Gastrobistroenes oppgjør med Michelin-snobberi

Bistronomi er fransk kokkekunst i uhøytidelige omgivelser

Tre-retters fra 30-40 euro

TRENDY FISH CLUB: Ungt og trendy sted for tapas med fisk og coctails. Foto:Jørgen Braastad,VG

Guide til billig gourmetmat i Paris

PARIS (VG) Paris kan være en fest for smaksløkene, men ikke alltid for lommeboken. Her er Maria de Perlinghis beste tips til gastrobistroer i Paris.

  • Nina Andersen
Publisert:

Trendy bistroer har inntatt Paris, med fransk kokkekunst på høyt nivå i uhøytidelige omgivelser, – men til spiselige priser.

BISTROTIPS: Maria Grimstad de Perlinghi (33) er Norges fiskeriutsending til Frankrike. Her gir hun VGs lesere tips til sine favorittbistroer i i den franske hovedstaden. Her er de Perlinghi på østersbaren «Paris Peche» ved Marche d'Aligre, øst for Bastillen. Foto:Jørgen Braastad,VG

De enkle og ofte minimalistiske gastro-bistroene, også kalt neo-bistroer, serverer treretters menyer på nivå med stjernerestaurantene, – uten at du blir ruinert.

* Maten er på høyde med raffinementet til en stjernerestaurant.

* Menyen bikker sjelden mer enn 39 euro for en treretter.

* Målet er å gjøre gourmetmat tilgjengelig for folk flest.

For den som ikke har lommebok som tåler å teste ut en eller flere Michelin-stjerner, kan et besøk på en av gastro-bistroene i Paris være snarveien til byens matsjel.

HEKTISK: Stor mat av enkle råvarer. Høyt kokketempo under lunsjen på Roca. Foto:Jørgen Braastad,VG

Men regn ikke med å finne de ofte små og intime restaurantene langs turistløypa rundt Champs-Élysées.

HELT CHEF: «Neva Cuisine» drives av den meksikanske kokken Beatriz Gonzale, som har jobbet ved flere Michelin-restauranter. Foto:Jørgen Braastad,VG

VG ble med Maria Grimstad de Perlinghi (33), Norges Sjømatråds fiskeriutsending til Frankrike rundt i Paris, til hennes favoritt-bistroer i gourmetklassen.

Velger bistroene

de Perlinghi har bodd og arbeidet i matmetropolen i flere år, og den matinteresserte fiskeriutsendingen har god kjennskap til hva som rører seg av mattrender i Paris.

Når hun skal ut og spise godt, velger hun ofte en av de mange enkle og ofte minimalistiske bistroene som har dukket opp de siste årene.

– Flere har kommet inn i turistguidene, men de fleste gastro-bistroer kan allikevel være vanskelig å oppdage som turist på grunn av beliggenhet og liten synlighet i de tradisjonelle guidene, sier de Perlinghi.

Konseptet er høykvalitetsmat i en stram og moderne drakt til overkommelige priser.

Ut med jålete servietter

Sølvbestikk, damaskduker og jålete servietter er byttet ut.

Gjestene består av matelskere og parisere med smaksløker som liker å forføres.

– Mer som «cuisine plaisir», sier de Perlinghi.

De unge kokkene kommer gjerne fra noen av Frankrikes beste restauranter.

– Maten er sesongbasert, og det er derfor hyppig utskifting på menyen, sier de Perlinghi.

Når råvarene skal passe innenfor prisen, kan det bety at du overraskes av sesongens råvarer som vanligvis ikke finnes på en gastronomisk restaurant.

KREATIVT: Roca regnes blant topp ti restauranter å oppdage i Paris i år. Kreativiteten er det lite å utsette på. Foto:Jørgen Braastad,VG

Nye kombinasjoner

– Selv om det brukes et rimelig produkt som for eksempel makrell, kan kokkenes teknikker på stjerne-nivå løfte enkelte produkter til nye høyder, forklarer hun.

Men ikke sjelden settes også smak og tradisjon inn i nye kombinasjoner på menyen.

– Moderniteten gjør at du kanskje får en Pot-au-Feu med thaibuljong i stedet for buljong kokt på kjøttbein og grønnsaker, forklarer de Perlinghi.

