KORTREIST: Magnus Helgerud mener du kan få like fantastiske reiser i Norge som i utlandet.

Slår et slag for kortreiste ferier

Den nybakte forfatteren Magnus Helgerud mener kortreiste reiser kan være vel så spennende og kan gi reiselystne andre perspektiver.

Publisert:

– Vi kan også få autentiske opplevelser i eget land, mener idéhistoriker Magnus Helgerud. Han har reise som spesialfelt og er forfatteren bak boka «Si meg hvor du reiser».

Helt fra han var liten har han vært fascinert av reiselitteratur og reise.

NYBAKT FORFATTER: Magnus Helgerud har reise som spesialfelt.

– Allerede som gutt slukte jeg klassikere som «Kon Tiki» og «Jorda rundt på 80 dager», og mine favoritthistorier i Donald-bladene var alltid de som foregikk langt borte fra Andeby, sier Magnus Helgerud.

Da Helgerud valgte idéhistorie som fag valgte han å se nærmere på feltet knyttet til reise og turisme.

– Det er mange som forsker på turisme, men det er ikke så mange som driver med denne typen historisk forskning på reiser og moderne turisme, forteller Helgerud.

Mens turismens spede begynnelse startet med det britiske aristokratiets dannelsesreise på 1700-tallet, er det først de siste 50-, 60- og 70-årene turisme og det å reise på ferie har skutt fart.

– Det var først da veldig mange flere hadde råd til å reise utenlands, forklarer Magnus Helgerud.

Bortlengsel

Ordet ferie kommer av det latinske «feriae» som beskrev en dag man ikke driver handel på – altså en dag hvor du gjør noe annet enn det du pleier. Helgerud mener derfor turismen i bunn og grunn handler om å komme bort fra det vante og kjente. Selv kaller han det «bortlengsel».

For hjørnesteinen i moderne turisme handler om å sanse, mener idéhistorikeren.

– Å se, smake, lukte og høre noe annet enn det vi gjør i det daglige er selve grunnen til at vi stikker av for en stakket stund.

Og legger til:

— Men hvis vi reiser til Italia og omgir oss med nordmenn blir det ikke helt som å komme bort likevel. Så dette med å omgås de lokale og bli en del av hverdagen deres er noe som motiverer oss til å reise. Spørsmålet er om vi klarer å komme helt innpå.

Å REISE: Magnus Helgerud råder til å omgås med de lokale for å få en autentisk reiseopplevelse.

«Live like a local»

Det å feriere autentisk og bo og oppholde seg samme steder som de lokale gjør er det imidlertid reiseselskaper som ønsker å hjelpe oss med. Amerikanske Airbnb reklamerer blant annet med å gi deg som reisende en mulighet til å oppleve et sted som om du bor der.

Mens utvalgte lokalbeboere deler sine beste tips til lokale opplevelser gjennom appen og guiden «Spotted by locals» finnes det apper som Boookalocal og Showaroud som gir deg muligheten til å booke en lokalkjent person som guide. Selv gruppereiseselskapet G Adventures tilbyr konseptet «local living» der du som reisende går undercover og oppdager hvordan livet leves der du drar.

Og disse genuine reiseopplevelsene vil vi gjerne vise frem, ifølge Helgerud.

Et statussymbol

– Det er veldig sjeldent folk viser frem sitt siste innkjøp, men folk viser seg gjerne frem gjennom reiseopplevelsene sine, mener han.

– Reiseopplevelser er blitt et statussymbol.

Idéhistorikeren er derfor skeptisk til at «virtual reality-turisme» kan bli en reell redningsplanke for det mer miljøproblematiske perspektivet ved turisme. Han stiller spørsmål ved hvor mye opplevelse det er i dette.

– Vi nordmenn har mye penger og fritid, og det setter oss i stand til å reise. Og vi viser det altså mer enn gjerne frem i sosiale medier. Men Facebook-oppdateringer og Instagram-delinger til sides, vi reiser ikke bare for å skryte, mener Helgerud.

– I det store og hele tror jeg ikke at folk tenker at «nå skal vi på ferie og må dra et sted vi får mange likes», sier idéhistorikeren.

I ITALIA: Magnus Helgerud har skrevet deler av boken i Roma

Koble av

En av de siste trendene innen reise er «offline-ferier» – at en regelrett betaler for å slippe å være pålogget. Det blir vanskeligere og vanskeligere å logge av – på hytta har man gjerne Wifi og i det minste telefondekning.

– Det er jo litt spesielt at noen velger å betale titusenvis av kroner for å bli fratatt det en holder på med hver dag. Men det er jo et tegn på at det begynner å bli litt for mye av det gode.

Selv innrømmer Helgerud at han gjerne kunne tenkt seg å prøve «offline-ferie». Men får han velge går ferien aller helst til et sted ved havet – og Italia.

– Italia har blitt mitt andre hjemland, sier den nybakte forfatteren.

Kortreiste ferier

Likevel vil Helgerud først og fremst slå et slag for den kortreiste opplevelsen.

– Det er et ordtak som sier «Reise er det eneste du kan kjøpe som gjør deg rikere». Men det sier ikke noe om hvor langt reisen skal gå for at du skal kunne vokse på opplevelsen, mener Helgerud.

Og legger til:

– Det er ikke slik at du må reise jorda rundt flere ganger! Det er store forskjeller i Norge også, både i landet og i lynnet blant befolkningen.

Hans klare oppfordring er: Reis gjerne mer i eget land, ja, i eget fylke også. Du kan møte spennende mennesker og historier som kan gi andre perspektiv.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no