KRITISK: Sel-ordfører Dag Erik Pryhn kunne hjulpet topassasjerene på Otta, men ble aldri varslet av NSB. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN

NSB varslet ikke om togstans: Ordfører: − Vi kunne hjulpet passasjerene

(VG Nett) Passasjerene som satt fast i et mørkt og iskaldt tog på Otta i natt kunne fått både mat og et varmt oppholdsrom dersom kommunen hadde blitt varslet.

Publisert:

Det fastslår Sel-ordfører Dag Erik Pryhn overfor VG Nett.

VG Nett-leser om togkaoset:«Ja til mer motorvei!»Delta i debatten her.

I fire timer satt rundt 350 passasjerer inne i toget etter at en teknisk feil på strømavtageren førte til togstans ved 19.30-tiden. Det var under 20 minusgrader på Otta tirsdag kveld, og passasjerer som VG Nett har vært i kontakt med beskriver opplevelsen som forferdelig.

- Det var kjempekaldt inne i kupen der det skulle være foreldre og barn. Det var helt mørkt. Dørene ut var stengt, og toalettene på toget var oversvømt, sier Julie Tande.

- Burde blitt varslet

Nå viser det seg at passasjerene kunne fått tilbud om både mat og varme på stasjonen. Ordfører Dag Erik Pryhn bekrefter at han tok kontakt med beredskapssjefen i kommunen i 22-tiden, etter at han ble oppmerksom på toget som sto fast. Kommunen tok deretter kontakt med NSB og tilbød seg å åpne Otta stasjon for passasjerene.

- Dersom vi hadde blitt varslet med en gang kunne vi raskt ha fått på plass et tilbud om varme og mat til de mest utsatte passasjerene, sier Pryhn.

LES OGSÅ:Togkaos på Østlandet

Han reagerer sterkt på at NSB ikke tok kontakt med kommunen da det viste seg at det ufrivillige oppholdet på Otta stasjon kom til å bli langvarig.

- Jeg synes det er veldig rart at NSB aldri tok kontakt med oss. Det var både små barn og eldre mennesker på toget som kunne fått hjelp, sier Pryhn.

PROTOKOLL:Del dine opplevelser fra togkaoset her

Han varsler at han nå vil ta kontakt med NSB for å drøfte hvordan en lignende situasjon kan håndteres i fremtiden.

- Jeg forstår at oppholdet på Otta ble lengre enn det NSB først forutså, men de burde ha varslet kommunen om at de sto overfor en mulig beredskapssituasjon, sier ordføreren.

Takker ordføreren

Informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB bekrefter at det aldri ble tatt kontakt med kommunen om togstansen på Otta.

- Det skyldtes at vi ikke var klar over konsekvensene av strømstansen, og at det ville ta så lang tid før passasjerene kunne fraktes videre, sier Lundeby.

- Burde dere ikke likevel varslet kommunen om at det kunne oppstå en situasjon der passasjerer ville ha behov for bistand?

- Jeg kjenner ikke til hvilke operative vurderinger som ble gjort i går kveld, men det er på det rene at vi ikke kontaktet kommunen, sier Lundeby.

- Jeg vil imidlertid takke ordføreren for hans initiativ. Vi imøteser gjerne en invitasjon til dialog om hvordan en slik situasjon kan løses ved en annen anledning, sier han.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no