HØYEST: 139 meter høye «Kingda Ka» i fornøyelsesparken Six Flags Great Adventure i USA er den høyeste berg og dalbanen i verden. Foto: European Coaster Club

Her er de ti høyeste berg- og dalbanene i verden!

(VG Nett) Hvordan føles det å sitte fastspent i en liten vogn mens du suser av gårde på smale skinner i 200 kilometer i timen? Justin Garvanovic vet svaret.

Publisert:

Han er grunnleggeren av European Coaster Club og er noe så sjeldent som en berg- og dalbane-ekspert. Og Justin har selv tatt ni av de ti høyeste berg og dalbanene i verden.

VG Nett-blogger:Prøvekjør de høyeste berg- og dalbanene her!(Følg lenken og se YouTube-videoene!)

Her er hans guide til hvordan de heseblesende turene oppleves på kroppen.

Toppfart på tre sekunder

139 meter høye «Kingda Ka» i Six Flags Great Adventure og «Top Thrill Dragster» (128m) i Cedar Point, begge USA, topper listen over de høyeste berg- og dalbanene i verden.

Og opplevelsen av de to er ganske like, skal vi tro Justin. Og det har vi god grunn til å gjøre.

FORT: Det går unna i utforbakken til «Kingda Ka». Foto: European Coaster Club

- Disse to handler om utskytingen. Det tar bare tre sekunder til de når toppfarten på omkring 200 km/t, og det går ikke an å sammenligne den opplevelsen med noe annet. Etter at man har kommet opp i den vanvittige farten, begynner klatringen til topps, før den skarpe svingen sender deg ned mot bakken igjen, sier Justin - som mener det er en fantastisk opplevelse.

- Fra du starter til du stopper tar turen omtrent 15 sekunder, men jeg garanterer at du ikke finner et kvart minutt like adrenalinfylt, smiler han.

Vektløs

Også nummer tre og fire på listen - «Superman The Escape» (126,5m) og «Tower of Terror» (115m) - byr på noe av den samme opplevelsen.

- Disse to er litt spesielle, og fikk så vidt godkjent betegnelsen berg- og dalbane. Utskytingen er ikke like kraftig som på «Kingda Ka» eller «Top Thrill Dragster», men farten er fortsatt ganske imponerende. Høydepunktet på turen er i det vognen stanser nesten i toppen av tårnet og nedturen begynner. Da opplever du opp til fem sekunder med vektløshet, sier Justin.

Undertegnede har selv vært så heldig å få kjøre «Tower of Terror», og kan skrive under på at det var en opplevelse som fikk blodpumpa til å slå ekstra fort. Men det var en liten digresjon.

Mektig

128 METER: «Top Thrill Dragster» byr også på nok spenning for de som våger en tur. Foto: European Coaster Club

97 meter høye «Steel Dragon 2000» i Nagashima Spa Land i Japan inntar 5.plassen på listen.

- Dette er også verdens lengste berg og dalbane. Den er bygget langs siden av parken, og dominerer parken fullstendig. Det er en utrolig mektig berg og dalbane, skryter Justin.

Cedar Point er også hjemmet til «Millenium Force», som rager 94,5 meter over bakken.

VG Nett-leser:

- Denne saken er bygget for fart. Den ligger ganske nærme kanten til Lake Erie, og får den til å se enda mer mektig ut. Den er bygget slik at den ligger ganske nærme bakken flere steder. På den måten holder den ganske høy fart, sier Justin, og oppsummerer «Millenium Force» med ett ord:

- Heseblesende!

Listefeber:- Hvilken er den kuleste berg og dalbanen på Tusenfryd?

(Saken fortsetter under bildet)

TUSENFRYD: Justin Garvanovic var i Norge da SpeedMonster ble åpnet. Foto: Scanpix


Japansk action

«Thunder Dolphin» ligger i LaQua i Tokyo, og den 80 meter høye berg- og dalbanen gir inntrykk.

- «Thunder Dolphin» passerer over store deler av fornøyelsesparken. Plasseringen gjør den ganske imponerende. Det er en uforglemmelig opplevelse å sitte i en berg- og dalbane mens man ser ned på Tokyos gater, mener Justin.

«Fujiyama» (79m) er oppkalt etter Japans høyeste fjell, og byr på mange luftige opplevelser.

- Dette er en moderne versjon av den klassiske «Coney Island Cyclone». Høye fall og svære svinger gjør at du tilbringer mye av tiden høyt oppe i luften, forteller Justin.

«Eejanaika» - også den i samme parken som «Fujiyama» - er «bare» meter, men den er en helt ny type berg- og dalbane - som byr på en ny og spennende opplevelse.

Helt Texas!

- Dette er den andre modellen av en ny type berg- og dalbaner, der setene kan bli snurret opp ned mens toget beveger på seg. For eksempel kan du sitte med ansiktet ned mot bakken mens du er på vei nedover, og plutselig sitter du og ser tilbake på der du kom fra, forklarer Justin.

Alt er stort i Texas. Det er også «Titan», som innehar tiendeplass på listen over verdens høyeste berg- og dalbaner - med 74,7 meter over havet.

- Det største kjennetegnet ved denne er tunnelen i slutten av det første fallet, på det punktet der berg- og dalbanen har mest fart. Tunnelen gjør også at fartsfølelsen blir enda større, forteller Justin.

Her er hele listen:

1. - 139m - «Kingda Ka» - Six Flags Great Adventure

2. - 128m - «Top Thrill Dragster» - Cedar Point

3. - 126.5m - «Superman The Escape» - Six Flags Magic Mountain

4. - 115m - «Tower of Terror» - Dreamworld

5. - 97m - «Steel Dragon 2000» - Nagashima Spa Land

6. - 94.5m - «Millennium Force» - Cedar Point

7. - 80m - «Thunder Dolphin» - LaQua

8. - 79m - «Fujiyama» - Fuji-Q Highland

9. - 76m - «Eejanaika» - Fuji-Q Highland

10. - 74.7m - «Titan» - Six Flags Over Texas

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no