LESVOS: At turistene har uteblitt fra Lesvos, er bare ett av mange problemner Lilleput har slitt med. Nå legges selskapet ned.

Lilleput Reiser legges ned

Etter 25 år legges reiseselskapet Lillleput Reiser ned.

Publisert:

Selskapet fortsetter som planlagt ut sesongen, men fra og med 2017 vil Lilleput som charterselskap være historie.

Gründer og «Mr. Lilleput» personlig, Frode Schiøtz offentligjorde dette i dag i den lukkede Facebook-gruppen Lilleput Reisers venner.

– Ettersom spekulasjonene begynte å gå, syntes jeg det var riktig at de som står oss nærmest skulle få vite det først, sier Frode Schiøtz i en kommentar til VG.

GIR SEG: Daglig leder i Lilleput Reiser, Frode Schiøtz, legger ned selskapet. Foto: Privat

Det er et svært personlig og følelsesladet brev sjefen for Lilleput nå har skrevet til sine venner i «Lilleput-familien».

Jeg går snart i mitt 80’ende år og nok får være nok. Jeg synes jeg har fått nok av utfordringer å hanskes med. Jeg er likevel heldig som kan si at gleden av jobben min har så mange, mange ganger overgått problemene. Jeg har et ydmykt forhold til det jeg har gjort og det jeg gjør.

Avskjeden føles trist egentlig. Og vemodig. Slik blir det vel når man har holdt på så lenge, og hatt så stor kjærlighet for noe, skriver han

Schiøtz startet sitt første reiseselskap, Gulliver, for 38 år siden. Senere ble Lilleput den nye «babyen» i 1991.

– Det var da Saddam Hussein hadde gått inn i Kuwait, og UD advarte mot reiser i verden generelt. Nordmenn var redde for å fly fra Oslo til Bergen. På det tidspunktet gikk jeg mot strømmen og startet Lilleput på Chios, sier han til VG. .

Frode Schiøtz fikk suksess med sitt lille selskap som konsentrerte seg om små, greske reisemål litt utenfor allfarvei.

I løpet av årene regner han med at rundt 25.000 nordmenn har reist med Lilleput. De fleste av dem har reist med selskapet igjen og igjen.

Fornyelser

MAMMA MIA-TURER: Lilleput-gjestene på Skiathos kan være med på guidete turer til stedene der Mamma Mia-filmen er spilt inn.

– En gang i 2012 satt jeg på flyet hjem fra Pelloponnes og så igjennom bunken med svarskjemaer som gjesten hadde fylt ut etter ferien. Et av spørsmålene var om de hadde vært på reisemålet før. Alle svarte ja.

Jeg så meg rundt i flyet og la merke til at alle passasjerene var i alderen 65 pluss. Det var da jeg bestemte meg for at vi trengte fornyelse, så året etter startet vi med Skiathos. Det var en veldig riktig satsning, forteller han.

Husker du? Neste sommers sjekkested for single menn || Mamma Mia vi gifter oss

I brever til Lilleput Reiser venner takker han nå alle som har kommet tilbake år etter år.

Kort tid etter at brevet ble publisert på Facebook, begynte takksigelsene fra kundene å strømme inn. Kommentarfeltet er allerede fullt av «Dette var utrolig trist», «takk for fine turer» og «Yamas til deg og Lilleput» En skriver: «Det er vel feil å trykke liker, for det gjør jeg ikke. (…) Lykke til, Frode,»

Flyktningekrise

Frode Shiøtz skriver i brevet til Lilleput Reisers venner at han opp igjennom årene har møtt mye motgang. Men han har alltid har sett lys i tunnellen.

Det har vært tøffe tak. Veldig tøffe. Og mye juling har jeg fått, opp gjennom årene.

Senest i fjor dro det seg skikkelig til. Hellas «uten minibank», «manglende mat på reisemålene», Drachmer. Uro. You name it. Plutselig steg Euroen til uante høyder noe som førte til skyhøye kostnader for oss. Penga suste ut. Plutselig innså vi at flyktningestrømmen ikke var et kortvarig fenomen.

Frode Shiøtz har ikke lagt skjul på at svært mange kunder har valgt bort reisemål der det har vært en mulighet for at de skulle møte på flyktninger i ferien. Lesvos og Chios var nesten tomme for turister i fjor.

LESVOS: Mange av yuristene har uteblitt fra øya som i fjor tok i mot hundretusener av flyktninger.

I avskjedsbrevet berømmer han kundene som likevel har fortsatt med å reise til Lesvos og Chios og dermed har støttet lokale huseiere, tavernaer og butikker.

Han har hele tiden selv vist et personlig engasjement for lokalbefolkningen på øyene Lilleput har hatt som reisemål.

Husker du? Turister svikter Lesvos og Chios || Tillater ekstra bagasje til flykninger

Alle vanskeligheter til tross, Lilleput tjente 1,7 mill. i fjor, etter mange vanskelige, harde år. Jeg hadde grunn til å se lyset i tunellen, og gikk løs på et år til, skriver han.

Men problemene har akkumulert. I år har et omfattende dataproblem for selskapet i tillegg medført store tap av bestillinger.

Nå håper han bare på at Lilleput skal få en verdig avslutning.

Lilleput Reiser fortsetter ut sesongen 2016 og nå frir jeg: Jeg drømmer om å kjøre høstsesongen med fulle fly. Vi ser foran oss en høstsesong som ser lagelig bra ut, og så håper jeg at du, nettopp du, virkelig tar deg tid til å ta din siste ekte Lilleput-tur skriver Frode Schiøtz i brevet til Lilleput Reisers venner på Facebook.

Les også: Her er VG netts store Hellas-guide

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no