VALDRESFLYA TORSDAG: Her er det godt med snø, og løyper kjøres sannsynligvis opp i helgen. Da er det meldt minusgrader, sier Pr-strateg Bjørn B. Jacobsen på Beitostølen. Foto: DestinasjonsKirurgene

Langrenn eller alpint – her kan du bruke skiene i helgen

Årets første langrennsløyper er preparert og de første slalåmportene kjørt. For skientusiastene er vinteren er i gang.

 • Mona Langset
Publisert:

Trysil, Sjusjøen og Dombås er noen av stedene med garantert nypreparerte langrennsløyper i helgen. De ivrigste slalåmkjørerne har allerede satt kursen mot Kvitfjell, mens Steilia Alpinsenter åpner lørdag.

I Kvitfjell har det blitt en tradisjon å ha det de kaller «først på snø.» Allerede den 28. september i år åpnet en treningsbakke med snø som var lagret fra i fjor. Denne er forbeholdt treningsgrupper som booker plass. Ordinær åpning i resten av alpinanlegget er planlagt den 8. november.

les også

Snart vinter: 12 grunner til å glede seg

SNART KLART: Dugnadsgjengen fra Bardu IL har stått på for å åpne Steilia til helgen. Bildet er tatt onsdag denne uken. Foto: Bardu alpinklubb

Første ute for folk flest

Vil du stå på ski uten å drive organisert trening, er Bardu alternativet. Der har snøkanonene jobbet for fullt de siste nettene, slik at Steilia Alpinsenter kan åpne to bakker og to heiser i nedre del av anlegget nå til helgen. Det er også kjørt opp en halv kilometer med langrennsløyper i alpinanlegget.

– I helgene kommer vi til å ha åpent for alle som vil stå på ski, mens det blir kun for trening på hverdagene, forteller Erik Gravem som er ansvarlig for snøproduksjonen i skianlegget som drives på dugnad av Bardu IL.

– Snøproduksjonen fortsetter hver kveld og natt, så tilbudet for både alpint og langrenn vil snart øke, sier Gravem.

KVELDSARBEIDERE: Doserings- og preppeteamet i Steilia skisenter. Bildet er tatt onsdag denne uken. Foto: Bardu Alpinklubb

Flere alpinbakker

Neste helg, altså lørdag 2. november planlegger også Beitostølen og Valdres Alpinsenter å åpne de første bakkene med kunstsnø produsert i høst. Uken etter det igjen vil Kvitfjell åpne for alle.

Norefjell Skisenter, Myrkdalen og Hafjell Alpinsenter planlegger å kjøre i gang skiheisene i midten av november, ifølge Fnugg.no. På denne nettsiden og appen legger rundt 200 norske alpinsentre ut oppdatert informasjon om vær- og føreforhold i sine bakker.

SJUSJØEN NÅ: 650 meter skiløype. Bildet er tatt onsdag denne uken. Foto: Sjusjøen Skisenter

Sjusjøen

På Sjusjøen kunne de mest ihuga parkentusiastene lufte brett og ski allerede i høstferien. Da ble noe av snøen som var lagret fra sist vinter skuffet ut i bakken. Denne snøen er borte igjen nå, men 650 meter med langrennsløypene har vært i kontinuerlig drift siden høstferien.

– Alle kan bruke langrennsløypene, og det er gratis for alle. Foreløpig trenger man ikke booke tid for å bruke dem. Men når de ulike landslagene kommer hit for å trene om rundt to og en halv uke blir det begrenset tilgang for publikum i perioder, sier Espen Vetsch ved Sjusjøen Skisenter.

Snøen i langrennsløypene er laget av «snøfabrikken» som kan produsere snø i mange varmegrader. Den har gått kontinuerlig siden midten av august. Men Sjusjøen har også et stort lager med snø fra sist vinter.

– Hvis været blir som meldt, kjøres lagringssnøen ut førstkommende mandag. Da blir langrennsløypa totalt fire kilometer, forteller Vetsch.

Trysil

Lørdag åpner 6,5 kilometer med nypreparerte langrennsløyper på snø som er lagret siden sist vinter i Trysil.

Det blir løyper for klassisk og skøyting, skiskytterarena og et 3.000 kvadratmeter stort område for langrennscross. Dette er åpent for alle, men grupper på flere enn fem personer må booke treningstid. Dette er femte år Trysil lager tidlig-løyper av snø fra i fjor

– Vi begynner å få god erfaring med snølagring. Vi har stor effekt av permafrosten som ligger i bakken. I tillegg vet vi nå hva som er riktig mengde flis over snøen, forteller daglig leder i Trysilfjellet Utmarkslag Johan Swärd en pressemelding.

Alle som bruker løypene på Trysil-Knut Arena i tidligsnøperioden må ha et gyldig treningsmerke på jakke eller lue. Det koster 100 kroner per dag for voksne og 50 for barn under 13 år.

BEITOSTØLEN: Gravemaskinene er klare til å åpne haugen med snø fra i fjor som er lagret under et tykt lag med sagflis. Foto: DestinasjonsKirurgene

Beitostølen

På Valdresflya har det kommet en god del natursnø, og planen var å kjøre opp fem kilometer med langrennsløyper der allerede før helgen. Men så satte regnet en foreløpig stopper for det.

