SAN SEBASTIAN: Byen har også en flott strand. Foto: Göran Bohlin / VG

Stor guide: 15 fine langhelg-byer

All ære til sommeren i Skandinavia, men noen ganger tar reiselysten overhånd og behovet for noe nytt dukker opp. Da kan en av disse 15 byene være perfekt for en helgetur i Europa.

 • Jennifer Berg Eidebo, Aftonbladet

Europa er en verdensdel full av fine byer. Romantiske Paris, festlige Berlin og koselige København.

Men har du allerede handlet på Oxford street i London, ruslet langs Las Ramblas i Barcelona og kanskje til og med syklet gjennom Amsterdam, kan kanskje en av disse byene være mer interessante.

les også

Slik tar du toget til Sør-Europa

KRAKOW: Hestedrosjer i sentrum Foto: Jan Ovind / VG

Krakow, Polen

Krakow var lenge Polens hovedstad. I dag omtales den som landets kulturelle hovedstad. Gamlebyen har stått på Unescos verdensarvliste siden 1978. Mye av dette området klarte seg uten skader under andre verdenskrig.

I Krakow finnes Europas største torg, Rynek Glówny, der både turister og byens egne innbyggere samles for å spise, drikke, promenere og omgås. Byen har også mange gamle kirker som kan besøkes, blant annet Mariakirken fra 1200-tallet, som sammen med Wawel slott er blant byens fremste landemerker.

Det finnes også mye å se rundt Krakow, blant annet kan du vurdere et besøk til konsentrasjonsleiren Auschwitz Birkenau. Her går det daglig guidete turer. Et annet minne fra tilintetgjørelsen er Oskar Schindlers fabrikk, som det også går an å besøke. Oskar Schindlers historie inspirerte til filmen Schindlers liste.

Utenfor Krakow ligger verdens eldste saltgruve, Wieliczka. Gruven som var i bruk fra 1200-tallet og inntil nylig, står også på Unescos verdensrvliste. Besøkende kan gå rundt i det 300 kilometer lange gruvesystemet og beundre omgivelsene.

Krakow er en by som egner seg godt til å utforske til fots. Foruten alle severdiheter finnes det koselig og billige restauranter og barer.

SAN SEBASTIAN: Byen er kjent for å være en av verdens beste matbyer. Foto: Göran Bohlin / VG

San Sebastián, Spania

San Sebastián, eller Donostia på baskisk, er en by i Baskerland, nord i Spania.

Det er mye som lokker ved San Sebasitán, for eksempel to vakre strender midt i byen. Den ene, La Concha, regnes som en av verdens fineste, og den andre, Zurriola, er kjent for sine store bølger perfekt for surfing.

San Sebastián er også en by for matelskere. Pintxos, den baskiske varianten av tapas, finnes i overflod i de smale gatene og i havnen, og for feinschmeckerne finnes det flere Michelinrestauranter.

På den ene siden av byen er høyden Monte Igueldo. Dit kan du ta taubane for å nyte en fantastisk utsikt. På toppen finnes et gammelt tivoli fra 1912 som fremdeles er i bruk. På den andre siden av byen ligger Monte Urgull, også det en høyde med utsikt over byen. På denne toppen finner du en 12 meter høy Kristus-statue samt borgen Castillo de La Mota.

RIGA: Fra spiret på Peterskirken har du en fantastisk utsikt over bykjernen. Foto: Bjørn Djupvik / VG

Riga, Latvia

Den latviske hovdstaden Riga har en turbulent historie. Blant annet russere, svensker og tyskere har forsøkt å overta byen. Men i dag er Riga en koselig by, populoær som helgereisemål. Vi har tidligere skrevet om Rigas hippeste ølbarer.

Gamelbyen i Riga står på Unescos verdensarvliste. Byen er også kjent for sine spaanlegg. Prisene for behandlinger er lavere enn i Skandinavia, og om spaene i sentrum ikke duger, ligger kurstedet Jurmala to mil utenfor. Der kan gjestene i tillegg til å få massasje og nyte bhandlinger, også bade i havet og spasere på den hvite stranden.

Det er gode shoppingmuligheter i Riga, blant annet i handlegatene Tērbatas og K. Barona i sentrum. Byen er kjent for sin middelalderarkitektur, men også Jugendkvartalene er omfattende og verdt et besøk.

