TROMSØ: Fra toppen av Fjellheisen er det flott utsikt over byen. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Kortreiste turer i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø

Høsten er her, og snart gløder løv og lyng i gult, oransje og rødt. Selv om du befinner deg midt i byen akkurat nå, er det kort vei ut i den fargesprakende naturen.

 • Mona Langset
Publisert:

Turmulighetene er nærmest ubegrensede rundt Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Se turforslag ved alle byene lenger ned på siden.

– Men de er nok aller best her i Bergen, sier bergenseren Frode Shox Knudsen. Til daglig jobber han med brannsikkerhet og som ansvarshavende i utelivsbransjen, men så fort han har fri stikker han ut i naturen. Rett bak huset i Sandviken har han turløypen Fjellveien.

les også

Høstens beste uteliv

TURFØLGE: Frode Shox Knudsen med barnebarnet Anine i Kanadaskogen, og med Dogo Canarioen Chaos på Rundemansveien og på toppen av Blåmanen, hvor han var 133 ganger i fjor. Foto: Privat

– Fjellveien går langs hele sentrum, på oversiden av byen. Jeg har en runde på 1,4 mil, hvor jeg får med meg to fjelltopper; Blåmanen og Rundemanen. Fra starten i Sandviken går jeg opp Fløysvingene og Blåmansveien til Brushytten, så over fjellet Blåmannen og Lille vidden til fjellet Rundemanen. Deretter via Brushytten tilbake til Sandviken, forteller han.

Frode Shox Knudsen sier at det alltid er mye folk på tur i Bergensområdet, og at han stadig møter nye med hodelykt om kvelden etter at det har blitt mørkt. Steintrappene opp til Stoltzekleiven og Ulriken er også populære turveier. Som de fleste bergensere liker Frode å komme seg opp i høyden og se utsikten over byen. Når han er på tur med barnebarnet Anine (3) hoder han seg riktig nok ofte i flatere terreng.

– Kanadaskogen ved Laksevåg er perfekt for tur med små barn. Likevel er det ikke noe ikke noe i veien for å ta med barn opp i høyden. På toppen av Fløyen er det en lekepark for barn, forteller han.

PÅ ULRIKEN: I likhet med de fleste Bergensere liker Frode Shox Knudsen utsikt Foto: Privat

les også

Her er hunden hjertelig velkommen på hotellet

Turforslag i flere byer

Bergen er ikke den eneste norske byen med turområder like utenfor stuedørene. Sammen med Turistforeningen har vi plukket ut noen helt korte – og noen litt lengre – dagsturer i Oslo, Trondheim og Tromsø, i tillegg til Bergen.

Dermed er det er bare å pakke dagstursekken og bruke helger og fridager utendørs.

OSLOHØST: Det er kort vei ut i marka, uansett hvor i byen du befinner deg. Foto: Marius Dalseg Sætre / DNT

Oslo

Øyungen: Fra parkeringsplassen på Skar innerst i Maridalen er det 2,5 kilometer til Øyungen. Turen går på grusvei langs Skarselva. Ved Øyungen kan du sitte i vannkanten og nyte dagens medbrakte lunsj, enten ved bålplassen i sørenden av vannet, eller finne din egen holme, før du går tilbake til Skar. Du kan også fortsette innover i Marka og gjøre turen akkurat så lang du vil, for eksempel gå til Fagervann eller Gåslungen. Start: ta bussen til Skar i Maridalen eller kjør til Skar.

Nøklevann: Om sommeren er dette er populært badevann i Østmarka. Hele året er det et populært turområde, og stien rundt vanner er omtrent ti kilometer lang. På turen kommer du forbi historiske Sarabråten og flere idylliske steder. Legg gjerne inn en matpause på serveringsstedet Rustadsaga. De hjemmebakte kanelsnurrene er kjempegode. For en kortere tur, kan du følge stien rundt Ulsrudvann. Den er 1,8 kilometer. Start: Ta T-banen til Ulsrud eller kjør til parkeringen ved Østmarksetra

GREFSENKOLLEN: En av Oslos beste utsikter. Foto: Ivar Ekseth / NTB scanpix

Grefsenkollen: Uansett når på døgnet du er her, er det en fantastisk utsikt over byen. Riktig nok går det an å kjøre bil helt frem, men det er triveligere å gå opp den halvannen kilometer lange akebakken gjennom skogen. Stien hvor du kan gå til fots om sommeren og ake ned når det er snø, starter der bilveien Akebakkeskogen ender. Fra Grefsenkollen kan du også gå videre til Trollvann eller Linderudkollen, eller du kan velge å kjøpe noe på Grefsenkollen restaurant før du går akebakken ned igjen. Start: Buss 25 til Grefsenkollveien eller T-banen til Storo og buss 56 Solemskoegn til Akebakken.

KOBBERHAUGHYTTA: Overnattings- og serveringssted i Nordmarka. Foto: Marius Dalseg Sætre / DNT

Frognerseteren – Kobberhaughytta – Sørkedalen: Ta Holmenkollbanen til Frognerseteren. Følg merkede stier og grusveier, mot Tryvannstua og Kobberhaughytta. Der kan du ta dagens matpause med ferske kanelboller eller dagens suppe. I høst er kafeen åpen lørdager og søndager. Når snøen kommer er den også åpen onsdag til fredag. Fra Kobberhaughytta kan du gå samme vei tilbake til Frognerseteren, eller fortsette til Sørkedalen skole. Derfra går det buss til Røa, hvor du bytter til T-bane til sentrum. Hele runden er 14 kilometer.

PERSHUSFJELLET: Høstsol mellom Tverrsjøstallen og Sinnerdammen i oktober i fjor. Foto: Marie Brøvig Andersen / DNT

Pershusfjellet på langs: Ruten fra Tverrsjøen over Pershusfjellet via Finstad og Sinnerdalen tilbake til Tverrsjøen, er i alt 10.7 kilometer. Røffere og mer variert terreng enn dette skal du lete lenge etter på Østlandet. Her er trange, dype tverrkløfter, digre tørrgraner, gamle krokfuruer og flere luftige utsiktspunkt ute på kanten av loddrette stup, hvor du ser ned i nordmarksvassdraget 150 meter under deg. Om du kombinerer turen med en overnatting på Sinnerdammen kan du gjøre turen til en helgetur. Start: Kjør til Tverrsjøstallen via Jevnaker, det tar 1,5 time fra Oslo.

les også

Opplev Oslomarka med guide

Bergen

Over Vidden fra Fløyen til Ulriken: Turen mellom toppene på Fløyen og Ulriken er en av de mest kjente turene på Byfjellene rundt Bergen. Her er det ekte høyfjell, lett tilgjengelig til alle årets tider. Turen er 14 kilometer i luftlinje og tar vanligvis fem timer å gå, men sett gjerne av mer tid til å nyte den flotte utsikten. Start: Ta Fløibanen fra Fisketorget opp til Fløyen. Eventuelt gå motsatt vei og start med å ta Ulriksbanen til Ulriken.

les også

Høstferie i norsk natur

Gullfjellet: Dette er et populært turområde både sommer og vinter. Gullfjellstoppen, som rager 987 meter over havet, er det høyeste fjellet på Bergenshalvøya. Turen fra Gullbotn over toppen er en klassiker.
Start: Ved Gullbotn friluftsområde, vis-à-vis Turistheimen. Her er det parkering og busstopp. Turen er 4,7 kilometer hver vei, altså 9,4 til sammen.

les også

I sommer vil flest til Vestlandet

TRÆET GÅRD: I Idyll på Osterøy Foto: Joakim Vatnaland / DNT

Træet gård på Osterøy: Træet er et restaurert, vel 100 år gammelt småbruk som ligger 200 meter over havet i idylliske omgivelser på Osterøy. Turen fra parkeringsplassen til hytta er bare en halv kilometer, og egner seg for små barn og barnevogner. Dette er en ubetjent DNT-hytte med 17 sengeplasser. Det er mulig både å overnatte og å ha den som base for en dagstur. Det er også mulig å gå turer i området. Start: Parkeringsplassen ved Træet på Osterøy, omtrent 1,5 timer å kjøre fra Bergen sentrum.

RØNNINGEN TURISTHYTTE: Populært utfartsmål i Trondheim Foto: Hans Kristian Flaatten / DNT

Trondheim

Rønningen i Bymarka: Serveringsstedet i Leinstrandmarka er et opplagt turmål i Trondheim. Gården har historie tilbake til 1500-tallet og har hatt servering siden 1976. Med en sentral beliggenhet i Bymarka og servering hele året, er hytta et naturlig knutepunkt for turruter i området. Start: Granåsen er et godt startsted. Her er det gode bussforbindelser og parkeringsmuligheter. Ønsker du en rundtur, fortsetter du mot Skjellbreia og tilbake til Granåsen. Løypa er ca. 11 km lang og går gjennom kupert terreng. Rønningen kan også nås fra parkeringsplassen på Smistad. Fra Smistad til Rønningen går det en 2,8 kilometers skogsbilvei. Det er også flere muligheter til å reise kollektivt. Fra holdeplassene Alfheimsvingen er det 1,1 km, fra Leirbrua gård er det 976 meter, fra Kolsåsdalen 720 meter og fra Granåsen drøye 400 meter.

