SØR FOR ATHEN: Kveldssol utenfor Erimioni.

Slik kan du seile under solen i ferien

Lei båt med eller uten skipper, seil din egen sjø, og velg ruten selv. Vi guider deg til seiling i de mest populære farvannene for nordmenn: Kroatia, Hellas og Karibia.

Publisert:

En vakker skjærgård, moderne havnefasiliteter og god service har gjort Kroatia til favorittdestinasjonen for mange skandinaviske seilturister. Foruten høy båt- og havnestandard, tilbyr flere av marinaene matbutikk, bilutleie, restauranter, treningssenter og svømmebasseng.

Hellas har til gjengjeld et større seilingsområde, samt lengre sesong og lavere båttetthet enn Kroatia. Havneavgiftene er generelt lavere i Helles enn Kroatia, og mange foretrekker den enkle sjarmen og det lokale landsbylivet som fortsatt preger de greske øyene.

HELLAS Den idylliske havnen i Hydra er liten, så hvis du vil ha en god havneplass er det best å seile om våren eller høsten.

Forhåndsbestill plass i Kroatia

Ifølge Niels Kjeldsen, administrerende direktør i båtutleieselskapet SeaTravel, ligger 25 prosent av hele verdens charterbåtflåte i Kroatia. Kjeldsen har det siste året fått tilbakemeldinger fra kunder om at Kroatias enorme popularitet kan by på utfordringer i høysesongen, da de mest populære havnene fort blir fulle.

– Vi oppfordrer derfor kundene om å booke havneplass i de mest populære havnene på forhånd via nett eller app, sier Kjeldsen.

Croatia Yacht Club har som navnet tilsier spesialisert seg på Kroatia, og tilbyr båter langs hele kysten. Den nordlige skjærgården er preget av små øyer og skjær, mens den sørlige delen har en del større øyer og større båttrafikk. I nord er det også bedre plass i havnene.

– Leier du båt i Marina Trogir kan du både seile nordover til nasjonalparken Kornatiøyene, eller sørover mot Dubrovnik hvor det er mer liv, forklarer Alexander Jacobsson i Croatia Yacht Club.

1 / 2
HYDRA: Øya er svært populær, men havneplassen er begrenset i høysesongen. Dette er fra begynnelsen av november.

Varmt til november

I Hellas trekker øyene utenfor Athen turister til sent om høsten. Vanntemperaturen ligger på 20 pluss fram til november, og perioden fra september til november er etter manges mening den fineste i den Saroniske bukten. Populære øyer som Hydra, Poros og Egina har ikke de største havnene, så det enklere å få plass i de lokale havnene vår og høst, når det er færre turister.

Ingve Kjelsrud driver selskapet Ferieseiling, som har spesialisert seg på Hellas, transatlantiske seilaser og Karibia. Han forteller at rundt 60 prosent av Hellas-kundene leier båt i området sør for Athen.

Resten fordeler seg på Kykladene og De joniske øyer, samt området rundt Tyrkia og rundt Skiathos og Skopelos.

– Vi leier ut båt uten skipper, og med skipper til grupper. Mest populært er likevel lugarplasser på båt med norsk skipper. Her er kundene både alenereisende, par og foreldre med barn, sier Kjeldsrud, som har jobbet med seilturisme siden 2010.

Les også: Fem flotte øyer i Hellas

TYRKIA: Er på vei opp igjen, og byr på flere moderne havner som her i Cesme marina

Tyrkia på vei opp

Sea Travels direktør Niels Kjeldsen mistenker at de siste års negative nyheter om flyktninger, dårlig økonomi og uro i Hellas kan ha bidratt til en kunstig høy interesse for Kroatia. Nå ser han en økning i søk og forespørsler etter båter i Hellas igjen, og i Mallorca, Sardinia og ikke minst Tyrkia.

Flere av de tyrkiske gjestehavnene har gjennomgått kraftige oppgraderinger de siste årene, og fasilitetene er ikke dårligere enn i Kroatia. Bevoktede brygger, svømmebasseng og restauranter er ikke uvanlig å se innenfor gjerdene i de største havnene langs Tyrkias riviera.

Ifølge Kjeldsen er den største utfordringen i Tyrkia å finne nok båter, ettersom de store charterselskapene Sunsail og Moorings har stengt sine baser i Tyrkia og flyttet båtene ut av landet.

–Jeg tror mange har innsett at Tyrkia er et praktfullt seilingsområde, og det er langt fra uroligheten i Istanbul til de rolige skjærgårdene ved Göcek og Fethiye, sier Kjeldsen.

Les også: Tyrkia-boom: De populære reisemålene

1 / 4
KARIBIA: Populære Marigot Bay på St. Lucia.

Karibia og eksotiske steder

Ønsker du å seile i mer eksotisk farvann, er Karibia en klar favoritt blant nordmenn. Høy båtstandard, trygge havner og ordnede leieforhold gjør at mange legger seilferien til enten fra De britiske jomfruøyene (BVI) i nord, eller Grenadinene som ligger lengre sørøst. I orkansesongen flytter enkelte av selskapene båtene fra BVI til Grenadinene.

–Grenadinene er litt mer av det gamle og ekte Karibia og byr på litt mer seiling da det er noe lengre avstand mellom øyene, mens Jomfruøyene ligger på rekke og rad med flotte strender, gode restauranter og mye «after sail» og «happy hour», forteller Kjeldsrud i Ferieseiling. Prisene startet fra kr 6.300 for ni dager i Grenadinene i desember.

