For matelskeren, strandløven, den festglade, den aktive, romantikeren, den sparsomme, by- og badenymfen, familien, den kunnskapstørste og nudisten

ZLATNI RAT: Kroatias mest kjente strand ligger på øya Brac ved den sjarmerende småbyen Bol. Stranden skifter fasong etter vind og strømretning. Foto: TERJE BRINGEDAL

Finn din drømmeferie ved Middelhavet!

Omkranset av tre verdensdeler bør Middelhavet oppfylle feriedrømmen for de fleste. Vi har valgt ut noe av det beste.

Av 

Hege Lyngved Odinsen

Publisert:

Her er Middelhavet...

FOR STRANDLØVEN

Sol, sommer og strand - for mange tre ord som henger uløselig sammen. På den greske øya Lefkada ligger Porto Katsiki omgitt av hvite klipper og grønne fjellsider. 50 trinn tar deg ned til turkist hav, kritthvit strand og uendelig horisont.
Andre vakre strender ved Middelhavet:

Cala Goloritze, Sardinia: Vakre strender ligger på rekke og rad rundt Sardinia. Fra Cala Ganone kjører båter deg ut til paradisiske sandstrender som Cala Goloritze og Cala Luna.

Ayia Napa, Kypros: Vi snakker kommersiell charter, men likevel veldig fine strender. Mange av strendene har dessuten Blue Flag, garanti for vannkvalitet, miljø og sikkerhet.

Palombaggia, Korsika: Hvit sand og krystallklart hav. Midt på sommeren kan det bli vel folksomt, ta da en båttur eller en times spasertur til idylliske Saleccia, vest for Saint-Florent.

Zlatni Rat, Brac: Kroatias mest kjente strand ligger på øya Brac ved den sjarmerende småbyen Bol. Stranden skifter fasong etter vind og strømretning.

GATEPARTY: Det danses i gatene på Ibiza Foto: GØRAN BOHLIN

FOR DEN FESTGLADE

De partyglade har gode kår i sommervarmen ved Middelhavet. På den spanske øya Ibiza får du heftig clubbing, hotte DJ-er og dansing natten lang. Her finner du også sagnomsuste nattklubber som Amnesia, Privilege og Pacha - kåret til verdens tredje beste klubb i 2012.

Andre heftige partysteder:

Ayia Napa, Kypros: Høy partyfaktor for de mellom 20-30 år. Vill festing, drikkeleker og spritfyll til den lyse morgen. Blant de mest kjente utestedene er Bedrock, Castle Club og Ice.

Magaluf, Spania: Mallorcas partysted kalles også Shagaluf, og byr på full fest hele ferien. Et typisk ungdomssted.

Kos, Hellas: Har tungt party-image blant charterreisende, og i Kos by er det fest på store og små klubber natten lang.

St. Tropez, Frankrike: For deg som vil menge deg med fiffen og de pengesterke er klubbene Les Caves du Roy og Bodega de Papagayo sikre stikk. På Nikki Beach varmer du opp i solen.

FRITT FALL: Aradena-broen utenfor Hora Sfakion på sørsiden av Kreta byr på Europas nest høyeste strikkhopp. Foto: LIQUID BUNGY JUMPING

FOR DEN AKTIVE

Ta gjerne fjellstøvlene med på ferie ved Middelhavet. Mulighetene er mange. Både til å være med på organiserte turer, og til å finne fram selv. Ta for eksempel med deg boken til Julia og José Benoti «35 fotturer på Kreta», og oppdag at kretiske naturopplevelser er mye mer enn Samariaravinen. Eller skal du til Mallorca? Utforsk øya med Anita og Birger Løvlands «Turguide til Mallorca».

Her er flere aktive ferieforslag:

Sierra Nevada, Spania: Bad ved Malaga den ene dagen, og gå fjelltur den neste. Flere organiserer turer, blant andre
spanishhighs.co.uk.

Strikkhopp på Kreta: Fra den 138 meter høye Aradena-broen på sørsiden av øya. Bungy.gr

Dykking på Malta: Noen av de beste dykkeropplevelsene i Middelhavet får du på Malta og Gozo med sine grotter, hull og fjellformasjoner. Scubadivingmalta.com

Fallskjerm i Nordspania: Ta tandemhopp for 240 euro, eller et kurs til 1550 euro og få fallskjermsertifikat på under en uke. Skydiveempuriabrava.com

FOR ROMANTIKEREN

Utsikten fra den greske øya Santorinis hovedstad Fira er verdensberømt for sin vakre solnedgang. Dette sies å være det mest romantiske og mest fotograferte stedet i det greske øyriket.

Her er fire andre forslag som kan få fart på følelseslivet:

Italia: I Italia er mulighetene uendelige for deg som lengter etter en romantisk ferie. Øya Ponza mellom Roma og Napoli, eller Terracina og Sperlonga på fastlandet, er tre hete tips, bokstavelig talt. Glem heller ikke Amalfikysten.

Romantisk charter: Charterselskapene har egne hoteller ved Middelhavet for par som vil dyrke hverandre på tur, som Star Tours hoteller under kategorien «Unike hotell» og «Fred og ro», Apollos «Duo» og Vings «Romantiske hoteller».

Seilferie i Middelhavet: På oppdagelsesferd med bare deg og kjæresten, eller med innleid skipper.

Franske følelser: Lei bil og kjøre langs Den franske riviera. Her kan dere svinge innom små og store byer, oppleve kveldsstemningen på stranden i Nice, besøke vingårder litt inn i landet og sjekke inn på koselige hoteller.

ROMANTISK MAT: På terrassen hos Chevre d'Or i Eze nyter et par utsikten og hverandres selskap Foto: CHEVRE D'OR

FOR MATELSKEREN

God mat hører med på en deilig ferie, og på den franske rivieraen har du mange muligheter til matopplevelser du sent vil glemme. Besøk for eksempel landsbyen Eze og restauranten Chevre d'Or, hvor du kan nyte mat i særklasse - med himmelsk utsikt over Middelhavet. Vil du ha en mer uformell restaurantopplevelse, ta turen ned til stranden og prøv maten på Ajuna, en av toppkokk Bent Stiansens favorittrestauranter.
Andre deilige matsteder:

GOD GAMMEL ÅRGANG: Restauranten Los Caracoles er en av Spanias aller eldste og ble startet i 1835. Det er nå 5 generasjon som driver stedet. Restuaranten ligger umiddelbar nærhet til byens paradegate La Rambla. I taket flere steder i restauranten henger det skinker for mørning. Foto: ESPEN BRAATA

Barcelona: Byen flommer over av deilig tapas, og her finner du også det fantastiske matmarkedet La Boqueria. Jan Vardøen anbefaler Xampanyeria: - Et hull i veggen, nydelig tapas, skitbillig! Prøv også el Mussole for katalansk mat.

Hellas: Lite formell heder er delt ut til greske restauranter, men det de måtte mangle av gastronomi tar de igjen på sjarmen. Unngå åpenbare turistgater, og spis der grekerne spiser.

Tyrkia: Går for å ha verdens tredje beste kjøkken. Vil du spise lokal mat, prøv små rimelige «lokantas».

Sicilia: Byen Taormina kalles «Sicilias perle» og her ligger Michelin-restaurantene vegg i vegg med de mer folkelige trattoriaene. Vi anbefaler Vicolo Stretto for utsikt og sjømat, eller Bye Bye Blues i Palermo, en av Sicilias beste.

ALBANIA: Her kan du feriere for en billig penge. Foto: JØRGEN BRAASTAD

FOR DEN SPARSOMME

Albania er som Hellas før turistene kom. Naturen er den samme, menneskene er like gjestfrie, men prisene er av en helt annen verden. Albania er Europas aller billigste ferieland. Nå er hverken hoteller, strender eller service på langt nær like utviklet som i Hellas, men det er en opplevelse i seg selv, det også.

Letteste måte å komme dit fra Norge, er med ferge fra den greske øya Korfu.

