Byens flotte Ringstrasse fyller 150 år

FIAKER-TUR: Noe av det mest typiske du kan gjøre i Wien er å ta en guidet hest- og kjerre-tur (Fiaker) rundt i de historiske kvartalene – som keiser-residensen Hofburg. Foto:Dag Fonbæk,VG

Dette er Wien (uten sure Eurovision-toner)

WIEN (VG) Den skjeggete dame får ha oss unnskyldt. Mesteparten av 150-årsfeirende Wiener Ringstrasse forblir heldigvis Eurovision-fri sone under Eurovision denne uken.

 • Dag Fonbæk

For også Ringen er wienernes stolthet. Her langs byens stas-boulevard ligger Wiens flotteste paleer og historiske praktbygg side om side.

2–3 av Ringens opprinnelige wienerkafeer dekker fremdeles sine små, runde bord med hvite duker – som da Johann Strauss, Mahler, Gustav Klimt og Sigmund Freud inntok sine Doppel Mocca mit Obers her for mer enn 100 år siden.

Hver dag etter lunsj måtte Freud innom Cafe Landtmann på Universitätsring – der kakedisken fremdeles er like velfylt.

GIR MGP-BLAFFEN: Han her er ikke særlig opptatt av Eurovision. I stedet tar han seg en gitarstund i deilige Stadtpark, Wiens eldste park. Foto:Dag Fonbæk,VG

Anført av Cafe Schwartzenberg fra 1861 har Wiens fornemme kafeer stått imot presset fra espressobarene. Her i byen har folk skjønt at kaffe og kaker smaker best når man sitter.

Verdens vakreste?

På kafeene langs Ringen trakteres du av voksne, profesjonelle kelnere i dress og drakt, som med hevet blikk balanserer sine blanke brett med Fiaker og Kleiner Schwarzer som om de aldri har gjort annet.

I 1865 ble Ringstrasse erklært offisielt åpnet.

«Det er min vilje»!

FEIRER VÅREN: Bordene i solveggen utenfor Staatsoper er som skapt for et glass vårlig rosévin. Foto:Dag Fonbæk,VG

Med disse ordene beordret keiser Franz Joseph muren rundt Wiens innerby revet. I stedet anla han en bred aveny omgitt av parker, monumenter, offisielle stas-bygninger og private paleer – mange av dem bygget av Wiens velholdne jødiske familier, som et knapt århundre senere ble fordrevet, deportert og myrdet.

Wiener Ringstrasse regnes i dag som en av verdens vakreste avenyer.

Eller verdens største friluftsmuseum, om man vil.

Stilblanding

Rusleturen langs den fem kilometer lange Ringen er en vandring gjennom Europas kultur- og stilhistorie:

Universitetet og Staatsoper i renessansestil, det greskinspirerte Parlamentet tegnet av danske Theophilus Hansen, Wiens nygotiske Rådhus, nybarokke Burgtheater med takmalerier av Gustav Klimt.

Tett på ruver byens Kunsthistoriske museum med habsburgernes kunstskatter.

Nede ved byparken slåss Otto Wagners modernistiske Postsparkasse om oppmerksomheten med Krigsministeriet fra 1913 – med sin 40 tonn(!) tunge dobbelthodede ørn som veggpryd.

Selv om stasbyggene ligger som perler på en snor langs Ringen, lot ikke alle seg begeistre:

Staller ble museum

Nevnte Wagner skal ha sagt at sammenblandingen av stilarter og imitasjoner «gjør gaten regelrett latterlig» …

KAKE-BY: Kakedisken hos Landtmann er ikke snauere i dag enn da Sigmund Freud frekventerte kafeen – noe han gjorde daglig på vei til og fra universitetet. Foto:Dag Fonbæk,VG

Et annet trekk ved Ringen er alle de staselige hotellfasadene. Verdensutstillingen i 1873 aktualiserte byggingen av fornemt husrom for eliten, og hoteller som Bristol og Imperial huser fortsatt statsledere og superstjerner – nærmest vegg i vegg med konsertsalen Musikverein, der de årlige nyttårskonsertene finner sted.

Fra Hofburg – de gamle keiserlige gemakker – ble store deler av Europa styrt i hundrevis av år. Det var også her på Heldenplatz at Hitler i mars 1938 erklærte at Østerrike var blitt med i Det Tredje Riket.

Krysser du Ringen her og tar deg bort til de gamle keiserlige stallene, får du mer påfyll av Europa-historie:

FRA 1861: Opprinnelig lå det 27 klassiske wienerkafeer langs Ringen. Cafe Schwarzenberg (Kärtner Ring 17) er blant de gjenværende. Sjekk lysekronen i taket. Foto:Dag Fonbæk,VG

I 2001 åpnet MuseumsQuartier i de gamle stallbygningene fra 1717 – omskapt til verdens 8. største kunst- og kultursamling med et tilsvarende antall museer og samlinger, så å si under samme tak.

Ta trikken

Det har gått sporvogn langs Ringstrasse siden 1868 – den gang drevet av hester.

I dag får du et flott inntrykk av stasgaten og alle attraksjonene ved å ta trikk nummer 1 eller 2, for eksempel med Schwedenplatz som utgangspunkt.

Du kan også ta den gule turisttrikken, som bruker 25 minutter på runden og har audiovisuell guiding på flere språk.

2400 trær kaster skygge over sittebenkene langs Ringen.

I Stadpark og Burggarten strutter dyplilla tulipaner, og utenfor Cafe Prückel (Stubenring) folk nyter vårsolen.

Daglig tråkker 3000 syklister seg fram langs avenyen, som er enveiskjørt og har 3–4 kjørefelt. Likevel føles rusleturen langs paradegaten avstressende.

Gir ro

Wiens vesen gir oss ro.

Nesten andektige blir vi, omgitt av så mye gammel storhet.

GÅR OFTE: Wiens røde trikker, som her passerer Statsoperaeen på Ringen, er smart å bruke når du skal se alle byens høydepunkter. Foto:Dag Fonbæk,VG

Det er en skjeggete dame som har brakt oss til Wien denne gang. Dragartisten Conchita Wurst sang Eurovision-trofeet «hjem» – og TV-festen denne uken vil finne sted i Wiener Stadthalle et stykke utenfor Ringen.

En søyle med lysende tall har talt ned til Eurovision-festen i ukevis.

Og endelig har sirkuset inntatt den gamle Europa-hovedstaden - fremdeles med Ringstrasse som fristed fra sur sang og lattervekkende kostymer.

Eksterne lenker

The online travel guide for Vienna

Flere artikler

 1. Her er Europas grønneste hovedstad!

 2. Stor guide: 15 fine langhelg-byer

 3. Guide: Syv grunner til å dra til Lisboa

 4. Dødens hovedstad

 5. På innsiden av Dikemark

Fra andre aviser

 1. Wiens ring av selvtillit

  Aftenposten
 2. Mellomlande i Wien? Dette kan du gjøre på fire timer.

  Aftenposten
 3. Drømmer du om et snev av vår og storby?

  Fædrelandsvennen
 4. 36 timer i Bilbao

  Fædrelandsvennen
 5. Innsidetips til tre fine weekendbyer

  Fædrelandsvennen
 6. – Det finnes knapt den byen i Europa som er mer sofistikert enn Italias nest største by

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder