PLOMARI BY: Der Lilleput har sine hoteller på vestsiden av Lesvos er det ingen flyktninger. Likevel svikter turistene. Foto: LILLEPUT Foto: ,

Flyktningekrisen påvirker nordmenns ferievalg: Turister svikter Lesvos og Chios

TV- og avisbilder av flykninger og gummibåter på greske strender har påvirket nordmenns ferievalg.

 • Mona Langset

– Siden slutten av august har det vært nesten full stopp i bestillinger til Lesvos og Chios, forteller Frode Schiøtz. Han er daglig leder i Lilleput Reiser, den eneste turoperatøren som har disse to greske øyene på programmet.

I en helt fersk undersøkelse InFact har gjort for VG, sier hver tiende nordmann at flyktningkrisen i Europa får innvirkning på ferievalget.

Det merkes særlig på de greske øyene som har vært mest i medienes søkelys på grunn av flyktningstrømmen til Europa.

Les også: «På vei tilbake måtte jeg stoppe bilen for å gråte»

– Mange ønsker nok å skjerme seg fra tragediene som har utspilt seg. Da hjelper det lite at alle våre hoteller ligger på vestsiden av Lesvos, mens flyktninger kommer fra Tyrkia til østsiden, sier Schiøtz.

HELLASVENN: Daglig leder i Lilleput Reiser, Frode Schiøtz, vil fortsette å tilby reiser til Lesvos og Chios neste sesong. Foto: PRIVAT Foto: ,

SAS flyr for Lilleput til Chios og Lesvos frem til 3. oktober.

Dette er det eneste selskapet på disse strekningene. Nå benyttes flyene av norske frivillige hjelpere. Og av turister som hadde bestilt reisen før flyktningkrisen var et faktum.

– Turistene på Lesvos og Chios har aldri vært i noen fare, derfor følger vi vanlige avbestillingsregler for charterreiser, sier Schiøtz.

Det betyr at du ikke kan avbestille turen når det er mindre enn 42 dager igjen til avreise, med mindre du betaler et avbestillingsgebyr.

– Under kontroll nå

Ifølge Schiøtz ble problemene på de greske øyene forsterket ved at den største flyktningstrømmen kom samtidig som grekerne var i ferd med å avslutte sin egen sommerferie. Alle båtene til Athen var fulle, så flyktningene måtte interneres i leire før de kunne reise videre.

LESVOS: Flyktninger kommer i båt fra Tyrkia over til østsiden av Lesvos. Foto: Jarle Brenna , VG

– Men i løpet av de siste tre dagene har 29.000 flyktninger fått båttransport fra Lesvos til Athen, sier han.

Les også: Et rop om hjelp fra Lesvos

Svikter ikke Hellas

Frode Schiøtz er ikke i tvil om at Lilleput skal ha Lesvos og Chios på programmet neste år også.

– Vi har allerede gjort avtaler med mange lokale næringsdrivende. Hvis vi svikter vil de komme ut i et enda større uføre enn de allerede er, sier han.

PLOMARI: Hotelleier Paraskevas «Paris» Agiakatsikas i Plomari håper at turistene vil komme tilbake til Lesvos neste år. Foto: PRIVAT Foto: ,

Det er noe Paraskevas «Paris» Agiakatsikas er glad for. Han driver familiehotellet Irini i byen Plomari på Lesvos, og sier at hele lokalmiljøet der er avhengig av Lilleputs gjester.

– Nesten alle turistene i Plomari har kommet hit med Lilleput. Det vil bli drama for hele Plomari hvis Lilleput trekker seg ut, sier han.

I likhet med Frode Schiøtz konstaterer han at livet i hovedstaden Mytilini er i ferd med å komme tilbake til normalen igjen etter at de fleste flyktningene har reist videre til Athen. Og i likhet med Lilleput-sjefen håper han at turistene vil komme tilbake til Lesvos neste år.

Flyktningene berører alle

Det er ikke bare små turoperatører som merker at nordmenn påvirkes av flykningekatastrofen. Det gjør også de store, selv om de ikke har Lesvos eller Chios på programmet.

Star Tour og Ving har turer til Kos, som også ligger i gummibåtavstand fra Tyrkia.

– Tilbakemeldingene er blandet. Mange tar kontakt før avreise fordi de lurer på hvordan situasjonen vil påvirke deres ferie. Noen vil booke om, men mange vil først og fremst bidra. Både kollegaer og gjester har tatt med seg klær, tepper og leker til de greske øyer, fortelle kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren.

Foreløpig har det ikke gjort store utslag i reisemønsteret for Star Tours eller Vings gjester.

– Men det gjenstår å se til neste år, sier Nora Aspengren.

KOKS: Syriske båtflykninger på Kos. Politiet kommanderer dem til å sitte ned og oppgi navn for å bli registrert. Foto: Espen Rasmussen , VG

Reiser til flyktningene

I VGs undersøkelse er det flest unge voksne i aldersgruppen 18 til 29 år, som sier at flyktningkrisen får innvirkning på ferievalget.

Kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo tror at en del av disse faktisk velger å reise til flykningeområdene for å hjelpe.

– For vår del gjelder dette først og fremst Kos. Der samarbeider vi med organisasjonen Kos Kindness. Hvis gjestene har med ekstra bagasje med utstyr til flyktningene, kan de sette igjen den på flyplassen, så gir reiselederne utstyret videre til hjelpeorganisasjonen, sier hun.

Les også: Både ruteflyselskap ogcharteroperatører lar passasjerene ta med ekstra bagasje med utstyr til flyktninger gratis.

– Vi har også fått henvendelser fra gjester som har bestilt reise til andre greske øyer, som spør om de kan få booke om til Kos for å hjelpe flyktninger. Det har vi imøtekommet så langt det lar seg gjøre.

– Hvordan kan gjestene deres hjelpe?

– Noen tar kontakt med lokale hjelpeorganisasjonene på stedet. Andre kjøper mat og oppsøker flyktningene selv,

Noen kontakter oss også før avreise bare for å spørre hvordan situasjonen på reisemålet er akkurat nå. Da forteller vi at flyktningene i svært liten grad befinner seg i de områdene hvor vi har hoteller, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo.

Les også

 1. Slik kan du hjelpe flyktninger når du reiser: Tillater ekstra bagasje til flyktninger gratis

  Både flyselskapene og charteroperatørene lar de reisende ta med ekstra bagasje gratis for å hjelpe flyktninger.

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Lilleput Reiser legges ned

 2. Pluss content

  Lilleput Reiser legges ned

 3. Turistene svikter «flyktningøyen» Lesvos

 4. Pluss content

  Her kan du gjøre feriekupp

 5. Slik kan du hjelpe flyktninger når du reiser: Tillater ekstra bagasje til flyktninger gratis

Fra andre aviser

 1. Vil sende nordmenn til den «ukjente» kanariøya

  Aftenposten
 2. Turister bes respektere sørgeperioden i Thailand

  Aftenposten
 3. Et litt annerledes Hellas

  Aftenposten
 4. Nordmenn evaku­eres på greske Samos på grunn av brann

  Fædrelandsvennen
 5. Turister bes respektere sørgeperioden i Thailand

  Fædrelandsvennen
 6. - Turister bør fremdeles besøke Lesvos

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder