis The Palm i Dubai, avreise 19. mars, 255.950 kr. for to personer (Apollo).

• Ti netter på Shandrani på Mauritius, avreise 24. desember, 129800 kr. for to personer (Apollo).

• 11 netter på Kuramathi Island Resort på Maldivene, avreise 23. desember, 108900 kr. for to personer (Apollo).

• To uker på Centara Grand Island Resort på Maldivene, avreise i vinter, 143500 kr. for to personer (Star Tour).

Cruise og dus:

PÅ SOLSIDEN: «Oasis of the Seas» har cruise i ulike prisklasser, og det er fullt mulig å svi av en halv million kroner for to personer en uke i Karibia.

• Syv netter på «Oasis of the Seas» med RCCL i Karibien, avreise fra Fort Lauderdale 26. desember, koster 250.000 kr. per person i Royal Suiten.

• Seks netter på «Seadream» i Middelhavet, avreise fra Monte Carlo i mai neste år, koster 80.000 kroner per person i Owners suite.
• Syv netter på «Seadream» i Middelhavet, avreise fra Civitavecchia neste vår, koster 92.000 kroner per person i «Owners suite».

• Syv netter på «Seadream» i Karibien, avreise fra San Juan i desember, koster 61.500 kroner per person i «Owners suite»

• 11 dagers cruise med Windstar Cruises i fransk Polynesia, koster 63.000 kroner per person. Flyr du business i tillegg, koster det 93.000 kr. per person. Windstar bruker firemasters seilskuter.

• 18 dagers ekspedisjonscruise med Silverseas Expeditions i Antarctica, med start og slutt i Ushaia i Argentina, koster opp til 372.275.
Les også: Derfor er hotellsex bedre!

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Dropper storbyferien etter terrorangrepet

  Ferske tall viser stor nedgang i bestilling av storbyferier.
 2. Den ultimate kjæreste-testen: Sjekk ut forholdet på reise

  Hvis du er i tvil om forholdet ditt er noe å satse på, kan dette være et godt tips: Legg ut på en reise sammen!
 3. Norge i dag: Supre skiløyper i solskinn

  Når det regner i lavlandet, snør det…
 4. Derfor er hotell-sex bedre

  Har du noen gang hatt sex på et hotellrom og tenkt at det var bedre enn vanlig? Da er du ikke alene.
 5. Norge kåres til billigste ferieland

  Hvem hadde trodd at Norge skulle havne på toppen av en «her er ditt billgste ferieland»-liste?
 6. Salget av New York-reiser stuper

  Dollarkursen og New York-prisene har nådd smertegrensen for Ola og Kari. Salget av New York-reiser stuper.
 7. Åpner gruveby for Svalbard-turister

  For aller første gang kan turister på Svalbard oppleve det historiske og fremdeles aktive kullgruvesamfunnet Svea.
 8. Sjekk hvilken reisetype du er!

  GARDERMOEN (VG) Er du den proffe reisetypen som fikser alt selv, jetsetteren som reiser dit kjendisene er, eller er du…
 9. Det er ingen skam å snu: Her lages de nye fjellvettreglene

  NORDMARKA (VG) De legendariske fjellvettreglene er modne for fornyelse, og erfarne fjellfolk dro til skogs for å lage…

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Disse luksuscruisene besøker Norge i sommer

 2. Pluss content

  Stor økning i eksotiske reiser

 3. Forsikringsselskap mener reisebyrå bryter loven – holder igjen pengene etter avbestilte turer

 4. Pluss content

  Lise (31) dro på pakketur til Antarktis

 5. Luksusferie på privat øy

Fra andre aviser

 1. Her er verdens beste cruiseskip

  Aftenposten
 2. Her er verdens beste cruiseskip

  Aftenposten
 3. Fransk luksuscruise ved Svalbard i trøbbel i kjølvannet av Hurtigruten

  Aftenposten
 4. Maldivene på budsjett

  Aftenposten
 5. Maldivene på budsjett

  Aftenposten
 6. Dette er verdens dyreste flyreiser

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no