FORLATTE: Somaliske barn får ha stranden foran de utbombede hotellene i Mogadishu alene. Foto: AFP

Verdens ti farligste reisemål

Noen steder reiser du bare ikke på ferie, dersom du vil føle deg rimelig trygg på å komme hjem igjen med liv og helse i behold.

 • Mona Langset
Publisert:

Magasinet Forbes har i samarbeid med to konsulentfirmaer innenfor sikkerhet, utarbeidet en liste over de farligste reisemålene i verden.

Rådene fra Forbes, sammen med det britiske Control Risks og det amerikanske Jet Intelligent Risks Systems, faller mye sammen med rådene fra vårt eget UD. De fleste landene du bør holde deg unna ligger i Sentral-Afrika og Midtøsten.

Mange av disse landene har regnskoger, nasjonalparker og flotte fosser. Men de har også miner, borgerkrig og terror. Noen av verdens vakreste land er også blant de farligste, skriver danske Jyllandsposten. Avisen har utarbeidet en liste over tryggere steder du kan reise til som alternativ til de farligste områdene.

Listefeber:Sett opp din egen liste

Her er listen over verdens farligste reisemål. Vi begynner bakfra:

10: Gazastripen - Solskinn i bomberegn
Verdens tiende farligste destinasjon er de palestisnke områdene generelt, og Gaza spesielt, i følge de amerikanske og britisker sikkerhetsekspertene. Her har Hamaz tatt kontrollen, mens det stadig skjer angrep fra Israel, og sporadisk bortføring av folk.
Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å reise til eller oppholde seg i Gaza. Reisende bør også vurdere nødvendigheten av reiser til Vestbredden, i følge UDs landsider.

Norske UD fraråder også nordmenn å reise til Gaza.

Alternativt:Reis til nabolandet Egypt.

9: Zimbabwe - Naturrikdom og fattigdom

NATURSKJØNT: Victoria Falls. Foto: Reuters

Zimbabwe har flokker av elefanter og flodhester. Det har krokodiller i Zambezi-elven, og vannkaskader i Victoria falls. Det er mye flott natur. Men en stor del av innbyggerne lever i dyp fattigdom, i et land som er ruinert av den beryktede president Mugabe. Det er ikke på grunn av krokodillene at Zimbabwe er med på listen over de farligste reisemålene.

Alternativt: Dra heller på safari i nabolandet Sør-Afrika eller Tanzania.

8: Libanon - Skyggen av Midtøstens Paris
Libanon har alt fra fruktbare kystsletter, og oldtidsbyer som har vært bebodd i 5000 år til, dekadente nattklubber i Beirut. Men det som før borgerkrigen ble kaldt for Midtøstens Paris, inntar nå en åttendeplass på listen over verdens farligste reisemål. Politisk ustabilitet truer med å igjen utvikle seg til væpnet oppgjør mellom ulike grupper i landet.
Utenriksdepartementet fraråder norske borgere å reise til Libanon, og oppfordrer de som er i landet til å holde seg løpende orientert med ambassaden i Beirut.

Alternativt: Besøk nabolandene Syria eller Jordan

7: Kongo - Fjellgorillaer og barnesoldater
I Kongo er det fjellgorillaer og jungel, samt en regnskog som er hjemsted for mer enn 1000 fuglearter og 400 ulike pattedyr. Borgerkrigen har vært hard mot naturen, men har også siden 1997 kostet flere enn 3,4 millioner mennesker livet. Selv om det formelt ble sluttet fred i 2003, skjer det stadig sporadiske henrettelser, drap på sivile, voldtekter, tortur og rekruttering av barnesoldater.

Alternativt: Det afrikanske paradiset Seychellene

6: Sudan - Regnskog og massemord

KADHAFIS EGG: Libyas leder, Oberst Kadhafi, har finansiert dette hotellet i Sudans hovedstad Khartoum. Foto: EPA

Her er Nildeltaer, tropisk regnskog, adgang til Rødehavet og enorme oljeressurser. Men Afrikas største land er også et av de fattigste i verden, og det har vært nesten uavbrutt borgerkrig siden 1956. De siste tre årene har mer enn to millioner mennesker flyktet fra Darfur-provinsen, og minst 85.000 mennesker har mistet livet.

Alternativt: Opplev et helt annet Afrika på Mauritius.

