PAPAGAYO: En av de mange fine strendene på Lanzarote. Foto: @sailingtikitoo

Natur og kultur: Dette bør du oppleve på Lanzarote

Det første du legger merke til på Lanzarote er det varme, imøtekommende folket som stolt viser frem
øya til besøkende.

 • Marianne Frostad

LANZAROTE (VG reise) Det merkes fort at de festglade Lanzaroteñosene jobber for å leve istedenfor å leve for å jobbe. Dette er øya der fritid og avslapning settes høyt.

Lanzarote har etter hvert utviklet seg til å bli en eksklusiv destinasjon på Kanariøyene. Mye av dette er takket være arkitekten César Manrique som reddet øya fra ødeleggende masseturisme med sin stilmessige arkitektur og påvirkning for å begrense høy bebyggelse.

les også

Djevelsk varme fra jordens indre på Lanzarote

MANRIQUES: Kunstneren og arkitektens verk er synlige mange steder på øya. Her i en rundkjøring. Foto: Frode Hansen / VG

César Manriques verk har satt sitt preg på øya og i tillegg til de fascinerende severdighetene han har designet, er flere bygg inspirert av hans stilart.

Det er noe magisk og eventyrlig over øya med månelandskapet. På Lanzarote kan du fråtse i sol og varme året rundt. Du vil finne fascinerende natur med utallige strender. Kunst, shopping, herlige tapas- og fiskerestauranter med sjarm, aktivitetsmuligheter for den spreke og for den med ambisjoner. Dykking og surfing og et vell av sykkelstier i spennende ørken- og lavalandskap, samt spektakulære turer langs klipper og fjell.

Hva bør jeg se?

César Manrique Foundation er stedet Cesar Manrique bodde i sin tid. Besøk dette først for å få mer ut av de andre av César Manrique severdigheter og forstå filosofien bak kunsten.

Cueva de los Verdes og Jameos del Agua, ble utviklet i 1968. Manrique forvandlet et nettverk av underjordiske grotter til vakre basseng og et auditorium. Book gjerne en konsert ved Jameos del Agua, det blir garantert en konsert du sent vil glemme.

JAMEOS DEL AGUA: Basseng, grotter og underjordisk auditorium. Foto: @sailingtikitoo

Timanfaya nasjonalpark, her kan du oppleve det dramatiske og fortsatt aktive og varme vulkanlandskapet med krater og lava.

El Golfo, med svarte strender og grønne laguner og den helt unike kystlinjen ved El Golfo og Los Hervideros. Stikk innom fiskebyen El Golfo og prøv en av de hyggelige lokale fiskerestaurantene.

Museo Atlantico er Lanzarotes versjon av Vigelandsparken, men på havbunnen. Et utrolig undervannsmuseum som består av mer enn 300 menneskestatuer.

Arrecife, hovedstaden er en livlig havneby med mange grønne lunger og koselige promenader med godt utvalg av restauranter og natteliv.

Ta båt over til den idylliske naboøya Isla Graciosa der tiden har stått stille eller Los Lobos som med sitt turkise vann og hvite strender er Kanariøyenes svar på Karibia.

La Geria, smak på lokale herligheter fra druer dyrket i karakteristiske groper, såkalte zocos. Opp fra Lanzarotes månelandskap dyrkes det nemlig frem en rekke særegne og prisbelønte viner.

Favorittstrender:

På Lanzarote kan du håndplukke din egen drømmestrand. Her er utvalget stort om du er på utkikk etter en hemmelig klippe eller hule, bølger for surfing eller rolige forhold for trygg bading med barna. Du kan velge sort lavasand, hvit sand, gyllen sand eller et helt eget naturbasseng.

Famara tilbyr fem kilometer lys vill sandstrand med perfekte forhold for vannsport som surfing, bodyboarding, brettseiling og kitesurfing. Avslutt dagen med et deilig fiskemåltid i fiskebyen La Caleta de Famara.

Papagayo, uberørte strender ligger som perler på en snor. Bukter med hvit sand, smaragdgrønt og rolig vann perfekt for å padle kajakk og snorkle.

Caleton Blanco, naturskjønt i nord nedenfor La Corona-vulkanen. Her finner du naturlige svømmebasseng fylt av tidevannet.

PAPAGAYO: Solnedgang ved stranden. Foto: @sailingtikitoo

Shopping

Ønsker du suvenirer med hjem vil du finne en rekke César Manrique-inspirerte godbiter, lokalt produserte viner og vakre smykker med de lokale lava- og olivinsteinene. Det finnes godt utvalg av klær på shoppingsenteret i Puerto del Carmen og Playa Honda samt spennende butikker i Arrecife.

Markedene på Lanzarote er populære. På søndager forvandles Lanzarotes gamle hovedstad Teguise til en fargesprakende markedsplass med lokale skatter; silke, krydder, vesker, smykker og sko. Et mindre men kanskje enda mer sjarmerende marked finner du i Haría på lørdager. Her kan du oppleve et lokalt håndverksmarked med blant annet stort tilbud av keramikk.

