VAKKERT: Naturen er innbydende året rundt i Barossa. Foto: Vibeke Montero

Barossa Valley: Smaken av Australia

Kontinentets beste rødviner, kortreist mat, mykt middelhavsklima og vakker natur. Barossa-dalen er et must for alle som vil ha et jafs av det gode liv «Down Under».

 • Vibeke Montero (tekst og foto)

BAROSSA VALLEY (VG reise) Barossa Valley kalles gjerne Australias vinhovedstad. Men dette er en hovedstad blottet for støy og stress.

Her er det dyprøde, nesten sjokoladebrune Shirazviner og kortreiste matopplevelser – uten tendenser til snobberi, som venter.

les også

Yangon: Asias ukjente storby

FRODIG: Barossadalens frodige jordsmonn og milde klima er perfekt for druedyrking. Foto: Vibeke Montero

Syrah fra Europa

Men la oss begynne der drueeventyret begynte, på begynnelsen av 1840-tallet. Da ble Australias omfattende vinproduksjon introdusert av tyske immigranter som slo seg ned i Barossa-dalen. Et tysk minisamfunn vokste frem, med slakterier, bakerier og etter hvert vingårder som produserte de samme godsakene som i moderlandet. Tenk pretzels, potetbrød og saftig charcuterie. Vinstokkene som ble dyrket den gang bar hovedsakelig dyprøde, robuste Shirazdruer, eller Syrah – som de er bedre kjent som i Europa. De stortrivdes i Barossas fertile jordsmonn, og Shiraz er fremdeles Barossas signaturdrue. Flere av de opprinnelige vinstokkene gir fortsatt avlinger som brukes i dagens vinproduksjon, og disse stokkene kalles «The Grandpas». Respekten for drueslektstreet er rørende.

«MAKE YOUR OWN WINE»: Tunga rett i munnen når Shiraz, Grenache og matarodruer skal blandes. Foto: Vibeke Montero

Bland din egen vin

Har du vært i Australia før, kjenner du til den tilbakelente og avslappede holdningen australierne er kjente for. Tenk mer Crocodile Dundee og mindre Roger Moore. Slipset kan du godt legge igjen hjemme, og selv i selskap med noen av verdens eldste vindruer råder det en usnobbete holdning. Også på ærverdige Penfolds, som produserer den legendariske «Penfolds Grange» – ofte omtalt som Australias beste rødvin, er stemningen usnobbete. Her kan du troppe opp i shorts til vinsmaking uten at noen hever et pretensiøst øyenbryn. Vi har booket oss inn på «Lag din egen vin»-seansen, som viser seg å være en heftig start på dagen. Klokken har så vidt passert ti når vi får utdelt laboratoriefrakker og følger etter vinpedagogen Janelle Atkins opp til vinlaboratoriet. Hun skal veilede oss gjennom prosessen med å blande druer til det blir en harmonisk blanding. Reagensrørene er på plass, og selv om jeg så vidt har rukket å svelge unna frokosteggene, så merker jeg at lysten på vin begynner å melde seg. Det er rart med det.

les også

Fem nabolag du må oppleve i Tokyo

– Først skal dere få smake på vår egen blanding som heter Penfolds BIN 138, sier Janelle. Vi smaker, og nikker. Den er god. Men vi får ikke vite blandingsforholdet – enda. Nå er det vår tur.

– Husk å bruke nesen, instruerer Janelle. Jeg har tre vinvarianter foran meg: en basert på ren Shiraz, en på ren Grenache og en ren Mataro – også kalt Mourvèdre.

VINPEDAGOG: Janelle Atkins veileder oss gjennom «Make your own Wine»-opplevelsen på Penfolds Wineries. Foto: Vibeke Montero

Ifølge vinpedagogen gir Shirazen assosiasjoner til en boks med sigarer. Grenachen dufter av bringebær, og Mataroen er flat på tungen. Ingen ettersmak. Nesen mi får ikke tak i alle assosiasjonene, men det er gøy å få lov til å eksperimentere.

les også

Seks hotellåpninger å glede seg til i 2018

Vi har tre forsøk hver, og Janelle tipser om å bruke en dominant druesort i hver blanding, sånn at vi kan notere oss forskjellen. For å gjøre en lang – og ganske sølete, historie kort, så er det først når vi tilsetter rikelig med Shiraz at vinen blir drikkbar. Og med det ønsker Jane oss velkommen til Barossa – Shirazdruens hjemmebane, og avslører at også Penfolds BIN 138 har blandingsforholdet 66 % Shiraz, 23 % Grenache og 11 % Mataro. Nerdete, jo visst, men dette er en perfekt måte å fatte interesse for vin på hvis du ikke allerede har det fra før. En annen upretensiøs måte å tilnærme seg årgangsvin på er den såkalte hundreårskjelleren på vingården Seppeltsfield. Her har de lagret hver eneste årgang tawny – vellagret portvin, på fat siden 1878, og du kan bestille en fødselsårssmaking der du får tappet et glass direkte fra den tønnen som er produsert det året du ble født.

