- Uvanlig, mener ekspert

ANGREP: 5. desember i år angrep al-Qaida flere bygninger i Jemens hovedstad Sanaa. Foto: AÅ

Al-Qaida sier unnskyld etter terrortabbe

Terrororganisasjonen al-Qaida innrømmet at de gjorde en feil da de tidligere denne måneden angrep et sykehus i Jemen.

 • Jostein Matre

Al-Qaida er kjent som en nådeløs terrororganisasjon som ikke går av veien for å ta sivile liv. Deres mest kjente terroraksjon er selvsagt 11. september angrepet mot USA i 2001.

Men ikke alle angrep får like stor oppmerksomhet i den vestlige verden. Et angrep i Jemens hovedstad Sanaa 5. desember i år var et slikt.

Planen var å angripe bygninger tilhørende forsvarsdepartementet i landet. De som skulle utføre angrepet hadde fått instrukser om ikke å ramme sykehuset og moskeen i nærheten. Slik gikk det ikke. Sykehuset ble truffet, og totalt 52 mennesker døde.

I en fersk video beklager lederen for al-Qaida på den arabiske halvøy dette. Ifølge CNN sier Qassim al-Raimi at en av hans krigere gjorde en feil, og angrep nettopp sykehuset.

- Vi innrømmer denne feilen, og vi tilbyr våre beklagelser og kondolanser til ofrenes familier. Vi ønsket ikke å angripe deres kjære. Vi gjorde det ikke med vilje. Dette er ikke vår religion eller vår moral, sier terrorlederen på videoen.

- Ny utvikling

- Det er uvanlig å se en så direkte og rask offentlig beklagelse fra al-Qaida, mener CNNs sikkerhetsanalytiker Peter Bergen.

Han mener beklagelsen er et uttrykk for at lederne i terrororganisasjonen innser at de ikke kan si at de forsvarer muslimer samtidig som de i stor skala tar livet av sivile muslimer.

- Vi vet fra dokumenter man samlet inn fra Osama bin Ladens hus, etter at han ble drept, at al-Qaida-ledere ofte skrev til hverandre at man måtte minimere sivile, muslimske tap. Men en så direkte offentlig beklagelser er en ny utvikling, sier Bergen.

Men selv om det er uvanlig med en så direkte beklagelse er det ikke første gang al-Qaida innrømmer feil. I 2009 sa en talsperson at de kondolerte for «utilsiktede muslimske offer».

To år før det uttalte bin Laden, som tidligere var leder for organisasjonen, at muslimer drept av al-Qaida i Irak ikke var målene.

Økonomisk kompensasjon

Beklagelsen denne gang kommer etter at Jemens myndigheter offentliggjorde en overvåkingsvideo fra sykehuset. Bildene viser blant annet hvordan en terrorist går mot dem, aktiverer et eksplosiv og kaster det mot dem.

I søndagens video forteller al-Raimi at organisasjonen ønsker økonomisk å kompensere de familiene som mistet sine kjære.

Samtidig ga han klart uttrykk for at de ikke går av veien for å angripe mål som har koblinger til amerikanske droner. Det var også bakgrunnen for at de angrep det jemenittiske forsvarsdepartementet i utgangspunktet.

Jemens myndigheter avviser derimot en slik droneaktivitet.

Mer om

 1. Terrorisme
 2. Jemen

Flere artikler

 1. IS tar på seg skylden for London-terror

 2. Al-Qaida i Jemen hevder de står bak angrepene

 3. Fransk påtalemyndighet: Gjerningsmenn ropte «Gud er stor» på arabisk

 4. Slik er kampen mot IS nå

 5. Religion må kritiseres

Fra andre aviser

 1. IS sprer sine tentakler

  Bergens Tidende
 2. Kilder: Trumps Jemen-angrep var dårlig planlagt

  Bergens Tidende
 3. Gisler drept i amerikansk antiterroraksjon

  Bergens Tidende
 4. Boko Haram: Afrikas nye terrorister

  Aftenposten
 5. Kronikk: Mer politikk, mindre religion

  Aftenposten
 6. Al-Qaida i Jemen tar ansvar for Charlie Hebdo-angrep

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder