NATURSKJØNT: Det er vakkert på Sjusjøen, som skapt for langrenn med snille fjell. Her fra Karl Johan, som lokalbefolkningen kaller Birkebeinerløypa. 18 km av den tilhører Sjusjøens løypenett. Foto: Geir Olsen

Norges beste langrennssted

SJUSJØEN (VG) Jeg hører kun lyden av mine egne stavtak. Foran meg ligger 300 kilometer med nykjørte spor. Det er lett å forstå hvorfor VGs jury har kåret Sjusjøen til Norges beste sted å gå langrenn.

Publisert:

VG inviterte åtte personer med langt over gjennomsnittlig interesse for langrenn til å sette opp sin fem-på-topp-liste over hvor det er best å dra på langrennsferie i Norge. Kriteriene for utvelgelsen var totalopplevelse for langrennsferien. Herav inkludert Løypenett, prepareringen, Overnattingsmuligheter, omgivelser og andre tilbud.

Og dommen var klar. Sjusjøen vant en overlegen seier.

- Dette har vi som holder til her visst lenge. Men deilig å få det bekreftet, sier Johannes Haukaassveen, løypesjef og altmuligmann på Sjusjøen.

Han har vært oppe i mange timer allerede da han møter oss for en å gå en skitur i hans rike.

For Johannes og hans team starter dagen et sted mellom 03.00 og 06.00, hver dag fra 22. desember til 2. påskedag, for å kjøre opp løypene. På Sjusjøen er det nypreparerte løyper - hver eneste dag.

- Vi skal være best på oppkjørte løyper. Og vi har like gode forhold både for klassisk og skøyting, sier Haukaassveen.

Sjusjøen bruker hele 3,2 millioner kroner årlig på å kjøre opp løyper, pluss 1,5 millioner på kunstsnøløypa ved Natrudstilen, som også er en del av Sjusjøens løypenett.

- Det er dyrt, men vi har ordnet finansiering. Grunneierne, de næringsdrivende, velforeningen, Sjusjøen og Omegn skiforening, samt frivillig bidrag fra hytteeierne, sier Haukaassveen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LOKALPATRIOTER: Eli og Vetle Vetlesen er fra Ringsaker og har hytte på Sjusjøen. Her på tur ved Storåsen. - Flott at resten av Norge nå skjønner hvor bra det er her, sier Eli. Hunden heter Gaja. Foto: Geir Olsen

Snille fjell

Totalt kjører de rundt 350 kilometer på Sjusjøen. 18 kilometer av Birkebeinerløypa inngår i dette nettet.

Også løypene i Øyerfjellet i Oppland har forbindelse med Sjusjøen. Området rundt Sjusjøen er som skapt for langrenn. Det er bare snille fjell her, de høyeste toppene ligger på rundt 1000 meter, det er aldri rasfare og det er både skogs- og fjellterreng.

- Blåser det på fjellet, er det flotte løyper nede i skogen. Og hvis du går utenfor Karl Johan, som jeg kaller Birkebeinerløypa, er det så mange løyper at du nesten alltid kan gå helt for deg selv, sier Haukaassveen.

Han har selv vært en habil langrennsløper med 22 starter i Birken og en 100. plass i Marcialonga.

Vi legger i vei. Løypene han selv har kjørt opp er perfekte. Det er 20 minus, men det er bare deilig.

- Personlig liker jeg januar best. Høre lyden av stavtakene, kjenne og se den klare luften. Kan ikke bli bedre, sier Haukaassveen.

- Best i verden

LØYPEKJØREREN: Johannes Haukaassveen og hans team kjører opp løypene hver eneste dag fra 22. desember til 2. påskedag. Totalt er det 350 kilometer langrennsløyper på Sjusjøen. Foto: Geir Olsen

- Jeg kan høre stillheten her. Og trollene i skogen. De er mine venner. Det beste sted for skiferie i verden, sier danske Finn Simmelhach som vi møter inne på fjellet. Han har feriert her de siste 25 år.

Men i smøreboden på Rustad Fjellstue blir han likevel nesten som en fersking å regne:

- Jeg har vært her hvert år de siste 40 årene, og kan ikke være foruten, sier Benedicte Strunge, også hun fra Danmark.

Hun har også oppdratt sine barn til å bli glade i ski og Sjusjøen. To døtre, en sønn og to barnebarn er med på årets tur.

- Det er bare helt herlig her, sier datter Irene Strunge Ostenfeldt mens hun legger blått på skiene.

- Vi har veldig mange faste danske gjester, forteller Karianne Rustad, fjerde generasjons eier av Rustad Fjellstue. Der er de nesten utsolgt helt frem til etter påske.

- Hvorfor vi drar på skiferie hit? Det er jo bare å se seg rundt, sier tyske Iris Hollensen og smiler bredt da vi møter henne inne på Midtfjellet. Hun er på skiferie i Norge for 17. gang, og på Sjusjøen for fjerde.

Og er helt enig med juryen. Sjusjøen er best i Norge.

Disse 10 kom på topp:

1) Sjusjøen
2) Gålå
3) Holmenkollen/Oslo
4) Beitostølen
5) Geilo
6) Skeikampen
7) Bymarka/Trondheim
8) Hovden
9) Norefjell
10) Svalbard

Alle i juryen har satt opp sin rangerte fem på topp liste. Vi har deretter gitt syv poeng for 1. plass, fem for 2. plass, tre poeng for 3. plass, to poeng for 4. plass og ett poeng for 5. plass for å komme fram til denne rangeringen.

Disse satt i juryen:

Trude Dybendahl Hartz (VM-vinner), Erling Jevne (VM og OL-vinner), Anette Bøe (VM-vinner), Hilde Gjermundshaug Pedersen (VM-vinner), Lars Vagle (driver turrrennportalen.net), Jann Post (langrennskommentator NRK), Ernst A. Lersveen (langrennskommentator TV2), Lotte Strøm Solli (leder for langdistanselaget Team Xtrapersonell).

Les flere reisenyheter og reportasjer her

Følg VG Reise på Twitter

Følg VG Reise på Facebook

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no