BARCELONA: Den spanske storbyen har flere verdenskjente byggverk.

Åtte byggverk du må se i Barcelona

Den spanske storbyen er kjent for flott arkitektur og noen av byens fremste attraksjoner kan du se uten å betale en krone.

Publisert:

I 2017 trakk Condé Nast Traveler frem Barcelona som en av de 20 beste byene i verden for de som er glad i arkitektur. Kanskje mest kjent er byggverkene tegnet av den katalanske arkitekten Antoni Gaudí som trekkes frem på lister hos flere magasiner, blant annet nevnte Condé Nast Traveler og designmagasinet Architectural Digest.

Her er åtte av byggverkene du bør se når du er i Barcelona.

LETT Å FINNE: Arc de Trimof ligger en liten spasertur unna paradegaten La Rambla.

Arc de Triomf

Som førstegangsturist er Arc de Triomf et av de lettest tilgjengelige byggverkene du kan se. Kun en liten spasertur unna paradegaten La Rambla kan du se det buede byggverket som minner om Triumfbuen i Paris og Wellington Arch i London. Buen er tegnet av arkitekten Josep Vilaseca og er bygd i rød murstein i nymaurisk stil. Den ble bygget til verdensutstillingen i 1888 og er blant annet dekorert med Barcelonas byvåpen.

Adresse: Passeig de Lluís Companys

#CasaVicens #Modernism #Modernist #Barcelona #Catalonia #Catalunya #architecture #building #art

Casa Vicens

Bygningen Casa Vicens regnes som Antoni Gaudís første mesterverk og i fjor – over 130 år etter at bygget stod ferdig, åpnet det for publikum. Dette er også bygget hvor han laget sin første tilgjengelige takterrasse. Casa Vincens regnes også for å være en av bygningene som satte i gang modernismen i Europa, ifølge hjemmesiden. Utsmykningene på fasaden er fargerike – fra hvitt og grønt sjakkmønster til forskjellige blomsterdetaljer, og du finner flere av de samme mønstrene innendørs. Plantemotiver spiller også en viktig rolle i interiøret – fra palmer til eføy. Fuglemotiver, frukt og vinstokker finner du og.

Adresse: Carrer de les Carolines, 20

PARK GÜELL: Her får du panoramautsikt over byen.

Park Güell

En av Barcelonas mest kjente turistattraksjoner er Park Güell, også tegnet av Antoni Gaudí. Her svinger den fargerike benken seg som en sjøorm langs kanten av utsiktspunktet. Har du sett et fargerikt panoramabilde av Barcelona er dette stedet det er tatt. Parken var egentlig tenkt som en liten eksklusiv by, skriver The Telegraph, men på grunn av økonomiske problemer er det kun et par bygg som er oppført. Parkens mest kjente attraksjon er «Font del Drac», fontenen med porselensdragen. Her kan du bli stående i kø for å få nytt profilbilde. Opp trappen finner du «Sala de les Cent Columnes», plassen var opprinnelig tenkt som markedsplass og er et rom støttet opp av søyler med et tak dekorert med fargerikt porselen, skriver Lonely Planet. I parken kan du også besøke Gaudís hjem, «la Torre Rosa» – her betaler du en ekstra sum for å gå inn. Parken er på UNESCOs verdensarvliste.

Vil du komme tett på mosaikken og det kjente utsiktspunktet må du huske å kjøpe billett – gjerne på forhånd. Vil du derimot bare vandre rundt den grønne delen av parken er dette gratis.

Adresse: 08024 Barcelona

The perfect example of Gaudí’s imaginative aesthetic. #CasaMilà #TravelerInBarcelona

Casa Milà

Bygget er også kjent under kallenavnet «La Pedrera» – katalansk for steinbrudd, som ble gitt av den lokale befolkningen. Casa Milà er på Lonely Planets liste over arkitektoniske perler du må se i Barcelona og i 2017 var bygget også på listen til designmagasinet Architectural Digest over de 50 mest ikoniske byggene i verden. Bygningen er kjent for å være helt uten rette linjer. Her kan du blant annet se det flotte loftet, en leilighet og takterrassen der pipene skal forestille silhuettene av krigere som stiger opp blant ørkenens sanddyner, ifølge La Pedreras hjemmeside.