HYPPIGE PAUSER: Uansett hvordan du velger å oppleve Barossadalen, så må du legge inn hyppige pauser. Det er ikke langt mellom vingårdene. Foto: Vibeke Montero

Lykken er småbylivets gleder

Barossadalen er ikke stor og du beveger deg enkelt rundt i bil eller på sykkel. Avstandene er aldri mer enn en mil og det er flust av stoppesteder underveis. Ta for eksempel et stopp for å spise prisvinnende, lokalprodusert iskrem fra The Barossa Valley Ice Cream Company i den søte, lille landsbyen Tanunda. Salt karamell, sitronostekake, honning og rosmarin, svart lakris og gin- og limesorbé har blitt smakskjennemerker for dette lokale firmaet. Ingrediensene som brukes er kortreiste, økologiske og fulle av smak, og blir du plutselig fysen på en kule belgisk sjokolade etter vinsmakingen serverer vingårder som Chateau Tanunda, Penfolds, Elderton og Jacob’s Creek godsakene til dessert. I Tanunda må du heller ikke gå glipp av Apex Bakery, som lager en fantastisk Bienenstich-kake med gjærdeigsbunn, vaniljekremfyll og karamelliserte nøtter på toppen. Oppskriften er over hundre år gammel.

Når du er ferdig i Tanunda, som er kjent som den byen med tydeligst tysk kulturarv, drar du videre til Angaston. Byen ble opprinnelig bebodd av minearbeidere fra Cornwall, så her er de britiske tendensene tydeligere. Gå ikke glipp av The Barossa Valley Cheese Company i Angaston, hjertebarnet til Victoria McClurg. Hun har skapt et paradis for osteelskere og arrangerer blant annet fantastiske oste- og vinturer i Barossa. Er du i Barossadalen på en lørdag er det ukentlige Farmers Market i Angaston et must.

les også

Reiseguide: Forført av Sicilia

Når du er ferdig i Tanunda, som er kjent som den byen med tydeligst tysk kulturarv, drar du videre til Angaston. Byen ble opprinnelig bebodd av minearbeidere fra Cornwall, så her er de britiske tendensene tydeligere. Gå ikke glipp av The Barossa Valley Cheese Company i Angaston, hjertebarnet til Victoria McClurg. Hun har skapt et paradis for osteelskere og arrangerer blant annet fantastiske oste- og vinturer i Barossa. Er du i Barossadalen på en lørdag er det ukentlige Farmers Market i Angaston et must.

JACOB'S CREEK: Besøkssenteret på velkjente Jacob's Creek er delikat, og vingården er blant Australias eldste. Foto: Vibeke Montero

Store smaksopplevelser på Jacob's Creek

Spør du nordmenn om de kan navnet på én australsk vin vil flesteparten svare Jacob’s Creek, som har blitt en folkelig favoritt over hele verden. Derfor må vi innom Jacob's Creek Wineries når vi først er her. Vi har bestilt en «masterclass» som kombinerer mat og vin med sommelier James Boden, men før vi setter oss til bords er det bare å la seg begeistre av det lekre besøkssenteret. Store vinduer med utsikt til vinrankene og en innbydende plen med sakkosekker får oss til å tro at vi har havnet i selveste vinhimmelen – hvis noe slikt eksisterer. Det er lov å håpe. Masterclassen er en åpenbaring: En syrlig St. Helga Riesling passer perfekt til tigerreken med limedressing. Biff med estragonsmør paret med en St. Hugo GSM er en fest i munnen, og slik fortsetter det i fire kombinasjoner til. Dette er ikke de Jacob's Creek-vinene jeg husker fra åttitallet. Her har det skjedd en liten revolusjon. Etter seansen frister sakkosekkene, og hvorfor ikke slå seg ned? Det er jo nettopp dette det gode liv handler om. Å spise og drikke seg lykkelig, hvile øynene på noe vakkert og kjenne det australske solskinnet i ansiktet.

VERDENSKJENT: Penfolds Grange regnes av mange som Australias aller beste rødvin. Foto: Vibeke Montero

Tre ikoniske viner fra Barossa

Penfolds Grange: regnes av mange som Australias aller beste rødvin. Den er bestillingsvare på polet, men flasker i tretusenkronersklassen er ikke hverdagskost for de fleste. Prøv heller en Penfolds Bin til en langt hyggeligere pris. Vingård: Penfolds.

