YOSEMITE NATIONAL PARK: I denne nasjonalparken kan du vandre i evigheter. Foto: AGF / Universal Images Group Editorial

Ni amerikanske opplevelser

Nordmenn drømmer om Amerika, først og fremst fordi landet byr på så mange muligheter til opplevelsesrike ferier.

 • Mona Langset
Publisert:

USA kommer øverst på listen over land nordmenn gjerne vil reise tilbake til i en Norstat-undersøkelse nylig utført for FINN reise. USA kommer også øverst på listen over land nordmenn drømmer om å reise til, men ikke har vært i ennå, i den samme undersøkelsen.

Begrunnelsen for å ville reise til USA er den samme for alle: Vi ser på USA som et land med mange muligheter til en opplevelsesrik ferie. Her er noen av VG reises tips til opplevelser i USA:

les også

Tre dager i San Diego: Dette må du få med deg

SKYWALK: Gå på glassgulvet over Grand Canyon. Foto: AP/Ross D. Franklin

Skywalk i Grand Canyon

Utfordre høydeskrekken og ta skrittet ut på glassbroen som svinger seg som en stor hstesko ut over Grand Canyon.

Kjenner du ikke suget i magen når du står på glassgulvet 1220 meter over juvet, har du høyere spenninsterskel enn de fleste.

Skywalken befinner seg i Hualapai-reservatet på vestsiden av Grand Canyon. Da den åpnet i 2007, håpet stammen at den ville lokke turister til dette tidligere lite besøkte området.

Hualapai-stammen har holdt til her i generasjoner. I dag teller den 2300 medlemmer. Stammen driver også hotell, restauarnt og gavebutikk i sitt hovedkvarter, Peach Springs.

LAS VEGAS: Syndenes by. Foto: Isaac Brekken / TT NYHETSBYRÅN

Las Vegas

To og en halv times biltur fra Grand Canyon skywalk, ligger Las Vegas. Og er du i nærheten, hvorfor ikke også oppleve «Syndenes by»? Her, midt i Nevada-ørkenen, kan du få opplevelser av det virkelig flaue slaget, og av det helt spektakulære: Fra strippeshow til storslåtte kunstutstillinger, konserter og show. Så er det gambling da.

Du trenger ikke å tenke på tiden. Casinoene slipper ikke inn dagslys, for det er meningen at gjestene ikke skal tenke på hvor lenge de er der.

les også

Viva Las Vegas!

Men selv om byen først og fremst handler om gambling, er er det mye annet å oppleve. For eksemepel replikaer av Eiffeltårnet, Sfinksen, en pyramide, Venezias Canal Grande, Michelangelos statue av David, Frihetsgudinnen og mye mer.

PRESISJON: Jordan Ketscher fanger en kalv med lassoen under på Frontier Park Arena i Cheyenne. Foto: Blaine McCartney / TT NYHETSBYRÅN

Verdens største rodeoshow

Alt er stort i USA. Rodeoshowet Cheyenne Frontier Days i Wyoming er verdens største avsitt slag. Til sommeropplevelsen for alle som er glad i hest, cowboyer, rodeo og countrymusikk, kommer det bort i mot 200.000 mennesker hvert år den siste uken av juli.

I løpet av uken som kalles «Daddy of ’Em All» er det blant annet konserter med kjente artister, wild-west-show med western-riding og flyshow med United Stetes Air Force Thunderbirds.

MC-VG: Journalist Mona Langset på leid MC under Bike-week, Daytona beach. Foto: Thomas Nilsson / VG

Verdens største motorsykkel-festival

Daytona beach i Florida samler 100-tusener av motorsyklister og skuelystne til Bike-Week hvert år i mars.

I ti dager blir den lille byen omgjort til et motorsykkelfestival-område med konserter, fester og høy se-og bli-sett-faktor.

Har du MC-lappen kan du leie en motorsykkel i USA og paradere gjennom gatene selv. Har du ikke sertifikat, kan du ta turen bare for å se, høre og lukte det mest spektakulære du kan tenke deg av motosykler og være med på festen.

REDWWOD: Trærne kan bli rundt 100 meter høye. Foto: MARK RALSTON / AFP

Verdens høyeste trær

Trærne i Redwood National Park, California, er på høyde med skyskraperne i New York. Redwood-trær regnes blant de ti høyeste tresortene i verden. I denne parken finnes det som skal være verdens aller høyeste tre. Sist det ble ofisielt målt var det 115,56 meter høyt. Men det er ti år siden, så det er sannsynligvis høyere nå.

De enorme trærne i nasjonalparken gjør at det er lett å overse resten av landskapet. Her finnes det også en rik flora og dyreliv, samt en 37 kilometer lang nydelig strand.

ASKEPOTTSLOTTET: Selve symbolet på Disney-parkene. Foto: REINHOLD MATAY / SCANPIX SWEDEN

Verdens temapark-hovedstad

I Orlando, Florida, er det så mange store temaparker at du kan oppleve en ny hver dag hele ferien. Og da snakker vi om en veldig lang ferie.

Disney-konsernet alene står bak flere av dem: Magic Kingdom med Akepots slott og alle de kjente tegneseriefigurene, Epcot med blant annet paviljoner som presneterer mat og kultur fra flere land, blant nnet Norge, Hollywood Studios som gir et spennende innblikk bak kulissene, og Animal Kingdom som er verdens største dyre-temapark.

les også

Hit bør du ta med barna dine: Topp fem attraksjoner for de små

Under Universals-hatten finnes blant annet Islands of Adventures, der The Wizarding World of Harry Potter og Jurassic park-delen er de mest populære.