LAZARE: I fjor åpnet stjernekokk Eric Fréchon restaurant «Lazare», foran stasjonen med samme navn. Foto:Jørgen Braastad,VG

NEVA: Frister med knallhvit torsk iblandet fransk gastronomi med meksikansk touch. Foto:Jørgen Braastad,VG

HER ER MARIAS BESTE TIPS TIL GASTROBISTROER I PARIS:

Neva Cuisine (8. arr):

** Skikkelig god «neo-bistro», god mat med det lille ekstra, hyggelig og avslappet atmosfære, en av mine favoritter akkurat nå. Desidert anbefalt dessert: «La spère au chocolat». Reservasjon anbefales.

2 Rue de Berne, 75008 Paris, Tlf: +33 (0)1 45 22 18 91

Fish Club (1. arr):

** Ungt og trendy sted for tapas med fisk! Partystemning og fantastiske cocktails. Ceviche med dagens fisk + en pisco sour et et «must». Passer perfekt dersom man vil smake på Paris’ natteliv etterpå. Reservasjon anbefales.

FISH CLUB: Coctail pisco sour og ceviche marinert i lime. Foto:Jørgen Braastad,VG

58 Rue Jean-Jacques Rousseau, 75001 Paris, Tlf: +33 (0)1 40 26 68 75

www.eccfishclub.com 

Roca (17. arr):

** Lett, kreativ og god mat. Regnes blant topp ti restauranter å oppdage i Paris i år. Reservasjon anbefales, men om du ikke får bord er det alltid mulig å få servert noen av rettene i baren.

31 Rue Guillaume Tell, 75017 Paris, Tlf: +33 (0)1 47 64 86 04

ROCA: Eplekompott med krumme og granbaris. Superb! Foto:Jørgen Braastad,VG

www.rocaparis.com

BLUEBERRY: Kreativ og ukonvensjonell maki-bar drevet av sushikokken Mr. Lee. Foto:Jørgen Braastad,VG

Blueberry (6. arr)

** Kreativ og trendy maki-bar som er i vinden akkurat nå. Her er all laksen fra Norge ! Reservasjon anbefales, tar ikke grupper.

6 rue du Sabot, 75006 Paris, Tlf: +33 (0)1 42 22 21 56.

www.blueberrymakibar.com/

ZATURN: Fargerikt med and, smørbønner, gulrot og confitert løk. Foto:Jørgen Braastad,VG

Saturne, (2.arr)

** Gastro-bistro som er hakket mer raffinert enn gjennomsnittet. I tillegg til den klassiske menyen på 40 euro, byr den på en seks-retters meny til 65 euro. Be om et bord ved sofaen under glasstaket, innerst i restauranten, og nyt Paris-himmelens skiftende humør.

17 Rue Notre-Dame des Victoires, 75002 Paris, Tlf: +33 1 42 60 31 90

www.saturne-paris.fr/

Coretta, (17.arr)

** Nyåpnet restaurant med panoramautsikt over parken Martin Luther King i kvartalet Batignolles, nord-vest i byen. Stilen på «Coretta» har en ren og nordisk stil, maten er rendyrket, moderne og elegant, men uten at det går på bekostning av den intime stemningen.

151, rue Cardinet, 75017 Paris, Tlf: +33 1 42 26 55 55

www.coretta.fr

Régalade Saint-Honoré, (1.arr)

** Prisgunstig! 35 euro for forrett, hovedrett og dessert. Trivelig og uformell bistro-stemning, og mat med høy kvalitet og generøse porsjoner. Spis så mye du lyster av den franske versjonen av riskrem «riz au lait», med karamell laget med salt smør. Fra Régalade går man alltid med et smil om munnen, - mett og god!

123 Rue Saint Honoré, 75001 Paris, Tlf: +33 1 42 21 92 40

Kitchen Galerie Bis (6.arr.):

** Åpnet av kokken William Ledeuil som også har en restaurant med en Michelin-stjerne rett rundt hjørnet. La deg henføre av dagens meny. Kreativ og god mat, og alltid noe overraskende og nytt på tallerkenen. Reservasjon anbefales.