Her kan du også strekke feriebudsjettet lengre:

Tyrkia: Du får mer hotell og god mat for pengene her enn i for eksempel Spania og Hellas.

Tunisia: Familiehoteller koster som regel mindre her enn i landene på nordsiden av Middelhavet. Tilbake i Star Tour-programmet i år, og Detur flyr også hit.

Pakk selv: De fleste landene i Europa har ikke ferie før i juli og august, så hvis du tar ferie i juni, kan det være billigere å pakke reisen selv enn å kjøpe en chartertur fra Norge.

Reis fra Sverige: Spar atskillige tusen på å bestille ferien via en svensk nettside. Sjekk for eksempel Ving.se, Fritidsresor.se, Solresor.se og Apollo.se.

BEACHVOLLEY I SOLNEDGANG: Strandaktivitet på Glyfada Foto: AP

FOR BY- OG BADENYMFEN

Velg deg en storby med strand, og få to ferier i ett. I Nice ligger den flotte bystranden midt i sentrum, få trappetrinn fra Promenade des Anglais. Vannet har badetemperatur fra mai til oktober. På strandpromenaden ligger luksushotellene og strandrestaurantene, og folk rusler, jogger og snor seg fram på rulleskøyter. De vakre fasadene i rosa, gult og oker rammer inn det hele. Nice er det gode livets by.Her er fire andre storbyer med strand ved Middelhavet:

Barcelona: Her får man ikke bare sol og strand, men også deilig mat, god shopping og spennende arkitektur. Den kanskje beste stranden i byen er Barceloneta, både når det gjelder renslighet, størrelse, sandkvalitet og restauranter.

Athen, Hellas: En halvtime utenfor sentrum ligger bydelen Glyfada med flotte strender. Drar du til Pireus, kan du ta båt til en av de mange øyene.

Split, Kroatia: Kos deg på den kjente Bacvice-stranden eller ta en katamaran ut til øyene.

Valencia, Spania: Barcelonas lillebror har fantastiske strender, som bystranden Playa de Malvarossa.

BAMSEKLUBB: Star Tours barneklubb fyller 30 år i år. Foto: STAR TOUR

FOR FAMILIEN

På charterselskapenes beste familiehoteller er det vanskelig å kjede seg. Hotellene er 100 prosent tilrettelagt for familier med barn i alle aldre. Her får du skandinaviske barneklubber for de minste, aktivitetsklubber for de større, og sportsaktiviteter og spa for de største.

Det er svømmeskoler, barnevennlige bassengområder og kveldsunderholdning for barn og voksne.

Dette er hotellene du skal se etter:

Ving: På alle Sunwing Family Resorts treffer barna sjiraffen Lollo og bjørnen Bernie i aktivitetene som er tilrettelagt for de minste.

Star Tour: Bamseklubben fyller 30 år i år, og Bamse og hans venner treffes på alle Star Tours Blue Village-hoteller.

Apollo: Deres Family-hoteller har mye av de samme fasilitetene som Sunwing og Blue Village, bortsett fra skandinavisk barneklubb.

Tyrkia: Selskapet Nazar har skandinavisk piratklubb på Collection-hotellene, og Tyrkiareiser har skandinavisk miniklubb og ungdomsklubb på et hotell i Kemer.

FOR DEN KUNNSKAPSTØRSTE

Du får mer ut av ferien hvis du kombinerer late dager med noen timer på kurs. London-baserte Golearnto.com har muligens det bredeste utvalget, med kurs i alt fra tango og matlaging, til foto, maling, surfing, smykkedesign, yoga, ridning og gladiatorkjemping.

Her er fire andre ideer til ferie med mening:

Språk: Språkreisebyrået og EF tilbyr språkreiser for voksne fra Norge. Her er det mulig å kombinere noen timer på skolebenken med ferie. For eksempel koster et toukers kurs i fransk i Antibes 3900 kroner.

Dans: Det tysk-sveitsiske selskapet Dance and Travel, danceandtravel.com, tilbyr ukekurs i tango i Italia, i Toscana eller på den vakre øya Elba. Selskapet Kom og dans arrangerer Sydendans på Kreta i mai i samarbeid med Star Tour.

Litteratur: Inspiratour og Bokklubben tilbyr vandring med læring i Barcelona for de som er fascinert av romanene «Havets katedral» og «Vindens skygge». 1.-4. juni, 9990 kr.

Maling: En ukes malekurs i Bosa på Sardinia eller i Gozo på Malta, i regi av Authentic Adventures.

HEY NUDE: Rolig feriestemning på naturistsenteret på Cap d'Agde i Frankrike. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD

FOR NATURISTEN

Cap d'Agde på den franske Middelhavskysten er Europas mest kjente og trolig verdens største feriested for naturister. Her er det bare å vandre rundt naken på strender, kjøpesentre, restauranter og på legevakten. Blant de rundt 25.000 turistene som er her i høysesongen, er det også en del nordmenn.

Fire andre forslag til naturistene:

La Cala, Denia, Spania: Litt nord for Alicante i Spania ligger det som skal være Spanias beste naturiststrand, litt bortgjemt i klippene. For å komme ned til stranden må man følge trappene ned til sjøen.

Naken på cruise: Vidy Reiser tilbyr naturistcruise fra Omis og Split i Kroatia. Her får du badeferie og opplevelser i ett.

Binigaus, Menorca, Spania: På nesten alle strendene som ligger litt tilbaketrukkent til på øya Menorca, praktiseres ofte naturisme.

Myrtiotissa, Korfu, Hellas: Dette er en av de mest kjente uoffisielle naturiststrendene i Middelhavet, og regnes som en av de mest idylliske i Hellas. Her trives mennesker med og uten klær sammen.

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK!

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Hit bør du reise i 2013

  VGs reiseredaksjon gleder seg til reiseåret 2013, og gir her sine kvalifiserte tips til hvor du bør legge turen neste år.
 2. Aktiv familieferie på Kreta

  Ingen grunn til å ligge på hotellstranden hele ferien på Kreta. Her er noen forslag til aktiviteter som passer for…
 3. Her bor det 3000 soltørste nordmenn

  MAHMUTLAR (VG) De storkoster seg i solen, den norske kolonien i Mahmutlar utenfor tyrkiske Alanya, langt unna sludd og…
 4. Guiden til billig gourmet

  Når Michelin-stjernerestaurantene blir for dyre, kan både du og lommeboken kose dere på en Bib Gourmand.
 5. Slik er nordmenn i Syden

  ALANYA (VG) I dag reiser «alle» på charterferie, men ekspertene mener likevel at charterturistene har enkelte…
 6. Her får du stranden og solsengene for deg selv

  HAMMAMET (VG) Det franske kjæresteparet er nesten alene på stranden i tunisiske Hammamet.
 7. Varme vårbyer i Europa

  Våren er allerede på god vei lenger sør i Europa. I mars måned er gjennomsnittstemperaturen på dagtid mellom 15 og 20…
 8. Pyreneene: Et fjell av muligheter

  PYRENEENE (VG) Svette turer i høyfjellet om dagen, og storbyliv eller bading i Middelhavet på kveldstid.
 9. Ta jenteturen til Cinque Terre

  CINQUE TERRE (VG) - Himmel og hav så vakkert! Vi står i høyden over Cinque Terre og hiver etter pusten.

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Hit vil charterselskapene sende deg
  neste sommer

 2. Hellas blir sommervinneren neste år

 3. Charterselskapenes nye kortreist-tilbud

 4. Her er verdens beste nakenstrender

 5. Nakenparadis og bilturer blant neste sommers charternyheter

Fra andre aviser

 1. Strendene du ikke finner i feriekatalogen

  Bergens Tidende
 2. Her er sommerens charternyheter

  Bergens Tidende
 3. Skal du på retrocation i sommer?

  Bergens Tidende
 4. På jakt etter fine strender? Her får du noen av våre favoritter

  Aftenposten
 5. Advarsel: Ingen andre ferier kommer til å måle seg

  Bergens Tidende
 6. Advarsel: Ingen andre ferier kommer til å måle seg

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no