HVITE INGEN ADGANG: Satya and the Woman of Color Healing Retreat på Costa Rica tilbyr yoga, meditasjon, surfing og politiske samtaler og er ment som et fristed for fargede kvinner.

Startet retreat for fargede kvinner

Afroamerikanske Satya var lei av rasismen hun opplevde i USA. Hun startet derfor et litt annerledes retreat, hvor kun fargede kvinner er velkommen.

 • Malene Emilie Rustad
Publisert:

– Jeg startet Women of Color Healing Retreats etter en transformativ opplevelse utenfor USA. Amerika og hele verden er bygget på grunnlag av rasisme og anti-svarthet, sier Satya til VG Reise.

Det spesielle retreatet har fått mye oppmerksomhet i amerikanske medier, blant annet i dokumentaren fra VICE med tittelen «Hvordan det er å ta ferie fra hvite folk». Også initiativtakeren selv har fått en del publisitet på grunn av sine mange kontroversielle kommentarer – som for eksempel at hvite ikke bør ha pass, skriver Fox News.

Les også

Hit reiser du på yogaferie

Vil du kombinere avslapning, deilig mat og yoga? Her er stedene du aldri vil glemme.
FORLOT USA: Satya mener at USA skaper en giftig atmosfære for mørke kvinner. Med retreatene vil hun at likesinnede skal komme seg ut av landet og oppdage hva annet verden har å by på.

Til VG reise forteller Satya at hun startet senteret for å hjelpe svarte kvinner med å takle stress og for å gi dem en pause fra rasismen de opplever i USA.

Satya and the Women of Color Healing Retreats ligger i vakre omgivelser på Costa Rica ved Det karibiske hav. Som andre retreats kan du velge mellom en rekke aktiviteter som surfing, yoga, meditasjonsklasser, massasje og fotturer.

Men dette retreatet skiller seg ut. Politiske seminarer og gruppeterapi holdes – og det er kun kvinner med farge som får innpass.

– Svarte mennesker er under konstant stress på grunn av rasisme og traumer. Gjennom sosiale medier blir vi utsatt for en enorm eksponering av mord, vold og politibrutalitet mot mørke, sier grunnlegger Satya.

Feriesenteret er ment som et fristed for fargede kvinner.

KJÆRLIGHET: Black Women of Color Healing Retreats skal gi kvinnene en sjanse til å dyrke kjærlighet til seg selv gjennom yoga og meditasjon.

For fire år siden reiste Satya fra hjemstedet New York til Mellom-Amerika. På Costa Rica fikk hun et nytt syn på verden og innså hvilken påkjenning rasisme hadde på hennes daglige liv i USA.

– Ved å fjerne meg fra USAs giftige atmosfære, innså jeg de mange skadelige tingene samfunnet lærer afroamerikanere og svarte mennesker globalt om seg selv.

Les også

Forelsk deg i Karibia: Langs kysten av Colombia

Myke strender, vill jungel og spennende kultur. Slik kan du oppleve det søramerikanske landet på under to uker.

Gjennom å oppleve verden utenfor USA, fikk Sataya et nytt syn på hvordan livet hennes kunne være.

– På Costa Rica vandret jeg barbent, klatret i fjell og syklet under stjernene. Jeg mediterte mer enn jeg noensinne har gjort i løpet av hele mitt liv og var i stand til å dyrke min yogapraksis, noe som er en helbredelse i seg selv, sier Satya.

TILBYR TRYGGHET: Satya mener at alle fargede mennesker, uansett status, blir påvirket av rasisme. Retreatene skal gi rom for å stresse ned og finne trygghet blant likesinnede.

Satya vil spre budskapet om yoga, noe hun mener er spesielt viktig for fargede kvinner, fordi de gjentatte ganger blir utsatt for rasisme.

– Yoga er et verktøy som kan hjelpe til med å helbrede sinnet, kroppen og sjelen. Når vi trener yoga, jobber vi med nervesystemet, slik at vi kan stresse ned.

Satya and the Women of Color Healing Retreats ble grunnlagt i 2016.

Les også

Her kan du dra på treningsreise

Yoga, funksjonell trening, crossfit og martial arts – alternativene er mange, og de finnes over hele verden.

– Det er en unik bedrift, så selvfølgelig er det utfordrende til tider. Men vi føler at det vi gjør er nødvendig, vi trives og da fungerer det. Vi er takknemlige for å gi helbredelse til svarte kvinner og mennesker globalt.

– Kommer du noensinne til å ville flytte tilbake til USA?

– Absolutt ikke, avslutter Satya.

Publisert:

Mer om

Costa Rica

Yoga

Surfing

Reise

Reisetips

Flere artikler

 1. Folk i Nigeria smiler mer enn i andre land

 2. Politidrapet som vekket verden

 3. Fordommer satt i system

 4. Den amerikanske rasismen

 5. «25 under 25»: Rasisme mot asiater har eksistert lenge

Fra andre aviser

 1. Demningen som verner hvite fra det stille raseri hos oss svarte, har eksplodert

  Aftenposten
 2. Finn Skårderud: «Sykdom som rammer oss kan også være et fristed»

  Aftenposten
 3. – Det går en rød rasistisk tråd gjennom Donald Trumps presidentskap

  Bergens Tidende
 4. Hun kjenner på både rasisme, kvinnehat og transfobi. Nå løftes svarte transpersoners rettigheter frem.

  Aftenposten
 5. Rasisme er mer enn mange tror, men hvor mye mer?

  Aftenposten
 6. Serien er vel verd å se – om du orker. Den er ubehagelig, skremmende og vond.

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no