SOL PÅ HELE KROPPEN: Wreck Beach er en del av Sunset Beach utenfor sentrum av Vancouver. Dette er Nord-Amerikas største naturiststarnd.

Ti topp nakenstrender

Liker du å la solen slippe til over absolutt hele kroppen?
Da kan du få inspirasjon til neste badeferie her.

Publisert:

Det er mange muligheter, både i Norge og utlandet, for den som vil kaste alle klærne i ferie. Dette er noen av verdens beste naturiststrender, ifølge den australske avisen Perth Now.

Se liste lenger ned på siden

FIN NATUR: I Norge har vi også fine naturiststrender, om ikke alltid akkurat de samme temperaturene som i sydligere strøk. Dette er i Djupvika, som tidligere var Trondheims naturiststrand. Foto: Marie Sjøvold

Leendert Combee som er internasjonal kontakt for Norsk naturistforbund har selv vært på nesten halvparten av strendene som er nevnt i artikkelen, og han sier seg hjertens enig med australierne:

– Dette er noe av det beste som finnes ute i verden av naturiststrender.

Han presiserer at listen gjelder strender, og ikke steder.

Det finnes også hoteller, småbyer, og resorter hvor det er tillatt å være naken nesten hvor som helst og når som helst, sier han.

Av strendene på listen ville Leendert Combee selv flyttet Haulover Beach i Florida helt opp til en førsteplass, og El Torn i Spania opp til annenplassen.

– Det publiseres stadig slike lister, og det finnes faktisk en egen guide «The worlds best nude beaches» med hundrevis av veldig fine naturiststrender, så det blir vanskelig å argumentere for hvilke som er de aller fineste. Men denne listen er veldig bra, sier han.

Combee mener at følgende kriterier skal oppfylles for at stranden skal være blant verdens beste naturiststrender:

* Den skal ha praktfull natur.

* Den skal være noenlunde eksotisk, i alle fall for tilreisende

* Det skal være helt rent i sjøen og på stranden. Sanden skal være finkornet, uten steiner og for mye skjell.

* Det skal være et trivelig og trygt miljø med andre naturister. Ingen skal oppleve å bli sett på når de er nakne.

* Stedet skal være populært. Ikke nødvendigvis med tusenvis av andre mennesker men nok at man får en ordentlig og god naturistfølelse.

* Sandvolleybaner og småkafeer hvor det er lov til å være naken, er et pluss.

NAKENRUGBY: Hvert år arrangeres nakenrugby på St Kilda's Beach i Dunedin, New Zealand.

På mange av stranden fra listen under, er det både sandvolleyballbaner og organiserte idrettsaktiviteter.

Norske strender

Leder av Norsk naturistforbund, Toril Hongve Helle, mener at hva som er verdens beste naturiststrand, får være opp til hver enkelt gjest; Om de har positive eller negative opplevelser der de har vært.

Hun forteller at vi har tre fine naturiststeder med overnattingsmuligheter i Norge: Sjøhaug utenfor Moss, Skovly ved Halden og Isefjær ved Kristiansand. Ellers er det flere fristrender over hele landet.

– På nettsiden vår finner du en oversikt over fristrendene, sier hun.

Her er det kart over strender hvor du kan kaste klærne i Norge.

Og her er en beskrivelse av Danmarks ti beste strender hvor du kan sole deg naken.

Både Toril Hongve Helle og Leendert Combee mener at det å kunne sole seg og bade naken gir en god frihetsfølelse.

Sett fra Australia, er altså dette de ti beste strender i verden hvor du kan gjøre akkurat det; Sole deg og bade naken:

1. Playa las Suecas – Contadora Island, Panama

Playa de las Suecas er det eneste stedet i Panama hvor det er tillatt å være helt naken. Stranden er perfekt for nakne vandringer.

2. Haulover Beach–Florida, USA

FLORIDA: Skyer trekker inn over Haulover Beach i Bal Harbour.

Vakre Haulover Beach er kjent som Amerikas Riviera. Dermed passer det fint at akkurat denne stranden, som ligger i Miami, har innført Middelhavtes mer liberale tilnærming til badetøy. Det vil si: Det er valgfritt om du vil ha det på deg, eller ikke.

3. Le Grottes Plage–Costa Azul, Frankrike

Le Grottes Plage ligger i Il du Levant, et område hvor det er flere andre nakenferiestder. Selv om klær er valgfritt, er det svært få som velger å være påkledd. I tillegg er det flere lokale restauranter hvor det er helt vanlig å sitte ved bordet helt uten klær.

4. Abrico Beach–Rio de Janeiro, Brasil

BRASIL: Abrico Beach, som ligger like ved siden av det populære surfestedet Grumari, er den eneste offisielle naturiststranden i Brasil.

Rio er verdenskjent for sin vakre – og gjerne lettkledde – innbyggere, men Abrico er den eneste stranden hvor det er tillatt å blotte alt.

Stranden har vært i drift som en naturist-hots-pot siden totalforbudet mot nakensoling ble opphevet i 2003.

Hver søndag, når været er bra, arrangeres det ulike fitness-klasser på stranden.

5. Arambol Beach–Goa, India

Mange reisende regner Arambol som en av de vakreste strendene i Goa, kanskje til og med den vakreste hele India. Sjenerte turister kan dekke seg til med gjørme fra innsjøen som ligger i enden av den steinete lagunen. Dit kommer både lokalbefolkning og turister som sverger til gjørmens helsebringende effekter.

6. Lokrum –Dubrovnik, Kroatia

KROATIA: Mange som vil komme seg litt vekk fra mylderet i Dubrovnik, tar en tur til øya Lokrum. Den er populær blant badegjester både med og uten klær.

Bare en kort båttur fra Dubrovnik ligger Kroatias naturistparadis på øya Lokrum. Den østligste spissen blir hyppig besøkt av badegjester som strekker sine nakne kropper ut på de store steinene. Det er også mulig å kjøpe svampematter i kiosken, slik at solingen blir mer komfortabel.

7. El Torn Beach–Tarragona, Spania

Det er ikke uvanlig å se soltilbedere avkledd på spanske strender, og en rekke steder er forbeholdt naturister. El Torn, som ligger ved siden av en naturistcampingplass, er an av de største og mest populære naturiststrendene. Den ligger en times reise sør for Barcelona.

8. Black’s Beach–San Diego, USA

Black’s Beach er den største og mest berømte naturiststranden i hele USA. Bølgene gjør den også populær blant surfere, mens dresskoden–eller mangelen på den–trekker til seg naturister fra fjern og nær.

9. Plakias Beach–Kreta, Hellas

KRETA: Fin utsikt fra en av tavernaene i Plakia på sydkysten.

I Hellas er det lett å finne en liten strand hvor du kan sole deg naken i fred og ro. Og flere større strenderder hvor alle soler seg uten klær.

Australierne trekker spesielt frem Plakias Beach ved foten av klippene midt på Kretas sørkyst. Dette er en av Kretas lengste strender. Sol og bad er ikke den eneste aktiviteten her. Vannsport som dykking og vindsurfing er også populært blant de nakne gjestene.

10. Wreck Beach–Vancouver, Canada

NAKENLØP: Hvert år i juli arrangeres nakenløp på Wreck Beach i Vancouver.

Wreck Beach ligger kun 15 minutter fra Vancouver sentrum. Den er en del av Sunset Beach, som er hele 7,8 kilometer lang. Dette er Nord-Amerikas største naturiststrand, og Canadas første sted hvor klær er valgfritt. Stranden er også nylig kåret til en av "Seven Wonders of Canada".

Eksterne lenker

Norges Naturistforbund
Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no