Luftrommet stengt minst til lørdag morgen

(VG Nett) På et møte sent fredag kveld ble det besluttet at hele luftrommet sør for Mo i Rana skal være stengt frem til minst klokken 08.00 lørdag morgen.

Publisert:
BOM STOPP: Den enorme askeskyen etter vulkanutbruddet på Island satte alle fly på bakken i Norge torsdag. Fremdeles står mesteparten av trafkken på ubestemt tid.

Det opplyser Avinor til VG Nett. Den nye forskriften gjelder fra fredag klokken 20.00 og frem til lørdag morgen.

- Vi vil komme med en ny vurdering rundt klokken 09 lørdag, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen.

ALT OM VULKANDRAMAET

Han forteller at i Norge er det nå alle flyplasser fra og med Sandnessjøen og sørover stengt.

- Fra Mo i Rana og nord til Tromsø er det åpent. Videre nordover er prognosene gode, slik at vi tar sikte på å åpne fra Tromsø til Alta innen klokken 02 i natt, forklarer Narvesen.

VGTV: Se flybilder av vulkanen

Åpent i nord

I løpet av natten vil man også vurdere å åpne flere flyplasser i Finnmark.

- Det vil skje dersom forholdene tillater det.

VGTV: Slik tror man asken vil spre seg

Det vil likevel ikke bli avviklet trafikk helt som normalt. Prioritering vil ifølge Avinor være streng, og det er på det rene at ambulanseflygninger vil bli prioritert.

- Det er med andre ord ikke åpnet for avvikling av alle ruter og gjeninnføring av ordinær trafikkavvikling. Passasjerer må fortsatt forholde seg til flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om den enkelte flight, heter det på Avinors hjemmesider.

HAIKESENTRALEN: Kan du tilby skyss?

Widerøe satser likevel på vanlig lørdagsflyvninger fra Brønnøysund og nordover i morgen.

- Vi oppfordrer de som skal reise til å sjekke nettsidene våre og tjenesten «fly i rute». Den blir oppdatert i sanntid, fra seks timer før avgang og helt frem mot avgangen, forklarer informasjonssjef i Widerøe, Richard Kongsteien

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Grafikk: Tom Byermoen Foto:


Stabil vind lørdag

Ifølge meteorologene må man trolig vente til minst søndag før luftrommet i sør blir åpnet.

- Vindretningen holder seg stabil fra Island mot Norge også på lørdag. På søndag ser det ut som det kan bli litt mindre vind, men det er vanskelig å si hvilke konsekvenser dette får for flytrafikken, sier Jakob Inghammar, metreolog ved Storm Geo.

PROTOKOLL: Del dine erfaringer her

Luftfarttilsynet skriver på sine hjemmesider om den ferske forskriften at flyging i forbindelse med politi-, ambulanse-, forsvars-, søke- og redningsoppdrag er unntatt fra flygeforbudet, men må koordineres med Avinor og Lufttrafikktjenesten.

- Slik har det for så vidt vært hele veien. De har likevel valgt å ikke fly fordi det har vært usikkert. Men de kan i teorien gjøre det dersom de finner det forsvarlig, sier Narvesen.

LES OGSÅ: Farlig, eller ikke farlig?

Artikkelen fortsetter under bildet.

GARDERMOEN: Flyene sør i Norge står. Foto: SCANPIX

Vil vare i mange dager

Askeskyen vil trolig påvirke flytrafikken i mange dager framover, melder den globale organisasjonen for lufttrafikkontroll, Canso, ifølge NTB.

- Asken som kommer fra vulkanutbruddet på Island, vil forstyrre luftrommet i Europa i flere dager, heter det i en uttalelse fra den Nederland-baserte organisasjonen.

LES OGSÅ: - Ser ut som fanden selv

- Hele situasjonen har en betydelig innvirkning på systemene for luftfarten og utgjør betydelige utfordringer for navigering i luftrom over hele verden, men først og fremst i Europa, heter det videre.

Flyruter må omorganiseres og omdirigeres, samtidig som forholdene er uforutsigbare.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no