EUROSTAR: Toget er ofte raskere enn fly. Spesielt hvis du skal mellom populære destinasjoner i Europa. Bil, ferge og buss er andre gode fremkomstmidler. Foto: BEN STANSALL, AFP

Slik kommer du deg til Europa uten fly

Her er de raskeste rutene ut av Norge med tog, bil, buss og ferge.

Publisert:

Fra Norge til England, Sverige, Danmark, Tyskland, Spania

- En skulle jo tro det var dommedag når det ikke går fly. Men det er bare å sette seg i bilen, kjøre nedover Europa og ta en av fergene, sier linjedirektør Stein Wettergreen i Stena Line Norge.

VGs store oversikt viser at reisen nødvendigvis tar lenger tid. Men har du et døgn til rådighet, kan du lett ta deg frem til de mest populære byene i Europa.

Og du må forberede deg på stappfulle ferger, overfylte busser og ståplasser på togene.

TRENGER DU HAIK? ELLER HAR DU EKSTRAPLASSER I BILEN DU VIL TILBY ASKESTRANDEDE FLYPASSASJERER?PRØV HAIKESENTRALEN PÅ VG NETT!

Både Fjord Line og DFDS har lagt inn madrasser i konferanserommene for å gi flest mulig passasjerer soveplass på fergene sine.

- Jeg synes det er imponerende hvordan folk hjelper hverandre. Vi opplever at passasjerene våre gir bort ekstrasengene på lugarene sine til fremmede, sier Helge Otto Mathisen, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line - som satte ny rekord i antall bestillinger i løpet av gårsdagen.

- Vi hørte om en gjeng som kjørte bil fra Molde til Oslo, tok båten til Danmark, kjørte videre til Nederland og så tok båten Harwich for å komme seg på fotballkamp i helgen, sier Wettergreen i Stena Line.

Men ingen av fergerederiene vil sette inn ekstraferger for å ta unna strandede flypassasjerer.

- Vi har dessverre ikke ekstraskip, er beskjeden VG får hos flere av Europas største rederier.

DEN STORE FERGETESTEN - LES VGs VURDERING AV
«Bergensfjord» || «Bohus» || «Color Magic»/«Color Fantasy» || «Color Superspeed 1/2» || «Color Viking» || «Crown of Scandinavia» || «Stena Saga» || «Pearl of Scandinavia»

Skal du til Sverige med tog, har du flere muligheter. Men vil du lengre sørover, kan du få problemer allerede i Gøteborg.

- Gøteborg er og blir den store flaskehalsen for togtrafikk ut i Europa nå, sier informasjonssjef Åge-Kristoffer Lundeby i NSB.

Men kommer du deg til København, åpner det seg mange muligheter, ifølge Danske Statsbaner (DSB).

Reiser du med bil, har NAF ett råd: Skaff deg en GPS.

- Du får en god GPS til under 1000-lappen. I tillegg anbefaler vi alle som skal kjøre gjennom Europa om å skaffe seg et godt bilkart sier René Vanneste, internasjonal koordinator i NAF.

Også med buss er mulighetene mange. Med for eksempel Eurolines kan du kjøpe billetter fra Oslo til flere storbyer i Europa. Men beregn tid til bussbytter.

LES OGSÅ: Her er toget raskere enn flyet.

NB!Det er viktig å understreke at oversikten under kun inneholder eksempler på reisemåter. Den er på ingen måte komplett, men viser mange av de mest populære strekningene. Vi tar forbehold om evt feil.

SLIK KOMMER DU DEG TIL DANMARK UTEN FLY

Med bil
Fra Oslo tar du E6 til Malmø, Øresundbroen over til København.
Reisetid (fra Oslo): 6 timer

Med ferge
Bergen - Stavanger - Hirtshals (Fjord Line)
Seilingstid 19 timer (Bergen), 11 timer (Stavanger). 3 ukentlige avganger (4 fra Stavanger)

Kristiansand - Hirtshals (Color Line)
Seilingstid ca. 3,5 time. Daglige avganger.

Larvik - Hirtshals (Color Line)
Seilingstid ca. 4,5 time. Daglige avganger.

Oslo - Frederikshavn (Stena Line)
Seilingstid ca 13 timer. Daglige avganger.

Oslo - København (DFDS)
Seilingstid ca 16 timer. Daglige avganger.

Gøteborg - Frederikshavn (Stena Line)
Seilingstid ca 4 timer. 5-6 avganger i døgnet.

Varberg - Grenå (Stena Line)
Seilingstid ca 4 timer. Daglige avganger.

Med togforbindelsen mellom Oslo og København har en flaskehals i Göteborg, der også resten av Sverige «kobler seg på» togtrafikken ut i Europa.

Men kommer man seg først til København, er det mulig å ta seg videre rundt i Danmark på to spor. Hos DSB får imidlertid VG opplyst at man ikke kan påregne plassbillett.

Med buss
GoByBus (gobybus.se) og Swebus (swebus.se) kjører fra Oslo bussterminal, gjennom Sverige til København (ca 8 timer, 45 minutter).

Veolia har midlertidig blåst liv i Hamburgekspressen igjen, og kjører daglig fra Stavanger via Kristiansand til Hirtshals og videre nedover Danmark til Hamburg.

KJØRE GJENNOM EUROPA?Sjekk ut NAFs ruteplanlegger (ekstern link)

SLIK KOMMER DU DEG TIL ENGLAND UTEN FLY

Med bil
Fra Oslo tar du E6 til Malmø, Øresundbrua til København, fortsetter til Rødby hvor du tar fergen over til Puttgarden. Deretter kjører du til Hamburg, Amsterdam- videre til Antwerpen, Gent, så til Calais. Der kan du enten ta Eurotunellen (raskest, men også dyrest), eller ta vanlig ferge over til Dover.
Reisetid: 18-20 timer.

Med ferge
Esbjerg - Harwich (DFDS)
Seilingstid 18 timer. 3 avganger i uken.

Amsterdam - Newcastle (DFDS)
Seilingstid 16 timer. Daglige avganger.

Hoek van Holland - Harwich (Stena Line)
Seilingstid ca. 8 timer. Daglige avganger.

Rotterdam - Hull (P & O Ferries)
Seilingstid ca. 8 timer. Daglige avganger.

Zeebrugge - Hull (P & O Ferries)
Seilingstid ca. 8 timer. Daglige avganger

Calais - Dover (P & O Ferries med flere)
Seilingstid ca. to timer. Over 30 avganger i døgnet.

Cherbourg - Portsmouth (Brittany Ferries)
Seilingstid 3,5-4,5 timer. 3 daglige avganger.

Caen - Portsmouth (Brittany Ferries)
Seilingstid 4-6 timer. 4 daglige avganger.

St. Malo - Portsmouth (Brittany Ferries)
Seilingstid 9 timer. Daglige avganger.

Roscoff - Plymouth (Brittany Ferries)
Seilingstid 6 timer. 4 Daglige avganger.

MERK: Dette er bare noen av de mest populære eksemplene. Det finnes langt flere ruter og rederier som seiler til/fra Storbritannia.

ALLE FERGERUTER TIL STORBRITTANIA FINNER DU HER (ekstern link)

Med tog
Har du ikke billett, kan du ikke påregne å kunne ta tog til England nå i helgen. Eurostar-togene, som hvert år frakter innpå 9 millioner passasjerer i tunnelen under den engelske kanal, setter inn eksttra vogner og flere avganger i helgen for å avhjelpe alle som er rammet av stengningen av flytrafikken mellom Frankrike og England. Eurostars nettsider opplyser at trafikken er "extremely busy" - og at forsinkelser må påregnes denne vårhelgen. De ber dessuten om at bare folk med forhåndskjøpt plassbillett møter opp på stasjonen. Sjekk ut www.eurostar.com

Med buss
Eurolines (eurolines-travel.com) bruker i overkant av et døgn på å kjøre fra Oslo busstrerminal, til London, via blant annet København, Bremen og Brussels.

LES FLERE REISEARTIKLER PÅ VGREISE.NO

SLIK KOMMER DU DEG TIL FRANKRIKE UTEN FLY

Med bil
Fra Oslo tar du E6 til Malmø, Øresundbrua til København, fortsetter til Rødby. Derfra tar du ferge til Puttgarden og kjører videre mot Hamburg, Bremen, Dortmund, Køln, Lierse, Mons, rett ned til Paris.
Reisetid: 18 timer.

Med buss
Eurolines (eurolines-travel.com) bruker i overkant av et døgn på å kjøre fra Oslo bussterminal til Paris, via København og Bremen.

Med tog
Hold deg oppdatert om eventuelle problemer på www.sncf.com

TIL FRANKRIKE?Last ned gratis reiseguide for Paris.

SLIK KOMMER DU DEG TIL SPANIA UTEN FLY:

Med bil
E6 til Malmø, Øresundbrua til København, fortsetter til Rødby. Ferge til Puttgarden. Videre til Hamburg, Hannover, Frankfurt, Mulhouse, Lyon, nedover til Barcelona- videre til Alicante.
Reisetid: 26 timer i ren kjøring.

Med ferge:
Portsmouth - Bilbao (P & O Ferries)
Seilingstid ca. 24 timer. Avgang hver 3. dag

Portsmouth - Santander (Brittany Ferries)
Seilingstid ca. 24 timer. 3 avganger i uken.

Plymouth - Santander (Brittany Ferries)
Seilingstid: ca. 20 timer. 1 avgang i uken.

Med tog
Det er ikke meldt om spesielle problemer med togtrafikken under flytrøbbelet. Toget i Spania er billig og bra. Hold deg orientert på nettstedet www.renfe.es.

Med buss
Eurolines (eurolines-travel.com) bruker nesten to døgn på å kjøre fra Oslo Bussterminal til Barcelona, via København, Hamburg, Bremen, og Paris. Kjører også til flere andre spanske byer.

Turbusselskapet Sørli Turbusser (sorliturbusser.no) setter opp en ekstrabuss fra Oslo Bussterminal til Barcelona søndag morgen. Framme mandag kveld.

SLIK KOMMER DU DEG TIL SVERIGE UTEN FLY

Med bil til Stockholm
Fra Oslo tar du E18 til Stockholm.
Reisetid Oslo - Stockholm: 7 timer

Med bil til Malmø
Fra Oslo tar du E6 til Malmø.
Reisetid Oslo-Malmø: 6 timer og 20 min.

Med ferge
Sandefjord - Strømstad (Color Line)
Seilingstid 3 timer. Fire daglige avganger.

Med tog
SJ har orientert NSB om at kapasiteten videre ut fra Göteborg er sprengt. Alternativet kan derfor være å ta seg videre fra Göteborg med leiebil eller buss.

Det svenske jernbanenettet betjenes av noen få store togselskap, foruten SJ, Tågkompaniet, Connex og Iinlandsbanan. Sjekk deres nettsider for videreforbindelser rundt i Sverige.

For folk nordpå kan et tog-alternativ ut i Europa være å ta Ofotbanen fra Narvik til Kiruna (betjenes av SJ to ganger daglig), hvorfra det er videreforbindelse til Stockholm.

Med buss
TimEkspressen kjører fra Oslo bussterminal via Kongsvinger til Charlottenberg, og via Halden til Strømstad.

Bus4you, GoByBus og Swebus kjører fra Oslo bussterminal til blant annet Gøteborg på ca tre og en halv time, og til Stockholm på mellom ni og ti timer. Kjører også til mange andre svenske byer.

SLIK KOMMER DU DEG TIL TYSKLAND UTEN FLY

Med bil
Fra Oslo tar du E6 til Malmø, Øresundbrua til København, fortsetter til Rødby. Ferge til Puttgarden, så kan du kjøre videre til Hamburg.
Reisetid: 12 timer.

Med ferge
Oslo - Kiel (Color Line)
Reisetid: 19 timer. Daglige avganger

Gøteborg - Kiel (Stena Line)
Reisetid: 11 timer. Daglige avganger.

Det finnes også en rekke ruter fra Danmark og Sverige til Tyskland.

Med tog
Du må komme deg forbi flaskehalsen Göteborg og videre til København eller Malmö - og derfra videre til Altona-stasjonen Hamburg, ett av knutepunktene for togtrafikken gjennom Tyskland - bl.a. det geniale biltoget sydover til Alpene og Middelhavet. Oppdatering på www.bahn.de

Med buss
Eurolines (eurolines-travel.com) bruker 18 timer på å kjøre fra Oslo bussterminal til Berlin, via København og Hamburg. Kjører også til mange andre tyske byer.

Veolia har midlertidig blåst liv i Hamburgekspressen igjen, og kjører daglig fra Stavanger via Kristiansand til Hirtshals og videre nedover Danmark til Hamburg. Bussen kjører ifølge selskapet «til interessen avtar».

REISEPANELET:Sjekk ut disse vakre bilveiene i Tyskland og Østerrike.

SLIK KOMMER DU DEG TIL USA UTEN FLY

Med båt
Ja, det er faktisk mulig. Den siste amerikabåten, Cunard Lines «Queen Mary 2», seiler fra Southampton til New York. Seilingstiden er en liten uke, og neste avgang vestover er 22. april.

BLI MEDLEM AV VG REISE PÅ FACEBOOK!

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no