25 gode ferietips

... og flere får du på reisemessen i Lillestrøm til helgen

(VG Nett) Det er reisemessetid, og reisedrømmene får ben å gå på. Snart skal også årets sommerferie spikres. VG Nett gir deg hjelp på veien - med 25 gode ferietips.

 • Dag Fonbæk

FYRFERIE: Geitungen fyr er istandsatt for utleie, en virkelig idyll 10 minutter med båt fra Skudeneshavn. Foto: Dag Fonbæk.

Vi konsentrerer oss om Norge, og har fått god hjelp av Innovasjon Norge - vårt nasjonale «turistkontor» - til å lete opp noen av landets fineste ferieopplevelser.

I tillegg har vi spedd på med noen av våre egne favoritter.

Skulle du trenge flere ferietips, så legg veien til Norges største reisemesse på Lillestrøm kommende lørdag og søndag.

Eller du kan dele tipsene dine med VG Netts lesere her!

Fyr-ferie
Langs kysten vår finnes mange nedlagte fyr du kan leie - som Geitungen fyr utenfor Karmøy. Ett av de siste skuddene på fyrutleie-stammen er Helnes fyr utenfor Nordkapp, der tre lokale kamerater har realisert sin store drøm - å gi turister en eksklusiv ferieopplevelse. Les mer på Kystverkets nettsider.

Brevandring
Nå kan du vandre på Norges nordligste bre. Nylig åpnet Seiland nasjonalpark, et av de mest uberørte områdene i Finnmark. Seiland byr på stor variasjon i natur - fra frodig fjord til tind og bre. Ingen andre steder i Europa har breer i så lav høyde over havet.

Reint eksotisk
For oss sørpå er det å se reinflokker på Finnmarksvidda en eksotisk opplevelse. På Varangerhalvøya krysser store flokker av reinsdyr veien foran bilen din. Av de mest populære syslene i Finnmark sommerstid er hundesafari på vidda, kongekrabbesafari i Kirkenes og møte med samisk kultur i Alta-traktene.

Festivaler i nord
Festivalsommer i Finnmark spenner over det meste: Jazz, blues, soul, rock, pop, joik, VM i linestampkasting og midnattsski for kvinner. Få med deg Midnattsrocken i Lakselv og Varangerfestivalen i Vadsø 6-10 august.

Turistgrotte
I Nordland finner du 90 prosent av grottene i Norge, også Nordens eneste opplyste turistgrotte. Den mest spektakulære skal være Setergrotta med jettegryter, voldsomme berghaller, marmorganger og underjordiske elver.

TETT PÅ HAVØRNEN: Med Stella Polaris-båtene kommer du tett Nordlandskystens havørnkoloni. Skipper'n vet hvor ørna står. Selv så vi 10(!) ørner samtidig, få minutters seilas ut fra Bodø havn. Foto: DAG FONBÆK.

Se havørnen!
Å sitte i en båt under to meters vingespenn er en ganske fantastisk sanseopplevelse. Særlig når du ser flere havørner over deg samtidig. Det gjør du i Lofoten. Og tar du Stella Polaris-båten fra Bodø til stedet hvor gutta vet at ørnen bor, så kan du se opptil ti ørner samtidig.

Trollparken
Det 18 meter høye Senjatrollet - verdens høyeste troll - fikk seg trollkjerring 30. juni. Bortsett fra bryllupet tre hele dager til ende er det mye rart å se i Trollparken på Senja: Røtter, stubber og kvist som har veldig mye til felles med troll, slik vi kjenner dem fra eventyrene. Og snart kommer det vel trollunger til gards?

