Hotelleier fryktet stråling - sa opp kontrakt om basestasjon

INGEN DEKNING: Ola Flo, daglig leder ved Stryn sommerski, mangler mobildekning. Foto: Bengt Flaten, Fjordingen

Stenger skianlegg uten mobildekning

STRYN (VG) I sommer forsvant mobildekningen på deler av Strynefjellet. Resultatet kan bli at sommerskisenteret ikke kommer i drift neste år.

 • Frank Haugsbø
Publisert:

- Dersom det ikke er mobildekning på fjellet til neste års drift, vil anlegget ikke bli åpnet, sier daglig leder Ola Flo ved Stryn Sommerski.

Basestasjonen på Videseter måtte demonteres i juli etter at grunneieren ikke ville forlenge avtalen med Telenor, på grunn av frykt for stråling. Dermed ble det ikke lenger mulig å bruke mobiltelefon i store deler av det populære utfartsområdet.

Prøver dialog

I tillegg til alle som besøker skisenteret, er den nasjonale turistveien over Strynefjellet sterkt trafikkert i sommersesongen. På breen har det vært flere alvorlige ulykker og redningsaksjoner de siste årene.

Flo mener manglende mobildekning kan få fatale konsekvenser.

- Jeg vil påstå at det ikke er forsvarlig å holde veien åpen for vanlig ferdsel. Skjer det en trafikkulykke eller andre ulykker kan varslingstiden bli svært lang, og i verste fall føre til dødsfall, mener Flo.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sier at hotelleieren er i sin fulle rett til ikke å fornye avtalen om plassering av basestasjon på hotellet.

- Utfordringen er at det i dag er få andre realistiske muligheter innenfor forsvarlige økonomiske rammer.

Rådmann i Stryn, Per Kristian Storevik, sier at de er i dialog med Telenor og eieren av hotellet der basestasjonen tidligere sto.

- I påvente av en permanent løsning håper vi å få på plass en mobil basestasjon til 2012 når sommerskisenteret på Strynefjellet åpner. Jeg håper det kan løse seg etter hvert.

Facebook-aksjon

Flere populære tur- og utfartssteder i Norge mangler mobildekning, og en rekke steder har det vært aksjonert for å få mobiloperatørene til å bygge ut nettet.

I Telemark har turistforeningen, Røde Kors og andre organisasjoner forlangt mobildekning i Svanstul-området i Skien.

På Gullfjellet i Bergen var manglende mobildekning et tema etter at motbakkekongen Jon Tvedt døde under en treningstur i 20009.

En egen Facebook-gruppe er opprettet for å få mobildekning i Dividalen nasjonalpark i Troms.

- Stort sett hele nasjonalparken er uten dekning. Jeg er mye på tur i området, og det er forferdelig tungvint å ikke kunne ringe. Vi har hatt mange redningsaksjoner her der folk har hatt det helt fint, men ikke hatt muligheten til å varsle, sier Petter Maristad, som tok initiativ til Facebook-aksjonen.

Amundsen sier at det ikke er økonomisk forsvarlig å kunne gi mobildekning i Dividalen med manglende infrastruktur og samband. Når det gjelder Skinstul sier han at prosjektet aldri vil kunne gå i balanse rent økonomisk sett. Heller ikke på Gullfjellet er noen planer vedtatt.

Krever garanti

- Det vil ikke komme noen ny stasjon på tomten vår med mindre det ligger en uforbeholden garanti for at dette er strålingsfritt.

Det skriver eier av Videseter Hotell, Per Garen, i en e-post til VG.

Garen ser nå muligheter for å markedsføre hotellet som hundre prosent strålingsfritt, som ett av få i hele verden.

- Vi har hatt sendere på hotellet i tolv år og har tapt uhorvelige summer på dette. Folk spør hva det er og når de får vite det sjekker de ut med en gang. Folk er skeptiske til dette. Spesielt utlendinger, og vi har 98 prosent utenlandske gjester.

