FARGEN BLEKNER: Blide er de, men ikke mye punktlige, personellet på Norwegians Asia-ruter. Oslo Lufthavns punktlighetstall for desember er nedslående lesning for Norwegians langdistanse-ansvarlige. Foto: Jan Ovind

Ikke ett av Norwegians Oslo-Bangkok-fly i rute i desember

Desember var krisemåned for Norwegians langdistanse-flyvninger: Ikke ett eneste av flyene deres fra Bangkok til Oslo var i rute.

Publisert:

Jule- og nyttårshelgens mange forsinkelser fra New York og Bangkok kronet bare Norwegians verste mareritt-måned, hva gjelder regulariteten på langdistanse-flyvningene deres:

14 av 14 Norwegian-fly fra Bangkok til Oslo var forsinket i desember. «Punklighet: Null» står det å lese i Oslo Lufthavns punktlighets-statistikk, som virkelig er trist lesning for Kjos & co:

Ett av fire fly i rute

Fra New York til Oslo var bare ett av fire fly i rute i julemåneden.

12 av 16 fly var forsinket, i snitt med tre timer.

Konkurrenten SAS har grunn til å smile over tallene: Alle deres 15 fly fra New York til Oslo i desember var i rute - ifølge OSLs statistikk.

Altså en regularitet på 100 prosent.

PR-eksperter spør: - Hvor er Kjos?

Trøbbel siden starten

VG Nett skrev allerede i oktober at Norwegian har levert punktlighet i bunnklasse siden de startet å fly langdistanse fra New York og Bangkok på forsommeren.

Den gang viste OSL-statistikken at 73 av 97 ankomster fra New York og Bangkok til Oslo Lufthavn var forsinket - og Norwegian-sjef Bjørn Kjos beklaget dypt.

I FLYTRØBBEL: Norwegians Dreamlinere har hatt tekniske problemer og store forsinkelser i desember. Foto: Jan Ovind

- Uakseptabelt!

Informasjonssjef hos Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, sier til VG at disse tallene ikke er gode nok, og at hovedprioritet i selskapet nå er å hente inn følgeforsinkelsene og få flyene i rute.

- Forsinkelsene, og problemene som forsinkelsene har skapt for våre passasjerer, er helt uakseptable. Vi har på noen av våre langdistanseflygninger hatt en punktlighet som vi ikke kan være bekjent av, og nå må vi gjøre alt vi kan for at disse problemene tar slutt, sier informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen.

- Hvordan skal dere gjøre det?

- Vi går nå i gang med en skikkelig evalueringsrunde hvor vi skal gå gjennom hver minste detalj for å finne ut hva vi kan gjøre om liknende situasjoner skjer igjen, sier Sandaker-Nielsen.

Norwegian opplyser at det i hovedsak er tekniske problemer som har forårsaket forsinkelsene - og som videre har skapt følgeforsinkelser på de andre rutene som flyene betjener.

- Har dere satt opp for stramme rutetider i forhold til det dere har mannskap og fly til?

- Vi mener at ruteprogrammet vårt i aller høyeste grad er forsvarlig. Men vi har vært uheldige den siste tiden og slik kan vi ikke ha det, vi gjør nå alt vi kan for at dette kan unngås i fremtiden, sier informasjonssjefen.

- Skjønner dere frustrasjonene hos passasjerene deres, og vil dere gi noen garantier for det nye året?

- Vi forstår frustrasjonene veldig godt, men ingen kan gi noen garantier. Vi vil nå gjøre vårt ytterste for at våre passasjerer ikke vil oppleve dette igjen, og vår hovedprioritet i 2014 er punktlighet, sier Sandaker-Nielsen til VG.

I løpet av februar får selskapet enda en Dreamliner inn i stallen, samt at det opprettes to nye mannskapsbaser i New York og Fort Lauderdale, noe som selskapet mener vil gi dem større fleksibilitet.

Tusener rammet

Helt siden selskapet fikk levert sin første Dreamliner våren 2013 har flyene slitt med tekniske problemer. Norwegian har prøvd å bøte på problemene med å leie inn andre fly - men tusener av passasjerer er likevel blitt hardt rammet av forsinkelser og innstilte avganger.

Siden oktober har det gått fra vondt til verre for Norwegian:
Ferske punktlighetstall for 2013, som VG innhentet i dag, viser at 12 av 14 fly fra Bangkok til Oslo var forsinket i oktober (en punktlighet på bare 14,3 prosent) - mens 9 av 12 fly på samme rute var forsinket i november (25 prosent regularitet).

Hjem fra New York var det litt bedre: 61 prosent av flyene var i rute i oktober, 85 prosent i november, mens bare 58 prosent av flyene hjem fra shopping-metropolen var i rute i i julemåneden.

Selskapet har også hatt problemer med å ta inn forsinkelsene under bakkeoppholdet på Gardermoen, viser OSLs pungtlighets-statistikk:

Starter nye ruter

Bare 53 prosent av avgangene til Bangkok i desember gikk på rutetid. Litt bedre var det til New York (58 prosent), mens 62 prosent av Norwegians avganger til Florida (Fort Lauderdale) i desember gikk på rutetid.

Midt oppe i sine flytekniske og operative Dreamliner-problemer har Norwegian lansert flere nye langdistanseruter til Los Angeles (starter 1. mars) og San Francisco (Oakland) med oppstart 3. mai. Disse starter ifølge Norwegian opp som planlagt.

Orlando kommer etter planen 29. mai, og nylig gik selskapet ut og sa de skulle starte opp New York-flyvninger fra Bergen.
Norwegian har hittil fått levert tre Dreamliner-fly. Ytterligere fem er i bestilling.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no