Du har også Sea World, Legoland Florida og Discovery Cove. Listen er endeløs. Og får du behov for litt åpndelig påfyll, kan du gå til The Holy Land Experience, og fordype omgivelser kjent fra bibelen.

PS: Det finnes temaparker mange flere steder i USA. Disney Land ligger utenfor Los Angeles i Califiornia.

KJENTE FJELL: El Capitan (t.v) og Half Dome. Kan klatres på den bratte siden, eller forseres til fots fra den andre. Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI

Yosemite National Park

Nasjonalparken utenfor San Francisco i California er så stor at du kan gå i flere måneder før du begynner å nærme deg sivilisasjonen igjen. Den er så stor at den på ingen måte virker overbefolket, selv om den besøkes av 3,5 millioner mennesker hvert år.

Her er det et stort nett av merkede stier for fotturer i ulike vanskelighetsgrader. De to majestetiske fjelltoppene El Capitan og Half Dome er blant de mest kjente landemerkene. En tur til toppen av Half Doime tar mellom 10 og 12 timer. Hvis du ikke når toppen før klokken 15.30 er det obligatorisk å snu å gå ned igjen.

les også

Drømmereisen: 7 fantastiske nasjonalparker

Trenger du større utfordringer, klatrer du den bratte veien opp. Området er svært populært for fjellklatrere.

Vil du oppleve området uten anstregnelser, kan du sette deg i en av de nye hydrogendrevne bussene og se noe av parken fra vinduet.

ALCATRAZ: Levende historie. Foto: Øyvind Engan, VG

Alcatraz

På den lille øya i San Francisco ligger fengselet som var USAs mest rømningssikre inntil det stengte i 1963. Her har mange av USAs mest kjente kriminelle sonet, blant dem, Al Capone.

les også

Rømte fra Alcatraz - jaktes 50 år senere

Det er kun ett firma som har turer ut til selve øya, Alcatraz Cruises. For å være sikker på å få billett, bør du forhåndsbestille i god tid. Bestill gjerne med «Audio guiding.» Da får du mer igjen for besøket.

MONTANA: Dette er et gammelt bilde av Magne Furuholmen og Morten Harket i forbinndelse med at de spilte inn en video i Montana i 1990. Foto: Janne Møller-Hansen, VG

Riding i Montana

Montana har noen av de mest naturskjønne områderne i USA, med innsjøer og elver, flate vidder og høye fjell. Området er perfekt for riding. Det er mange muligheter til å bli med på alt fra et par timers ridetur, til flere dagers rideferier.

Det er også flere muligheter til å feriere på en ranch. På noen deltar du i det daglige arbeidet, på andre er du bare feriegjest. Uansett får du nærkontakt med cowboy-livet.

GOLDEN GATE: Ikonisk hengebro. Foto: Øyvind Engan, VG

Golden Gate

Opplevelsene i USA trenger ikke være kostbare eller veldig anstrengende. Golden gate Bridge har vært et ikon siden 1937. Da den åpnet var dette verdens lengste hengebro med et spenn på 1280 meter, 227 meter over vannet.

Du kan krysse sundet som forbinder San Francisco-bukta med Stillehavet til fots eller på sykkel og nyte den fantastiske utsikten fra broen.

Sørg for å få tatt noen fine bilder til instagram-kontoen samtidig.

NEW YORK: Nordmenn elsker den amerikanske metropolen. Foto: Yukinori Hasumi / Moment RF

Populære New York

Første kvartal i år hadde USA en vekst i flybillettbestillingene på over 15 prosent sammenlignet med samme periode i fjor hos FINN reise. Samtidig økte pakkereisebestillinger til USA med 20 prosent.

New York er den klart mest populære destinasjonen i USA, mens Boston, Fort Lauderdale i Florida og Washington er de destinasjonene som vokser mest.

les også

Williamsburg: New Yorks hippeste område

Vi har sett ganske lenge at USA øker voldsomt i popularitet blant nordmenn. Det er nok mye takket være at det har kommet flere direkteruter og at det er økt konkurranse mellom flyselskapene, som igjen har ført til lavere priser. I dag er det for eksempel fullt mulig å dra til New York for en langhelg med shopping, kultur og opplevelser uten at det blir veldig dyrt, sier Eivind W. Christiansen, produktdirektør for FINN reise.

Publisert:

Mer om

USA

Reise

Reiseguide

Reisetips

Motorsykkel

Kultur

Western

Flere artikler

 1. Tre roadtrip ruter for deg som vil se mye av USA på kort tid

 2. Åpnet Disney World to dager etter dødsfall-rekord

 3. Hawaii for eventyrere

 4. Her finner du de fineste turene i din egen skog

 5. Reiseguide: Innsiderens tips til Los Angeles

Fra andre aviser

 1. Her henger Alex (33) i den 900 meter høye fjellveggen etter én arm. Han har hverken tau eller sikring: – Hadde lyst til å gjøre det en gang til

  Aftenposten
 2. Californias hemmelige skiparadis

  Aftenposten
 3. To personer skadet etter politijakt på E18

  Aftenposten
 4. Botanisk vårfest og fest havnelangs. Det er mye som skjer i et solfylt Oslo

  Aftenposten
 5. Philip Roth, forfatter tvers igjennom

  Aftenposten
 6. Trump innfører straffetoll mot EU. Unionen kan svare med toll på jeans, motorsykler og peanøttsmør.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no