NIDELVA: Studentersamfunnet speiler seg i vannet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nedre Leirfoss til byen: Det er en flott tur å gå langs frodige Nidelva. Følg Nidelvstien langs elven forbi Kroppanbrua, Sluppen bro og Tempebanen til Valøya hvor du for eksempel kan avslutte ved Studentersamfunnet. Turen er på rundt seks kilometer. Start: Ta buss nummer tre til Maskinistboligene, gå ned til Nedre Leirfoss park der du finner stien. Det er også parkeringsplass ved nedre leirfoss

les også

Togbokforfatter Atle Nielsen: De fineste togreisene er i Norge

Til topps på Våttåkammen: Dette er et av Bymarkas beste utsiktspunkt med flott utsikt over Ila og Midtbyen. Det er kort avstand til bebyggelsen og Våttakammen er lett tilgjengelig fra Ila og nordlige deler av Byåsen. Våttakammen var i flere hundre år en vardeplass og her ble det tent bål ved krig og ufred for å varsle om eventuelle farer. Turen er på 3 kilometer tur retur og tar ca. en time. Start: Det er flere muligheter, for eksempel ved starten på Driftsvegen i storsvingen i Vestoppfarten, fra Fagerlia/Schøningsdalen via Strandlinja og fra Baklidammen eller Gamle Bynesvei.

Vil du ha en større utfordring, kan du legge på hele seks topper og ende opp med en tur på 30 kilometer og 1087 høydemeter. Du går da videre til Geitfjellet, Tikneppen, Gråkallen, Storheia, Henriksåsen og Lille Gråkallen.

les også

Steder du bør besøke i Norge

SHERPATRAPPA: Bente Ytregård, Hannah Jentoft og Stine Jentoft fotografert på den populære trappestien i Tromsø for to å siden. Foto: Terje Bringedal / VG

Tromsø

Sherpatrappen via Fjellheisen til Steinbøhytta: Sherpatrappa består av over 1000 trinn, og er en av de lengste av sitt slag i Norge. En storslagen panoramautsikt over byen venter på toppen. Fortsetter du en god kilometer videre kommer du til Steinbøhytta. Som navnet tilsier er det kun stein her, men bygget er sjarmerende og spennende å utforske for de minste. Dette er en mektig tur med smak av høyfjellet. Når du først er på toppen, har du et mylder av stier du kan ta videre. Start: Ta bussen til Ishavskatedralen og følg skilting oppover, først gjennom bjørkeskog. Videre forbi tregrensen til høyfjellet og fjellplatået ved Fjellheisen på 410 moh.

STEINBØHYTTA: Her er det bare stein. Foto: Mari Stephansen / DNT

Blåkollkoia: Dette er en nyrestaurert og ubetjent turisthytte som ligger på et høydedrag ved Tønsvikelva i Tønsvikdalen. Fra hytta kan du følge flere merkede stier, enten mot veien eller mot andre hytter, eller du kan forsyne deg av det lettgåtte terrenget etter egen impuls. Blåkollkoia er en sentral del av Troms Turlags lett tilgjengelige hyttenett. Oktober kan fort bli vinterlig i nordlige strøk, derfor trenger du ikke gå hele veien til Blåkollkoia, men etter bakkene opp Kovhaugen, er det flotte lyngbakker langs Altershaugene innover dalen. Fra toppen av Altershaugene er det fin utsikt innover den brede dalen. Start: Buss eller bil til Tønsvika, en halvtime fra sentrum. Derfra er det rundt 2,5 timer å gå til Blåkollkoia.

les også

Hytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen

Langtur Snarbyeidet – Trollvassbu – Nonsbu – Skarsvassbu – Tromsdalen: Denne turen er 33,5 kilometer. Det naturlige vil nok være å ta den i fire dagsetapper, men turen den kan ta kortere tid hvis du går lengre hver dag.
Tromsø har mange bynære turistforeningshytter og godt merkede stier i området. Her kan du gjøre turen så lang eller kort som du vil. Start: Ta buss Buss 450 Oldervik fra Tromsø til Snarbyeidet. Der er det også parkeringsplass.

NONSBU: Oktoberdag ved Nonsbu ved Tromsø Foto: Tine Larsen / DNT

Publisert:

Mer om

Tur

Fjell

Høst

Oslo

Bergen

Trondheim

Tromsø

Flere artikler

 1. Pluss content

  40 bynære fjellturer: Opplev høyfjellet på dagstur

 2. Pluss content

  10 hengekøyeturer i og rundt Oslo

 3. Hengekøye- og teltturtips i coronatid

 4. Pluss content

  Småbyhelg: 20 høstreisetips i Norge

 5. Her er det sykkelanlegg ved skistedene

Fra andre aviser

 1. Her går den nye jubileumsstien

  Bergens Tidende
 2. Ti turanbefalinger: Når du når toppen, venter en fantastisk utsikt

  Aftenposten
 3. Påskens turtips: Opplev mestertyven Ole Høilands hule og hytta til uteliggeren Harald

  Aftenposten
 4. Fem vakre utsiktspunkter du kan besøke i helgen

  Aftenposten
 5. Fem toppturer i Bergen du kanskje ikke vet om

  Aftenposten
 6. Fra Halden til Kragerø: Vi testet kyststien i et av våre mest utbygde landskaper

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no