Garen mener basestasjonen kan bygges på en av de mange fjelltoppene i området, og understreker at han ikke vil tillate en sender på eiendommen sin som gir den minste stråling.

I et brev til Per Garen skriver Telenor-ledelsen at de må forholde seg til grenseverdiene myndighetene har pålagt mobiloperatørene å følge.

- Basert på all tilgjengelig kunnskap og forskning så vil signalene fra basestasjonsantennene overhodet ikke representere noen skadevirkninger på gjester og ansatte ved hotellet, heter det i brevet.

Her fikk de dekning

En rekke steder har aksjoner for å få mobildekning i populære friluftsområder ført frem.

I Altevatn-området i Troms er det nå dekning etter at Telenor i vinter satte opp en sender som gir dekning helt til svenskegrensen. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Telenor, kommunen, Statskog og andre etater.

På Vikafjellet i Sogn og Fjordane vil en ny sender komme i drift i løpet av året. Initiativet ble tatt av tidligere samferdselsminister Liv Signe Navarsete som i 2009 bestemte at veien over fjellet skulle holdes døgnåpen. Masten vil bedre mobildekningen over fjellet betydelig.

I fjor sørget NetCom for at det ble mobildekning på den fire mil lange strekningen mellom Hamningberg og Vardø i Finnmark, til stor glede for hytteeiere i området.

Kartlegger

Den Norske Turistforening (DNT) har startet et prosjekt for å kartlegge mobildekningen på egne hytter, for å kunne gi informasjon om dekningsforhold på nettet.

- Det er svært store deler av fjellet i Norge som er uten mobildekning. Dette har vi for så vidt levd med lenge, og de fleste tilpasser seg dette fint. Det er selvsagt noe helt annet med vei og tettbebygde utferdsplasser. Her forventer folk mobildekning, og dette bør vel tilrettelegges, sier avdelingsleder Anne-Mari Planke i DNT.

Publisert:

Les også

 1. Finn fjellferien som passer for deg

  Du behøver ikke hete Lars Monsen for å dra på ekspedisjon. Til sommeren kan alle tøye sine grenser på turer til lands og…
 2. Slik får du mer ski for pengene

  Heiskortsamarbeid mellom skianlegg i samme region blir stadig mer utbredt.
 3. Besteforeldrene redder ferien

  Norske besteforeldre har stadig bedre råd og reiser gjerne bort i høstferien. Med på turen er barnebarna.
 4. Turister gir ny Svalbard-vegetasjon

  (VG Nett) - Turistene tråkker i stykker Svalbard, hevder kritikerne. Nå viser det seg at turist-tråkket også bringer med…
 5. Høstferie med barn i storbyen - få gode tips

  I dag ringer det for mange ut etter siste time før høstferien.
 6. Ti fine høstturer i Norge

  Her er et knippe forslag til turer du kan legge ut på dersom været blir bra.
 7. Vierli får snowboard-hotell

  Brettkjører-bygda Vierli i Telemark bygger Norges første skate in/skate out-hotell!

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Dette er en basestasjon

 2. Sjekk Norges største test av mobildekning

 3. Nye kontorbygg kveler mobilsignalene

 4. Etter jordskredene: Jølster var uten mobilnett i to døgn

 5. Pluss content

  Raskest surfing på mobilen

Fra andre aviser

 1. Debatt: Mobilselskapene må betale for bedre nettdekning

  Bergens Tidende
 2. Flere har mistet livet her det siste tiåret. Nå kommer det krav om bedre mobildekning.

  Bergens Tidende
 3. Nå håper enken at turområdet blir tryggere

  Bergens Tidende
 4. Øyafestivalen sprenger mobilnettet

  Aftenposten
 5. Syv fine fjellturer på ski

  Bergens Tidende
 6. Syv fine fjellturer på ski

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no