5: Pakistan - Hold deg unna Islamabad
Pakistan har Asias største moské, verdens nest høyeste fjell, folkeliv i Islamabads parker, og heseblesende cricketkamper. Pakistan er et fargerikt land, men det kan være farlig. Landet preges av stor politisk ustabilitet, med jevnlige bombeattentater og annen form for terror, samt en regjeringshær som er i åpen krig med væpnede islamistsike fundamentalister.

UD fraråder nordmenn å reise til North West Frontier Province, stammeområdene Federally Administered Tribal Areas (FATA) samt Gilgit i nordområdene og ferdsel på Karakorum Highway gjennom Kohistan.

Alternativt:Reis til nabolandet India

4: Haiti - Ghosts of Cité Soleil

FARLIG: Haiti og hovedstaden Port-au-Prince er ikke å anbefale. Foto: Reuters

Ingen som har sett filmen Ghosts of Cité Soleil er i tvil. Filmen utspiller seg midt i Haitis hovedstad Port-au-Princes slumkvarter, hvor bandeoppgjør og henrettelser er en naturlig del av hverdagen. Haiti er med andre ord et lovløst samfunn. I tillegg er det stor risiko for orkaner.

Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å reise til eller oppholde seg på Haiti dersom det ikke er strengt nødvendig.

Alternativt: Det er roligere hos naboene i Den Dominikanske Republikk.

3: Afghanistan - Ingen glade dager i Kabul
Khaled Hosseinis bestselger Drageløperen beskriver hvordan 1970-årenes vestligorienterte Kabul og Afghanistan først ødelegges av sovjetiske styrker, og deretter av Taliban. Taliban og al-Qaida er fremdeles i åpen krig med utenlandske soldater, og hjelpearbeidere og andre utlendinger risikerer å bli bortført og drept.

UD fraråder norske borgere å reise til eller oppholde seg i Afghanistan hvis det ikke er strengt nødvendig. Nordmenn som oppholder seg i landet oppfordres til å ta kontakt med ambassaden i Kabul for oppdatert informasjon og registrering.

Alternativt: Det er tryggere i nabolandet Iran

2: Irak - Kulturlandets nedsmelting
En gang var Irak det store, stolte Arabias hjørnestein, og Bagdad var lærdommens tempel. Mens Europa var nedsunket i dyp, mørk middelalder, var Midtøsten og Irak milevis foran. I dag er kulturskattene plyndret og nasjonalbiblioteket brent ned, mens veibomber, bakholdsangrep og kidnappinger er dagligdags.
Utenriksdepartementet fraråder norske borgere å reise til Irak, og oppfordrer dem som allerede er der til å forlate landet.

Alternativt:Tyrkia er en mye tryggere del av Orienten

1: Somalia - Mogadishu by night

FARLIGST I VERDEN: Somalia er et land uten noen form for kontroll og sikkerhet. Foto: AFP

Afrikas Horn har vært rammet av krig og terror i flere årtier, og Somalia har ikke hatt noen regjering siden begynnelsen av 1990-tallet. I stedet er landet styrt av krigsherrer og skiftende regimer, som sjelden har bevart kontrollen i mer enn noen måneder av gangen.Somalia er verdens farligste destinasjon, preget av bortføringer, bombesprengninger, miner og piratangrep.

Utenriksdepartementet fraråder norske borgere å reise til Sør- og Sentral-Somalia, og oppfordrer dem som allerede er i Sør -og Sentral-Somalia til å forlate området. UD gjør også oppmerksom på at norske myndigheters muligheter til å bistå er ytterst begrenset, ettersom Norge ikke har diplomatisk eller konsulær tilstedeværelse i Somalia.

Alternativt:Zanzibar er en hyggeligere del av Afrika.

Publisert:

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. 10 steder i verden du bør unngå

 2. Røde Kors-ungdommer evakuert fra Beirut

 3. - Dette er verdens mest mislykkede stater

 4. Trosser UD - lager gruppereiser til Libanon

 5. Tar grep mot omikron: – Varianten sprer seg verden over

Fra andre aviser

 1. Reisebyråer tror ferieturer til hit vil ta av i 2019: For noen kan reisen være brudd på oppholdstillatelsen

  Aftenposten
 2. Hit burde du ikke dra på sommerferie

  Bergens Tidende
 3. Her er det farligst å dra på ferie nå

  Bergens Tidende
 4. Hver fjerde flyktning fra Somalia har vært på reise i hjemlandet. – Jeg har lyst å bidra der.

  Aftenposten
 5. Tsvangirai stiller ultimatum

  Aftenposten
 6. Lonely Planet: Dette er de ti beste stedene å reise til i 2019

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no