– Nå gjøres det vurderinger fortløpende, og løypene kjøres opp så fort værforholdene tillater det. Det kan bli allerede på lørdag, da er det meldt mange minusgrader, sier Pr-strateg Bjørn B Jacobsen på Beitostølen. Løypene på Valdresflya kjøres opp av Beitostølen Løypeforening, og er et gratis tilbud for alle.

Beitostølen har også lagret snø fra sist vinter, og denne skal skuffet ut på langrennsstadion i løpet av kommende uke. Fra og med lørdag 2. november skal fem kilometer med nypreparerte trikkeskinneløyper være klare, og dem kan alle benytte seg av frem til Johaug, Klæbo & co. kommer for den norske World-Cup-åpning fredag 22. november.

Tidligløypene på stadion koster 75 kroner dagen å bruke. Skal du bruke dem flere dager kan det lønne seg å kjøpe sesongkort til 500 kroner.

DOMBÅS: Nylaget løpe. Lørdag blir det også klassisk spor. Bilde tatt torsdag. Foto: Jon Linderud

Dombås

– På Dombås skiarena er en 1,6 kilometer lang skiløype allerede klar, men siste finish med preppemaskin blir kjørt lørdag morgen. Da lager vi også klassisk-spor, forteller løypeansvarlig Jon Linderud.

Løypene er laget av snø fra i for. I løpet av kommende uke skal mer av lagringssnøen kjøres ut, slik at det blir totalt 2,5 kilometer løype neste helg.

Her skal det arrangers Norgescup i skiskyting i februar. Løypene er likevel ikke bare for dem som trener skiskyting.

– Her er det åpent for alle, men det koster 60 kroner per dag å bruke tidligløypene, sier Jon Linderud.

Bardufoss

På Bardufoss Skisenter ble en 2,4 kilometers løype for skøyting ferdig torsdag ettermiddag.

– Nå satte jeg akkurat tråkkemaskinen i garasjen, kunne Trond Jarle Lunde opplyse om da VG reise ringte for å høre hvordan det gikk med løypeleggingen.

Snøen i den 2,4 kilometer lange løypen er fra sist vinter, men nå komme de også et påfyll av natursnø.

– Litt mer nysnø nå, så kan vi også kjøre opp klassisk-spor, sier Lunde.

Løypen er åpen for alle. Det er ikke nødvendig å booke tid, og den er gratis å bruke.

Hammerfest

I Reindalen skianlegg er det preparert en 2,7 kilometer lang skøyteskiløype i traseen som ble laget for rulleski i fjor sommer. Med asfalt som underlag trengs det ikke mye snø for å få gode skiforhold. Hammerfest skiklubb hadde sine første treninger på snø her mandag, men løypen er åpen for alle og gratis å bruke. Med noe mer nysnø blir det også satt spor for klassisk skigåing.

ALTA: Skøyteskiløypa i Kaiskuru ble tatt i bruk med en gang den var klar. Bildet er fra torsdag kveld. Foto: Per-Erik Bjørnstad

Alta

I traseen hvor det er rulleskiløype i Kaiskuru skianlegg om sommeren, ble det kjørt tråkkemaskin og laget en tre kilometers skiløype for skøyting onsdag ettermiddag.

– Den var klar klokken kvart på fire om ettermiddagen, og allerede ved syvtiden så jeg mellom 80 og 90 skiløpere der. Og det uten at vi hadde annonsert noen steder at den var klar, sier avdelingsleder Park og idrett i Alta kommune, Per Erik Bjørnstad.

Det er ventet mye snø i Alta i løpet av fredag, så Bjørnstad tror at det kan bli mulig å kjøre opp spor for klassisk langrenn allerede på lørdag.

Løypen er åpen for alle og gratis å bruke.

Annonse fra: Finn.no

Sjekk hotellene i Alta

Publisert:

Les også

 1. Aurora borealis: Her kan du se nordlyset

  Nord-Norge er blant de beste stedene i verden for å oppleve nordlys. Men hvor og når bør du reise for å se det grønngule lyset som danser over den mørke himmelen? Her får du alle svarene om Aurora borealis.

Mer om

Langrenn

Alpint

Snø

Trysil

Vinter

Beitostølen

Kvitfjell

Flere artikler

 1. Alpinanleggene: Sjekk hvor det er snø og hvor det er stengt nå

 2. Her er det sykkelanlegg ved skistedene

 3. Pluss content

  10 «hemmelige» hytteområder

 4. Jo da, det er skiføre i og rundt Oslo

 5. Dropper julestria, feirer jul på hotell i Norge

Fra andre aviser

 1. De første skiløypene har åpnet. Se oversikten.

  Aftenposten
 2. Garanterer nok snø på Beitostølen: Sesongåpningen sikret for Johaug

  Bergens Tidende
 3. Her får du Norges beste pudderkjøring

  Aftenposten
 4. Skitur i Bergen? Disse seks stedene har løyper

  Bergens Tidende
 5. Her kan du gå på ski i helgen: – Nå gjelder det å benytte sjansen

  Aftenposten
 6. Her kan du gå på ski i helgen: – Nå gjelder det å benytte sjansen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no