Adresse: Provença, 261-265

SYLINDER: The Torre Glòries er tegnet av Jean Nouvel og er 144 meter høy.

Torre Glòries

Skyskrapereren, eller tårnet, Torre Glòries – tidligere kjent som Torre Agbar er tegnet av den franske arkitekten Jean Nouvel. Det sylinderformede bygget er 144 meter høyt og i glassfasaden reflekteres fargene fra Middelhavet. Bygningen har blitt sammenliknet med The Gherkin i London og The Guardian har blant annet beskrevet de som tvillinger. Torre Glòries regnes som et av de fremste symbolene på det moderne Barcelona og blir omtalt som et av de mest dristige tilskuddene til Barcelonas skyline av Lonely Planet.

Adresse: Avinguda Diagonal, 211

ILLA DE LA DISCÒRDIA: Kvartalet huser tre av Barcelonas mest kjente bygg. Her ser du Casa Amatller og Casa Batlló.

Illa de la Discòrdia

Dette kvartalet i shoppinggatene Passeig de Gràcia huser tre bygg laget av de viktigste arkitektene innen katalansk modernisme; Lluís Domènech i Montaner, Antoni Gaudí og Josep Puig i Cadafalch.

Casa Lléo-Morera er gjerne det første du møter – om du har valgt å spasere fra Arc de Trimof. Bygget har noen fantastiske skulpturer og steinglassvinduer, og huser luksusbutikken Loewe. Et par bygg lengre opp ligger Casa Batlló og Casa Amatller vegg i vegg. I 2017 ble Casa Batlló listet opp som en av grunnene til at designeksperter reiser til Barcelona av designmagasinet Architectural Digest. Det regnes som et av Antoni Gaudís vakreste byggverk og er på UNESCOs verdensarvliste. Bygget sies å være inspirert av Middelhavet og taket er designet som ryggen til en drage. Den fargerike mosaikkfasaden er et syn i seg selv og deler av den skal blant annet være inspirert av den franske kunstneren Monets vannliljer. Casa Amatller er en modernistisk bygning tegnet av Josep Puig. Bygget var opprinnelig hjemmet til sjokolademakeren Antoni Amatller, i dag er det et museum. Den detaljrike fasaden er et populært fotoobjekt og ser du nøye etter kan du blant annet finne en rotte med kamera.

Adresse: Passeig de Gràcia 35, 41 og 43

Beauty in every corner- even on a rainy day 🌴 #beautifulbarcelona

Editorial Planeta

Dette er kanskje bare et kontorbygg, men det må være blant Barcelonas fineste. Fasaden til mediehuset Planeta er dekket med planter i hver eneste etasje og skal vi tro bildene på Instagram er det like grønt inne – i hvert fall i deler av bygget. Bygg dekket i planter ble nevnt som en av de store arkitekturtrendene i 2017 av magasinet Dezeen.

Adresse: Avinguda Diagonal, 662

BYGGEPLASS: Den er ikke ferdig, men Sagrada Família er et av Europas best kjente bygg.

Sagrada Família

Sist, men ikke minst et av Europas kanskje mest omtalte bygg – den ennå ikke ferdigbygde kirken Sagrada Família. Designmagasinet Architectural Digest har det på listen over verdens fineste kirketak, mens Forbes kalte det for verdens fineste bygg i 2015. Det er sannsynligvis verdens aller best besøkte byggeplass og har vært et yndet turistmål i en årrekke. Byggingen startet i 1883 og håpet er at den skal stå ferdig i 2026, 100 år etter Gaudís død.

Sagrada Família er fantastisk rik på detaljer – blader, blomster frukt og dyr, i tillegg er kirken utsmykket med blant annet bibelvers og selvfølgelig religiøse symboler. Inni kirken er det en fargefest takket være de fargede vinduene.

Adresse: Carrer de Mallorca, 401

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no