Sommerski
Mens folk flest nyter sommervarmen, er det noen av oss som aldri får nok av snø og ski. Her kan du ikle deg shorts og bikini og begi deg ut i snøen:
Stryn Sommerskisenter (Stryn)
Sognefjellet Sommerskisenter (Lom)
Galdhøpiggen Sommerskisenter (Bøverdalen)
Folgefonna Sommarskisenter (Jondal)

HELE ÅRET: Takket være blant annet Galdhøpiggen sommerskisenter, kan vi st på ski hele året i Norge Foto: Geir Olsen

Shoppingferie
Gjør et shoppingkupp ved fabrikkutsalgene i Nordfjord! Kjente designmerker som Moods of Norway, Ricco Vero, de klassiske herredressene fra Frislid konfeksjon, skjorter fra Selje og fritidsklær fra Skogstad Sport er å få kjøpt til rabatterte priser.

Det gode liv
En samling av i alt 18 vakre, sjarmerende og unike hoteller og selskapslokaler over hele Norge - fra kongsgårder, moderne designhotell, rorbuer og fjellgårder. Alle med identitet og særpreg.

Surfe-ferie
Ta med barna på surfeferie til Stad! Norges surfemekka - Hoddevik på Stad - henvender seg også til barnefamilier med aktiviteter for både tenåringer og barn. Skulle de aller minste synes at bølgene er i skumleste laget, tilbys barnepass trygt plassert på stranden.

SPEKTAKULÆRT: Turen opp til Briksdalsbreen foregår i trygge omgivelser for gruppen av turister, takket være noen av landets mest erfarne breførere. Foto: EGIL SVENDSBY

Aktiviteter i Briksdalen
Paintball, klatretårn, øksekasting, pil og bue og vikingbowling - midt i Briksdalens ville og vakre natur - er bare en liten del av tilbudet i den nye aktivitetsparken Briksdal Adventure. Her kan du delta i 20 spennende og utfordrende aktiviteter, på bakken og i lufta.

Bilfri avkobling
Mens aviser er fulle av miljøadvarsler, senker roen seg over øya Silda på Nordvestlandet. Silda når du med rutebåt fra Måløy flere ganger daglig. Det gamle fiskersamfunnet med 30 fastboende er noe så sjeldent som helt bilfritt! Her er bare gang- og sykkelveier og turstier.

HISTORIEFORTELLER: Få beretter bedre om mystikk og trolldom enn Kjell Magne Nordvi på Finnskogen Turist. Foto: Dag Fonbæk

Mystikk på Finnskogen
Kjell Magne Nordvi på Finnskogen Turist og villmarkssenter er en historieforteller av rang. Rundt bålet i lavvoen beretter han om myter og mystikk så du blir rent klam i hendene av å høre på. Finnskog-folk har fremdeles sterk tro på urkraften som finnes i alt som lever. Mystikken skogfinnene brakte med seg ser vi fremdeles spor av.

Kanal-jubileum
Telemarkskanalen jubilerte i fjor. Ikke bare var det 100 år siden kanalbåten M/S Henrik Ibsen ble satt i trafikk. Kanaldronningen M/S Victoria feiret også sitt 125-årsjubileum. I tillegg har Telemarkskanalen, som sto ferdig i 1892, rukket å bli 116 år. Bli med på kanalbåttur!

Gårdsferie
Gårdsferie er en ganske personlig form for turisme. I dag finnes det nærmere 3000 gårder som tilbyr overnatting og aktiviteter. Mange av dem ligger øverst i Gudbrandsdalen, der «Gardmillom» arrangeres sist i juli. Blant gårdene som tar imot turister er Sygard Grytting på Hundorp, der 16. generasjon på gården har gjenopptatt gjestetradisjonen.

Beste sykkeldal?
Skal du på sykkelferie i sommer? Hallingdal er landets første «Syklist Velkommen»-region i Norge, og tilbyr varierte utfordringer som familiesykling, stisykling og ekstremsykling. Hva med for eksempel hopp- og utforsykling i Pink Park?

Ørretsafari
Her er en annen nyhet: I elva Hemsila (Hemsedal) kan du delta på ørretsafari med våtdrakt, dykkermaske og snorkel. I Hemsila settes det årlig ut 3000 3 somre gammel ørret. Du kan se dem i alle størrelser, og får mulighet til å oppleve elvens kraft med fiskens øyne.

Fra pub til pub
Mens de fleste turister i Norge guides rundt i busser, kan besøkende i Bergen bli kjent med byen på en helt annen måte:
Du kan leie GPS-sender og kjøpe en opplevelsesrute, gå rebusløp eller bruke den på pubrunden.

Jolle-ferie
Å seile med rumpa 30 cm over vannflaten i overgangen mellom storhavet og 1000 meter høye fjell kan du gjøre i øykommunen Midsund sydvest for Molde. Her tilbys utleie av seiljoller. Kombiner gjerne med en tur på Atlanterhavsveien, kanskje landets aller mest spektakulære veianlegg.

Kast deg i fossen!
Drømmer du om å kaste deg ut i en foss? En mil utenfor Dokka kan du gjøre det! Møllerstufossen er et utendørs «badeland» der du kan kaste deg ut i fossestrykene, skli nedover de glatte svabergene og svømme rundt i kulpene. Nær fossen er det også over 6000 år gamle helleristninger.

På hesteryggen
Travle mennesker som har lyst på rideferie, men som kanskje ikke har tid til å ri i en hel uke, skal vite at det finnes mange weekend-ridekurs i fjellheimen. En av tilbyderne er familiebedriften Fjellrittet i Jotunheimen. Turene går i høyfjellet i nydelig norsk natur. Andre hestesentre: Kvistli Islandshester, Eventyrrittet, Solli Gård, Venabu, Nedrebergtunet, Norefjell Hestesenter, Hjerkinn Fjellstue og Værlandet ride- og aktivitetsgård.

HEI, HVOR DET GÅR: Beitostølen har bygget Norges første sommerbobbane i slalåmløypa, som slynger seg nedover dalsiden så å si rett under stolheisen. Hvis stor fart ikke frister, kan du nyte utsikten fra stolheisen som tar deg til fjells. Foto: Dag Fonbæk Foto: Dag Fonbæk

Bob-bob
I fjor sommer åpnet Norges første sommerbob-bane på Beitostølen. Målet er å gjøre vintersportsstedet like pop på sommerstid. Racingbane med motorløse biler nedover fjellsiden er et annet sommertilbud.

Vakrest i vest
Ytterst på sørspissen av Karmøy med fyrlyktene ut mot Nordsjøen, ligger sjarmerende Skudeneshavn, en vel bevart seilskuteby fra 1800-tallet. Hele Karmøy er historisk grunn. Her lå ett av Norges viktigste maktsentra i Vikingtiden. Sporene er mange.

Super bilferie
Norges flotteste biltur går langs Kystriksveien mellom Steinkjer og Bodø. Helt nede i fjæresteinene ved Sømna (bildet), høyt oppe over havet, over broer og juv, omgitt av havørn, Torghatten, Syv Søstre, Svartisen og Saltstraumen. Ta turen og bli overbevist!

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Sommeropplevelser i fascinerende Finnmark

 2. Hevder troll selger Norge bedre enn midnattsola

 3. Markus (21) går Norge på langs: – Veldig mye kan gå galt

 4. 2018 vs. 2019: Dette er de enorme forskjellene

 5. De holder Norge i gang

Fra andre aviser

 1. 90 turistattraksjoner på Sørlandet: 30 ordførere avslører kommunenes «skjulte perler»

  Fædrelandsvennen
 2. Hva gjør danskene når de «jokker i spinaten»?

  Aftenposten
 3. Spania slår Danmark som nordmenns feriefavoritt

  Aftenposten
 4. Norske Gunnar satte ny verdensrekord: Jorden rundt på 56 timer

  Aftenposten
 5. Cruiseskipene som aldri kom

  Aftenposten
 6. Maribel-konkurs: Disse norske hotellene rammes

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no