Er du heldig kan du finne et eksemplar av den vakre grønne olivinsteinen som benyttes til å lage smykker på en av dine utflukter for eksempel ved Lago Verde.

Her kan du bo

På Lanzarote finner du alt; boutiquehotell, leiligheter og bungalower i tradisjonell stil, koselige hus eller Airbnb, luksusyachter samt et stort utvalg av fantastiske familiehotell. Litt avsides fra de mest turistifiserte områdene på øya finnes nydelige små hotell hvor du kan du bo på chice og økovennlige steder i særklasse. Her er det bare å la lommeboken og anledning bestemme.

Budsjett: Jardines del Sol, en godt bevart hemmelighet med 53 bungalower beliggende i frodige velstelte fellesarealer med svømmebasseng. Mulig å tilberede egen mat på velutstyrt kjøkken.
Her kan du få gode priser i lavsesong. Bungalowene er en gunstig og god løsning når flere reiser sammen. Adresse: Calle Francia 1, Urb. Montaña Roja, Playa Blanca.

Middels: Seaside Los Jameos Playa, en samling av sjarmerende spanske haciendaer omringet av palmer og eleganse. Adresse: Calle Marte 2, Playa de los Pocillos, Tías.

Luksus: La Isla y el Mar Hotel, boutiquehotell med herlig utsyn over Atlanterhavet. Deilig chill-out-område med balinesiske senger, utendørs basseng og pool bar. Adresse: Reina Sofia 23, Puerto del
Carmen.

DELFINER: Disse er fotografert like utenfor Arrecife. Det er flere muligheter til å bli med på delfinsafari på Lanzarote. Foto: @sailingtikitoo

Beste reisetidspunkt

Lanzarote er stort sett deilig hele året, men det kan være varmt i juli og august. Mest nedbør er det i desember uten at det er plagsomt mye. Det er enklest å reise i vinterhalvåret, når det er direktefly fra Norge. Gjennomsnittstemperatur er 22 grader.

Tips: Besøk øya under karnevalstiden i februar/mars. Det er ulike datoer og temaer hvert år og festlighetene pågår i flere uker rundt de offisielle datoene.

I 2020 er datoene: Arrecife: fra 15. februar til 26. februar. San Bartolomé: Fra 23. til 28. februar. Puerto del Carmen: Fra 27. februar til 1. mars. Costa Teguise og Tinajo: 13. til 15. mars. Haría: Fra 5. til 8. mars. Playa Blanca og La Graciosa fra 20. til 22. mars.

Slik kommer du dit:

Norwegian har direkteflyginger til Lanzarote fra Oslo på mandager om vinteren. Solia og Vitalreiser selger charterpakker med dette flyet. På fredager har Apollo og TUI direkte charterfly fra Oslo, mens TUI og Vitalreiser flyr direkte fra Bergen.

Hvis du skal reise når det ikke går direktefly, er det en mulighet å fly til Las Palmas, og videre med de lokale selskapene Binter Canarias eller Canaryfly. Ellers er øya lett å nå med mellomlandinger i for eksempel Madrid eller Barcelona.

Les også

 1. Her er de beste markedene på Lanzarote

  LANZAROTE (VG) Fire dager i uken er det markeder på Lanzarote. Det er noe for enhver smak, enten du er interessert i lokale håndverkstradisjoner eller shopping med show. Det aller største er i Teguise på søndager.
 2. En reise langs Lanzarotes vinvei

  Opp fra Lanzarotes månelandskap dyrkes det frem en rekke særegne og prisbelønte viner. Vi har besøkt noen av øyas fremste produsenter.

Mer om

 1. Lanzarote
 2. Shopping
 3. Bading
 4. Kanariøyene

Flere artikler

 1. Pluss content

  Feriebolig i utlandet: Dette får du for pengene på Lanzarote

 2. Øyhopping på Kanariøyene

 3. Hvilken London-bydel passer for deg?

 4. Hit bør du reise i februar

 5. Tur-retur Syden for under 300 kroner

Fra andre aviser

 1. 24 timer i Palma de Mallorca

  Aftenposten
 2. Går til valg på å lage kunstige badeøyer: Høyres sommerparadis i Oslofjorden

  Aftenposten
 3. Vingårder, månelandskap og gigantiske furutrær. Denne landsbyen viser en helt ny side av Tenerife.

  Aftenposten
 4. Kroken på døren for ulovlig pyramidenettverk

  Aftenposten
 5. Vi har besøkt den australske «gullrekka»: – Det skal litt til for å bomme på vær og strandliv.

  Aftenposten
 6. Vi har besøkt den australske «gullrekka»: – Det skal litt til for å bomme på vær og strandliv.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no