BRUK MOBILDATA: Bruker du mobildata er du sikrere mot hacking enn om du logger deg på et usikret nettverk.

Derfor bør du ikke koble deg på usikret nettverk på reise

Det er en grunn til at det heter usikret nettverk. Ekspertene forteller om risikoen og hvordan du bruker nettverk tryggest mulig.

Publisert:

Har du noen gang logget deg på et åpent nettverket på flyplassen, hotellet eller på en kafé? Nå om sommeren, når flere reiser mer enn normalt, er det ekstra stor sjanse for å logge seg på et usikret nett. Det er ikke så lurt, skal vi tro ekspertene.

NITO - Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon - advarer mot å logge på usikret nettverk, da det kan være risikofylt.

– Det som er mest risikofylt er at du ikke vet hvem som leverer nettet. Du risikerer at noen faktisk lytter på datatrafikken du sender fra deg, forteller Harald Bruland, senioringeniør i NITO.

At noen «lytter» til datatrafikken betyr at de får innblikk i innholdet du sender fra deg og mottar. Det eneste hackere trenger for å få tilgang til sensitiv data, er at du kobler deg til nettverket.

Les også

Feriebyene med best gratis WiFi

Er du blant dem som ikke klarer å legge bort mobiltelefonen når du er på ferie?

Bruntland forteller at det antas at risikoen er større når man reiser, og skal du til Kina eller Russland bør du være ekstra forsiktig.

– Dersom man reiser i Russland eller Kina er det ofte anbefalt å ikke ha med seg en PC-en eller mobiltelefonen med de tilganger og programmer man vanligvis bruker, sier han.

Han forteller videre om risikoen ved åpne nettverk:

– Med de telefonene vi har i dag har vi ganske mye personopplysninger, nettbank, tilgang til bedriftens interne systemer og så videre. Så det er litt betenkelig å bruke åpne nettverk. Du må bruke det forsiktig.

Det er enkelt for en hacker å få tilgang på alt fra passord til sensitiv informasjon om din bedrift.

– Du bør ikke bruke nettverk om du bruker tjenester hvor du må logge deg på. Det at det er usikret nettverk er jo nettopp det: Usikret. Med riktig utstyr og kompetanse trenger det ikke være så vanskelig å utnytte og i verste fall overta en mobil eller PC, sier Hallstein Husand, avdelingsdirektør i Datatilsynet.

Les også

De beste tipsene til deg som vil leie bil i utlandet

Slik unngår du leiebil-fellene

Han legger til:

– Så vi anbefaler å ikke bruke det, hvis man kan unngå det. For surfing på nettaviser og lignende er det ikke like skummelt, men du utsettes for en viss fare uansett. Det er bedre å bruke mobildata, selv om det kan blir dyrt.

Å logge seg på for eksempel et hotellnettverk med passord er tryggere, men ikke nødvendigvis trygt, ifølge Husand.

– Det kan være uærlige personer som får tilgang til det passordet, og kobler seg på og bruker muligheten til å stjele informasjon. Men det er selvsagt tryggere enn om det ikke er passord, sier han.

OVERVÅKER: Denne boksen som er koblet til macen kan lese av telefonen til folk koblet til wifi i nærheten.

Slik forhindrer du problemet

Det er heldigvis enkelte ting du kan gjøre for å forhindre å bli hacket. Det ene er først og fremst å bruke mobildata i stedet for å koble seg på WiFi.

– Det anses å være sikrere. Det blir også anbefalt å bruke en VPN-forbindelse, da vil dataen bli kryptert, forteller Bruland.

VPN står for «Virtual Private Network», virtuelt privat nettverk på norsk, og innebærer at all datatrafikk blir kryptert før den forlater din mobil eller PC, og så sendes til et annet sted, hvor den dekrypteres og forlater serveren til det tiltenkte målet som om PC-en skulle ha befunnet seg der.

Les også

Appene du burde laste ned til ferieturen

Heldigvis kommer det stadig nye apper som vil gjøre ferieturen både enklere, tryggere og bedre oversiktlig.

Senioringeniøren anbefaler å være forsiktig med hvilke tjenester du bruker og alltid ha en tanke for at noen kan «lytte».

– Jeg tror det er føre var-prinsippet som gjelder. Vær forsiktig med hvilke lenker du trykker på blant annet. Det er der de fleste skandalene har skjedd, sier han, og trekker frem at flere får e-poster hvor du blir bedt om å trykke på en lenke for å verifisere noe og må oppgi brukernavn og passord. Noen får også beskjed om å installere diverse programmer.

– Dersom man oppgir brukernavn/passord eller installerer programmer er skaden skjedd, sier Bruland og legger til:

– Det begynner å bli vanskelig å se om det er ekte eller svindel, men en tommelfingerregel er å se på URL-en på lenken. Den er som oftest noe som ligner, men er ikke helt lik.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no