FØRSTE KVINNE: Etter 66 kalde dager var Astrid Furholt (50) fremme på sydpolen etter å ha fulgt Amundsens rute fra 1911. Foto: Privat

Hun reiste i Roald Amundsens spor

Som kreftsykepleier endret et pasientmøte livet til Astrid Furholt (50). I dag er hun den første kvinnen til å følge Roald Amundsens spor til sydpolen.

 • Malene Emilie Rustad

«Astrid, du må leve mens du er i live».

Et møte med en døende mann for ti år siden endret livet til Astrid Furholt. I januar i år kom hun i mål på Sydpolen med makkeren Jan Sverre Sivertsen. Furholt har klart det som ingen annen kvinne har klart før henne – å gå til sydpolen i Roald Amundsens spor fra 1911.

les også

Opplev Norge: Måned for måned

FREMME: Etter 66 lange dager var Astrid Furholdt og makkeren Jan Sverre Sivertsen på Sydpolen. Foto: Privat

Som kreftsykepleier så hun tiden renne ut.

– Jeg hadde en veldig spesiell samtale med en døende kreftpasient. Han hadde så mye ugjort, drømmer han hadde utsatt eller latt være av ulike grunner. Han hadde ikke hatt tro nok på seg selv og han var redd for hva andre ville si.

Veien mot Sydpolen

Siden 2011 har Furholt drømt om å gå en lang og krevende rute i Antarktis. I 2014 ble hun utfordret av polfarer Børge Ousland til å prøve seg på Amundsens rute til Sydpolen.

– Jeg bestemte meg for å få det til. Veien mot målet har vært lang og slettes ikke lett, men fantastisk spennende og lærerik.

Til andre som vil prøve seg på lignende turer, sier Furholt at det beste du kan gjøre er å forberede seg så godt som overhodet mulig.

– Du kan aldri detaljplanlegge nok og du må tenke gjennom alle mulige scenarioer. Noe uforutsett vil alltid hende, og har du da en plan og en løsning kan du eliminere mange overraskelser og ha større sjanse for å lykkes.

les også

Syv tips til deg som vil reise alene

For å realisere drømmen måtte Furholdt også kontakte en rekke firmaer for å finansiere prosjektet.

– Jeg måtte virkelig gå mange runder med meg selv for å tørre å ta en telefon eller sende en søknad. Det kjentes virkelig ikke godt ut å skulle konkurrere med unge flotte idrettsutøvere.

I bakhodet lå samtalen med den døende pasienten.

– Jeg måtte jeg bare finne meg i å gjøre alle de ubehagelige tingene. Men det gikk bra og jeg jobbet helt frem til vi dro med å prøve å få inn de siste pengene.

UVÆR: Sammen trosset polfarerne tre stormer på den lange reisen. Foto: Privat

66 tøffe dager

Reisen startet med en forsinkelse på åtte dager, som gjorde at Furholt og makkeren tapte tid.

– Og så på den første dagen av transportetappen med skiseil blåste det opp til storm. Vi ble tvunget til å stoppe opp og ble liggende seks dager på samme sted.

Dette gjorde at Furholt og Sivertsen måtte snu tidligere enn de først hadde tenkt, og starte å gå inn mot Sydpolen. Føret var en annen stor utfordring. Amundsen kalte det «fiskelim».

les også

Ekstreme reiseeventyr

– Snøen er så tørr og trå at det kjennes ut som om du går på sand. Ingen gli i det hele tatt. Og det gjorde alt veldig tungt, når motvinden presser pulken bakover og den nesten er umulig å få rikket fremover på den tørre snøen i tillegg, så blir det vanvittige tunge dager.

Sammen med Sivertsen trosset de tre stormer. Turen ble ekstra tøff ettersom de måtte ta igjen tapte dager for å forsikre seg å ikke gå tom for mat.

Hvordan var det å reise med en annen på en så krevende tur?

– Man får ikke tid til å snakke så mye sammen fordi du går på rekke, og du er ganske sliten når kvelden kommer og man skal slå telt. Snøsmelting og spising er det du vil bli fortest mulig ferdig med for å få med seg noen timers etterlengtet søvn. Så du er uansett ikke veldig sosiale på sånne turer.

LANG FLYTUR: Det isolerte kontinentet Antarktis er omgitt av et stort og kaldt ishav. Her er de fremme og klare til å starte turen mot Sydpolen. Foto: Privat

Nye eventyr venter

Furholt har masse å ta tak i etter turen og har fått flere forespørsler om å holde foredrag på forskjellige steder.

– Det er veldig moro og inspirerende for meg at folk har lyst til å høre historien min og se hva jeg har gjort for å få til den store drømmen min, som jeg har jobbet så lenge med.

les også

Svalbard: Ville vintereventyr på 78 grader nord

Selv prøver hun å lande etter turen.

– Jeg kom nylig hjem og det er fortsatt litt ubegripelig at jeg klarte å få til alt dette. Jeg har vært i «Sydpolboblen» min i 4 år nå, så det er litt rart at det har gått hull på den og at jeg er ferdig med turen. Akkurat nå har jeg ingen nye store turplaner.

I samme øyeblikk får Furholt en telefon med en invitasjon til å bli med en av sponsorene sine til Nepal i april.

– Da har jeg et nytt reisemål allikevel da, en tre ukers tur som jeg har drømt om å gå.

Mer om

 1. Roald Amundsen
 2. Antarktis
 3. Reise
 4. Reisetrend
 5. Aktiv ferie
 6. Tur
 7. Fjell

Flere artikler

 1. Astrid (49) på Sydpolen i Amundsens fotspor

 2. Pluss content

  Astrid (50): På jobb med døden

 3. Pluss content

  Polarhelten kunne dødd på Norefjell

 4. Smeltevann rant som en elv gjennom settet på «Amundsen»-filmen: – Det føltes ironisk

 5. Fra Wien til Norge: Greta (60) har ridd i 116 dager

Fra andre aviser

 1. En døende mann fikk Astrid Furholt til å leve drømmene sine, og dra til Sydpolen

  Fædrelandsvennen
 2. Gråtkvalt hilsen fra Sydpolen

  Fædrelandsvennen
 3. Astrid kjemper i grenseland av hva hun kan klare: Risikerer millionregning hvis hun må hentes ut fra Sydpolen med eget fly

  Fædrelandsvennen
 4. Fryser du? Her er Sydpol-Astrids fem kuldetips

  Fædrelandsvennen
 5. «Livet etter Sydpolen»

  Fædrelandsvennen
 6. Vet at han blir blind – nå får han innfridd drømmen om å gå Norge på langs

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no