SOVESTED: Skissene over den planlagte dyreparken i Enebakk er klare. Å la gjestene sove i trehytter midt blant dyrene er en av opplevelsene "Dyrenes Rike" ønsker å tilby. Tegning: Jon Thorstensen/B16

Slik planlegges den nye dyreparken i Enebakk

Her ser du tegningene av den planlagte dyreparken i Enebakk. Å sove i en trehytte midt i blant dyrene er blant attraksjonene.

 • Tor-Erling Thømt Ruud
Publisert:

Det første spadetaket for byggingen av «Dyrenes Rike» er planlagt i slutten av neste år. I 2016 kan parken stå ferdig.

LEDER: Mira Kahn leder arbeidet med å utarbeide den nye dyreparken. Foto: Terje Bringedal

Som VG har omtalt har prosjektleder Mira Kahn og dyreteamet en lang liste med dyr de ønsker skal bli naturlige i Enebakk-skogen.

- Vi skal kun ha arter som kan klare seg naturlig i et norsk klima, sier Kahn, som ønsker seg værharde dyr som tåler snø og kulde.

Ulv på besøk

På listen finner vi sibirsk tiger, snøape, snøleopard, asiatisk villhund og kamel. Fra det amerikanske kontinentet dyreteamet på fjelløve, nandu (en diger strutselignende fugl, journ.anm.) og mara (en blanding mellom hare og liten hjort, journ.anm.)

Av de mer ville dyrene fra Norge finner vi fjellrev, gaupe, bjørn, jerv, elg og oter.

- Hva med ulven? Den lusker jo rundt her i Enebakk.

- Det er flere andre parker som er eksperter på ulv, så det trenger ikke vi. Men ulven tilhører skogene her, ja, så vi tenker på å lage en åpen sone der nabodyrene kan komme på besøk, sier Kahn.

VG, 9. februar.

I tillegg vil det bli bygget en norsk bondegård med dyr som er utrydningstruet i vårt eget land, som for eksempel fjordingen.

- Jeg har ikke noen god magefølelse når det gjelder å sette dyr på utstilling. Derfor skal vi ikke det i «Dyrenes Rike». Du kommer på besøk på dyrenes premisser og det betyr at du ikke alltid får sett alle dyrene. Dyrene er første prioritert og skal ha det så bra at de ville ønsket å være hos oss dersom de fikk valget. Vårt budskap handler om utdannelse og bevaring. Dyrene må ha en bedre fremtid og vi må kunne reflektere over menneskers forbruk og dårlige valg som påvirker dyreriket, sier 28-åringen.

NORDISK: Skisser over parken. Den sibirske tigeren tåler det norske klimaet. Tegning: Jon Thorstensen/B16

Hotell og hytter

Planen er også at mange av de 500.000 planlagte, årlige gjestene kan overnatte i området.

- Hovedsaklig ser vi på tre muligheter hvor den ene ikke nødvendigvis utelukker den andre. Den første er et større hotell som kan ta både norske og utenlandske turister i tillegg til å holde konferanser og event. Den andre er tretopphytter der du kan sove ute i skogen blant noen av dyrene, og våkne til både lyden og synet av dyrene rundt deg, sier Kahn til Enebakk Avis.

Prosjektlederen viser frem de første skissene over Dyrenes Rike som er under planlegging ved Harehøgda på Gran.

- Uavhengig av hvor mange dyr vi har, så kan jeg ikke love deg hva du får se, men jeg kan love deg at du skal få se noe. For i Dyrenes Rike er du på besøk på dyrenes premisser, og det betyr at det ikke alltid passer for dem å titte frem. Akkurat som i naturen, sier Kahn til lokalavisen.

Dyrevernere følger med

«Dyrenes rike» har hatt møte med Dyrevernalliansen som følger planene med parken. De er i utgangspunktet kritiske.
- Vi advarer sterkt mot en dyrepark som baserer seg på økonomiske interesser og publikum som hovedmål, sier Anton Krag, biolog og daglig leder i Dyrevernalliansen, til VG.

TRUET: I Dyrenes Rike planlegges det også en bondegård med norske utrydningstruede dyr. Tegning: Jon Thorstensen/B16

Dyrevernalliansens råd er å skape en park som satser på å rehabilitere skadede dyr eller adoptere beslaglagte dyr som ellers ville blitt avlivet.

- Vi har ikke nok informasjon om denne parken ennå til å si om vi er negative eller positive. Det er mulig å ha en dyrepark som er dyreetisk forsvarlig og vi vil påvirke dette så godt vi kan. Dyrevelferden er viktigst, sier Krag.

- Jeg skal lytte til innspillene fra dyrevernere. Mitt mål er også at dyrene skal ha det bra, sier prosjektleder Kahn.

DALEN: Denne broen er planlagt å gå over dalen der parken skal ligge. Tegning: Jon Thorstensen/B16

Regulert for dyrepark

Det var store planene om en dyrepark i Enebakk rundt århundreskiftet. Området som skal benyttes ble regulert som dyrepark allerede den gangen, men i 2004 ble alt skrinlagt.
Dette har gjort enebakkingen noe skeptisk til nye planer, ifølge ordføreren.

- Men folk begynner å tro på prosjektet. Enebakk er en grønn kommune og med dyrevelferd i høysetet tilfører en slik park bare positive ting som arbeidsplasser og forskningsmiljø til kommunen. Dette er spennende planer, sier ordfører i Enebakk, Tonje Anderson Olsen (H).

Publisert:

Flere artikler

 1. Pluss content

  Vil ha tigre til Enebakk

 2. Tiger i Kristiansand Dyrepark venter unger

 3. Mattilsynet etterlyser nye dyrepark-regler

 4. Liten dyrepark - store opplevelser

 5. VG har testet ti dyreparker i sommer: De største dyreparkene er de beste

Fra andre aviser

 1. Vil ha tiger i Østmarka

  Aftenposten
 2. Planlegger du norgesferie? Disse parkene holder åpent.

  Bergens Tidende
 3. Skal du besøke familiepark i høstferien? Her er prisene og aktivitetene

  Bergens Tidende
 4. Her vil han bygge gårdsresort med plass til 700 turister

  Bergens Tidende
 5. Kommunen brukte åtte måneder på å godkjenne jentenes lekehytte

  Bergens Tidende
 6. I audiens hos Ugandas fjellgorillaer

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no