KAN RAMME FLYTRAFIKKEN: Bakkeansatte i SAS truer med en gå-sakte-aksjon dersom det ikke skjer endringer i arbeidsavtalen mellom dem og ledelsen. Foto: JAN OVIND

Professor spår svart fremtid for SAS

GARDERMOEN (VG Nett) SAS må gjøre tingene sine riktig, ellers ser det svart ut på noen få års sikt.

Publisert:

Dette var budskapet fra professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole da han åpnet Avinor-konferansen på Gardermoen torsdag.

Mens Norwegian tar for seg av markedsøkningene, taper SAS, og de taper på å la andre ta veksten i nye langruter ut fra Oslo. SAS prøver å styre passasjerene via København, sa Steen.

- SAS hadde en nedgang i trafikken på 26 prosent mot Norwegians økning med 27 prosent i fjor. Den store trafikkøkningen hos lavprisselskapene vil øke, sa Steen.

BILLIGE BILLETTER?Flyselskapene dumper prisene.

Som Kastrup
Norge er ingen dverg i nordisk luftfart. OSL er nå praktisk talt like stor som Kastrup, men forblir en smågutt på langruter, med kun 1,8 prosent av trafikken mot Kastrups 6,4 prosent.

Materuter via Oslo eller København er dessuten ikke alltid gunstig, for forsinkelser og innstillinger får forretningskunder til å velge direkteruter, kanskje også andre selskap, sa Steen.

Steen mener både Norwegian og SAS kan tape på bonusordningen etter at også Norwegian nylig innførte dette.

BILLIG LUSKUS:Drømmereiser til drømmepriser.

Blir sittende
- SAS' utfordringer er at forretningsreisende er blitt tvunget til å reise billigere under finanskrisen, understreker Steen.

Han tror de vil fortsette med å sitte bak i flyet hvor det er billig, bruke andre selskap med rimeligere billetter, eller fortsette med telefonkonferanser når man ser at slike virker.

SJEKK INN PÅ TOGSTASJONEN:Sjekk inn før du hopper på flytoget.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no