SES ILLETES: Fargepaletten på Formentera forfører, og hverken høyhus eller trafikk spolerer utsikten.

Formentera – øyparadis i Middelhavet

Til tross for at øya har en av Europas vakreste strender, har Formentera lenge gått under radaren til nordmenn.

 • Vibeke Montero (tekst og foto)
Publisert:

FORMENTERA (VG reise) Det finnes øyliv, og så finnes det Formentera. For mens det kryr av turister på naboøyene Mallorca og Ibiza, finnes det fortsatt ikke flyplass på Formentera. Heller ikke høyhus eller store, glorete byer, eller amerikanske hamburgerkjeder.

Her er det usannsynlig myk melissand, et intenst, turkist hav og lav bebyggelse. Fergeoverfarten fra Ibiza tar en halvtime, og ved ankomst i havnebyen La Savina, ligner Middelhavet på et svømmebasseng.

VANNHULL FOR FLAMINGOER: Formenteras saltpanner besøkes jevnlig av flamingoer på vei til Afrika. Vi så ingen, men det var vakkert likevel.

Blond åpenbaring

Det krystallklare havet har gitt Formentera kallenavnet «Europas Karibia», og ikke uventet er øya en magnet for kjendiser som Beyoncé, Jay-Z, Rihanna, Leonardo di Caprio og Kate Moss, samt Barcelonas fotballag. Favoritten deres er Ses Illetes-stranden, som ble kåret til Europas beste strand av Tripadvisor i 2016. Den ligger som en blond åpenbaring i en smal, langstrakt nasjonalpark som utgjør Formenteras nordligste punkt. Her finnes det ikke annen bebyggelse enn «chiringuitos», det vil si en håndfull barer hvor du kan nyte sommerdagene på best mulig vis.

Men vær klar over at det på dager med pålandsvind kan ligge mye sjøgress på stranden. Det heter «posidonia», og er grunnen til at havet er så turkist her.

Deilig tilbakelent

Men la oss komme oss tilbake til overflaten. Formentera setter følelsene dine i sving, akkurat som en heftig sommerflørt. Rustikke Kiosko 62 serverer iskald lykke på glass, og når du sitter med solen i ansiktet og lett havbris i håret med en hjemmelaget hamburger på tallerkenen, føler du deg hjemme.

«Mi casa, tu casa». Skjeve bord og et vindblåst palmetak vitner om en herlig avslappet holdning til livet, og det finnes ingen etikette for korrekt oppførsel – vil du spise med fingrene, så gjør du det. Hit kommer ikke kjendisene, men den avslappede lokalbefolkningen og naboer fra Ibiza.

EKSKLUSIV CHIRINGUITO: Kiosko El Pirata er en deilig strandbar med eksklusivt preg på Ses Illetes-stranden. Billig er det ikke, men du verden, så godt!

Eksklusive strandbarer

Langs Ses Illetes-stranden er strandbarene langt mer eksklusive. Cavasangria og hummerrisotto serveres av barbente kelnere på legendariske Juan y Andrea. På Kiosko El Pirata serverer de en syndig god paella og blåskjell som du må slikke deg på fingrene etter å ha satt til livs.

Du ser på lang avstand at interiørarkitektene har jobbet hardt for å skape den riktige miksen av stilig og tilfeldig, og du sitter med føttene begravet i kjølig sand mens du spiser. Men den rustikke stemningen fra steder som Kiosko 62, Kiosko Bartolo og Lucky Bar på Migjorn-kysten i sør finner du ikke her. Ses Illetes er hipt og dyrt, 35 euro per person for en paella tyder på at spisestedene melker beliggenheten for alt den er verdt.

Verdensarv under havets overflate

– Vi har ødelagt 44% av posidoniaskogen rundt Formentera, og det haster med å ta grep for å bevare det som er igjen av verdens eldste levende organisme, sier Pierre-Yves Cousteau under Posidoniafestivalen i begynnelsen av oktober.

Han er sønn av den kjente franske marineforskeren Jacques Cousteau, og forteller at selv om det unike sjøgresset er vernet av UNESCO, er forurensning, hyppig ankring og aggressive fiskemetoder en stor trussel. Cousteaus håp er at det installeres permanente bøyer der båter kan ankre opp uten å flerre opp havbunnen.

SJARMERENDE SHOPPING: San Francisco Javier er øyas største by, og her finner du koselige kafeer, spennende butikker og en deilig, avslappet atmosfære.

Legg igjen klokka hjemme

Kjendiser er ikke noe nytt fenomen på Formentera. På sekstitallet fant Bob Dylan, Joni Mitchell, Pink Floyd og Janis Joplin inspirasjon på øya, og det øysamfunnet de la sin elsk på eksisterer fremdeles.

Et besøk i hovedstaden San Francisco Javier, som består av trafikkfrie gater, en kirke, små boutiques og en håndfull trivelige barer og kafeer, er en tidsreise. Unger gjør klappeleker og leker gjemsel på byens plaza, uten en eneste mobiltelefon innen rekkevidde. På byens – og øyas, eldste bar, Bar Centro, serveres det potente aperitiffer til et par euro. Orker du ikke å kare deg tilbake til hotellet ditt, kan du leie et rom i pensjonatet over baren. Stilen er helt i tråd med øyas «hippiefiserte» sjel.

Du kan med andre ord legge igjen både klokke og stressnakke hjemme før du setter kursen mot en av Middelhavets desidert vakreste øyer.

BLODIG ALVOR: Kokken på Kiosko El Pirata mener alvor når han forsyner gjestene med den fantastiske paellaen som smaker av safran og fersk sjømat.

Her spiser du

Ca Na Pepa er en trivelig kafé midt i San Francisco Javier, øyas største landsby. Her er alle stolene ulike, de ansatte solbrune og stemningen er avslappet.

Adresse: Plaça de la Constitució, 5 i San Francisco Javier.

Chezz Gerdi er en lekker strandbar i landsbyen Es Pujols. De er kjente for sine himmelske, italienske pizzaer og for å være stamstedet til fotballspillerne fra Barcelona. Sliter du med å finne den? Se etter kjennemerket deres; en klassisk, rød campervan av merket Fiat 850, som står parkert ved stranden.

Adresse: Camí s'Abeuradeta 40-45 i Es Pujols

Kiosko Pirata serverer deilig sjømat i idylliske omgivelser på Ses Illetes-stranden. Utsikten er turkist hav og hvit sand, og selv om prisene er stive, så er det verdt opplevelsen.

Adresse: på den idylliske Ses Illetes-stranden som er kåret til en av Europas vakreste av The Telegraph.

Godt.no - Oslo-bar er verdens 20. beste bar

Tre forfriskende vannhull

Bar Centro har blitt drevet av samme familie i over 40 år, og er øyas eldste bar. Den ligger vis à vis kirken i San Francisco Javier. Kiosko 62 er en uformell strandbar på Migjorn-stranden i sør. Et sted å senke skuldrene, og et perfekt sted å få med seg solnedgangen. Bar Cala Saona er en navnløs bar med perfekt beliggenhet i klippene over den vakre Saona-stranden lengst vest på øya.

FORMENTERA PLAYA: Har du lyst til å bo på et stort hotell med alle fasiliteter, er Formentera Playa på Migjorn-stranden et godt valg.

Her bor du

Formentera Playa er et stort, firestjerners familiehotell på Migjorn-stranden. Lyse rom med balkong, noen har utsikt mot havet. Buffet til frokost, lunsj og middag. Hotellet har også en egen strandklubb som heter South.

Pris: fra 130 euro for et dobbeltrom.

Gecko Hotel & Beach Club er et lekkert boutique hotell beliggende på Migjorn-stranden. Forvent loungemusikk, utsikt til havet, lekkert basseng og god mat.

Pris: fra 350 euro for et dobbeltrom.

Hotel Es Marès er et delikat designhotell med eget spa som ligger i San Francisco Javier, Formenteras største landsby. Dette passer for deg som vil ha en smak av det lokale livet på øya.

Pris: fra 210 euro for et dobbeltrom.

Slik reiser du

Ta fly til Ibiza og ferge videre til Formentera. Norwegian starter direkte sommerruter til Ibiza fra 18. juni. Ellers er Vueling et rimelig alternativ med mellomlanding i Barcelona.

Ferge fra Ibiza går fra havnen, ca. 20 minutter fra flyplassen. Det går gjennomsnittlig 64 ferger mellom Ibiza og Formentera daglig, og Trasmapi er den største aktøren. Overfarten tar cirka 30 minutter, og pris avhenger av sesong. Det er mulig å kjøpe billett ombord på fergen.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Matmekka i Middelhavet: Korsika for den matglade

  Kan en matelsker be om stort mer enn en blanding av det franske og italienske kjøkkenet?
 2. Las Palmas – Urban nytelse på charterøya

  Har du gitt opp Gran Canaria i frykt for å treffe naboen? Du kan trygt reise til Las Palmas.
 3. Kardashian-familiens villeste luksusferier

  Hoteller til flere millioner per uke, luksusyachter og dramatikk – dette er Kardashian-klanens mest minneverdige ferier.
 4. Fem ting du bør gjøre på Gran Canaria

  Sola og varmen trekker frosne nordmenn til Gran Canaria. Men masseturismens mekka byr på langt mer enn Elvis-show og…

Mer om

 1. Reise
 2. Ferie
 3. Kjendis

Flere artikler

 1. Øyhopping på Kanariøyene

 2. Hawaii for eventyrere

 3. Roadtrip i California: Slik gjør du mest ut av Highway 1

 4. Påskeferie: Fem reisemål utenom det vanlige

 5. Pluss content

  Øyhopping landet rundt: Stor Norgesferie-guide

Fra andre aviser

 1. Cabo de Gata – Spanias beste strender

  Bergens Tidende
 2. Solkystens hemmelige oase: – For meg er Sotogrande mer en følelse enn et sted.

  Aftenposten
 3. Synnøve Skåksrud (66) gikk pilegrimsleden på 2800 kilometer fra Oslo til Roma

  Aftenposten
 4. SSB: Nordmenn reiser mer og bruker mer penger på reise i inn- og utland

  Aftenposten
 5. Middagsrettene som er som kinderegg: Tre ønsker oppfylt på én gang.

  Aftenposten
 6. På jakt etter fine strender? Her får du noen av våre favoritter

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no