LAKS PÅ MENYEN: For familien Stensrud og Brekke falt lakseburgerne på spisestedet Larsen på Brygga i Kjuttaviga i Dyreparken godt i smak. F.v. Anne Stensrud, Sofie Brekke (6) og broren Magnus Brekke (9) sammen med pappa Svein Brekke. Foto: PETTER EMIL WIKØREN

Fornøyelsesparkene slaktes for maten

Det kan bli dyrt å spise sunt om du planlegger å besøke en fornøyelsespark i sommer.

Publisert:

Her spiser du best og billigst - og dyrest og mest usunt

Flere steder må du også regne med å lete ekstra godt om du jakter på sunne matalternativer til familien.

Forbrukerrådet har undersøkt mattilbudet i de fem største fornøyelsesparkene: Tusenfryd, Hunderfossen, Sommarland, Dyreparken og Kongeparken.

Dårligst ut kom Sommarland i Bø.

Den samme menyen går igjen på flere av serveringsstedene i parken, og det var få sunne alternativer å velge mellom. Den markedsførte salaten var det nesten umulig å få tak i.

LES TESTENE AV DE ENKELTE PARKENE LENGRE NEDE.

Gatekjøkkenmat

Testens vinner er Dyreparken i Kristiansand.

Selv om bare halvparten av spisestedene holdt åpent på testdagen, slo fornøyelsesparken til med både sunne matvalg og akseptable priser.

Det avspeiles også på nettsidene deres, med oversikt over sunne menyvalg og hva maten inneholder.

Undersøkelsen som er et ledd i Forbrukerrådets sommerkampanje «Mat i Farten», viser at det i stor grad er tradisjonell gatekjøkkenmat vi fortsatt må ta til takke med i norske fornøyelsesparker.

Over halvparten av serveringsstedene var for øvrig stengt da Forbrukerrådet testet mattilbudet i juni måned.

Flesteparten av stedene som holdt åpent, tilbød i hovedsak pølser, burgere og pizza.

BERG- OG DALBANER, VANNSKLIER OG KARUSELLER:
Sommerferiens råeste park-nyheter

Barnefamilier

Beregninger viser at de fem parkene i år vil få besøk av nærmere 1,8 millioner mennesker.

I bare to av parkene er det tillatt å grille mat selv. Derfor er man ofte prisgitt mattilbudet som finnes i fornøyelsesparkene.

- Når både inngangsbilletten og maten i fornøyelsesparken er dyr, bør det være et mer spenstig og atskillig sunnere tilbud enn det vi fant, mener underdirektør Gro Tvedt Anderssen i Forbrukerrådet.

Hun forteller at de har valgt å se på matutvalget i fornøyelsesparkene, fordi parkene markedsfører seg direkte mot barnefamilier.

- Hva synes du om at så mange spisesteder var stengt utenom høysesongen?

- Klarer man ikke å holde alle stedene åpne utenom høysesongen, må det informeres om dette. Vårt inntrykk er at parkene ofte markedsfører seg bedre enn det de leverer, sier Tvedt Anderssen.

Testen viser også at det ikke holder å markedsføre salater og wraps hvis forbrukerne ikke finner slik mat, eller at den er altfor høyt priset.

LEI AV KARUSELLMAS? KANSKJE DISSE STEDENE ER BEDRE:
Fem mindre familieparker i Norge som er verdt et besøk

Dyr salat

En liten salat kostet opp til 90 kroner på enkle utendørs serveringssteder. En liten wraps kostet gjerne det dobbelte av en pølse i brød, selv om mengden mat er omtrent den samme.

- Skal parkene være et sted for hele familien, må de vise dette også i matveien, fastslår Gro Tvedt Anderssen.

DET ER IKKE BARE PARKENE SOM FÅR REFS:
Veimaten er for fet - kan gi sure unger

KRISTIANSAND DYREPARK:

Ant. spisesteder: 19 serveringssteder. Testdagen skulle ni av dem være åpne, men bare fem holdt åpent.

DYREPARKEN: Fruktsalat hos Soko. Foto: FORBRUKERRÅDET

Mattilbud: Den afrikanskinspirerte Soko hadde buffet med variert og bra tilbud. Man kunne også lage sin egen hamburger der. Lars på brygga tilbød blant annet lakseburger og indrefilet. Vaffelstua og Bakeren kunne bare varte opp med usunne alternativer som snadderloff og sjokolademelk med vafler.

Priser: Familiekurv for to voksne + to barn kostet kr. 235,- hos Lars på Brygga. Buffet kr. 199,- (voksen) + 59,- (barn) hos Soko. Helgetilbud buffé kr. 400,- for to voksne og to barn under 13 år.

Tillatt med grilling: NEI

Konklusjon: Undersøkelsens beste mattilbud, men kan fortsatt strekke seg lenger. Selv om spisetilbudet var begrenset på testdagen, er det mulig å spise sunt i Dyreparken. Prisene fremstår også mindre avskrekkende enn i de andre parkene.

TUSENFRYD (ÅS):

Ant. spisesteder: 13, men kun seks serveringssteder var åpne på testdagen.

SALATBUFFÉ: Grønt på Tusenfryd. Foto: FORBRUKERRÅDET

Mattilbud: Rockburger, Sulten og Tørst samt Fryds pizza tilbød hovedsakelig hamburgere, pølser og pizza. Men også salater, grove bagetter, wraps, frukt og gulrot. Salaten var pakket i esker, men ikke så fersk som annonsert. Noen steder var salaten vissen og lite appetittlig. På Vertshuset var det familiebuffé. Betjeningen sjekket også maten med temperaturmåler hver halve time.

Pris: Buffet kr. 200,- for voksne + 100,- for barn.

Tillatt med grilling: NEI

Konklusjon: Flere sunne matalternativer, men dyrt. Høflig og hyggelig betjening. Men på flere av de stengte stedene ble vi henvist til andre steder som også viste seg å være stengt.

HUNDERFOSSEN (LILLEHAMMER):

Ant. spisesteder: Syv serveringssteder. Alle var åpne.

FETT: Pizza i Hunderfossen. Foto: FORBRUKERRÅDET

Mattilbud: Vertshuset og Bakeriet hadde grove bagetter. Trollsalen Restaurant hadde én fiskerett på à la carte menyen. To av tre retter på barnemenyen var rike på sukker (pannekaker og rømmegrøt). Askeladden pizza hadde pizzaer med mye fett, men ingen salat. Kantineriet tilbød kun sukkerrike yoghurter, desserter og is. Ingen sunne melkeprodukter.

Pris: Pizza til kr. 250,- holdt så vidt til 1 voksen + 2 barn.

Minus: Fant ikke salater på Vertshuset som lovet på nettsidene.

Tillatt med grilling: JA

Konklusjon: Med unntak av to steder, var det få sunne alternativer som renskåret kjøtt, frukt, salat og fisk.

BØ SOMMARLAND (TELEMARK):

Ant. spisesteder: Ti spisesteder, kun ni åpne på testdagen.

SUGERØR: Sterk coladominans i Sommarland. Foto: FORBRUKERRÅDET

Mattilbud: Pizza på FlowRider, men ellers går den samme fastfood menyen igjen på de fleste stedene. Bare ett sted fant vi frukt, men den var ikke priset. På fem av stedene ble det reklamert for salat på menyen. Med unntak av ett sted, fikk vi beskjed om at det var «utsolgt» eller «vi har ikke salat».

Pris: Høyt prisnivå, med liten salat til 90 kroner. Men usunn mat er heller ikke billig: 89 kroner for pølse, litt chips og en brus.

Tillatt med grilling: NEI

Konklusjon: Versting når det gjaldt mattilbud. Alle serveringsstedene stengte en time før parkens stengetid, selv om det på minst ett av stedene sto at det skulle være åpent til parkens stengetid.

KONGEPARKEN (ÅLGÅRD VED STAVANGER):

Ant. spisesteder: Ni spisesteder, men kun to holdt åpent på testdagen.

BARNEMENY: Få sunne alternativer i Kongeparken. Foto: FORBRUKERRÅDET

Mattilbud: Ingen sunne alternativer på de to åpne stedene. Mattilbudet besto av burgere, toast, bakverk, is og popkorn.

Pris: Høyt prisnivå. Burger med chips kostet opp til kr. 95,- .

Tillatt med grilling: JA

Konklusjon: Det nærmeste vi kom et sunt alternativ var et lite beger med fruktcocktail til ca. 45,-. De syv stedene som var stengt hadde ingen informasjon om åpningstider.

UNNGÅ SURE UNGER:De beste tipsene for biltur med barn

ALTERNATIV TIL PARKENE:
Aktiv norgesferie for hele familien

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no