WIEN: Julemarkedet på rådhusplassen er omringet av imponerende arkitektur.

Wien og Bratislava: Garantert julestemning i Mellom-Europa

Kombiner juleshopping med en reiseopplevelse du sent vil glemme i Wien og Bratislava. Sammen gir de to byene julestemning helt til påske.

Publisert:

WIEN/BRATISLAVA (VG reise): Mellom den østerrikske og den slovakiske hovedstaden er det bare en drøy times reise med tog. Du kan fint besøke begge i løpet av en langhelg.

Vi har tatt en pause fra julerushet hjemme, pakket striesekken og snurpet igjen julestrømpene for en tur til de to byene der julemarkedene ligger tett.

Les også

Julemåneden: Hit kan du reise i desember

Skal du gå all-in for julen, eller rømme unna? VG reise gir deg råd og tips til hvordan du kan få god julestemning her hjemme, eller prøve å reise vekk fra alt.
ORIGINAL: Denne karen har en egen tolkning av hvordan nissedrakten skal se ut. Her foran Karlskirken på Karlsplatz.

Noe av det første vi oppdager med Wien er at snøen langt ifra faller hvit og tett. Trærne tviholder fremdeles på løvet, men bladene setter farger på julemarkedene på en måte vi ikke opplever her i Norge.

Hipster-jul på Karlsplatz

Foran den imponerende Karlskirken har kulturorganisasjonen Divina Art snekret sammen et unikt julemarked med fokus på kunst og kultur. Vi ankommer markedet tidlig på dagen og går ned de provisoriske gatene. Oppmøtet er ikke overveldende. Man kan faktisk bevege seg uten å bli wienervalset ned av turister. Manufaktur, en hipster-bod med fokus på kjøttfrie retter, virker innbydende. En skjeggete ung mann anbefaler oss Kärntner Kasnudel – en type ravioli fylt med cottage cheese, poteter og urter.

– Gå for all del ikke glipp av Zirben Punch!

Den skjeggete mannen heller oppi et krus. Vi tar ham på ordet og blir ikke skuffet. En type varm frisk punch med et hint av furu – økologisk selvfølgelig.

En fargerik gjøgler spaserer forbi og slår av en prat med en strüdel-selger bak oss. Nå mangler bare julenissen, tenker vi.

FINN ROEN: Ta en velfortjent pause i Stefansdomen.

Fire markeder på rappen

Presten holder messe. Stemningen er rolig i forsamlingen. Under de høye gotiske buene skaper romklangen en magisk atmosfære. Alle er velkomne her og vi forstår snart at både troende og hedninger vil finne ro i den praktfulle Stefansdomen.

Et kvarter tidligere hoppet vi av metroen på Stephansplatz. Stedet er en turistmagnet, mye takket være de eksklusive handlegatene, og ikke minst Stefansdomen. Duer flyr i skytteltrafikk mellom julebodene på den sørøstlige siden av kirken. De jakter iherdig på østerrikske godbiter som faller på bakken. Vi tviholder på våre weihnachtskekse – små julekaker – og går videre.

En kraftig sur lukt treffer oss i det vi går inn i markedet på Am Hof. En osteselger smiler stolt når han viser frem ostene sine. Markedet ligger bare noen minutters gange fra Stephansplatz. Østerrikske delikatesser, suvenirer og kunst selges her. Mye av det samme sortimentet finner du på Freyung, et par kvartaler unna, hvor en treskjærer viser frem kunnskapen sin i praksis. Dreiebenken fremfor ham spytter treflis i et forrykende tempo. Mon tro hva trestykket ender opp med å bli til slutt.

HOFBURG: Hest og kjerre er et vanlig syn utenfor det gamle keiserlige palasset som er omgjort til presidentens residens.

Lyden av hestesko som treffer brostein er ikke til å ta feil av. Hestevogner med kusk er et vanlig syn i disse trakter. Ved presidentens residens Hofburg knipser turister bilder til det svir i fingertuppene. Her besøker vi det siste julemarkedet i området før vi igjen ender opp på Stephansplatz.

Les også

Fra Wien til Norge: Greta (60) har ridd i 116 dager

I april satt Greta Lackner (60) seg på hesteryggen i Wien med et klart mål: – Jeg både gråter og ler på en gang, var…
NAM-NAM: Willy Wonkas drømmemaskin. Denne herren er svært fokusert i det han heller flytende sjokolade over saftige jordbær.

Skøyteløp på Rathausplatz

En eldre asiatisk turist spaserer forbi og nynner på «Last Christmas» av George Michael, uten særlig hell. Låten spilles på lydanlegget som dekker store deler av Rathausplatz – rådhusplassen.

uristene svermer rundt de brune bodene på jakt etter strüdel, nuss stengel, stollen, eller andre østerrikske godsaker. Lukten av kanel, kardemomme og nellik treffer oss som en julekule og skrur opp julestemningen. Og nåde den bodeieren som våger å servere gluhwein i et billig pappbeger. Her skal gløggen serveres i ekte porselenskrus. Prisen kan ved første øyekast virke noe stiv, men når du skjønner at du også har betalt pant for begeret gir det hele mening. Panten får du igjen når du leverer kruset.

PÅ ISEN: Skøytebanen i Rathausplatz fører deg gjennom deler av parken på en kreativ måte.