ATHEN: Templene på Akropolis kan sees fra hele byen. Foto: Mona Langset / VG

Athen, Hellas

Athen er en by mange flyr til for å reise videre til de greske øyene. Ikke noe galt med det, men byen har også mye å by på i seg selv, fra antikke severdigheter til koselige restauranter og mengder av takbarer.

Rundt 40 prosent av Hellas’ befolkning bor i hovedstadsområdet. Athen er mildt sagt en gammel by, med akeologiske funn fra yngre steinalder. De mes synlige levningene kommer imidlertid fra den greske fra antikken, og finnes blant annet på Akropolis. Ta deg tid til å vandre rundt blant levningene fra en svunnen tid.

Det er fullt mulig å vie en hel helg til antikken. Men vil du blande den historiske oppdagelsesreisen med med andre fornøyelser er det mye å velge mellom.

les også

Besøk athenernes Athen

Utforsk gamlebyen i Plaka med restauranter og barer i trange smug. Sitt på en av de mange takterrassene rundt Monastraki og se på Akropolis som er opplyst om kvelden. Hvis du fremdeles ikke har fått nok av vakker utsikt, kan du ta kabelbanen opp til byens høyeste fjell, Lykabettos, 263 meter over havet. Herfra kan du se Akropolis ovenfra for en forandring, og på den andre siden av byen ser du havet.

Fr du lyst på et bad, er det ikke langt til kysten. I tillegg ligger Vouliagmeni-innsjøen med vann som er rikt på mineraler og varmt hele året, bare ligger litt over en halvtime med bil utenfor byen.

BRIGHTON: Piren er en populær turistattraksjon. Foto: Gjermund Glesnes / VG

Brighton, England

«London by the sea» kalles Brighton i Sør-England. Denne perlen med strender og fornøyelser i fokus ligger bare en times togtur fra London. Byen har rundt 155.000 innbyggerer, og siden den er populær blant turister, er det godt med barer, restrauranter og fornøyelser.

En populær turistattraksjon er Brighton Pier som strekket seg ut fra stranden. Ute på piren som ble bygget i 1899 er det restauranter, puber og en fornøyelsespark. Mange lokkes til Brighton av den lange stranden, som også har et område for naturister. I Brighton finnes det også en kjent gaykultur, og byen har også blitt sett på som Englands San Fransisco. Det finnes flere klubber og kafeer for homofile.

Har du lyst på en dagsutflukt kan det være verdt å besøke South Down nationalpark og kanskje de imponernde Seven Sisters-klippene.

ZAGREGB: Byns hjerte, Ban Jelacic square. Foto: Matija Habljak / PA Photos / Scanpix

Zagreb, Kroatia

Kroatias hovedstad Zagreb har røtter 80.000 år tilbake i tid. Byen har blant annet sørøst-Europas eldste universitet, fra 1669.

Det er mye å la seg underholde av i byen, for eksempel 19 teatre, 24 museer og 65 gallerier. Gå til gaten Tkalciéva for en kaffe, en matbit eller en drink på en av uteserveringene. Ta taubanen opp til Zagrebs gamleby, Øvre by, og se Markuskirken eller katedralen i Marijina Uznesenja. En noe merkeligere turistattraksjon i Zagreb er kirkegården Mirogoj, som med sin frodige eføy og staselige skulpturer er et populært sted å spasere.

Zagreb ligger i det nordvestlige Kroatia, og er omgitt av fjellet Medvednicas og elven Sava. Alle som vil kombinere byeventyret med naturopplevelser kan med fordel komme seg til den kroatiske hovedstaden.

DUBLIN: Hoved-utelivsgaten Temple bar. Foto: Fredrik Solstad / VG

Dublin, Irland

Om du liker livemusikk, øl og whisky, er Dublin definitivt stedet for deg. Og selv om du ikke liker disse tingene, kan du sannsynligvis finne noe som passer deg i den irske hovedstaden. Dublin ligger på Irlands østkyst ved munningen av Liffey River, og har eksistert siden vikingtiden.
En hyggelig aktivitet i Dublin er å gå rundt i underholdningsdistriktet Temple bar, ta en øl og lytte til musikk på en av områdets puber. Hvis du vil oppdage mer av byen, kan du besøke den store St. Patricks katedralen, eller kanskje Trinity College. Universitetet er mest kjent for biblioteket som stammer fra 1700-tallet. Bibliotekets eldste bygning har blitt en turistattraksjon, og en av salene anses å være inspirasjonen for Jediarkivet i Star Wars episode II. Dublin Castle er også verdt et besøk, samt Guinnes bryggeri.

Hvis du vil ha litt mer avslapning, tilbyr parken St. Stephen's Green vakre grøntområder og piknikvennlige plener.

WIEN: Har mer å by på enn klassisk musi8kk. Foto: Dag Fonbæk / VG

Wien, Østerrike

Wien er kulturelskerens drømmeby. Den er kjent for sin musikkscene med store komponister, konserter med klassisk musikk og operaer, for teatere, blant andre Burhtheater og Akademietheater og for sine mange museer.

Mange som hører Wien tenker bare på kulturen. Men hvor mange tenker på vinen? Innenfor Wiens bygrenser produseres store mengder vin, for eksempel Grüner Veltliner og Rheinriesling, og mange liker å nyte de hvite vinene på restaurantene og barene i byen.

I Wien er det en blanding av middelalderkvartaler og moderne bygninger. Ringstrasse er en berømt sirkulær gate og er i seg selv en attraksjon. Innenfor denne gaten ligger området Innere Stadt, det gamle sentrum hvor det fortsatt er en middelalderske aner. De mer moderne distriktene er også verdt et besøk, inkludert det fargerike Hundertwasserhaus som ble bygget på 1980-tallet.
Det er mange severdigheter i Wien, for eksempel en båttur på Donau, besøk til St. Stephen-katedralen med spiret på 137 meter, og Schönbrunn-slottet bygget på 1700-tallet.

Annonse fra: Finn.no

Her bor du i Wien

PORTO: Broen over elven har to plan: Ett for biler og ett for gående. Foto: Magnar Kirknes / VG

Porto, Portugal

Hvor tror du portvin kommer fra? Akkurat, fra den portugisiske byen Porto. Dette er det eneste stedet i verden som kan produsere portvin, og det er mange portvinsprodusenter her, spesielt i Vila Nova de Gaia-distriktet. Den som har tid kan også ta en tur ut til vinmarkene utenfor byen.

Veien til Vila Nova de Gaia kan være spennende, i hvert fall hvis du krysser broen Ponte Dom Luis I til fots. Broen over elven har et bakkeplan for biler og busser, og et øvre plan 60 meter over elven der fotgjengere kan krysse over og samtidig beundre utsikten.

les også

Porto - et godt alternativ til Lisboa


Elven Douro er minst like vakker å reise på, som over. Kanskje lokker en båttur fra havnen og opp gjennom byen? Du kan også se byen fra taubanen Teleférico de Gaia, eller fra en av de gule trikkene som passerer mellom de berømte severdighetene. Blir det veldig varmt kan du ta trikken ned til sjøen ved Foz do Douro eller strandpromenaden Avenida do Brasil for å nyte den salte luften og havet.

Inne i byen kan den gamle markedshallen Mercado do Bolhao være verdt et besøk, i likhet med São Bento jernbanestasjon hvor tusenvis av blå fliser dekker veggene.

BUDAPEST: Flere broer over Donau binder de to bydelen Buda og Pest sammen. Foto: Tore Kristiansen / VG

Budapest, Ungarn

Budapests to bydeler Buda og Pest er av ulik karakter og begge er verdt et besøk.

Pest er byens kommersielle side med alt fra barer, restauranter og handlegater til opera, museer og teatre. På Andrassy Boulevard ligger museet «House of terror» som vitner om Ungarns to terrorregimer, først under Tysklands styre og deretter under Sovjetunionen.

les også

Dette må du ikke gå glipp av i Budapest

I Buda ligger den historiske siden av byen. Der finnes blant annet slottshøyden med det kongelige palasset og Mattia-kirken fra 1200-tallet. Et annet populært turistmål er Fisherman's Bastion, bygget på slutten av 1800-tallet, hvor du har fantastisk utsikt over byen.
Budapest er kjent for sine spa med varmt kildevann. Et av de mest berømte, og et av de største i Europa, er Szechenyi termalbad i byparken. Termalbadet tilbyr bad i flere bassenger, badstue, massasje og andre behandlinger. Det er bassenger både innendørs og utendørs, og det er åpent året rundt.
Siden Budapest er delt av elven Donau, er det flere broer som forbinder byen. Den mest kjente er Elisabeth-broen, som krysser den smaleste delen av Donau. De som vil ha en pause fra bylivet kan også besøke Margaret Island, en øy midt i elven med grøntområder og koselige kafeer. Hva med en piknik?
Budapest er også kjent for sin gode og rimelige mat og drikke. Mange konditorier i Budapest er gamle og tradisjonsrike, og et kjent sådan er Café Gerbaud, som har eksistert siden 1800-tallet.

VALENCIA: Dette er paellaens hjemby. Her er det paellakonkurranse i en av Valencias bakgater. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

Valencia, Spania

Om du vil kombinere by med strand, men ikke ønsker å dra til Barcelona, ​​kan Valencia være et sted å vurdere. Byen øst i Spania er en fantastisk blanding av sol, bad, historie og mat. Så tidlig som i 138 f.Kr. fantes byen som nå er kjent for matretten Paella, risretten som finnes i hele Spania, men som kommer herfra. Hvis du vil oppleve litt ekte Valencia, kan du bestille retten på en av byens restauranter, og kanskje kombinere med Agua de Valencia, en lokal drink som inkluderer cava, appelsinjuice og gin eller vodka.
I Valencias gamleby ligger katedralen fra 1300-tallet. Der finnes blant annet den hellige gral som Jesus skal ha drukket fra under sitt siste måltid. I katedralenen er også klokketårnet El Miguelete med vakker utsikt over byen og havet, men før du kan se den må du å de 207 trinnene i vindeltrappen til toppen. I nærheten av katedralen ligger også Valencias eldste nabolag, Barrio del Carmen med pittoreske smug fulle av butikker og restauranter.
I kontrast til de historiske bygningene i sentrum, står Ciutat de les Arts, byen for kunst og vitenskap, litt utenfor sentrum. Området er fullt av futuristiske bygninger der det ofte arrangeres konferanser, messer og utstillinger.
Det er flere vakre strender i området, men mest populært og berømt er Malvarrosa. Den ligger sentralt, er lang bred og med mange restauranter og barer.

Edinburgh, Skottland

I vakre Edinburgh kan du nesten føle historien. Området dateres tilbake til 1100-tallet, og store deler av byens historiske bygninger står der ennå. Sentrum er delt i to deler, gamlebyen og nybyen. Riktig nok er «nybyen» fra 1700-tallet, så spesielt nytt er det ikke der heller.

Den eldste delen av Edinburgh er Edinburgh Castle, som ligger høyt oppe på en slukket vulkan. I nesten tusen år har det slottet stått på klippen, herfra har resten av byen vokst frem. Ved siden av slottet ligger gamlebyen, den middelalderske delen av Edinburgh med sine trange smug og gotiske hus. «New town» ble bygget på 1700-tallet da befolkningsøkningen var stor i byen. Dette området preges av brede og rette gater.

les også

24 timer i Edinburgh

Fra Edinburgh Castle går den populære gaten Royal Mile til Palace of Holyroodhouse, dronning Elizabeths skotske residenspalass. Langs gaten er det puber, kafeer, restauranter, butikker og attraksjoner, blant annet kirken St Giles katedral.

Siden Edinburgh ligger på flere åser, er det mange gode utsiktspunkt i byen, for eksempel Calton Hill. Her ligger National Monument, også kalt Edinburgh Parthenon, ettersom det ligner bygningen på Akropolis i Athen. National Monument er et minnesmerke over døde soldater og seilere.

Annonse fra: Finn.no

Her bor du i Edinburgh

ANTIBES: Turister tar bilder av Port de l'Olivette. Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / Scanpix

Antibes, Frankrike

Denne koselige byen fra 300-tallet f.Kr. ligger på den franske riviraen. Antibes sentrum er en labyrint av gater og torg, og rundt gamlebyen er det flere muligheter for sol, bading, turgåing, mer moderne underholdning og shopping.
I gamlebyen er det fullt liv om morgenen. I hvert fall i markedet Marché Provençal, der det selges mat mellom klokken 06,00 og 13,00. Den som er mer interessert i blomster eller kunst, kan gå til Cours Masséna-markedet, også det i Antibes sentrum.

les også

Fem tips til havnebyen Antibes

Det er flere festningsverk i byen, for eksempel Château Grimaldi i gamlebyen, som i dag rommer Musée Picasso. Picasso jobbet mange år i Antibes. Langs slottsmuren ved sjøen går det en populær vandrerute.

Vil du bade, så er Salis, Garoupe og Gravette offentlige strender som ikke eies av hoteller. Det er også strender i nabobyen Juan-Les-Pins, som ligger i samme kommune. Juan-Les-Pins er en mer moderne by, kjent for shopping, fine sandstrender og natteliv. Mellom Antibes og Juan-Les-Pins ligger den luksuriøse halvøya Cap d'Antibes, full av eksklusive villaer. Området kan være verdt et besøk selv for den som ikke eier en milliardvilla der, siden det også finnes flere bukter å svømme i og utsiktspunkt å gå til.