Ønsker du å seile utenfor allfarvei i Karibia, er Belize et godt alternativ. Her er det færre øyer, men også langt færre båter enn lenger nord og øst i Karibia. Noen av de paddeflate koralløyene har kun et hotell og en restaurant. Er du heldig får du hele restauranten for deg selv og mannskapet om kvelden.

Thailand og Seychellene er også populære destinasjoner for deg som vil seile utenfor Europa, og samtidig leie båt gjennom norske eller skandinaviske agenter.

KROATIA: Morten Abrahamsen leide båt med skipper i Kroatia.

Med skipper på kjøpet

Da Morten Abrahamsen fra Lillestrøm skulle på seilferie i Kroatia, leide han en 50 fots familiebåt med skipper via Croatia Yacht Club. Om bord var to familier i tillegg til skipperen som sov i forpiggen.

Selv om familiefaren fra Lillestrøm har skipperkompetanse og kunne ha tatt ansvaret selv, foretrakk han å ha med skipper. Begge familiene deltok aktivt i navigering, fortøyning og planlegging, men slapp å tenke på båtansvar når fokus var en etterlengtet familieferie.

Skipperen hadde flere års seilerfaring i området og bidro derfor med nyttige tips til valg av havner og rute.

KATAMARAN: Fordelen av katamaran er at den ikke stikker dypt og at du har et stort soldekk.

– Hver kveld la vi seilingsplaner for neste dag sammen med skipperen. Siden vi hadde med barn om bord, måtte vi planlegge slik at det ikke ble for mange timer sammenhengende på sjøen, forteller 49-åringen, som fikk hjelp til å plukke ut havner der det var gode muligheter for landaktiviteter for ungene.

– En fordel med å leie skipper i Kroatia er at skipper ofte har nummeret til havnemesteren, og derfor kan ringe inn og reservere en plass i marinaen, sier Kjeldsen i SeaTravel. Han konstaterer at stadig flere kunder ønsker skipper om bord, også seilkyndige gjester.

Med skipper om bord har du ikke bare en båtansvarlig som sørger for at ankeret ligger trygt om natten. Du har også en kjentmann som kan språket og kjenner til de beste havene og restaurantene.

KARIBIA: Grenadinene med sitt turkis vann er mange seileres favorittområde.

Formaliteter

Norsk båtførerbevis er tilstrekkelig for å leie båt via skandinaviske agenter i Middelhavet. Dette sertifikatet inngår også som den teoretiske delen av det internasjonale ICC-sertifikatet.

Norsk båtførerbevis gir rett til å føre båt inntil 30 bruttoregistertonn. Dette betyr at du kan leie båt som er lengre enn 15 meter/50 fot, hvis båten totalt er mindre enn 30 bruttoregistertonn. Det betyr imidlertid også at hvis du vil leie en Lagoon 450 katamaran, som overstiger 30 brutto registertonn, må du ha D5L-sertifikat selv om båtens lenge er under 50 fot. Noen selskaper gir imidlertid dispensasjon fra dette kravet.

BELIZE: En 39 fots katamaran gir god plass til fem jenter på tur i Belize

Priseksempler

Prisene viser leie av båt i en uke uten skipper, med antall kabiner, køyer og pris oppgitt i den valutaen selskapet benytter.

Skal du ha med skipper, må du regne med en ekstrautgift på rundt 1000 til 1200 kroner dagen

Hellas i juli

Sun Odessey 32: 2 kabiner, 6 køyer, 1305 euro (Seven Seas Yachts)

Bavaria 44: fire kabiner, ni køyer, 2135 euro (Seven Seas Yachts))

Cruiser 48: Fire kabiner, ni køyer, 25.000 kroner (Ferieseiling.no)

Leie av kabin per person på 48 fots båt med skipper, 5000 kroner (Ferieseiling.no)

HELLAS: Ettermiddagssol utenfor Eriminoi

Kroatia i juli

Salona 44: Fire kabiner, ti køyer, 34.700 kroner (Croatia Yacht Club)

Lagoon 410: Fem kabiner, 10 køyer, 4140 euro

Tyrkia i juli

Bavaria 40: Tre kabiner, seks køyer, 2430 euro (SeaTravel)

Lagoon 380: Fire kabiner, åtte køyer, 3700 euro (SeaTravel)

JOMFRUØYENE: Great Harbour i BVI er blant det nordlige Karibias mest populære havner

De britiske Jomfruøyer i oktober

Oceanis 41: Tre kabiner, åtte køyer, 1980 euro (SeaTravel)

Lagoon 45: Fire kabiner, ni køyer, 4780 euro (SeaTravel)

Martinique & Grandinene i oktober

Dufour 42 L: Tre kabiner, åtte køyer, 1580 euro (SeaTravel)

Lagoon 380: Fire kabiner, ti køyer, 2190 euro (SeaTravel)

Leie av kabin, per pers, ni dager i desember, 6300 kroner (Ferieseiling.no)

BELIZE: De fleste båter leies ut med jolle, slik at du kan utforske øyer og grunne områder, som her i Belize

Belize, september

Moorings 42: Tre kabiner, åtte senger, 3500 euro (Seven Seas Yachts)

Sunsail 404 Cat: Fire kabiner, 10 køyer, 3800 euro (Seven Seas Yachts)

1 / 2
SOLNEDGANG: Ranguana Caye i Belize

Seychellene, september:

Sun Odessey 409: Tre kabiner, seks køyer, 1990 euro (Sea Travel)

Sunsail 404 Cat: Fire kabiner, åtte køyer, 3600 euro (Sea Travel)

Leie av kabin for 2 personer, stor katamaran, inkludert skipper, 2720 euro (Seven Seas Yachts)

SEYCHELLENE Gjestbrygga på Praslin

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det hende vi reposter det.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no