25, rue des Grands Augustins, 75006 Paris, Tlf: +33 (0)1 46 33 00 85

http://kitchengaleriebis.com/html/infos-pratique.php

Le Chateaubriand (11.arr)

** En klassiker blant in-folket. Lokalet er i en slitt, gammeldags bistro-stil. Dagens 5-retters som er basert på kokkens inspirasjon er alltid overbevisende. Reservasjon kun til første bordsetting kl 19.30. Alternativet er å ta et glass i baren mens du venter på bord senere på kvelden.

129 avenue Parmentier, 75011 Paris, Tlf: +33 (0)1 43 57 45 95

http://www.lechateaubriand.net

Atelier Rodier, (9.arr)

** Bitteliten, moderne og uformell «bistronomisk» restaurant. Lett og frisk mat. Også vegetaralternativ. 4 retter for 41 euro. Reservasjon anbefales.

17 rue Rodier, 75009 Paris, Tlf: +33 (0)9 67 19 94 90

www.latelier-rodier.com

Le Boudoir, (8.arr) I turistløypa!

Få meter fra travle Champs Elysées finner man Le Boudoir. Bestill småretter i vinbaren, eller sett deg ned og nyt en klassisk 3-retters. God mat som til en rimelig penge til å være i dette kvartalet. Kokken har fått utmerkelsen MOF (Meilleur Ouvrier de France) innen spekemat, og setter sin ære i å velge sesongens råvarer av ypperste kvalitet.

25, rue du Colisée, 75008 Paris, Tlf: +33 1 43 59 25 29

www.boudoirparis.fr/en

Lazare, (8.arr) I turistløypa!

Noen få hundre meter fra shopping rundt Printemps og Galeries Lafayette finner man togstasjonen Saint-Lazare. Her har Eric Fréchon, som er dekorert med tre Michelin-stjerner, åpnet et elegant men uformelt brasseri. Åpent non-stop fra 7.30 til midnatt.

Parvis de la Gare Saint-Lazare, Rue Intérieure, 75008 Paris, Tlf: +33 1 44 90 80 80

http://lazare-paris.fr

Mini Palais (8.arr) I turistløypa!

** «Néo-bistro» åpnet av 3-sternerskokken Eric Fréchon. Fantastisk plassert inne på Grand Palais nederst på Champs Elysees. Om det er fint vær er terrassen en opplevelse. Relativt trygt valg i et svært turistbefengt område.

3 Avenue Winston Churchill, 75008 Paris, Tlf: +33 (0)1 42 56 42 42

www.minipalais.com/en

Publisert:

Les også

  1. Dette måltidet koster 30.000 kroner

    Lei av ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og sylte? Da kan denne spesialburgeren være et alternativ.
  2. Sultne på norsk matkultur

    Tyskerne liker smaken av Norge. Men flere krever nå å høre historien bak maten de får servert.
  3. Slik er et måltid på verdens beste restaurant

    KØBENHAVN (VG) Tidligere denne uken ble Noma i København kåret til verdens beste restaurant.
  4. Noma kåret til verdens beste restaurant

    Sjefkokk René Redzepi og resten av kokkelaget på den danske restauranten Noma kan igjen kalle seg de ubestridte konger…
  5. Vi får færre og færre Michelin-restauranter

    (VG Nett) Mesterkokker og VG-anmelder er skuffet over at Norge bare representeres med tre restauranter i årets…
  6. Her er spisestedene som er «best langs veien»

    (VG Nett) Ganefart har kåret de beste lokale spisestedene langs veien. Se hvem er som er best i din region!

Mer om

Mat og drikke

Flere artikler

  1. Her er Oslos 35 Michelinrestauranter

  2. Restauranttips i New York: Disse vil du ikke gå glipp av

  3. Porto - et godt alternativ til Lisboa

  4. Guide: Den ultimate venninnetur til Paris

  5. Pluss content

    Thomas Alsgaard: – Det går ikke mye inn på meg å bli kalt snobb

Fra andre aviser

  1. Det er en egen kunst å finne de beste spisestedene i Paris. Vi har funnet ti av dem.

    Bergens Tidende
  2. Her spiser du ekstra godt i Provence

    Bergens Tidende
  3. Her MÅ du spise i Paris!

    Bergens Tidende
  4. «Dette er den hyggeligste servicen jeg har opplevd i år»

    Bergens Tidende
  5. Glapp Noma? Her er ni andre stjernerestauranter å velge mellom

    Bergens Tidende
  6. Takk for maten

    Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no