Hill of Grace: er lagd på shirazdruer fra noen av verdens eldste vinstokker. De gamle vinstokkene er cirka 150 år gamle, og kalles «The Grandfathers». Finnes i bestillingsutvalget på polet. Vingård: Henschke.

Basket Press Shiraz: er laget for hånd, og ivaretar alle elementer av vinkultur som har gjort Barossadalen til den fremste vinregionen i Australia. Vingård: Rockford Wineries.

GOD STEMNING: Australierne er kjent for sitt avslappede lynne. På vinsmaking i Barossa kan du komme med shorts og T-skjorte om du vil. Foto: Vibeke Montero

Her kan du spise

Hentley Farm: en vingård med tilhørende gourmetrestaurant. Settingen er lun i gårdens gamle stall, og råvarene er i stor grad egendyrkede. Kokken Lachlan Colwill, som selv vokste oppi Barossa, komponerer to menyer – en stor og en litt mindre, hver kveld.

Maggie's Farm Shop: Maggie Beer er Sør-Australias kulinariske mor, og en kjent TV-personlighet. På hennes Farm Shop i Nuriootpa kan du spise, smake og lære. Det er åpent fra 10.30 til 17.00 hver dag.

Barossa Farmers Market: hver lørdag samles dalens matprodusenter i Vintners Sheds i Angaston. Her får du alt som er i sesong, fra solmodne jordbær til saftige eplepaier. Gå ikke glipp av frokostbaren deres, der du får alt fra ferske juicer og nykvernet kaffe, eller hva med en saftig burger med håndbakt brød?

BLÅS FØR DU KJØRER: På Jacob's Creek besøkssenter har de installert en egen alkoholtest på veggen. Den er det morsomt å bryne seg på gjennom vinsmakingen. Foto: Vibeke Montero

Her kan du bo

Tanunda Cottages: Koselige små hus med sentral beliggenhet i sentrum av Tanunda. Her føler du deg som hjemme, og det er en perfekt base for å utforske Barossadalens opplevelser. De tre små husene – og den litt større «Winery Cottage», er velholdte, og vertskapet Grant og Helen Bruge er gjestfriheten selv.

Pris fra 1.300 kroner per natt for to personer.

The Old Garage: Passer for deg som liker unike overnattingssteder. Her sover du i en garasje som er omgjort til en hyllest til 50-tallet, uten å forsake moderne komfort. Vertskapet, Mark og Jannine, tar godt vare på deg og hjelper gjerne til med å organisere vinturer og andre opplevelser.

Pris 1.800 kroner per natt for et dobbeltrom.

Seppeltsfield Vineyard Cottage: Her bor du på en ekte vingård i en luksuriøs «cottage», og får virkelig et unikt innblikk i Barossalivet. Prince Charles og hans kone Camilla, hertuginnen av Wales, besøkte vingården under sitt besøk i 2015.

Pris 2.500 kroner per natt for to personer. Minimum to netters opphold.

SMÅ SAMFUNN: Det bor bare 20.000 mennesker i Barossadalen, og de små byene er sjarmerende steder hvor du føler deg hjemme. Foto: Vibeke Montero

Slik reiser du

Fly til Adelaide. Barossadalen ligger en drøy times kjøring nord for den koselige storbyen. Det er gode flyforbindelser med Emirates via Dubai.

Vil du ha hjelp med å tilrettelegge reisen, og kanskje oppleve mer av Australia når du først har tatt turen, så er Australiareiser et norsk reiseselskap med dybdekunnskap om hele kontinentet. De har gode samarbeidsavtaler med mange lokale leverandører, og kan ofte tilby en bedre pris enn det du finner på nettet.

Les også

 1. Romantisk avkobling i kjendis-stil

  Skal du på luksustur med kjæresten? Sjekk hvordan Kourtney Kardashian gjør det.

Mer om

 1. Vin
 2. Ferie
 3. Reise
 4. Reiseguide
 5. Reisetips
 6. Barossa Valley

Flere artikler

 1. Spis deg lykkelig i matmekkaet «Down Under»

 2. Cruise for kresne - nyhetene som kan endre ditt syn på cruise

 3. Fem eksotiske reisemål vi drømmer om

 4. Fem vakre vinterbyer

 5. Romantiske hoteller for kjæresteferien

Fra andre aviser

 1. Nei! Det er ikke blitt bedre mat.

  Aftenposten
 2. Hit kommer kitere fra hele verden. Og selve konkurransen er en fryd for øyet.

  Aftenposten
 3. Vinskolen: Seks vidunderlige smaker til fenalår og andre salte julerester

  Aftenposten
 4. På denne øya ferierer du som en gresk gud på Middelhavets reneste strender

  Aftenposten
 5. Dette er den nye, hippe øya i København

  Aftenposten
 6. Dette er den nye, hippe øya i København

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder