KRAFTTRASÉ: Riksantikvar Jørn Holme (innfelt) mener en kraftlinje her, i fjordsystemet i høyre del av bildet, gjør at Hardanger kan glemme verdensarvstatus. Foto: OLAV TASKJELLE / SCANPIX

Avskriver Hardanger fra verdensarvlisten

Byggingen av kraftlinjen gjennom Hardanger gjør det umulig å få området med på UNESCOs verdensarvliste. Det mener riksantikvar Jørn Holme.

  • NTB
Publisert:

Holme understreker at Riksantikvaren ikke har noen mening om regjeringens vedtak, men sier til Bergens Tidende at han bare gjør oppmerksom på konsekvensene av vedtaket.

- En klar konsekvens er at dette området ikke kan få verdensarvstatus. Nærøyfjorden har fått verdensarvstatus. Det ville ikke ha skjedd med en tilsvarende høyspentlinje som den som nå kommer gjennom Hardanger, sier Holme.

Kraftlinjen gjennom Hardanger vil uansett komme på Riksantikvarens bord siden traseen kommer i konflikt med minst fem fredede kulturminner. Holme utelukker ikke at behandlingen om dispensasjon fra fredningsreguleringen kan ta flere måneder.

LES OGSÅ:SV-lag legges ned i protest mot kraftlinje

Ifølge Vigdis Lian, leder for UNESCO-kommisjonen i Norge, er det ikke søkt om verdensarvstatus for Hardanger. Men Lian bekrefter at hun har fått mange telefoner fra folk i Hardanger som ønsker å sette i gang en slik søkeprosess.

Hun er også enig med riksantikvaren om at det kan bli vanskelig å få Hardanger inn på UNESCO-listen med strømmaster på plass.

- Det vil være svært lite trolig. Hardangerfjorden vil få en svekket posisjon, sier Lian.

Ifølge Bergens Tidende vil kraftlinjen mellom Sima og Samnanger få 265 master. Det betyr i gjennomsnitt én mast per 340. meter.

- Kunne dratt turister

Dette er som kjent ikke særlig populært hos reiselivsnæringen.
- Vi er motstander av kraftkabelen, og har vært det hele tiden, først og fremst for å verne de naturskjønne omgivelsene i Hardanger, sier administrerende direktør Knut Almquist i NHO Reiseliv til NTB.

Han har håp om at UNESCO ikke vil være for streng, men antar at det er stor risiko for at verdensarvstatusen er skrinlagt.
- Vi vet at det er en del turister som oppsøker nettopp reisemål som er på verdensarvlisten, fordi de er spesielle og unike, sier Almquist.

Reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge er enig, og trekker fram Geiranger og Nærøy som eksempler på steder som har dratt flere turister etter at de ble en del av verdensarven. Han tror imidlertid ikke at en plass på UNESCOS liste har alt å si.

- Det er også viktig at de er aktive og markedsfører seg selv, sier til Tuftin NTB.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

UNESCO World Heritage Centre - World Heritage List
Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no