En ung mann raser forbi i høy fart. Skøytebanen snor seg rundt deler av parken, mellom belyste trær og figurer. I frykt for å påføre oss selv en skikkelig nesestyver står vi over denne gangen. Vil du likevel prøve deg, stikker du innom Schlittschuhverleih (skøyteutleien) ved skøytebanen.

KVELDSSTEMNING: Imponerende arkitektur omringer Maria-Theresien-Platz.

Maria-Theresien-Platz og MuseumsQuartier

Et stort og tradisjonelt julemarked er plassert på Maria-Theresien-Platz. Markedsbodene danner et kryss, med statuen av Habsburg-keiserinnen Maria Theresia som et naturlig midtpunkt. Historiske bygninger danner en mur rundt julemarkedet.

Nær Maria-Theresien-Platz finner du MuseumsQuartier. Plassen minner mer om et diskotek enn et julemarked. Myke pulserende rytmer holder et ungt klientell gående i kveldstimene. En fin måte å avslutte dagen på for dem som vil nyte noe sterkere enn gluhwein og punch.

BRATISLAVA: Julemarkedet foran det gamle rådhuset i vil sjarmere deg i senk, og gi deg julestemning i bøtter og spann.

En svipptur til Bratislava

I det toget passerer grensen til Slovakia blir det flere krokete trær og bygninger. Det skaper en mystisk og magisk stemning. Bratislava, hovedstaden, er bare en drøy times togtur unna Wien.

Det regnet før vi kom til byen. Julelys og gatelykter reflekteres i den våte brosteinen, og tilføyer gatebildet en herlig myk glød.

Bodene i markedet på den gamle rådhusplassen minner om polkagriser, hvor takene er farget med hvite- og røde striper. Hver bod er tettpakket med ivrig betjening. Røykskyer stiger ut av lukene og bringer med seg herlige dufter av gløgg, stekt gris, pølser, løk, og potet.

GLØGG OG PUNCH: Utvalget er stort på markedene i Bratislava.

En lokal herremann, godt opp i årene, nyter en kopp med rykende varm “varene vino” – Slovakenes versjon av gluhwein – servert i pappkrus. Bratislavere har ikke samme porselenskrus-etikette som wienerne, men smaken er tilnærmet lik.

Den eldre mannen har drukket opp og tipper med sixpencen, før han muntert spaserer videre.

Flere store og små julemarkeder er spredd utover gamlebyen i Bratislava. Mens vi inntar den lokale spesialiteten lokša (salte pannekaker med smør) oppdager vi også Hviezdoslav’s-plassen, med et større marked og skøytebane for store og små.

GRILLMAT: En kokk drukner nesten i damp og røyk fra en fresende grill.

En solid kar slenger ingredienser på grillen. Grillen freser tilbake og spyr ut en sky av røyk og damp mot kokken. Resultatet er en saftig burger-lignende sak med biter av svin og løk. Vi unner oss også en cigánska pečienka – brød med stekt svinekjøtt, løk og majones. Til slutt nytes en trdelnik – en søt og luftig spiralformet bakst – før vi tar kveldstoget tilbake til Wien.

JULEKONSERT: Den foran Schönbrunn-palasset er et must for dem som vil få med seg julekonserter.

Julekonsert på Schönbrunn

Tilbake i Østerrike besøker vi julemarkedene utenfor Wien sentrum. Statuene stirrer ned på oss i det vi vandrer i den enorme parken bak Schönbrunn-palasset. Palasset ligger et stykke unna sentrum, men julemarkedet her er en Habsburg-keiser verdig. På den store plassen foran slottet danner grønne boder et kringvern rundt en enorm folkeskare, med et digert juletre i sentrum. Foran juletreet byr talentfulle korsangere og messingblåsere på stemningsfulle julekonserter.

PALASS: Man kan bare gjette seg til hva Franz Ferdinand ville ment om stup fulle turister i forgården hans på palassområdet.

Majestetiske Belvedere

Habsburgerne bodde en gang i dette spektakulære palasset fra barokken. I dag huser det Belvedere-galleriet, et museum dedikert Østerriksk kunst fra forskjellige tidsepoker. Den 23. November spretter imidlertid boder opp foran palasset og danner et julemarked. Markedet er ikke stort, og det er tettpakket på kveldstid med folk som vil nyte würst og gluhwein.

POPULÆRT: Det kunstneriske julemarkedet på Karlsplatz blir magisk på kveldstid.

Auf wiedersehen!

Julemarkedene er strødd ut over store deler av Wien sentrum. Det er ikke lett å velge seg en favoritt, men markedet på Karlsplatz har definitivt lokket oss tilbake, når vi er innom byen igjen før vi flyr hjem til Norge. Det er mer folkerikt nå. Stedet har skrudd på julelysene og sjarmen. Mekaniske sykkeldrevne karuseller, fargerike gjøglere og trekkspillere med hestehoder(!) sprer friske abstrakte vibber ut i folkemengden. Før vi vet ordet av det har skikkelig god gammeldags julestemning, med en klype østerriksk surrealisme, lagt lokk på stressende tanker. Julenissen har vi ikke sett snurten av, men julestemningen har vi funnet likevel. Auf wiedersehen!

PS: De fleste markedene åpnet dørene mellom 17. og 24. november.

Slik kommer du dit

Norwegian og Austrian Airlines flyr direkte fra Oslo til Wien. Togbilletter fra Wien til Bratislava kan bestilles på Geo Euros nettside.

Kom du i julestemning? Hva med å sjekke ut Godts oppskrift på Lise Finckenhagens beste pepperkaker og juleribbe med sprø svor!

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no