PORTOFINO: Fint feriested hvis du har fet lommebok. Foto: Jan Ovind / VG

Portofino, Italia

Portofino betyr «fin havn» på italiensk, og det oppsummerer denne koselige byen i Liguria. Den eksklusive byen er et populært turistmål og regnes som en av de vakreste byene i Italia. Helt i enden av en halvøy ligger Portofino, som utgår fra en havn mellom fjellene. I havnen er det restauranter, kafeer og barer. Besøkende liker å ta en iskrem i hånden og rusle rundt for å se på de koselige bygningene, eller ta en drink eller en kaffe og se på menneskene og båtene som kommer inn i havnen. I dag er det ikke lenger hovedsakelig fiskebåter som kommer, men luksusyachter.
Det er en del å se i Portofino. Blant annet kirken San Giorgio fra 1100-tallet, som ligger en kort spasertur opp fra havnen. Går du litt lenger kommer du til Castello Brown, et slott fra 1500-tallet som i dag er museum med en koselig hage og fantastisk utsikt. Enda lenger ut på odden ligger Portofinos fyr, med utsikt over det åpne havet. Utenfor fyret er det også en bar, og veien ut til fyret er en opplevelse i seg selv med vakker utsikt.
Å bo i Portofino er imidlertid ingenting for den med en tynn lommebok. Det er billigere overnattingssteder i de nærliggende byene Rapallo og Santa Margherita Ligure. Fra disse stedene går en båt til Portofinu i høysesongen.

PRAHA: Karlsbroen sett fra vinduet på restaurant Kampa Park. Foto: Andrea Gjestvang / VG

Praha, Tsjekkia

Den tsjekkiske hovedstaden er kjent for sine vakre bygninger, sine mange broer og sitt gode og billige øl.
Det som i dag er byen Praha, var tidligere flere mindre samfunn som sakte men sikkert vokste sammen. Prahas gamleby er fra 1200-tallet, og den nye er fra 1300-tallet. Imidlertid har Hradčany-området vært bebodd siden 800-tallet. I dag er byen kjent for sine vakre bygninger, det er blant annet over 500 spir i Praha. Byens arkitektur er variert, og det er alt fra jugendstil til gotisk og moderne arkitektur i byen.

les også

Oppdag Prahas magiske bydel: Mala Strana

En populær turistattraksjon i Praha er borgen som ble bygget på 1100-tallet. Den ligger på klippen i Hradčany-området, og regnes for å være det største bevarte slottområdet i verden, 570 meter langt. En annen populær turistattraksjon er Karlsbroen. Det er flere broer over Moldau-elven som forbinder Prahas bydeler, men Karlsbroen er den mest berømte. Den gotiske broen er full av kunstnere og selgere, så å promenre over denne er en flott opplevelse.
Mange historiske bygninger i Praha er samlet rundt Gamlebytorget. Der finns blant andre St. Nicholaukirken og gamlebyens rådhus. Generelt er Praha egnet for vandring, slik at besøkende kan se alle bygningene, stoppe på en kafé eller bar, og kanskje oppdage noe uplanlagt.

Mer om

 1. Riga
 2. Athen
 3. Zagreb
 4. Dublin
 5. Wien
 6. Porto
 7. Budapest

Flere artikler

 1. Bonifacio: Byen på klippen

 2. De fineste stedene å reise på påskeferie

 3. Dette er noen av de rimeligste julemarkedene i Europa

 4. Koselige småsteder å besøke i Europa

 5. Gratis-opplevelser i Liverpool

Fra andre aviser

 1. De hadde ikke vært på Interrail siden 1989. Er det like gøy å loffe rundt i Europa med tog og ryggsekk 30 år senere?

  Aftenposten
 2. Mellomlande i Wien? Dette kan du gjøre på fire timer.

  Fædrelandsvennen
 3. Bli igjen i Toledo etter at hordene av dagstu­rister har dratt

  Fædrelandsvennen
 4. Fem utradisjonelle byer til helgeturen

  Aftenposten
 5. Byen kalles Asias svar på New York. Derfor bør du legge turen hit.

  Fædrelandsvennen
 6. Disse gravsteinene ble til brostein. Hvordan i all verden skjedde det?

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder